Classified Pictures

Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write).

Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar jalan, taman, pasaraya dll).

Untuk Hana boleh guna gambar-gambar yang Hana minat sekarang, contoh kenderaan, haiwan liar atau bunga-bunga. Yang ni boleh search dan download 3 part cards wild animals contohnya atau apa-apa topik semasa yang anak minat. Banyak ada. Website yang saya suka adalah The Helpful Garden.

Mula-mula print dan laminate dan cuba present. Sekali Aqeel datang nampak gambar yang dia familiar dan keliling rumah tunjuk-tunjuk. Oh, might as well buat matching activity.

Bahan:

  • Sediakan beberapa set kad. Setiap set ada 10-20 kad. Setiap satunya ada gambar dan belakang kad ada simbol “bulat segiempat segitiga” sebagai label kad dalam kategori masing-masing.

  • Satu kad adalah gambar penuh satu-satu pemandangan (bilik mandi), kategori (cth: haiwan liar), situasi (majlis perkahwinan) atau objek (contoh dapur, bilik tidur, bilik mandi, kenderaan) disusun atas sekali dan kad yang lain-lain adalah gambar objek-objek yang terdapat dalam pemandangan tu.
  • Scene ni dipilih adalah scene yang anak biasa tengok atau lalui atau minat. Objek-objek pula adalah objek yang common.
  • Boleh ambil gambar sendiri, gambar dari majalah-majalah, flyer, iklan dan lukisan sendiri yang berwarna.
  • Contoh untuk pakaian, ambil gambar wardrobe.

 

Presentation: (Untuk pertama kali)

Mula dengan gambar keseluruhan scene, tunjuk setiap kad dan bincang setiap satu kad. Pastikan guna nama yang betul. Kalau ada gambar yang anak tak kenal, namakan dan take note. Bila dah tengok semua, beritahu “Semua ni boleh dijumpai di dapur atau “Semua ni adalah haiwan liar.”

Pada hari lain, buat 3 period lesson untuk objek-objek yang anak-anak tak tahu nama.

Scope of Sequence

   
Period 1Exercise 1Buat set lain seperti presentation ikut minat/pengalaman anak-anak
Exercise 2Anak tengok kad-kad tu secara independent
Period 2Exercise 3Campurkan kad dari 2-3 set dan hamparkan. Lepas tu minta sort ikut scene/kategori masing-masing. Dah siap minta terbalikkan dan cek simbol betul atau tidak (self check)
Exercise 4Hari lain bila anak buat exercise 3 tanya "Nampak tak apa-apa yang boleh jumpa di dapur?" "Ya, apa tu?" Jadi mereka diberi peluang untuk sebut nama-nama objek. Teruskan untuk semua kad.

 

Untuk sesiapa yang nak buat classified cards sendiri boleh download template yang saya dah buat. Tukar gambar sahaja. Fail dalam bentuk power point.

Template Classified Cards

 

Rujukan lain:
Montessori Pre-Reading Activities & Cards di Our Montessori Home
Montessori Toddler Classification Cards di The Kavanaugh Report
Reading Classification di Info Montessori

Geoboard Pattern

Salah satu aktiviti untuk mengenal bentuk sambil menguatkan otot tangan adalah dengan membuat bentuk guna getah pada geoboard. Geoboard kami dibeli di USL Education. Kebanyakan task cards dalam internet pinnya 5, geoboard kami pinnya ada 11. Jadi bila print yang sedia ada, Hana confuse nak buat. Jadi terpaksalah buat versi sendiri. Klik pada imej untuk muat turun.

Akan di update dengan pattern-pattern lain masa depan.

 

Untuk yang geoboard pin 5, DIY geoboard, Antara idea-idea pattern yang boleh dibuat pada geoboard:
Geobordvormen
Simple printable untuk banyak bentuk dan pattern di Jufleontine
free-shape-printables-mjcs-16
Bentuk Asas di Mrs Jones Creation Station

Gambar ini jumpa di Pinterest, tiada sumber.

Printable Geoboard Shapes dari File Folder Fun
Geoboard STEM Challenges di The STEM Laboratory
Perimeter Area with Geoboard di Life Over Cs

Kandinsky Inspired

Untuk yang tak pandai dalam art macam saya ni, aktiviti di Teach Beside Me ni yang senang dan boleh dibuat dengan Hana (4y) dan Haris (8y). Gabungan oil pastel dan watercolor. Boleh terus buat dan cepat siap! Kertas A3 tu lipat 2 memanjang. Lepas tu lipat tiga, dapat bentuk segi empat. Saya gunting sebab nak buat sama-sama dengan Hana sambil demo pada Hana macamana nak buat. Tunjuk dulu pada Hana gambar yang Kandinsky lukis.

Tapi tak cerita pun siapa Kandinsky, cuma just beritahu kita buat macam ni nak? Huhu. Ada juga rancang untuk kenalkan artis-artis. Dalam kepala ni banyak ha plan macam-macam nak buat. Tapi masaaaaaaaaaa

 

Lain-lain sumber dan Idea:

Kandinsky Circle guna Oil pastel, WatercolorTree Collage di  Art Project for Kids
Kandinsky Inspired Concentric Circles Collage di Happines is Homemade
Artist Study on Wassily Kandinsky di Maple Tree Montessori
3 parts cards 1 & 2 di Montessori Print Shop (*harga $1 setiap satu)
Kandinksy Concentric Circles di PreK and K Sharing
Kandinksy Trees di It’s Art Day
DIY Kandinsky Felt Board di hello, Wonderful
Kandinsky for Kids 

Bentuk / Shapes

Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

    • Shapes Treasure Hunt
    • Magnetic Shapes
    • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

Preschool (Hana 4y)

Observational Drawing (Abang)

Book:
Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
Kinokuniya RM20.61

 

Pengenalan Membaca Jam / Introduction to Telling Time

Hana: 4 tahun

Perlu: Tahu baca nombor 1-12

Untuk Hana masa umur 3 tahun lebih camtu dah aware dengan masa dan jam (clock). Sekarang pun dia asyik tanya sekarang pukul berapa dan sendiri figure out tengok jam sekarang pukul berapa. I never actually explain to her which jarum pointing to hour or minute etc.

