I Spy Stage 5 & 6

Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan,┬áb-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan […]

Read more

Sandpaper Letters

(Ni tak ikut warna yang digunakan dalam Montessori. Sepatutnya vowels-biru, consonant-merah, double letters-hijau) Akhirnya, siap DIY sandpaper letters. Download dari sini. Tapi nak buat juga untuk double letters. Jadi rupanya boleh buat sendiri je. Download font Primer Print, di website dia juga ada atau boleh […]

Read more

Kerja?

Kenapa dalam Montessori sebut kanak-kanak tengah buat ‘kerja’ dan mereka sendiri pun diberitahu setiap aktiviti yang mereka buat dalam persekitaran Montessori ‘kerja’? “Montessori believed that the young child ‘at play’, whether on the playground, at home, or in pre-sechool, has most of the same feelings […]

Read more

Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems. 1. Beads Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas […]

Read more

Sensitive Periods untuk 2 tahun

Montessori kenalpasti ada beberapa sensitive periods untuk umur 0-6 tahun. Bila ibubapa atau cikgu tahu dan ambil peluang masa sensitive period ni, kita boleh bantu perkembangan mereka dengan lebih berkesan. Macamana nak tahu kanak-kanak ni ‘tengah’ sensitive periods? Dengan kita observe mereka dan take notes. […]

Read more

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, […]

Read more

First Plane of Development

First plane of Development bermula dari lahir hingga lebih kurang umur 6 tahun. Di peringkat ni kanak-kanak adalah sensory explorers, explore dunia mereka dengan penglihatan, bunyi, bau, rasa dan sentuhan. Mereka┬ábelajar untuk berdikari di persekitaran mereka dan komuniti. Mereka juga membina intellect mereka sendiri dengan […]

Read more

Four Planes of Development

(PS: ‘Plane’ di sini bermaksud bentuk rajah yang mewakili perkembangan ni. Geometri Satah. Satah? Patut kita sebut 4 Perkembangan Satah ke?) Melalui pemerhatian teliti dan kajian, Maria Montessori kenalpasti yang manusia melalui perubahan dan perkembangan dalam 4 peringkat. Bermula lahir hingga matang, umur 24 tahun. […]

Read more