3 Hour Work Cycle

Tengah study dan baca mengenai 3 Hour Work Cycle ni. Boleh jadi ke dalam homeschool setting? Sebab dengan UNINTERRUPTED Work Cycle ni akan ke arah normalisation. Ha. Sehinggalah jumpa artikel yang boleh jawab pertanyaan ni dengan jelas. Boleh baca mengenai 3 hour work cycle di […]

Read more

Sounding Letters

Sebelum ni masa Haris, Haris bunyikan sama macam video-video ajar bunyi di Youtube. Buh, Tuh, Kuh. (Lagi lagi kalau video yang dari India tu.) Jadi bila dia membaca dia akan baca macam ni, Bat-uh. Cat-uh. Cemanalah nak selesaikan ni? Cari-cari, jumpa buku Teach Your Child […]

Read more

Basic Montessori

Lepas beberapa tahun cuba bermontessori, dengan jumpanya buku ni, barulah dapat banyaaak pencerahan. Saya beli di Bookurve harga RM68. Untuk tulisan Dr. Montessori sendiri, boleh baca The Absorbent Mind dan The Secret of Childhood. Amek masa juga untuk saya yang marhaen ini untuk hadam tulisan […]

Read more

Masa Depan di Tangan Kita

The future is in our hands.  Ayat ni bermain-main di kepala. Rasanya selagi tak tulis selagi tu duk main-main dalam kepala. Sejak tengok video Montessori Classrooms beberapa bulan lalu, terlintas di fikiran, Subhanallah, we are educating the future. Tak ingat yang mana satu. Rasanya randomly searched […]

Read more

Checklists untuk Newborn

Masa Aqeel dulu newborn ikut checklists ni. Letak somewhere near him gambar hitam putih (masa Aqeel tu sandarkan di cot atau dinding berdekatan tempat dia baring). Kenapa gambar hitam putih? Boleh baca sini. Responds to loud sounds. Ingat lagi masa ni masa dia tengah jaga, […]

Read more

Prepared Adult

Dah lama nak sentuh topik ni. If you’ve been reading and studying about Montessori, you’ll eventually come across perkataan ni,. Yang banyak dan biasa kita dengar adalah Prepared Environment, tapi ada dua lagi elemen yang sama penting.. 3 elemen penting dalam Montessori: 1) The Prepared […]

Read more