Kita Sebagai Pereka Prepared Environment

3 aspek peranan dewasa dalam persekitaran Montessori:

  1. Kita sebagai pereka, prepare & maintain prepared environment
  2. Kita sebagai penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran
  3. Kita sebagai pemerhati
  • Pereka prepared environment

Dengan berbekalkan ilmu perkembangan kanak-kanak, kita dapat prepare environment yang membantu perkembangan mereka. Jadi boleh reka ruang, sediakan perabot, bahan-bahan dalam rumah ikut perkembangan mereka. Kita tahu apa yang mereka perlu, apa yang mereka dah ready.

Biasa kita tengok ramai ibu-ibu di luar sana yang ikut kaedah Montessori ni, ruang mereka akan berubah masa anak mereka bayi, bila mereka boleh merangkak, bila mereka nak jalan, bila mereka dah boleh berjalan.

Persekitaran bagi infant:

Baca: Montessori Infant Room Newborn (Birth to Three Months) di how we montessori.

Baca: Preparing a Montessori Newborn Space in Your Living Room di Living Montessori Now

Bila baby dah mula bergerak boleh install shelf macam di The Kavanaugh Report:

Bila dah mula merangkak dan mula nak bangun:

The pull up bar across the floor mirror is the classic Montessori nursery addition for a mobile baby. It's not there for us to "exercise" her with. It's not there for her to be an early walker. It's quietly there for when SHE'S ready. When more nerves have myelinized and more muscles have strengthened from lots and lots of scooting, rolling, slithering and pushing up. When she can experience the wonder of her own abilities without force. ❤️ It's too painfully common to compare how early our babies did things, when what probably matters in the long run is how they learned things. She may not use this for a few good months even, and I'm happy to wait, watch, and savor.❤️ #montessorifrombirth #educaringapproach #preparedenvironment #montessoribabyroom #rie

A post shared by diy corporate mom (@diycorporatemom) on

Atau bila dah mula memanjat tu, boleh invest untuk Pikler triangle:

Baca: A little Pikler Inspired di The Kavanaugh Report

  • Penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran

Kita dah prepare, tugas seterusnya adalah untuk hubungkan mereka dengan persekitaran yang kita prepare untuk mereka explore.

In our case, ada beberapa kali yang shelves tu di ignore. It helps kalau kita juga duduk di situ buat sama-sama. We care for the materials the best way we can, they’ll do the same. We enjoy working with materials, they’ll do too. Thus, we entice the child. Disebabkan dalam Montessori Homeschool takde peers yang lain yang boleh motivate anak kita (tambah lagi kalau anak sorang) kitalah yang main peranan adult dan juga peers. ^^;

 

  • Skillful Observer

Dah buat dua di atas, kita observe and take note. Apa yang dia pilih, apa yang dia tak pilih, apa yang dia tengah minat, apa yang dia repeat buat. Kita reflect dan give ideas what to plan next cth apa lesson atau activity utk bagi next, atau kenalpasti halangan kepada perkembangan semulajadi kanak-kanak.