Kandinsky Inspired

Untuk yang tak pandai dalam art macam saya ni, aktiviti di Teach Beside Me ni yang senang dan boleh dibuat dengan Hana (4y) dan Haris (8y). Gabungan oil pastel dan watercolor. Boleh terus buat dan cepat siap! Kertas A3 tu lipat 2 memanjang. Lepas tu lipat tiga, dapat bentuk segi empat. Saya gunting sebab nak buat sama-sama dengan Hana sambil demo pada Hana macamana nak buat. Tunjuk dulu pada Hana gambar yang Kandinsky lukis.

Tapi tak cerita pun siapa Kandinsky, cuma just beritahu kita buat macam ni nak? Huhu. Ada juga rancang untuk kenalkan artis-artis. Dalam kepala ni banyak ha plan macam-macam nak buat. Tapi masaaaaaaaaaa

 

Lain-lain sumber dan Idea:

Kandinsky Circle guna Oil pastel, WatercolorTree Collage di  Art Project for Kids
Kandinsky Inspired Concentric Circles Collage di Happines is Homemade
Artist Study on Wassily Kandinsky di Maple Tree Montessori
3 parts cards 1 & 2 di Montessori Print Shop (*harga $1 setiap satu)
Kandinksy Concentric Circles di PreK and K Sharing
Kandinksy Trees di It’s Art Day
DIY Kandinsky Felt Board di hello, Wonderful
Kandinsky for Kids 

Haris first stop motion!

Haris 5 Tahun 2 Bulan
Hana 21 Bulan

Art

20141010102046

20141010102136

Inspired by: Let’s Explore Art Materials by PinkStripeySocks

Haris was not very thrilled doing it. You know how he actually doesn’t like doing art. Dalam banyak-banyak jenis bahan ditulis, dia paling suka paper towel. Hanya sebab lepas tu, I told him to try and drop some water on it. The water spread!

Hana minat dalam apa sahaja. Especially scribbles so made one for her as well. I just love seeing her concentration look. 😀

20141010105504

20141010120346

And then he asked to do the water paper alone.

Details can be read here: Paper Towel Art by Happy Hooligans

Science & Technology

20141010112757

Sambil menunggu nak pergi Solat Jumaat, I suggest we make stop motion video! Read it awhile back at TinkerLab. Brilliant idea! Haris loves watching Lego Stop Motion Video on Youtube. I showed him how to do it first and did it together.

Dan ini yang dia buat sendiri tanpa apa-apa pertolongan. 😀

Read the details and steps here: Easy Stop Motion Animation for Beginners by TinkerLab

Making Lego Marble Maze

Nampak idea ni di Pinterest sebelum, dan tunjuk pada Haris dulu the idea. Lepas tu, he makes his own maze, altered here and there. 😀 Yang best sebab dia fikir di mana dia nak guli tu lalu dan adjust lego-lego tu ikut kemahuan dia.

20141012121302

Family Outing

20141011144621

Star Wars Reads @ Kinokuniya, KLCC.

Exploring lines

Inspired by: Bambini Travel

IMG_20140516_121315

Minta Haris lekapkan tape kat kertas dan tinggalkan ruang sedikit dan tape lagi.

I told him to just color dan tengok efeknya nanti. Tapi dia insisted untuk warna ikut line dan tak kaler atas tape. Tak mencapai objektif. Lol.

Untuk Hana pun dibuat juga. Sbb selalunya kalau buat apa-apa ada Hana selalu kacau. Huhu. So kena includekan juga. Tp kejap jerlah. Hana agak not well sebab selsema. Sebab Hana masih masukkan apa-apa dalam mulut jadi buat kaler guna food coloring dan susu cair.

Tapi Hana lately taknak sensory play. Hari tu buat homemade playdoh bukan main geli. Sblm ni dia yang beriya. Cam abangnya juga. Arhhhhh.