I Spy / Sound Games

Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan.

Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng.

Bunyi fonetik:

LetterSoundsLetterSounds
aatbsob
ccandmud
eeggffun
gmughhat
iitjjump
lpillmam
nanoon
plaprraw
smosstat
uupvever
wwetxfox
yyeszzoo
aiaimeesee
iepieoaboat
uebluearcar
erherororbit
oobookouout
oyboyshpush
chmuchthmoth
ququizngring

Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ disebut ‘puh’ seperti lap dan bukan ‘pea’.

Biasanya aktiviti ni dibuat dalam masa 1-2 tahun. Disarankan 1 kali sehari. Boleh dibuat masa tengah rehat-rehat sama-sama, masa menunggu. Ada 6 peringkat semuanya dan setiap peringkat boleh main selama beberapa bulan sebelum ke peringkat seterusnya.

 

Peringkat Pertama (Umur 2.5 – 3 tahun): 

Pegang 1 barang (yang anak dah biasa lihat contoh pen). Tengok objek dan cakap “I spy with my little eye something that begins with ‘p’.” (ingat sebutan fonetik p as in ‘tap‘ bukan ‘pea‘.) Tunggu dan dengar jawapan dan jika betul cepat-cepat ulang dan iktiraf “Pen begins with ‘p’.” Kemudian ulang dengan objek lain di persekitaran. Ingat hanya 1 objek satu masa yang mana anak-anak takkan buat salah.

Peringkat Kedua (Umur 2.5 – 3 tahun):

Sama seperti peringkat pertama tetapi kali ni guna 2 objek pada satu masa yang anak-anak dah biasa (familiar with) tapi bunyi awalan berbeza. Tujuannya adalah untuk anak-anak bezakan bunyi awalan yang berbeza. Contoh car and motorbike, cup and mug. Tengok kedua-dua objek dan I Spy satu sahaja. “I spy with my little eye something that begins with ‘m’.

Sekarang anak-anak perlu buat pilihan. Kita boleh lihat sejauh mana dia boleh bezakan bunyi. Teruskan dan tukar-tukar objek (tapi hanya 2 objek dalam satu masa). Bila anak dah kuasai 2 objek, tingkatkan, guna 3 objek pada satu masa, kemudian 4 objek, kemudian 5 objek, kemudian objek-objek yang bunyi awalannya seakan sama contoh ring, watch, van.

Peringkat Ketiga (Umur 3.5tahun):

Tujuan peringkat ni adalah untuk anak-anak sedar banyak objek yang mula dengan bunyi yang sama. Sama seperti peringkat kedua, tapi kali ni luaskan skop kepada objek-objek yang ada dalam bahagian kecil persekitaran, yang ada objek-objek yang mula dengan bunyi yang sama (boleh juga guna gambar jika tak ada). Contoh, “I spy something over there by the window that begin with ‘b’“. Mungkin untuk pertama kali mereka akan sebut satu objek je, jadi kita tawarkan diri sebut lagi objek lain di situ yang mula dengan bunyi sama contoh ‘basket’ ‘botol’ ‘buku’ ‘ball’. (Ya, kami I spy kedua-dua bahasa sebab guna kedua-dua bahasa di rumah). Seterusnya pilih bunyi lain di kawasan yang sama. Seterusnya, boleh pilih kawasan lain dan ulang proses. Kemudian, ruang yang lebih besar kemudian keseluruhan. Bila dah mahir peringkat ni boleh mula dengan tulisan (sandpaper letters). To make it more fun, boleh bergilir pilih bunyi untuk I spy.

Peringkat Keempat (Umur 3.5tahun):

Tujuan peringkat ni adalah untuk develop kesedaran bunyi-bunyi selain bunyi awalan dan skill ni penting bila mula tulis dan baca.

Sama seperti peringkat 3, tapi sebutkan bunyi awalan dan bunyi akhir yang kita nak. “I spy with my little eye something that begins with () and ends with ()“. Acknowledge jawapan betul dengan ulang perkataan dan bunyi “___ begins with ___ and ends with ____

Boleh guna objek-objek yang dah guna pada peringkat-peringkat sebelum ni atau area (peringkat 3). Cari objek yang bunyi awalan sama tapi berbeza bunyi belakang. Contoh ball, bag, bracelet, atau pen peg puppet.

I Spy something on the table o(or part of the room) that begins with ‘b’ and end with ‘g’” Mula-mula mungkin ambil masa untuk dengar bunyi akhir. Kalau mereka sebut ball kita respon dengan positif “Ya, ball mula dengan b tapi mama minta mula dengan b dan akhir dengan g. Cuba dengar, ball. Sebut pelan-pelan dan bantu dia dengar bunyi objek-objek lain hingga jumpa bag.

Classified Pictures

Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write).

Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar jalan, taman, pasaraya dll).

Untuk Hana boleh guna gambar-gambar yang Hana minat sekarang, contoh kenderaan, haiwan liar atau bunga-bunga. Yang ni boleh search dan download 3 part cards wild animals contohnya atau apa-apa topik semasa yang anak minat. Banyak ada. Website yang saya suka adalah The Helpful Garden.

Mula-mula print dan laminate dan cuba present. Sekali Aqeel datang nampak gambar yang dia familiar dan keliling rumah tunjuk-tunjuk. Oh, might as well buat matching activity.

Bahan:

  • Sediakan beberapa set kad. Setiap set ada 10-20 kad. Setiap satunya ada gambar dan belakang kad ada simbol “bulat segiempat segitiga” sebagai label kad dalam kategori masing-masing.

  • Satu kad adalah gambar penuh satu-satu pemandangan (bilik mandi), kategori (cth: haiwan liar), situasi (majlis perkahwinan) atau objek (contoh dapur, bilik tidur, bilik mandi, kenderaan) disusun atas sekali dan kad yang lain-lain adalah gambar objek-objek yang terdapat dalam pemandangan tu.
  • Scene ni dipilih adalah scene yang anak biasa tengok atau lalui atau minat. Objek-objek pula adalah objek yang common.
  • Boleh ambil gambar sendiri, gambar dari majalah-majalah, flyer, iklan dan lukisan sendiri yang berwarna.
  • Contoh untuk pakaian, ambil gambar wardrobe.

 

Presentation: (Untuk pertama kali)

Mula dengan gambar keseluruhan scene, tunjuk setiap kad dan bincang setiap satu kad. Pastikan guna nama yang betul. Kalau ada gambar yang anak tak kenal, namakan dan take note. Bila dah tengok semua, beritahu “Semua ni boleh dijumpai di dapur atau “Semua ni adalah haiwan liar.”

Pada hari lain, buat 3 period lesson untuk objek-objek yang anak-anak tak tahu nama.

Scope of Sequence

   
Period 1Exercise 1Buat set lain seperti presentation ikut minat/pengalaman anak-anak
Exercise 2Anak tengok kad-kad tu secara independent
Period 2Exercise 3Campurkan kad dari 2-3 set dan hamparkan. Lepas tu minta sort ikut scene/kategori masing-masing. Dah siap minta terbalikkan dan cek simbol betul atau tidak (self check)
Exercise 4Hari lain bila anak buat exercise 3 tanya "Nampak tak apa-apa yang boleh jumpa di dapur?" "Ya, apa tu?" Jadi mereka diberi peluang untuk sebut nama-nama objek. Teruskan untuk semua kad.

 

Untuk sesiapa yang nak buat classified cards sendiri boleh download template yang saya dah buat. Tukar gambar sahaja. Fail dalam bentuk power point.

Template Classified Cards

 

Rujukan lain:
Montessori Pre-Reading Activities & Cards di Our Montessori Home
Montessori Toddler Classification Cards di The Kavanaugh Report
Reading Classification di Info Montessori

The Sound Game / I-Spy

Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5)
Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3)
Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) (Umur 3-3.5) : Sandpaper Letters
Level 4: Bunyi Awalan dan bunyi akhiran dimainkan di Level 2/3 sebagaimana sesuai (Umur 3.5- 4.5)
Level 5: Semua bunyi dalam perkataan dimainkan ikut Level 4 dengan mana-mana objek atau mana-mana perkataan. Objek tak perlu di ‘spied’ (Age 3.5-4.5) : Moveable Alphabet
Level 6: Pilih satu bunyi dan fikir sebanyak perkataan yang boleh yang mempunyai bunyi tu pada awal, akhir atau tengah perkataan (4.5-6)

Game ini adalah untuk Pastikan bunyi dengan BETUL! (Contoh d as in tub, bukan DUH. Sebab sekarang Hana bila baca S-a-d, bunyi Sad-uh)

Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

*may contain affiliate links*

[Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

0-2

  • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
  • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
  • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
  • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
  • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
  • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
  • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
  • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
  • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

2-3

  • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
  • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
  • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
  • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
  • Buku fakta dan fiksyen

3-4

  • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
  • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
  • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
  • Buku yang deal dengan emotions. 
  • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
  • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

4-5

  • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
  • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
  • Banyakkan buku rujukan.
  • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
  • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
  • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
  • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

5-6

  • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
  • Boleh mula baca buku chapter.
  • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
  • Roald Dahl.

