• Cultural,  Geography,  Lesson Plan

    Benua (Continents)

    Kami tak ada sand globe dan continent globe untuk ikut lesson ni more montessori-ish way. But we do have giant floor puzzle colored by continents and make do with what we have.

    (Map ni beli di BookXcess)

    Ulang semula dalam lesson lepas yang globe adalah model bumi kita. Di bumi ada tiga perkara penting, udara, air dan tanah.

    Hana buat puzzle dan tunjuk setiap warna ni adalah permukaan tanah besar dan air mengelilinginya. Permukaan berwarna ni kita panggil continents. Boleh sebut continents? Warna biru adalah laut. Ada banyak laut dari tanah. Mari kita belajar nama setiap continents. Kita duduk di benua yang berwarna kuning dan bernama Asia. Namakan continent-continent lain.

    • Kami muat turun apps ni http://www.mobilemontessori.org/continents
    • Print maps di sini

    Aktiviti:

    • Match animals with continents (figurines dengan puzzle map)

    Ideas:

    Trace countries

    Video di bawah cara nak tunjuk lesson continent includes songs.

    Songs:

     

     

    Next:

    Buat Felt Board Continent Map
    Bila dah buat felt continents, boleh main What is missing.

    Continent Template 

    Garisan Khatulistiwa

    Ada sesuatu di globe yang kita boleh tengok. Nampak tak ada garis di tengah-tengah globe ni. Garis ini dipanggil Equator. Cuba sebut “Equator”. Equator adalah ruang tengah bumi. Sebetul-betulnya tak ada garis ini di bumi. Ia hanya ada di peta dan globe untuk bantu beritahu kita tengah-tengah bumi di mana. Jika kita cakap atas garis equator, ianya bermaksud di sini, jika kita kata di bawah garis equator, ianya di sini. Kita tinggal di bawah atau tengah garis equator? Bahagian paling atas globe ini adalah North Pole. Yang paling bawah ini dipanggil South Pole. Jadi bumi ada North dan South Pole. Poles adalah bahagian bumi yang paling sejuk. Bahagian yang berdekatan dengan equator ini adalah bahagian yang paling hangat di bumi.

    Bila kita belajar tentang tempat-tempat di bumi kita panggil, Geografi.

  • Cultural,  Geography,  Montessori

    Darat, Air, Udara

    Presentation 1: Darat & Air

    Tujuan:
    Untuk tahu Bumi dipenuhi dengan darat, air dan udara.
    Untuk tahu Bumi itu bulat dan globe adalah model kepada Bumi.

    Perlukan:

    • Mainan kapal terbang
    • Sand Paper Globe (Montessori Geography Material) (*xde just globe biasa)
    • 1 bekas tanah dan 1 bekas air

    Tunjuk kapal terbang mainan dan tanya apa tu. Adakah itu kapal terbang sebenar yang boleh terbang? Kita boleh bermain-main dengannya.  Boleh tak kapal terbang sebenar ada di sini? Model adalah tiruan sesuatu yang besar dalam saiz yang kecil. Tunjuk globe dan terangkan ini adalah tiruan kecil kepada Bumi yang sangat besar. Bumi kita sangat besar. Kita tak dapat lihat keseluruhan bumi yang sangat besar kecuali jika kita terbang mengelilinginya. Ada orang dah mengelilingi bumi dan ambil gambar keseluruhan bumi. Globe ini adalah model kepada bumi kita. Kita dapat lihat bumi kita yang besar di sini. Di sini kita dapat lihat ada dua bahagian penting. Tanah dan air.

    Tunjuk dua bekas yang mengandungi tanah dan air.

    Aktiviti 1

    • Playdough buatkan land di kertas (idea Pinterest)

    Aktiviti 2

    • Classify Haiwan darat & laut
      • Satu bekas haiwan-haiwan darat dan laut 
      • Label “Haiwan Darat” & “Haiwan Air”
      • Bekas tertutup air dan tanah

    Aktiviti 3

    • Transportation matching land, water, air

    Aktiviti 4

    • Warnakan bumi (Google je imej Bumi)

    Presentation 2: Darat, Air & Udara

    Kita boleh lihat dan rasa tanah dan air adalah sebahagian dari bumi. Ada satu lagi perkara penting yang ada disekeliling bumi. Ianya adalah udara. Udara ada disekeliling bumi dan ia ada di mana-mana! Tanya anak-anak jika kita dapat rasa dan lihat udara.

