• 30 Days of Ramadhan,  Islamic Studies

    Good Deeds

    Good Deeds di Talibiddeen Jr

    Salah satu perkara yang ditekankan dalam Ramadan adalah amalan baik.

    In everything, of course, it is important to remember/talk about the reasons/intentions behind these good deeds….to earn the pleasure of Allah, not mom or dad or strangers (although it is nice when they are pleased with us as well).

    Idea-idea untuk good deeds:
    30 Days 30 Deeds Ramadan Challenge
    Ramadan Kindness Calendar

    30 Ramadan Days of Good Deeds Coloring Books at Muslim Mommy
    30 Days of Good Deeds for a Ramadan Jar at In the Playroom
    Good Deeds at Parenthood Muslim Style
    Good Deeds Tree by Qamar Design
    30 Days of Giving at Silver Envelope
    30 Days of Kindness in Sand in My Toes

  • Books,  Language

    Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

    *may contain affiliate links*

    [Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

    Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

    A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

    0-2

    • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
    • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
    • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
    • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
    • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
    • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
    • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
    • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
    • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

    2-3

    • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
    • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
    • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
    • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
    • Buku fakta dan fiksyen

    3-4

    • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
    • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
    • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
    • Buku yang deal dengan emotions. 
    • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
    • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

    4-5

    • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
    • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
    • Banyakkan buku rujukan.
    • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
    • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
    • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
    • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

    5-6

    • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
    • Boleh mula baca buku chapter.
    • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
    • Roald Dahl.

     

  • Islamic Studies

    Islamic Calendar

    Inspired dengan Islamic Calendar yang dibuat di blog Our Muslim Homeschool, maka terhasillah versi sendiri. Sebab ejaan nama waktu solat tu nak ikut sini. Sebolehnya akan cuba meminimumkan pembaziran kertas, jadi cramkan banyak-banyak dalam satu kertas. Haha. Kalau berminat nak guna untuk diri sendiri boleh download. Kalau ada apa-apa yang perlu diubahsuai dan komen boleh komen atau email di baytzuhr@gmail.com.

     

    Paling baik print atas kertas cardstock. Yang dalam gambar ni saya print atas kertas dah guna, uhuk, dan laminate. I quickly regretted sebab perkataan Islamic Calendar plannya untuk budak-budak warnakan, tapi dah terlaminate dulu. Sampul tu untuk simpan nombor-nombor tarikh dan tahun. Yang boleh tukar macam tahun, bulan, tarikh, fasa bulan guna adhesive velcro. Beli dari @toysaround. Mula-mula moon phases yang lain masukkan dalam sampul juga, dan memandangkan ada kosong di tepi (terfikir untuk letak hafalan doa, ayat atau hadis *perlu beli contact paper later*) boleh juga letak moon phases in order. Lagi cantik rasanya kalau background warna hitam atau biru. Mounting board tu saiz A1 rasanya. Haris cek kalendar masa solat tulis dalam nombor dan pusing jam.

    (*Tambah baik: Tambah hari: ahad, isnin, selasa, next time boleh buat dalam arabic)

    Download Islamic Calendar

  • Home Learning

    Bahan Bantu Mengajar

    1. Laminator & Laminating Pouch

    Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

    Pros:

        1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
        2. Tahan lama, tak mudah koyak.

    Cons:

        1. Not environmental-friendly.

    *Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

    Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

    Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

    Laminator di Lelong
    Laminating Pouch di Lelong

    (*bukan affiliate link)

    2. Printer dan Ink

    Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. 😭 Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

  • 30 Days of Ramadhan,  Islamic Studies

    Ramadan Resources

    Ramadan Craft Plates Ayat & Hadith Included at Middle Way Mom
    Celebrating Cultural Diversity Ramadan at Scholastic
    30 Children Activities for Ramadan at Good Tree Montessori
    Ramadan Board at Yemen Links
    Ramadan at KiddyHouse
    Ramadan Lesson Plan for Kids at All Done Monkey
    Ramadan
    101 Funtastic Ramadan Crafts & Activities at Muslim Homeschool Blog
    Ramadan Fact Sheet for Teachers
    General Islamic Studies
    Ramadan Curriculum 30 Days of Activities Curriculum Ramadan Countdownat Iman Homeschool
    Ramadan Encyclopedia
    Ramadan posts at A Muslim Homeschool
    Ramadan posts at Ummaimoonahrecords
    Ramadan at Education.com
    Lesson at MuslimHomeschool
    Islam Religion at Twinkl
    30 Day Ramadan Dua Chart
    Ramadan Rewards Activities and Preparation at Umm Assad Homeschool
    Getting Kids Involved in Ramadan
    The Road to Homeschool Success at Productive Muslim
    Islam at The Homeschool Mom
    Ramadan Activities for Children
    Preparing for Ramadan, Things to Do Before Ramadan Homeschooling During Ramadan other POsts at The Muslimah Guide
    Ramadan Activity Making a Ramadan Book and 30 Days Ramadan Drawing Challenge at Confession of a Muslim Momma Holic
    Ramadan at Umamah Learning Academy

    Ramadan
    Ramadaan Our Precious Sprouts
    Ramadan Our Muslim Homeschool
    Ramadan at Aasiya Homeschool
    Ramadan at Noorjanan
    Ramadan
    Ramadan Eid
    Preparing your Home for Ramadan
    TJ Ramadan
    Ramadan at Yemenlinks
    Ramadan is Coming
    One Last Resource for Ramadhan
    Ramadan at Confession of a Homeschooling Mom
    Ramadhan at Mama Homeschool
    Ramadan at Little Munas
    Ramadan at Parenthood Muslim Style
    My Ramadan Fun
    Ramadan Maze & Crossword
    Ramadan Posts at In My Studio
    Ramadan 2017 at Muslim Writers Club
    Ramadan Coloring at AlphaMom
    Ramadan at DLTK Kids
    Ramadan Printables at Qamar Designs
    Ramadan Calendar at The Taboulibowl
    Ramadan Worksheets
    Ramadan at Homely Hammock
    Ramadan Craft Challenge
    Children Ready Ramadan
    How to Have a Fun Ramadan With Kids and be Productive Too
    Are Your Children Fasting
    Ramadan Children in Qatar
    Ramadan Explains
    Ramadan Deco

  • Books,  Montessori,  Practical Life

    Ajar cara handle buku

    Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
    Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

    • Belek Buku

    “Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.” 
    Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



    Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

    Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelfOpening a BookTurning Pages of a Book 

    • Bawa Buku

    Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

    • Letak semula di rak

    “When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

  • Books,  Language,  Montessori Notes

    Ruang baca dirumah

    Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

    Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

    Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


    (Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

    Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan 😅) .

    Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” 😁

    Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

    Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya suka:

       

    Dari atas kiri:

    1. Reading area di Midwest Montessori
    2. Reading Space di Carrots are Orange
    3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
    4. Reading Corner di SouleMama
    5. Reading Corner di MyRaeCreations
    6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)