4 Peringkat Perkembangan (ringkas)

“The child passes through certain phases, each of which has its own particular needs. The characteristics of each are so different that the passages from one phase to another have been described by certain psychologists as ‘rebirths’. (Montessori, “The Four Planes of Education”, p.1, reprinted in 2004).

Boleh nampak perubahan dari segi personaliti, kemahiran kognitif dan tingkah laku pada setiap peringkat.

Setiap peringkat mula semula dengan set ciri-ciri, keperluan dan tingkah laku yang baru. Bila satu-satu peringkat tu naik sampai ke kemuncak, ia mula menurun untuk beri laluan peralihan ke peringkat seterusnya.

 

 


Baca lebih lanjut di sini.

Sensitive Period for Order

“A very important and mysterious period is the one which makes a child extremely sensitive to order. This sensitiveness appears in a child’s first year and continues on through the second. It may seem to us slightly fantastic that children should have a sensitive period with respect to external order, since it is a common opinion that children are disorderly by their nature.”

Dalam pemerhatian Dr Montessori, pada zamannya tu, kanak-kanak dibesarkan dalam persekitaran dewasa (dan sekarang pun, tapi kesedaran terhadap early childhood ni makin meningkat). Bila baca tu, sangat boleh relate, sebab masa kecil biasa kita dengar dari mak ayah, penjaga atau orang dewasa di sekeliling kita cakap “Jangan sentuh tu nanti pecah! (hiasan-hiasan kaca dalam rumah). “Jangan panjat tu nanti jatuh!” (nak naik kerusi meja makan.) Even diri sendiri pun when I was teenager pun I had to care for nephew and niece pun cenggitulah. Jadi seperti yang dikatakan oleh Dr Montessori di atas, memang kita fikir kanak-kanak ni “disorderly by nature”. Tapi Dr. Montessori fikir sebaliknya. Yang mana, dalam pemerhatian beliau, kanak-kanak ni mula sensitive period pada order sejak dari lahir lagi! Bila sensitive period for order ni tidak dipenuhi, mereka akan respon dengan tantrums, nangis berterusan dll.

Contoh pemerhatian beliau yang beliau ceritakan dalam buku “The Secret of Childhood“:

Seorang bayi yang berumur lebih kurang 6 bulan, berada dalam biliknya. Dia dah biasa melihat aturan sekitar biliknya. Satu hari seorang wanita masuk ke dalam bilik tu dan letakkan parasol atas meja. Bayi tu mula gelisah dan mula menangis bila melihat beberapa ketika pada parasol tu (dan bukan menangis bila melihat pada wanita tu). Wanita tu ingat bayi tu nakkan parasol tu jadi dia pun ambil dan cuba beri pada bayi tu, tapi bayu tu tolak dan menjerit. Wanita tu memujuk-mujuk bayi tu tapi raungan masih kuat. Apa yang perlu dia buat? Tiba-tiba ibu kepada bayi tu dapat rasa apa yang bayi nak, bangun, dan ambil payung tu dan bawa keluar ke bilik lain. Dengan serta merta bayi tu tenang semula. Penyebab bayi bertindak begitu adalah kerana payung yang ada di atas meja tu; objek yang tetiba datang terjah dan kacau memori patternnya terhadap susun atur bilik tu.

 

Sequence Kemahiran Menggunting / Scissors Skills Sequence

Aktiviti menggunting biasanya dikenalkan kepada anak-anak mula umur 2 tahun ke atas dalam kelas Montessori dan yang mana homeschool anak-anak guna kaedah Montessori ada juga yang kenalkan lebih awal. Ikut kebolehan keseluruhan anak. Samada dia bersedia atau tidak. Gunting yang digunakan dalam persekitaran Montessori adalah gunting yang betul  tapi saiz kanak-kanak (blunt edges).

Menggunting adalah salah satu aktiviti banyak manfaatnya pada kanak-kanak terutamanya pada perkembangan motor halus kanak-kanak. Pergerakan buka tutup masa menggunting ini menguatkan otot tangan yang mana ianya penting untuk kebolehan menulis.

Antara faedah menggunting:

  • Kemahiran motor halus; pergerakan buka tutup masa menggunting tu menguatkan otot tangan
  • Kemahiran koordinasi tangan dan mata di mana kanak-kanak memegang kertas di sebelah tangan dan menggunting menggunakan tangan sebelah lagi dan menggunakan mata untuk track pergerakan gunting.
  • Kemahiran koordinasi bilateral; pengggunaan kedua-dua belah badan (kiri dan kanak) pada masa yang sama tapi tugas yang berbeza! Contoh, menggunting bentuk bulat di kertas, kanak-kanak perlu pegang kertas dan pusingkannya dengan sebelah tangan dan sebelah tangan lagi buka tutup gunting dan menggunting ikut garisan.

Aktiviti awal (prerequisite) yang boleh membantu sebelum kenalkan aktiviti menggunting pada kanak-kanak adalah transferring activity menggunakan pengepit (tongs), atau hole puncher, untuk kuatkan tangan dan membantu pergerakan buka tutup gunting.

Macamana nak tahu anak belum sedia guna gunting dan kita kenalkan terlalu awal?

  • Bila mereka gunakan dengan tidak sepatutnya.
  • Bila mereka gunakan kedua-dua belah tangan untuk menggunting.
  • Bila mereka tak ikut arahan keselamatan gunakan gunting.

Cara nak kenalkan:

Sediakan kertas tebal (cardstock) (saya guna 180gsm-230gsm) (guna kertas tebal sebab masa pegang tak lembik jatuh-jatuh mudahkan bagi anak-anak).

Potong kertas panjang-panjang seinci lebar. Tunjuk kat mana dia perlu letakkan jari-jari dia, kita pegangkan kertas dan tolong bukakan gunting dan dia akan snip atau boleh juga kita sama-sama gunting dengan dia. Masa demo perlu tunjukkan dengan perlahan, kita tidak bercakap banyak (minimal words) dan pause antara setiap step.

Contoh:

“Ini gunting, dan mama akan tunjuk macamana nak gunting.”

“Pegang gunting macam ni.” Ambil gunting dan masuk jari perlahan-lahan. (Buat gerakan buka tutup gunting.)

Pause.

Say, “Open.”¬† Buka gunting dengan perlahan.

Pause.

“Close.” Tutup dengan perlahan.

“Ini kertas.” (Tunjuk cara pegang.) “Gunting kertas macam ni.” Tunjukkan cara menggunting dan pause antara setiap step.

Jika beberapa kali dia masih lagi tak menggunakan dengan betul, put it away. Dia belum sedia dan ada je kanak-kanak yang belum confident guna gunting hingga umur 4-5 tahun. So, it’s OK! Follow the child.

Sequence Menggunting

Mula dengan 1 inch strip kosong (tak perlu garis) –> bila dah mahir baru garis-gariskan straight lines yang tebal pada strip, minta dia gunting ikut line –> line nipis (thin lines) –> kertas yang kurang berat

Mula dengan 1 snip (1 inch) –> lebih dari 1 snip –> dan satu kertas penuh

Pegang gunting dengan betul –> Snipping –> Cutting straight lines –> diagonal –> zigzag –> curves –> waves –> spirals

Selain kertas boleh juga guna benang, yarn, playdough, kertas foil, pelbagai jenis kertas, rumput-rumput, daun-daun yang dikutip di luar, straw, dan lain-lain lagi.

Printable pattern untuk gunting boleh download di sini:

Paper Cutting di JMJ Publishing

Montessori style cutting box with free printable patterns