    Jom, kita buat eksperimen!

    Perlukan:

    • Small pitcher yang berisi air
    • Mangkuk kecil yang cukup dalam
    • Cawan plastik
    • Tisu  & Span

    Tuangkan air ke dalam mangkuk. Ambil tisu dan masukkan ke dalam cawan plastik. Tekan-tekan hingga ke bahagian bawah cawan. Kemudian terbalikkan cawan itu ke dalam mangkuk. Bila ambil semula, tisu tidak basah. Bincangkan kenapa dan bagaimana ianya disebabkan oleh angin. Biarkan main tanpa tisu untuk lihat air bubbles!

    Tambahan: Eksperimen

    Eksperimen 1
    Beg plastik atau beg kertas. Tanya ada apa-apa tak dalam beg? Minta buka dan lihat. Kemudian tiup dalam beg itu dan tutup. Tanya lagi: Sekarang apa yang ada dalam beg ini? (Udara)

    Eksperimen 2
    Masukkan belon ke dalam botol. Tarik ruang buka belon mengelilingi bukaan botol. Teka apa yang akan terjadi jika kita tiup belon tu dalam botol. Adakah belon itu akan pecahkan botol, pecah atau tak jadi apa-apa? Cuba tiup! Lepas eksperimen ini, tanya kenapa tak jadi apa-apa. (Sebab udara memenuhi ruang, dalam botol tu dipenuhi udara. Jadi bila kita cuba tiup, udara dalam botol itu menahan dari belon itu mengembang.) Tekankan walaupun kita tak nampak udara, udara memenuhi ruang.

    Eksperimen 3 – Udara bergerak
    Kita boleh rasa udara (angin). Duduk depan kipas dan buka. Tanya rasa apa bila berada di depan kipas. Terangkan apa yang dirasai tu adalah angin yang bergerak laju. Kipas berpusing membuatkan angin bergerak laju.

    Aktiviti 1

    Klasifikasi gambar Tanah, Air & Udara

    Perlukan:

    Aktiviti 2

    Cari gambar alam semulajadi yang ada 3 elemen ni, darat, tanah, uara dalam surat khabar atau majalah-majalah. Alternatively, boleh google dan print. Baytzuhr guna gambar dari sini, buat label kecil untuk anak-anak kenalpasti darat, air dan udara!

    Aktiviti 3

    Jalan-jalan! Jalan-jalan ke tasik, atau air terjun, sungai atau pantai dan pastikan bincang dan tunjuk darat, air dan udara. Nothing really beats when you put things to practical. They’ll be amazed!

     

  • Cultural,  Geography,  Resources

    Geography: Resources

    Continents

    South America
    North America
    Europe
    Australia
    Africa
    Asia at Homeschool Share
    Geography Lapbooks 
    Seven Continents 
    Around the World in 28 Weeks at Cotton Ridge Homeschool
    Continents Fact File Printable at Homeschool Creations
    Roll Into Geography Free Game at 123Homeschool4Me
    Free Arctic vs Antartic Songs 
    History Freebies
    World Geography Printables, Simple World Geography Plan with Notebooking & Map Printables at 1plus1plus1plus=1
    Europe Countries & Flag at Homeschool Den
    Geography Posts at Pinay Homeschooler
    Geography Gifts for Kids, Geography Songs, Flags of the World at The Natural Homeschool
    Homeschool Around Holidays 
    1100 Geography ResourcesCountry Flags, Geography Themed Resources at Homeschool Giveaways
    A Treasury of Virtual Field Trips 
    Geography Unit Study at Gift of Curiousity
    Charlotte Mason Geography at Unplug Your Family
    Geography Notebooking Pages 
    1 Ways to Study Geography
    Geogrpahy Drawing Series 

  • Insects,  Science,  Zoology

    Ladybugs

    Nota:

    • Salah satu jenis beetle.
    • Ada lebih kurang 5000 jenis ladybugs dalam dunia!
    • Yang biasa jumpa merah dan hitam.
    • Makan serangga lain, kebanyakannya aphids dan disukai oleh petani dan gardeners.
    • Aphids suka makan tanaman, jadi ladybugs membantu petani dan gardeners menjaga tanaman mereka.
    • Sebab badan berwarna-warni dan terang adalah untuk beritahu haiwan lain yang mereka ni tak sedap jadi haiwan lain seperti burung dan katak tak makan mereka.

