• Books,  Language

    Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

    *may contain affiliate links*

    [Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

    Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

    A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

    0-2

    • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
    • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
    • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
    • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
    • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
    • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
    • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
    • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
    • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

    2-3

    • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
    • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
    • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
    • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
    • Buku fakta dan fiksyen

    3-4

    • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
    • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
    • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
    • Buku yang deal dengan emotions. 
    • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
    • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

    4-5

    • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
    • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
    • Banyakkan buku rujukan.
    • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
    • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
    • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
    • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

    5-6

    • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
    • Boleh mula baca buku chapter.
    • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
    • Roald Dahl.

     

  • Books,  Language,  Montessori Notes

    Ruang baca dirumah

    Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

    Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

    Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


    (Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

    Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan 😅) .

    Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” 😁

    Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

    Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya suka:

       

    Dari atas kiri:

    1. Reading area di Midwest Montessori
    2. Reading Space di Carrots are Orange
    3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
    4. Reading Corner di SouleMama
    5. Reading Corner di MyRaeCreations
    6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)

     

     

  • Language,  Montessori Notes

    Sounds Game

    Langkah-langkah dirumuskan oleh What Did We Do All Day:

    1. Aural preparation of the child (in addition to the usual vocabulary building, stories, poems, songs, etc., this means all levels of the sound game (initial, middle, and ending sounds) with all 40 key sounds from American English.
    2. All sandpaper letters, single and double
    3. Moveable Alphabet
    4. Object boxes.
    5. In tandem with, before or after 4. (object boxes) Activity Word Game.
    6. Puzzle word cards
    7. Phonogram folders, dictionary, little handmade books or early readers
    1. Aural Preparation

    Sound Game quoting What Did We Do All Day:

    1. Bunyi permulaan, satu objek sahaja jadi tiada ruang untuk salah.
    2. Bunyi permulaan, pilihan 2 objek atau lebih. Hanya satu objek yang betul.
    3. Bunyi permulaan, pilihan bahagian dalam bilik atau ruangInitial sound, choice of part of room or whole room. Many objects can be identified with the same sound.
    4. Initial sound and last sound played at both levels 2 or 3 as appropriate.
    5. All the sounds in the word played at level four, and then with any objects or words. The object does not have to be ‘spied’
    6. Take a sound and think as many words as you can that contain the sound either at the beginning or end of th eword or have the sound somewhere in between.
  • Language,  Montessori

    Spoken Language

    From maitrilearning:

      • Natural conversations
      • Conversations at a picture
      • Poetry (memorized)
      • Songs (memorized)
      • Books
      • Reading classified books (e.g., At the Market)
      • Reading literature (e.g., The Dot)
      • True stories
      • Listen & Do
      • Furnishings & surroundings
      • Names of the exercises
      • Objects within exercises
      • Classifications (e.g., all brushes)
      • Entire exercise (all parts)
      • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
      • Spoken classification (e.g., think of fruits)
      • Question games
      • News periods
      • Holiday discussions
      • 3-period lessons
      • Parts of the body
      • Sensorial material language
      • Classified vocabulary cards (groups of things)
      • Naming
      • Discussing (elicit definition)
      • Sorting
      • Matching
      • Sorting & Matching
      • Sound games
        • Level 1: Beginning sounds
        • Level 2: Beginning & ending sounds
        • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
        • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

    Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
    consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet

  • Language

    ‘Sound Game’

    Montessori guna kaedah fonetik dan sangat tekankan untuk kanak-kanak kenal bunyi dahulu sebelum nama huruf. 

    Tujuan Sound Games adalah untuk kanak-kanak kenalpasti bunyi-bunyi yang dalam percakapan. Ianya secara tak langsung mengasah deria pendengaran untuk kenalpasti satu-satu bunyi yang membentuk ayat. Tak perlukan apa-apa bahan khas dan huruf pun belum dikenalkan lagi masa ni.

    Cukup dengan menggunakan objek-objek seharian. Dengan ini, ianya boleh dilakukan secara semulajadi di rumah, dalam kereta, masa menunggu. Jika aktiviti ini dikenalkan secara formal, kanak-kanak mungkin melihatnya sebagai sesuatu yang perlu dibuat dengan cara-cara tertentu dan tidak akan menganggap ianya sebagai eskplorasi sehariannya apabila dia bercakap dan mendengar bahasa. Pembelajaran perlu dilakukan secara semulajadi pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja.  

  • Kid's Activities,  Language

    Conversation Games

    Namakan 10

    Klasik, seorang pilih satu kategori dan semua yang terlibat perlu senaraikan 10 nama dalam kategori tersebut.

    A my name is Alice

    Setiap orang bergilir nyatakan nama dan benda ikut urutan abjad, contoh, My name is Alice and I like apple, next person, My name is Alice and I like apple, My name is Ben and I like books.

    I Spy

    Hanya soalan

    Semua orang perlu bercakap dan ayat tanya sahaja.

    Guess Three About Me 
    Conversation Starters 
    Conversation Starters at Hand on We Grow 
    Key Jar 
    31 Dinner Conversation Starters 
    More Conversation Starters 
    Family Discussions 
    Conversation Starter Question 
    Kid Conversation Starters
    Family Dinner Conversation Starters 

  • 3y,  Hana,  Language

    Pre-Handwriting

    Hana been into handwriting lately. She’d trace and trace and write Capital Letters and Numbers. She refused to write small letters though. Banyak bulat kot.

    Boleh cari tracing worksheets di website-website ni:
    Tracing
    Pencil Control Worksheets
    Handwriting Readiness Worksheets & Tracing Printables
    MOre Tracing Printables

    Drawing Lessons
    Drawing Lessons for Kids 
    How to Draw Art for Kids Hub 
    Draw and Coloring People 
    Kids Drawing 

  • Language

    Visual Perception

    Visual Perception post at howwemontessori.

    Visual perception is made up of some of the following skills, which are addressed in some of these activities.

    • Spatial Relationships – Understanding the relationships of object within their environments. The ability to identify the position of two or more visual stimuli in relation to oneself and/or in relation to each other. (Mrs Pratt’s Classroom, Playfully Learning, MeddyBemps)
    • Figure Ground – The ability to locate something in a busy background. The ability to screen out  irrelevant visual material when presented with a lot of visual information at one time. (Boleh download printables matching cards untuk figure ground di The Helpful Garden)
    • Visual Memory – The ability to recall visual traits of a form or object. The ability to remember what is seen for immediate recall. It involves forming a mental image or picture or the characteristics of any given image once the stimulus has been removed.
    • Visual Closure – The ability to know what a form or object what part of the picture is missing. The ability to recognise any given visual stimulus from an incomplete presentation.
      Visual Discrimination – The ability to determine differences or similarities in objects based on size, colour and shape.

    Tools to Grow:Resources for Occupational Therapists has printables for Visual Perceptions and many others. Categories including:
    Visual Motor Skills 
    Attention Worksheets 
    Visual Perceptual Skills 
    Visual Perception 
    What did Photographer See 
    Amazing Arrows