Banyak inspired dengan posts Telling Time di Pinay Homeschooler, kami print free 3 part card clock di website tu. Tapi sempat 3-4 kad je buat. Pastu tak nak dah. Display di shelf pun, tak pandang. Ada 2-3 kali offer pun tak nak. Ok, takpe. Ingat beberapa hari lagi kalau tak pandang juga, simpan dan cuba waktu lain pula.

Beberapa hari lepas tu, cuba yang penguin ni pula dengan bantuan jam ni masa beli di mothercare sebab 50% off.

Telling Time Activities untuk follow up.

Jadi untuk stir minat Hana, maka akan cari buku-buku ini.

Idea dari blog:
1. Clock Activities di Montessori on a Budget. (cari sand clock, dan tengok jarum jam)
2. Dari Montessori Nature:

Another way to teach concepts of time was through creating together with children daily routine. I aim to make it child-led. We discuss out routine with them and draw on the board what happens and the sequence of events. Later they help me to take photos of different parts of our day, like morning tea, outside play, Montessori time, etc. After that we create a routine chart with time attached to every part of the day.

The Sound Game

Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5)
Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3)
Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) (Umur 3-3.5) : Sandpaper Letters
Level 4: Bunyi Awalan dan bunyi akhiran dimainkan di Level 2/3 sebagaimana sesuai (Umur 3.5- 4.5)
Level 5: Semua bunyi dalam perkataan dimainkan ikut Level 4 dengan mana-mana objek atau mana-mana perkataan. Objek tak perlu di ‘spied’ (Age 3.5-4.5) : Moveable Alphabet
Level 6: Pilih satu bunyi dan fikir sebanyak perkataan yang boleh yang mempunyai bunyi tu pada awal, akhir atau tengah perkataan (4.5-6)

Game ini adalah untuk Pastikan bunyi dengan BETUL! (Contoh d as in tub, bukan DUH. Sebab sekarang Hana bila baca S-a-d, bunyi Sad-uh)

Good Deeds

Good Deeds di Talibiddeen Jr

Salah satu perkara yang ditekankan dalam Ramadan adalah amalan baik.

In everything, of course, it is important to remember/talk about the reasons/intentions behind these good deeds….to earn the pleasure of Allah, not mom or dad or strangers (although it is nice when they are pleased with us as well).

Idea-idea untuk good deeds:
30 Days 30 Deeds Ramadan Challenge
Ramadan Kindness Calendar

30 Ramadan Days of Good Deeds Coloring Books at Muslim Mommy
30 Days of Good Deeds for a Ramadan Jar at In the Playroom
Good Deeds at Parenthood Muslim Style
Good Deeds Tree by Qamar Design
30 Days of Giving at Silver Envelope
30 Days of Kindness in Sand in My Toes

Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

*may contain affiliate links*

[Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

0-2

  • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
  • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
  • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
  • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
  • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
  • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
  • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
  • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
  • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

2-3

  • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
  • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
  • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
  • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
  • Buku fakta dan fiksyen

3-4

  • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
  • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
  • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
  • Buku yang deal dengan emotions. 
  • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
  • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

4-5

  • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
  • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
  • Banyakkan buku rujukan.
  • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
  • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
  • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
  • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

5-6

  • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
  • Boleh mula baca buku chapter.
  • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
  • Roald Dahl.

 

Islamic Calendar

Inspired dengan Islamic Calendar yang dibuat di blog Our Muslim Homeschool, maka terhasillah versi sendiri. Sebab ejaan nama waktu solat tu nak ikut sini. Sebolehnya akan cuba meminimumkan pembaziran kertas, jadi cramkan banyak-banyak dalam satu kertas. Haha. Kalau berminat nak guna untuk diri sendiri boleh download. Kalau ada apa-apa yang perlu diubahsuai dan komen boleh komen atau email di baytzuhr@gmail.com.

 

Paling baik print atas kertas cardstock. Yang dalam gambar ni saya print atas kertas dah guna, uhuk, dan laminate. I quickly regretted sebab perkataan Islamic Calendar plannya untuk budak-budak warnakan, tapi dah terlaminate dulu. Sampul tu untuk simpan nombor-nombor tarikh dan tahun. Yang boleh tukar macam tahun, bulan, tarikh, fasa bulan guna adhesive velcro. Beli dari @toysaround. Mula-mula moon phases yang lain masukkan dalam sampul juga, dan memandangkan ada kosong di tepi (terfikir untuk letak hafalan doa, ayat atau hadis *perlu beli contact paper later*) boleh juga letak moon phases in order. Lagi cantik rasanya kalau background warna hitam atau biru. Mounting board tu saiz A1 rasanya. Haris cek kalendar masa solat tulis dalam nombor dan pusing jam.

(*Tambah baik: Tambah hari: ahad, isnin, selasa, next time boleh buat dalam arabic)

Download Islamic Calendar