    Kitar Hayat Ladybird:

    Ladybugs bertelur dan melalui proses metamorphosis. Bila menetas, dipanggil larvae. Larvae ini membesar dengan cepat dan bersalin kulit beberapa kali. Bila cukup besar, mereka menekapkan ekor mereka ke daun, dan membentuk pupa. Dalam seminggu dua, pupa bertukar menjadi ladybug dewasa. Lihat sayap ladybug dewasa ini. Apa yang kita boleh lihat? Simetri. Apa itu simetri?

    ldebug-650.png

    • Ladybugs hidup dalam pelbagai habitat.
    • Boleh dijumpai di grasslands, hutan dan bandar.
    • Aktif.
    • Bila sejuk, mereka akan mencari tempat panas dan hibernasi seperti bawah kayu, batu atau dalam rumah. Bila berhibernasi, mereka berkumpul dan boleh mencecah ribuan dalam koloninya.
    • Rasa macamana kalau jumpa ladybugs banyak-banyak?

    Printables:

    Life Cycle Nomenclature Cards at The Helpful Garden
    Number Matching Game at The Helpful Garden

    Video:

  • Insects,  Siri Serangga dalam al-Quran,  Zoology

    Belalang / Locust

    Nota:

    • Ada lebih 17,000 jenis belalang di dunia!
    • Kaki belakang berurat dan digunakan untuk melompat.
    • Ada dua kumpulan: Long-horned & short horned, ditentukan oleh panjang antenna.
    • Ada lima mata. 2 mata besar ada di sisi kepala. 2 lagi pada hujung antenna and yang akhir ada di antara antena.
    • Betina lebih besar. Ada hujung tajam di abdomen, membantu bertelur. Selepas bertelur, mereka hanya pergi meninggalkan, tak perlu jaga. Melalui proses metamorphosis.
    • Makan pelbagai tumbuhan dan ada yang makan rumput sahaja.
    • Pemangsa termasuklah, burung, cicak, labah-labah, dan rodents.
    • Ada sesetengah belalang keluarkan bunyi dengan rubbing their wings together.
    • Pernah dengar tak? Kalau pernah, tulah belalang jantan!

    فَأَرْسَلْنَا عَلَيْهِمُ ٱلطُّوفَانَ وَٱلْجَرَادَ وَٱلْقُمَّلَ وَٱلضَّفَادِعَ وَٱلدَّمَ ءَايَٰتٍ مُّفَصَّلَٰتٍ فَٱسْتَكْبَرُوا۟ وَكَانُوا۟ قَوْمًا مُّجْرِمِينَ

    (Allah berfirman): Kami pun menghantarkan kepada mereka taufan, dan belalang, dan kutu, dan katak, dan darah, sebagai tanda-tanda dan bukti yang jelas nyata, maka mereka juga tetap berlaku sombong takbur dan menjadi kaum yang menderhaka.

    From National Geographic

    A plague of locusts is a devastating natural disaster. These infestations have been feared and revered throughout history. Unfortunately, they still wreak havoc today.

    Locusts are related to grasshoppers and the two insects look similar. However, locust behavior can be something else entirely. Locusts are sometimes solitary insects with lifestyles much like grasshoppers. But locusts have another behavioral phase called the gregarious phase. When environmental conditions produce many green plants and promote breeding, locusts can congregate into thick, mobile, ravenous swarms.

    Locust swarms devastate crops and cause major agricultural damage and attendant human misery—famine and starvation. They occur in many parts of the world, but today locusts are most destructive in sustenance farming regions of Africa.

    The desert locust is notorious. Found in Africa, the Middle East, and Asia, they inhabit some 60 countries and can cover one-fifth of Earth’s land surface. Desert locust plagues may threaten the economic livelihood of one-tenth of the world’s humans.

    A desert locust swarm can be 460 square miles (1,200 square kilometers) in size and pack between 40 and 80 million locusts into less than half a square mile (one square kilometer).

    Each locust can eat its weight in plants each day, so a swarm of such size would eat 423 million pounds (192 million kilograms) of plants every day.

    Like the individual animals within them, locust swarms are typically in motion and can cover vast distances. In 1954, a swarm flew from northwest Africa to Great Britain. In 1988, another made the lengthy trek from West Africa to the Caribbean.

