Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut. Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they […]

Read more

Reading Folders

Aim To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153) Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan […]

Read more

Sounding Letters

Sebelum ni masa Haris, Haris bunyikan sama macam video-video ajar bunyi di Youtube. Buh, Tuh, Kuh. (Lagi lagi kalau video yang dari India tu.) Jadi bila dia membaca dia akan baca macam ni, Bat-uh. Cat-uh. Cemanalah nak selesaikan ni? Cari-cari, jumpa buku Teach Your Child […]

Read more

Phonogram Object Box (2)

Phonogram: bila dua huruf menghasilkan bunyi lain eg ai aim ee see ie pie oa boat ue blue ar car er her or orbit oo book ou out oy boy sh push ch much th moth qu quiz ng ring Word list di Montessori Mom

Read more

Phonetic Object Box

Aktiviti membaca pertama dalam Montessori. Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman. Apa ni? Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya […]

Read more

Music in Montessori Resources

Montessori Materials  Montessori Inspired Music Activities Music Theory Activities & Printables Just Montessori  Music Exploration  What Makes Sound  Listening Activities for Kids  Sorting Musical Instruments  Rhythm Exploration  Water Xylophone Science Experiment  Montessori Music  Montessori Inspired Music Activities  Music Sorting & Labelling Musical Instrument  Classroom Background […]

Read more

Metal Insets

Metal Inset bantu kanak-kanak mengawal peralatan menulis dan prepare tangan untuk aksi menulis. Metal Inset hanya boleh digunakan apabila kanak-kanak sudah boleh memegang alat tulis. Ia adalah untuk memperhalus kebolehan menggerakkan alat menulis dengan precision and ease. Sentiasa mula di sebelah kiri bawah bentuk. Cari […]

Read more

I Spy Stage 5 & 6

Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan, b-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan […]

Read more