• Language,  Montessori

    Cursive

    Banyak di luar sana jika google, kenapa dalam Montessori ajar kanak-kanak menulis cursive.

    Jadi dalam Montessori environment, untuk menulis guna Cursive, untuk membaca printed. 

     

    Cara nak tulis cursive

     

    Dalam buku BM, ada beberapa helai yang minta pelajar untuk copywrite cursive writing. Dah lama nak latih anak-anak untuk cursive writing dan Haris sendiri berminat untuk tulis cuma belum berkesempatan untuk research the best way untuk buat. Sambil tunggu cursive materials sampai research dulul.

    Post ni, Cursive Writing Set sangat membantu untuk kenalkan Haris kepada penulisan cursive.

    Tujuan setiap Alphabets materials dalam montessori.

    Penulisan untuk Elementary/.

  • 9y,  Bahasa Melayu,  Haris,  Language

    Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

    Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut.

    Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they go that far untuk kenalkan anak-anak pada digraf, vokal bergabung semua ni. Jika tengok latih tubi pun siap budak-budak kena kenalpasti mana satu digraf mana satu vokal bergabung. Bila baca perancangan atau detail kenapa, kesimpulan yang saya mampu buat adalah sebenarnya untuk memudahkan anak-anak senang baca je kot sebenarnya? Sebab kadang Haris pun, baca kalau dua huruf yang hasilkan bunyi lain, dia jadi baca bunyi setiap satu macam bunyi konsonan bergabung.

  • Language,  Montessori

    Reading Folders

    Aim
    To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153)

    Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan (cover) tulis spelling sandpaper letter phonograms. (13 bunyi phonograms dan their alternative spellings):

    Bunyi : Spelling

    e: e, ea
    f: f, ph
    j: j, gi, ge
    oy: oy, oi
    ai: ai, ei, ay, a-e
    er: er, ir, ur
    ee: ee, ea, e-e, ie, y
    s: s, ce, ci
    ou: ou, ow
    ie: ie, i-e, igh, y
    oa: oa, ow, o-e, oe
    or: or, aw, au, ough
    ue: ue, u-e, oo, ew

  • Language

    Sounding Letters

    Sebelum ni masa Haris, Haris bunyikan sama macam video-video ajar bunyi di Youtube. Buh, Tuh, Kuh. (Lagi lagi kalau video yang dari India tu.) Jadi bila dia membaca dia akan baca macam ni, Bat-uh. Cat-uh.

    Cemanalah nak selesaikan ni? Cari-cari, jumpa buku Teach Your Child To Read in 100 Easy Lessons. (Buku ni bagus juga untuk ajar baca, guna ni masa ajar Haris membaca. Nak beli boleh beli di Kinokuniya atau Opentrolley) Buku tu klasifikasikan cara bunyi huruf kepada dua cara bunyikan, voiced dan whispered. 

    Contoh huruf-huruf yang voiced m, a, e, r, b, d.

    Contoh huruf-huruf yang whispered s,t, c, h.

    Macamana nak bunyikan dengan betul?

    Buku ni sarankan kita cuba sendiri sebutkan perkatan yang dibelakangnya huruf yang kita nak cuba. Contoh macamana nak bunyikan nnn. Sebutkan perkataan fan secara sangat perlahan (bunyikan satu saat di setiap huruf). Cara kita sebut nnn masa kita bunyikan tu adalah bunyi yang sepatutnya. Bukan ‘nnnuh’ atau ‘nnnih’. Faham kan?

    Now, untuk bunyi t. Cuba bunyikan fat secara perlahan dan kuat. fff-aaaa-tt. Perasan tak ffff kita boleh bunyikan lama, aaaaa pun, tapi ttt tak boleh tarik panjang. Cuba tarik panjang bunyi ttttt sampai 2-3 saat. Tak boleh kan? Panjang mana kita bunyikan fffffffff, aaaaaaaaa, sampai je t, mesti t. Bunyi tu terus mati.

    Jadi buku ni ajar, cara senang untuk tahu bunyi sesuatu huruf tu ialah sebut satu perkataan yang berakhir dengan huruf yang kita nak tu. Contoh nak tahu macamana bunyi t, cuba sebut slow fat, macam tu lah bunyi t, kalau nak tahu bunyi cuba sebut slow cab, dapat bunyi ‘b’.

    Macamana nak tahu whispered sound? Bunyi tu “whispered if your voice is not turned when you say the sound.” Letak tangan di tekak dan cuba sebut dengan suara berbisik sebut ‘fuss’, kita tak rasa tekak kita bergegar. Cuba sebut fuss dalam suara biasa, fff tak gegar, uuuuu gegar dan t tak gegar. Cuba sebut perkataan fun pula. Ffff tak gegar, uuu dan nnnn gegar. Cuba sebut perkataan run. Semua huruf, rrrr uuuuu nnnn gegar.

  • 4y,  Language,  Montessori

    Phonetic Object Box

    Aktiviti membaca pertama dalam Montessori.

    Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

    Apa ni?

    Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

    (*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

    Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

    Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

    Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
    Phonetic Object Box di Montessorium
    Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
    Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
    Phonetic Word List di Montessori mom

     

    Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

    Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

    Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

    List
    cup
    lid
    lamp
    pan
    nut
    pen
    lemon
    van
    jug
    drum
    milk
    pasta
    banana
    panda
    dog
    comic
    nutmeg
    melon
    can
    mug
    cap
    hat
    bag
    clipmat
    vitamins
    magnet
    felt
    top
    cat
    mop
    mat
    pumpkin
    lips
    frog
    trumpet
    crab
    sun
    hand
    basket
    box
    clog
    pig
    peg