     

    Bacaan sendiri:
    Like Locusts
    Locusts moving in swarms

  • Mathematics,  Montessori

    Snake Game Making of Ten

    Kalau ikut album KHT Montessori, Snake Game Making of Ten ada pada awal helaian. Merujuk kepada video ini:

     

    Mula-mula buat dulu beads yang bila ditambah (kita yang ambil) jadi 10 jadi tak perlu guna beads yang hitam dan putih.

    Bila selesa baru proceed, kepada kanak-kanak ambil random dan guna beads hitam dan putih.

  • Insects,  Lesson Plan,  Zoology

    Insects

    Zoology

    Day 1

    • Living / Non-Living Things
    • Plants & Animals
    • Vetebrate/Invetebrate


    Vetebrate / Invetebrate Bila kita belajar tentang haiwan, kita panggilnya Zoology. Cuba sebut ‘Zoology’. Ada banyak jenis haiwan di muka bumi ni. Berjuta! Zoologist dan saintis-saintis lain menyusun (oganised) haiwan-haiwan ni dalam kumpulan. Dua kumpulan besar haiwan adalah haiwan bertulang belakang dan tidak bertulang belakang.

    Kumpulan pertama adalah kumpulan bertulang belakang. Vertebrate. Cuba sebut ‘Vertebrate’. Semua haiwan ni nampak lain antara satu sama lain, tetapi ada satu persamaan antara mereka. Semua haiwan ini ada benda macam ni (tunjuk gambar) dalam badan mereka. Ini adalah tulang-tulang. Tulang boleh dijumpai di dalam badan. Kita pun ada tulang belakang. Cuba rasa?

    Terdapat banyak haiwan dalam kumpulan ini, dan saintis membahagikan mereka kepada lima kumpulan lagi. (Tunjuk kad-kad kumpulan, namakan dan tunjuk tulang belakang).

    Kad-kad vertebrate dan invertebrate. Match tulang dan haiwan.

    Kita akan mula dengan invertebrate. Haiwan-haiwan ini juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan juga. Mollusks, annelids, insects & arachnids.

    Groups of Invetebrate

    • Mollusks
    • Annelids
    • Arthropods (Insects): Kumpulan ini adalah haiwan yang ada hard outside covering called an exoskeleton. Terbahagi kepada dua:
    • Arachnids – Spiders, Spiders, Spiders, Spiders

    Insects

    Apa yang membuatkan serangga itu serangga? Kita ada klu untuk membantu kita mengenal serangga. Serangga ada 6 kaki. Labah-labah ada 8 kaki. Jadi jika ada 6 kaki, itu ialah serangga. Klu satu lagi adalah, bahagian badan. Spiders ada dua bahagian badan manakala serangga ada 3 bahagian badan; head, thorax, abdomen. Contoh serangga termasuklah rama-rama, lebah, beetles dan semut.

    Kajian serangga dipanggil entomology. Saintis yang mengkaji serangga dipanggil entomologist. Mereka mengatakan ada lebih 30 juta jenis spesies serangga di dalam dunia ni! Serangga yang paling laju adalah dragonfly. Serangga yang paling panjang adalah seperti walking stick. Serangga yang balik berat adalah Goliath Beetle dari Afrika.

    Dalam kitar hayatnya dari telur ke dewasa, serangga-serangga ini berubah bentuk dan ini dipanggil metamorphosis. Amfibian juga melalui proses metamorphosis ni. They do not look like the adults when they hatch from the egg.

    Jom lihat gambar-gambar arthopods (atau serangga).

    Insect X-ray Pictures – These can be found in many science catalogs for children. Children match the insect picture to its x-ray picture. (Takde *muka nanges*)

    Spesies Serangga

    1. Beetle
    2. Bees
    3. Ants
    4. Grasshopper

    Art:

    Butterflies – Using close pins, coffee filters, liquid paint, and pipe cleaners children can make butterflies. Show the children how to spray just a little bit of the paint on the filters and watch the colors blend. Too much paint will make the filter wings rip.

    Stain Glass Butterflies – Tissue paper, watered down glue, and 2 pieces of black butterfly shapes cut from construction paper, children can glue the tissue paper in between the black outline butterfly shapes. Remind them about the ‘stained glass windows’ that we talked about with Europe.