Montessori Geology for Elementary

Geologi adalah kajian tentang bumi. Kami akan belajar tentang: bagaimana bumi terbentuk bagaimana gunung berapi meletup dan membentuk tanah dari igneous rock bagaimana hujan pertama membentuk Pangaea bagaimana Pangaea berpisah kepada plates dan bergerak membentuk benua2 dan landforms yang Video How Earth was Made. Documentary […]

Read more

Lapisan Bumi

Hana tak berapa sihat beberapa hari ni. Demam dah kebah tapi masih lembik sebab kurang makan. Hari ni keluar bawa Hana je untuk makan apa yang dia nak makan, sambil tu singgah di kedai stationeries untuk beli plastisin nak buat lapisan bumi. Balik rumah, Hana […]

Read more

Number Rods

Apparatus pertama Montessori Matematik. Prerequisite kepada Number Rods adalah Red Rods di area Sensorial. Number Rods yang kami guna di DIY daripada Red Rods (tujuan Red Rods adalah untuk tahu bezakan panjang) yang disertakan sekali masa beli set Pakej Montessori Pakej dulu (saiz kecil, home version).   […]

Read more

Matematik Sebelum 4 Tahun?

Dalam Montessori, subjek Matematik dikenalkan paling akhir pada kanak-kanak dan umur yang disarankan adalah 4 tahun. Mereka perlu lalui Practical Life & Sensorial yang banyak dahulu. Tapi setiap kanak-kanak berbeza, umur hanyalah sebagai guideline sahaja. Cumanya, macam Aqeel dia mula mengira 1,2,3 awal lagi. Masa […]

Read more

Organise Mainan

Beberapa hari lepas, kita berbincang tentang topik mainan di IG. Bermula dari quote Montessori: “Our children revealed to us a level of mind yet unexplored, and their activities manifested tendencies never dealt with by psychologists or educators. For instance, the children were never attracted to […]

Read more

Aktiviti Hana 36 – 38 bulan

Matching Object to PictureSequencingSuka sangat stackingLepas basuh pinggan, basuh sinkAktiviti ni beli di KKCountingStampingWriting NumbersMasakPeelingTracingPastingTongingAlphabetsMatching warnaPaintingCylinder BlockExperimentPuzzleColoringYogaLap cerminMatching Aktiviti Cultural Aktiviti CulturalAktiviti CulturalAktiviti Cultural

Read more