 

Spoken Language

From maitrilearning:

    • Natural conversations
    • Conversations at a picture
    • Poetry (memorized)
    • Songs (memorized)
    • Books
    • Reading classified books (e.g., At the Market)
    • Reading literature (e.g., The Dot)
    • True stories
    • Listen & Do
    • Furnishings & surroundings
    • Names of the exercises
    • Objects within exercises
    • Classifications (e.g., all brushes)
    • Entire exercise (all parts)
    • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
    • Spoken classification (e.g., think of fruits)
    • Question games
    • News periods
    • Holiday discussions
    • 3-period lessons
    • Parts of the body
    • Sensorial material language
    • Classified vocabulary cards (groups of things)
    • Naming
    • Discussing (elicit definition)
    • Sorting
    • Matching
    • Sorting & Matching
    • Sound games
      • Level 1: Beginning sounds
      • Level 2: Beginning & ending sounds
      • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
      • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet

‘Sound Game’ aktiviti dalam

Dalam kaedah Montessori, huruf di ajar dengan bunyi bukan nama. Tidak perlu apa-apa bahan untuk membuat ‘kerja’ ini.

Sebelum perkenalkan simbol (huruf), dalam kaedah Montessori, menggunakan sound games, untuk menumpukan perhatian kanak-kanak terhadap satu-satu bunyi yang membentuk ayat. Ia adalah aktiviti mendengar. Montessori tidak menggunakan sebarang simbol ataupun menyediakan bahan apa-apa dalam permainan ini. Ia menggunakan objek-objek seharian. Dengan ini, ianya boleh dilakukan secara semulajadi di rumah.

Jika sound games diperkenalkan secara formal, kanak-kanak mungkin melihatnya sebagai sesuatu yang perlu dibuat dengan cara-cara tertentu dan tidak akan menganggap ianya sebagai eskplorasi sehariannya apabila dia bercakap dan mendengar bahasa. Pembelajaran perlu dilakukan secara semulajadi yang boleh pada bila-bila masa yang boleh. “A child does not necessarily differentiate between academic work and life, nor should he need to.” (Quote)

Conversation Games

Namakan 10

Klasik, seorang pilih satu kategori dan semua yang terlibat perlu senaraikan 10 nama dalam kategori tersebut.

A my name is Alice

Setiap orang bergilir nyatakan nama dan benda ikut urutan abjad, contoh, My name is Alice and I like apple, next person, My name is Alice and I like apple, My name is Ben and I like books.

I Spy

Hanya soalan

Semua orang perlu bercakap dan ayat tanya sahaja.

Guess Three About Me 
Conversation Starters 
Conversation Starters at Hand on We Grow 
Key Jar 
31 Dinner Conversation Starters 
More Conversation Starters 
Family Discussions 
Conversation Starter Question 
Kid Conversation Starters
Family Dinner Conversation Starters 

Pre-Handwriting

Hana been into handwriting lately. She’d trace and trace and write Capital Letters and Numbers. She refused to write small letters though. Banyak bulat kot.

Boleh cari tracing worksheets di website-website ni:
Tracing
Pencil Control Worksheets
Handwriting Readiness Worksheets & Tracing Printables
MOre Tracing Printables

Drawing Lessons
Drawing Lessons for Kids 
How to Draw Art for Kids Hub 
Draw and Coloring People 
Kids Drawing 

Visual Perception

Visual Perception post at howwemontessori.

Visual perception is made up of some of the following skills, which are addressed in some of these activities.

  • Spatial Relationships – Understanding the relationships of object within their environments. The ability to identify the position of two or more visual stimuli in relation to oneself and/or in relation to each other. (Mrs Pratt’s Classroom, Playfully Learning, MeddyBemps)
  • Figure Ground – The ability to locate something in a busy background. The ability to screen out  irrelevant visual material when presented with a lot of visual information at one time. (Boleh download printables matching cards untuk figure ground di The Helpful Garden)
  • Visual Memory – The ability to recall visual traits of a form or object. The ability to remember what is seen for immediate recall. It involves forming a mental image or picture or the characteristics of any given image once the stimulus has been removed.
  • Visual Closure – The ability to know what a form or object what part of the picture is missing. The ability to recognise any given visual stimulus from an incomplete presentation.
    Visual Discrimination – The ability to determine differences or similarities in objects based on size, colour and shape.

Tools to Grow:Resources for Occupational Therapists has printables for Visual Perceptions and many others. Categories including:
Visual Motor Skills 
Attention Worksheets 
Visual Perceptual Skills 
Visual Perception 
What did Photographer See 
Amazing Arrows