• Language,  Montessori

    Language Presentations

    Source: Part 1 & Part 2

    • