Spoken Language

From maitrilearning:

    • Natural conversations
    • Conversations at a picture
    • Poetry (memorized)
    • Songs (memorized)
    • Books
    • Reading classified books (e.g., At the Market)
    • Reading literature (e.g., The Dot)
    • True stories
    • Listen & Do
    • Furnishings & surroundings
    • Names of the exercises
    • Objects within exercises
    • Classifications (e.g., all brushes)
    • Entire exercise (all parts)
    • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
    • Spoken classification (e.g., think of fruits)
    • Question games
    • News periods
    • Holiday discussions
    • 3-period lessons
    • Parts of the body
    • Sensorial material language
    • Classified vocabulary cards (groups of things)
    • Naming
    • Discussing (elicit definition)
    • Sorting
    • Matching
    • Sorting & Matching
    • Sound games
      • Level 1: Beginning sounds
      • Level 2: Beginning & ending sounds
      • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
      • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet

Surah al-Falaq dan Surah an-Naas

Quran Centre Work: Surah an-Nas dan Surah al-Falaq at A Muslim Child is Born
Quran Curriculum: Surah an-Naas Project 

Selepas selesai baca dan study makna ayat-ayat kedua-dua surah ini, dapat disimpulkan:

  1. Kedua-dua surah ini turun bersama-sama.
  2. Surah an-Naas, manusia diminta minta perlindungan dari Allah terhadap bisikan-bisikan yang mengganggu iman kita memujuk kita melakukan kejahatan manakala surah al-Falaq diminta manusia minta perlindungan Allah dari ciptaan Allah, kejahatan malam, ahli sihir dan penghasad dengki. Surah an-Naas untuk dalaman dan surah al-Falaq untuk luaran.

Juz Amma Ibn Katheer 

Hadis:

Narrated `Aisha:

Magic was worked on Allah’s Messenger (ﷺ) so that he began to imagine that he had done something although he had not. One day while he was with me, he invoked Allah and invoked for a long period and then said, “O `Aisha! Do you know that Allah has instructed me regarding the matter I asked Him about?” I asked, “What is that, O Allah’s Messenger (ﷺ)?” He said, “Two men came to me; one of them sat near my head and the other sat near my feet. One of them asked his companion, ‘What is the disease of this man?’ The other replied, ‘He is under the effect of magic.’ The first one asked, ‘Who has worked magic on him?” The other replied, ‘Labid bin A’sam, a Jew from the tribe of Bani Zuraiq.’ The (first one asked), ‘With what has it been done?’ The other replied, ‘With a a comb and the hair stuck to it and a skin of the pollen of a male datepalm tree.’ The first one asked, ‘Where is it?’ The other replied, ‘In the well of Dharwan.’ Then the Prophet (ﷺ) went along with some of his companions to that well and looked at that and there were date palms near to it. Then he returned to me and said, ‘By Allah the water of that well was (red) like the infusion of Henna leaves and its date-palms were like the heads of devils” I said, O Allah’s Messenger (ﷺ)! Did you take those materials out of the pollen skin?” He said, ‘No! As for me Allah has healed me and cured me and I was afraid that (by Showing that to the people) I would spread evil among them when he ordered that the well be filled up with earth, and it was filled up with earth ”

حَدَّثَنَا عُبَيْدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ، حَدَّثَنَا أَبُو أُسَامَةَ، عَنْ هِشَامٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ سُحِرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم حَتَّى إِنَّهُ لَيُخَيَّلُ إِلَيْهِ أَنَّهُ يَفْعَلُ الشَّىْءَ وَمَا فَعَلَهُ، حَتَّى إِذَا كَانَ ذَاتَ يَوْمٍ وَهْوَ عِنْدِي دَعَا اللَّهَ وَدَعَاهُ، ثُمَّ قَالَ ‏”‏ أَشَعَرْتِ يَا عَائِشَةُ أَنَّ اللَّهَ قَدْ أَفْتَانِي فِيمَا اسْتَفْتَيْتُهُ فِيهِ ‏”‏‏.‏ قُلْتُ وَمَا ذَاكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ ‏”‏ جَاءَنِي رَجُلاَنِ، فَجَلَسَ أَحَدُهُمَا عِنْدَ رَأْسِي وَالآخَرُ عِنْدَ رِجْلَىَّ، ثُمَّ قَالَ أَحَدُهُمَا لِصَاحِبِهِ مَا وَجَعُ الرَّجُلِ قَالَ مَطْبُوبٌ‏.‏ قَالَ وَمَنْ طَبَّهُ قَالَ لَبِيدُ بْنُ الأَعْصَمِ، الْيَهُودِيُّ مِنْ بَنِي زُرَيْقٍ‏.‏ قَالَ فِيمَا ذَا قَالَ فِي مُشْطٍ وَمُشَاطَةٍ، وَجُفِّ طَلْعَةٍ ذَكَرٍ‏.‏ قَالَ فَأَيْنَ هُوَ قَالَ فِي بِئْرِ ذِي أَرْوَانَ ‏”‏‏.‏ قَالَ فَذَهَبَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فِي أُنَاسٍ مِنْ أَصْحَابِهِ إِلَى الْبِئْرِ، فَنَظَرَ إِلَيْهَا وَعَلَيْهَا نَخْلٌ، ثُمَّ رَجَعَ إِلَى عَائِشَةَ فَقَالَ ‏”‏ وَاللَّهِ لَكَأَنَّ مَاءَهَا نُقَاعَةُ الْحِنَّاءِ، وَلَكَأَنَّ نَخْلَهَا رُءُوسُ الشَّيَاطِينِ ‏”‏‏.‏ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَفَأَخْرَجْتَهُ قَالَ ‏”‏ لاَ، أَمَّا أَنَا فَقَدْ عَافَانِي اللَّهُ وَشَفَانِي، وَخَشِيتُ أَنْ أُثَوِّرَ عَلَى النَّاسِ مِنْهُ شَرًّا ‏”‏‏.‏ وَأَمَرَ بِهَا فَدُفِنَتْ‏.‏
Reference  : Sahih al-Bukhari 5766
In-book reference  : Book 76, Hadith 80

Kids Halaqa

Amalan-amalan Rasulullah saw:

  • Sebelum tidur, Rasulullah saw baca surah al-Ikhlas, al-Falaq, surah an-Nas dan lumur tangan ke seluruh badan mula kepala, muka dan depan sebanyak 3 kali.
  • Rasulullah saw baca surah al-Falaq dan surah an-Nas ketika baginda sakit.

Practical Life

Saya suka explanation Practical Life di sini:

Practical: means basic, useful, purposeful
Life: means the way of living.

Practical life Exercises are just that, they are Exercises so the child can learn how to do living activities in a purposeful way.

Dari Maitrilearning:

“Remember that the child’s nature is non-utilitarian at this age. This means they do things just for the sake of doing them; they do not necessarily work towards a larger goal. For example, many young children love the challenge of carrying a bowlful of water across the room without spilling a drop. They don’t need to deliver the bowl to anyone. They are just happy to carry it back and forth across the room! It is this unique nature of the young child that we must take advantage of by offering preliminary exercises that prepare them for the larger tasks ahead.”

Latihan practical life ni pelbagai ikut budaya masing-masing. Jadi, perlu cipta kurikulum praktikal yang akan membantu kanak-kanak bila mereka menghadapi situasi-situasi dalam budaya kontemporari mereka. Contoh, walaupun aktiviti-aktiviti tu universal contohnya basuh meja (salah satu aktiviti Practical Life Montessori) dan skill ni (staying hygiene) perlu walaupun di negara mana pun kita berada, secara amnya ianya bermula dari kiri ke kanan (dan kebanyakan aktiviti Montessori begitu) tujuannya untuk biasakan kanak-kanak dengan penulisan yang kebanyakannya bermula dari kiri ke kanan. Tetapi untuk saya sendiri, saya akan mulakan dengan kanan, kerana ianya sunnah, mulakan apa-apa dari arah kanan. Jadi untuk practical life ni, boleh disesuaikan dengan cara agama dan budaya kita.

5 kategori dalam Practical Life:

  1. Latihan Awalan (Preliminary Exercises)
    • Task-task kecil yang kemudian bergabung jadi task besar contoh; sebelum kanak-kanak diharapkan pakai smock sebelum melukis, kanak-kanak perlu dulu belajar memakai, membuka dan menyimpan smock. Aktiviti ni dibuat berasingan dan tiada kaitan dengan melukis. Contoh lain: cara guna sinki, cara basahkan dan wring sponge, cara bawa buku, cara buka buku, cara guna clothespin, etc.
  2. Penjagaan Diri (Care of the Self)
    • Aktiviti-aktiviti untuk memenuhi keperluan penjagaan diri sendiri sepanjang hari. Kritikal untuk bina keyakinan diri contoh: butang, zip, tying, lacing, basuh tangan, basuh muka, sediakan makanan, cara guna pisau, spread jam, potong buah-buah, menjahit.
  3. Penjagaan Persekitaran (Care of the Environment)
    • Aktiviti-aktiviti menghubungkan kanak-kanak dengan alam persekitarannya dan membina tanggungjawab terhadap persekitarannya. Aktiviti-aktiviti ni membentuk rasa seronok, bangga dan gembira dalam bukan sahaja terhadap kebersihan, juga terhadap kecantikan dan semua elemen yang ada dalam ruang manusia (contoh tumbuhan, haiwan pelihara)
    • Contoh: dusting, sweeping, folding, washing table, washing cloths, ironing, setting a table, polishing, caring for pets,  caring for plants, flower arranging.
  4. Control of Movement
    • Dengan pergerakanlah kanak-kanak boleh mengatur dan membina intelligence. Pergerakan tak boleh asingkan dengan higher cognitive skills, sebab intrinsically related (seperti minda dan badan).
    • Contoh: Walking on line heel to toe, marching on a line, carrying a bowl of water across the room, wearing a blindfold and finding someone who is ringing a bell.
  5. Grace & Courtesy
    • Menyesuaikan diri dengan budaya. Aktiviti-aktiviti membantu kanak-kanak supaya berkelakuan baik dalam apa jua situasi. Di ajar dengan let’s pretend / role plays, contoh bagaimana cara untuk minta tolong, mendapatkan / memanggil perhatian dengan sopan, bagaimana nak nyatakan excuse me, please, thank you and you’re welcome, minta giliran, menunggu giliran, bagaimana ajak main, menolak dengan sopan, apa perlu buat jika barang dirampas dll.

“When the trained guide creates a practical life exercise, the activity must:

  • Aid the child to mastery of self—developing his movements to an intelligent end
  • Be relevant for what happens in the child’s world today—current/contemporary
  • Have a purposeful, intelligent reason (not just busy work)
  • Be presented at the child’s level using real items that he will find in his own environment for their actual use (e.g., using a melon baller only to ball melons; using a strawberry huller only to hull strawberries)
  • Require purposeful movement
  • Lead to the refinement of gross and fine motor skills
  • Be ordered and sequenced
  • Allow for independence (the order will free them)
  • Allow for both physical and mental functioning
  • Correspond to the abilities of the group (ranging from easy to difficult to meet the needs of all children)
  • Allow for repetition
  • Encourage silence (which encourages concentration)
  • Have points of interest (to maintain the child’s interest and allow them to stay with the work so they can develop their attention span); there are generally 2, 3 or 4 points of interest for each work”

Kecenderungan Manusia

Kepada

  • Untuk berkomunikasi
  • Bersosial
  • Meniru (imitate)
  • Meneroka, Meneliti (Explore, we are curious)
  • Bergerak
  • Ketepatan (Be exact/precise)
  • Menumpukan Perhatian (Concentrate)
  • Ulang (Repeat)
  • Maintain/discover order
  • Berdikari (Achieve independence)
  • Realize perfection/Control errors/Improve ourselves
  • Kawal diri (Control ourselves (physically, intellectually, emotionally))
  • Bekerja (Work)

Maitrilearning: “And I would add to this list the human tendency to act compassionately, to show care and concern for other living beings”

Benua (Continents)

Kami tak ada sand globe dan continent globe untuk ikut lesson ni more montessori-ish way. But we do have giant floor puzzle colored by continents and make do with what we have.

Ulang semula dalam lesson lepas yang globe adalah model bumi kita. Di bumi ada tiga perkara penting, udara, air dan tanah.

Hana buat puzzle dan tunjuk setiap warna ni adalah permukaan tanah besar dan air mengelilinginya. Permukaan berwarna ni kita panggil continents. Boleh sebut continents? Warna biru adalah laut. Ada banyak laut dari tanah. Mari kita belajar nama setiap continents. Kita duduk di continent yang berwarna kuning dan bernama Asia. Namakan continent-continent lain.

  • Kami muat turun apps ni http://www.mobilemontessori.org/continents
  • Print maps di sini

Aktiviti:

  • Continent Matching Cards
  • Continent Folders yang ada gambar setiap continents
  • Match animals with continents (figurines dengan puzzle map)
  • Transportation air water land

Ideas:

Trace countries

Video di bawah cara nak tunjuk lesson continent includes songs.

Songs:

Continent Song

These are the continents, these are the continents
these are the continents of the world!
North America, South America, Africa, Europe, and Asia
don’t forget Australia, don’t forget Antarctica
These are the continents of the world,
now what do you think of that!

Ocean Song

The oceans of the world are big and blue
remembering their names that’s easy for
you, Atlantic, Pacific, Indian too,
don’t forget the Arctic, or we trick you!

Next:

Buat Felt Board Continent Map
Bila dah buat felt continents, boleh main What is missing.

Continent Template 



Ada sesuatu di globe yang kita boleh tengok. Nampak tak ada garis di tengah-tengah globe ni. Garis ini dipanggil Eqquator. Cuba sebut “Equator”. Equator adalah ruang tengah bumi. Sebetul-betulnya tak ada garis ini di bumi. Ia hanya ada di peta dan globe untuk bantu beritahu kita tengah-tengah bumi di mana. Jika kita cakap atas garis equator, ianya bermaksud di sini, jika kita kata di bawah garis equator, ianya di sini. Kita tinggal di bawah atau tengah garis equator? Bahagian paling atas globe ini adalah North Pole. Yang paling bawah ini dipanggil South Pole. Jadi bumi ada North dan South Pole. Poles adalah bahagian bumi yang paling sejuk. Bahagian yang berdekatan dengan equator ini adalah bahagian yang paling hangat di bumi.

Bila kita belajar tentang tempat-tempat di bumi kita panggil, Geografi.

Tanah, Air, Udara

Perlukan:

  • Mainan kapal terbang atau kereta
  • Sand Paper Globe (Montessori Geography Material) (*xde just globe)
  • 1 bekas tanah dan 1 bekas air
  • Kad-kad tanah, air, udara 
  • 3 bekas jernih yang telah dipenuhi air dan tanah, dan satu lagi kosong untuk udara.

Tunjuk kapal terbang mainan dan tanya apa itu. Adakah itu kapal terbang sebenar yang boleh terbang? Kita boleh bermain-main dengannay.  Boleh tak kapal terbang sebenar ada di sini? Model adalah tiruan sesuatu yang besar dalam saiz yang kecil. Tunjuk globe  dan terangkan ini adalah tiruan kecil kepada Bumi yang sangat besar. eally big earth. Kita tak dapat lihat keseluruhan bumi yang sangat besar kecuali jika kita terbang mengelilinginya. Ada sesetengah orang dah buat begitu dan ambil gambar keseluruhan bumi. Globe ini adalah model kepada bumi kita. Kita dapat lihat bumi kita yang besar di sini. Di sini kita dapat lihat ada dua bahagian penting. Tanah dan air.


Kita boleh lihat dan rasa tanah dan air adalah sebahagian dari bumi. Ada satu lagi perkara penting yang ada disekeliling bumi. Ianya adalah udara. Udara ada disekeliling bumi. Ia ada di mana-mana! Tanya jika kita dapat rasa dan lihat udara.

Kita akan buat eksperimen. (Dalam tray sediakan small pitcher, mangkuk kecil yang cukup dalam, small plastic cup, tisu dan span.) Penuhkan pitcher dengan air dan tuangkan ke dalam mangkuk. Ambil tisu dan masukkan ke dalam cawan plastik. Tekan-tekan hingga ke bahagian bawah cawan. Kemudian terbalikkan cawan itu ke dalam mangkuk. Bila ambil semula, tisu tidak basah. Bincangkan kenapa dan bagaimana ianya disebabkan oleh angin. Biarkan main tanpa tisu untuk lihat air bubbles!

Tambahan: Eksperimen

Eksperimen 1

Beg plastik atau beg kertas. Tanya ada apa-apa tak dalam beg? Minta buka dan lihat. Kemudian tiup dalam beg itu dan tutup. Tanya lagi: Sekarang apa yang ada dalam beg ini? (Udara)

Eksperimen 2

Masukkan belon ke dalam botol. Tarik ruang buka belon mengelilingi bukaan botol. Teka apa yang akan terjadi jika kita tiup belon tu dalam botol. Adakah belon itu akan pecahkan botol, pecah atau tak jadi apa-apa? Cuba tiup! Lepas eksperimen ini, tanya kenapa tak jadi apa-apa. (Sebab udara memenuhi ruang, dalam botol tu dipenuhi udara. Jadi bila kita cuba tiup, udara dalam botol itu menahan dari belon itu mengembang.) Tekankan walaupun kita tak nampak udara, udara memenuhi ruang.

Eksperimen 3 – Udara bergerak

Kita boleh rasa udara (angin). Duduk depan kipas dan buka. Tanya rasa apa bila berada di depan kipas. Terangkan apa yang dirasai tu adalah angin yang bergerak laju. Kipas berpusing membuatkan angin bergerak laju.

Aktiviti:

  • Keluarkan kad Tanah, Air, Udara dan klasifikasi
  • Klasifikasi haiwan darat dan laut (*guna bahan dari el-Hana dan toob)

(*g1-2)