Subtraction

SM: Tricky. Couldn’t understand English so susah sikit. Had to explain every words.

Konsep Semua ada 8 ekor ikan. Nampak 2 ekor ikan, berapa ekor tersorok.
Blh play game, berapa jumlah dan sorokkan dan tanya berapa tersorok.

Telling Time 2

18/3/16: Revisiting Telling Time. Kali ni kenalkan Neeq dengan minit, yang mana no.1 bersamaan dengan 5 min and so on.

Extension:
Time Problems & Elapsed Time at Math Geek Mama
Printable Game

18/5/15: He can read by hour and half an hour by now.

1. Introduce time in a day related to earth’s rotation.


2. Places number in the face of clock. Use paper plate, divide and let them label the numbers.

3. 3 part card hour.

4. half hour

5. quarter

6. 5 min

7. By minute

Games
At ABCYa, Primary Games, Sheppard Software, BBC Snapdragon, & HBSchool.

Telling Time by MontessoriTrails *first introducing clock
Telling the Time by The Learning Ark *
Telling Time by What Did We Do All Day?
Learn to Tell Time Activity by CarrotsareOrange
Learn How to Tell Time by CarrotsareOrange
Clock Lesson Plan by

Teach Kids to Tell Time by WikiHow
Sundial Project by Education.com
Earth, Sun & Moon Game by ScienceKids
http://deceptivelyeducational.blogspot.com/search/label/Telling%20Time
Telling Time Lesson Plan by MontessoriMom
Learning About Time with Fractions Extension di Montessori From the Heart

Goals (from Montessori Compass):
Understands the units of time and recognises the abbreviations for the various units: seconds, minutes, hours, days, weeks, months, years, decades, centuries.
Understands that 60 second = 1 minute, and 60 minutes = 1 hour.
Understands that 24 hours = 1 day, 7 days = 1 week.
Understands that 12 months = 1 year, 10 years = 1 decade, 10 decades = 1 century.
Uses language associated with time to describe periods of time and make comparisons (eg brief, lengthy).

For mom:
Earth rotates around the sun by Dr. Zakir Naik
Earth Rotation by al-islam.org
Islam and the Earth Rotation by HidayaResearch
The Earth Does Rotate by QuranMiracles
But it moves! How we know the Earth rotates.

Haris’ Random Questions of the Week

“…. diperbuat dari apa?”

Dalam perjalanan balik dari library dengan cuaca yang sangat panas, Haris cam biasa kalau dalam kereta mula mengantuk. Haris and Hana biasanya duduk belakang, tapi sebab terlalu panas (masa tu pukul 2 lebih) I asked Haris and Hana (sit on my lap) untuk duduk depan. Nampak Haris macam dah nak landing baik punya, I invited him to talk, jangan tidur!

Lepas tu mula dia test IQ/Knowledge mak dia, “Mama, kereta diperbuat dari apa?” Bila cakap dari banyak benda, besi apa semua, besi dari apa? Erk. “Air?” “Air is raw material, raw material ni biasanya yang dah sedia ada Allah sediakan, manusia ambil, masuk kilang jadi macam-macam.” “Tayar?” “Dari getah.” Mulalah keluar cerita Upin Ipin yang dia dah khatam beribu kali, untuk macamana dia dapat gambaran yang getah tu dari pokok.

Urgh. Finally, I told him, I’ll find a book and we’ll read later. *lari*

The start of a new schedule…

Dah banyak bulan kelam kabut, sebab mak mereka sekalian ini tengah mengandung. Jadi mula dari first trimester memang tak larat nak buat semua. Jadi, bila Haris dah biasa, hari-hari ikut suka dia je, struggle juga a few weeks ni nak minta dia datang duduk dan do/learn something. ^^;

So, I had to come up with schedule. Mula bulan lepas, hantar Haris belajar agama dari pukul 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari. Jadi, takpelah, mula-mula ni masa untuk sit down dan belajar kita buat sikit dulu. Mak dia pun terkontang kanting lagi masih testing what works best for him. Tambah pula, Hana tengah banyak rebellious sekarang *mak nanges*.

So, officially, the new schedule starts today. I’m going to try to fit in 4 different subjects, with 15 minutes each. If any topic of the day yang dia enjoy it’s fine to expand it a bit. It just a guide and plan and Allah knows best.

DAILY SCHEDULE FOR HARIS

The 4 subjects are:

  • Math
  • Bahasa
  • English
  • Science/Geo (alternate)

While Hafazan dan Islamic Studies, setiap kali selepas solat, inshaAllah.

Untuk Hana pula, will start with practical life, slow-slow. ^^

Ordinal Numbers

20150217150604

Introduce Haris pada Ordinal Numbers. Had to use what interests him to gain his interest. Lol. Jadi minta dia susun superheroes-superherosnya pada ranking yang dia rasa siapa paling kuat hingga lemah.

*Bring me the third ball and bring me three balls*

Update: 2 Mar 2015
After three days (reviewing), he still can’t grasp the difference between ordinal and cardinal. Will try again somewhere in the future.

Resource: Math is Fun!
Singapore Math
Math Mammoth

Fire Safety

 

DAY 1

What is Fire and What Makes Fire?

Need:

3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

 

What is fire?

Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahayahabaasap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

 

Related Video:

Upin Api Episod Api

What Makes Fire Burn

What is Fire?

 

3 things makes fire:

  1. Haba
  2. Udara
  3. Minyak

 

Demo Haba:

Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

 

Demo: Udara

Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

 

Demo: Minyak

Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‘minyak’ habis, api juga akan padam.

 

Art:

 

We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;

 

Quick update!

Haris 5 year 2 months.
Hafal al-Fatihah 3 Qul. Dah kenal huruf hijaiyah dan satu baris atas, bawah, dan hadapan. Tgh mengenal dua baris.

Hana 20months.
Picks things up fast. Know certain words and developing fast, mashaAllah! Also, aktif mengacau whenever me and Haris doing something. ^^;;

Telling Time 1

Haris: 5 Years

Haris dah boleh baca jam by hour dan half an hour. Masih belum tahu minit dan saat.  Pukul 3. Pukul 3.30. But I never really properly introduced him about time. So, we discussed about seconds this morning. Macamana jarum saat tu pusing, cukupkan satu pusingan sebanyak 60 kali dan jarum panjang akan bergerak and told him that was minute and when the minute cukupkan satu pusingan pula, jadi jam.

Penguin from Making Learning.

Source:

Activity:
Put students in pairs. Use the timer. One student counts how many times their partner can clap in ten seconds. Then reverse the roles and do it again.
Jog in place for one minute. Is a minute longer or shorter than a second? The minute hand goes around one time each minute.
Now show your students that you are setting a timer for one hour. That means that the minute hand will go around sixty times. Ask them to predict what they will be doing when the timer goes off. Write down some predictions.