Mata / Eyes Resources

Info:
Kids Health
Ducksters

Printables:
Education.com 

Experiments & Activities:
Vision Experiment di 123Homeschool4Me
Eyepatch Ideas di Stay at Home Educator
Human Eye Activities di The Crafty Classroom
DIY Eye Puzzle di Chalk Academy
Blind Spot di Carrots are Orange
Eye di Science Projects

Crafts:
24 Goggly Eyes Fun Ideas di 123Homeschool4Me
Paper Model of the Human Eye di Ellen McHenry

Movie:
https://www.imdb.com/title/tt0399104/?ref_=ttls_li_tt
https://www.imdb.com/title/tt2304459/?ref_=ttls_li_tt





Percakapan

“Beyond this age of two and a half, which marks a border line in a man’s mental formation, there begins a new period in the organisation of language, which continues to develop without explosions, but with a great deal of liveliness and spontaneity. This second period lasts till somewhere about the fifth or sixth year, and during it the child learns many new words and perfect s his sentence formation. It is true that if the child’s circumstances are such that he hears very few words, or nothing but dialect, he will come to speak like this. But if he lives among cultured people with a wide vocabulary, he takes it all in equally well.” – Maria Montessori, Absorbent Mind, p114.

Jadi bercakaplah dengan anak kita yang berumur bawah 6 tahun, sama macam kita cakap sesama kita. Mereka tak faham terangkan, tak faham lagi, takpe, they’ll always get it next time. Jangan underestimate their ability. Jangan baby talk!

Movable Alphabet Alternatives

Read:

The Full Montessori 
Article at mother.ly: Sight Words are so 2016, New Study Finds the Real Key to Literacy 
Writing with Moveable Alphabet di Montessori Works Blog
Moveable Alphabet in Our Home di Montessori Trails
The Magic of the Moveable Alphabet di How we Montessori
Word Building with Moveable Alphabet di Montessori Daoshi
Materials: The Moveable Alphabet di I am Montessori
Material Spotligt: Moveable Alphabet di Montessori Academy

DIY Printables:

Natural Beach Living 
Free Printable di Living Montessori Now
Free Montessori Inspired Printable di The Wise Owl Factory
Montessori on a Budget 
Moveable Alphabet 3D Printing 
Living Montessori Now
The Silvan Reverie
MamaGuru
Montessori Album – skrol sampai bawah untuk printables

Cursive

Banyak di luar sana jika google, kenapa dalam Montessori ajar kanak-kanak menulis cursive.

Jadi dalam Montessori environment, untuk menulis guna Cursive, untuk membaca printed. 

 

Cara nak tulis cursive

 

Dalam buku BM, ada beberapa helai yang minta pelajar untuk copywrite cursive writing. Dah lama nak latih anak-anak untuk cursive writing dan Haris sendiri berminat untuk tulis cuma belum berkesempatan untuk research the best way untuk buat. Sambil tunggu cursive materials sampai research dulul.

Post ni, Cursive Writing Set sangat membantu untuk kenalkan Haris kepada penulisan cursive.

Tujuan setiap Alphabets materials dalam montessori.

Penulisan untuk Elementary/.

Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut.

Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they go that far untuk kenalkan anak-anak pada digraf, vokal bergabung semua ni. Jika tengok latih tubi pun siap budak-budak kena kenalpasti mana satu digraf mana satu vokal bergabung. Bila baca perancangan atau detail kenapa, kesimpulan yang saya mampu buat adalah sebenarnya untuk memudahkan anak-anak senang baca je kot sebenarnya? Sebab kadang Haris pun, baca kalau dua huruf yang hasilkan bunyi lain, dia jadi baca bunyi setiap satu macam bunyi konsonan bergabung.

Jadi kesimpulan yang saya buat, dan approach saya adalah sama macam kaedah Montessori (I can’t comment on those who used PBG sebab tak kaji cara tu) kenalkan semua diftong, vokal bergabung & digraf sekaligus je untuk umur Hana dan Haris bolehlah kot nak kenalkan nama-nama ni semua. Tapi memang dah mula kenal pun selama 2 tahun dia di sekolah ikut buku teks BM Tahun 1 dan Tahun 2. Cuma kalau tanya balik ni ingat lagi tak? Honestly, why would all of those matter? Asal boleh baca sudahlah? ^^;

Anyway, senarai Diftong, Vokal Bergabung & Digraf:

  • kh
  • ng
  • sh
  • ny
  • ai
  • au
  • oi
  • ia
  • uu
  • ai
  • ua
  • io
  • ia
  • ea
  • eo
  • eu

Edit: Ok jumpa penerangan ni untuk persoalan di atas:

Anyway this is what I found in DBP website untuk kenapa diftong, vokal bergabung, digraf & konsonan bergabung dikenalkan pada Tahun 2 SK. Quoting below:

“Untuk makluman puan, penyediaan bahan dalam buku teks Bahasa Malaysia Tahun 2 SK tidaklah dibuat secara¬†touch n go¬†sahaja.¬†KSSR pada Tahap 1 (Tahun 1-3) ¬†menitikberatkan¬†¬†kemahiran literasi dan aplikasi bahasa pada peringkat asas. Murid perlu menguasai asas kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis terlebih dahulu, manakala aspek seni bahasa dan tatabahasa menyokong bahan yang dipersembahkan.

Pendekatan untuk mengenali konsep diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan berganda dalam buku teks Tahun adalah merupakan pendekatan pembelajaran bahasa yang lebih santai dan secara didik hibur sesuai dengan tahap murid Tahun 2. Hal ini sebagaimana yang telah dinyatakan dalam halaman pendahuluan (iv-v). Murid hanya diminta mengenali perkataan yang berkaitan yang ada dlm buku teks dan buku aktiviti dengan kemahiran dengar dan sebut/tutur, misalnya hlm 2, Kemahiran Membaca hlm 3 dan kemahiran Menulis hlm 4.

Murid tidak diberatkan dengan penghafalan set definisi konsep tetapi lebih kepada upaya menyebut, membaca dan menulis perkataan yang berkaitan. Aktiviti  ini seupaya mungkin diaplikasikan dalam pengajaran dalam bilik darjah oleh guru.  Perincian tentang definisi/konsep  diftong, vokal berganding digraf dan konsonan berganda kerana hanya didedahkan atau  diperincikan dalam buku Bahasa Malaysia Tahun 3.

Begitu juga halnya dengan kaedah mengenal pasti ayat majmuk dan ayat tunggal. Murid Tahun 2 hanya menggunakan kemahiran membaca ayat misalnya hlm 7, tidak perlu menghafal definisi ayat tunggal atau ayat majmuk secara terperinci tetapi sekadar boleh menyebut, membaca dan menulis jenis ayat tersebut. Pemeringkatan kefahaman tentang ayat tunggal dan ayat majmuk dilaksanakan lebih mendalam dalam buku Bahasa Malaysia Tahun 3.

Perhatian puan dalam hal ini didahului dengan ucapan terima kasih.”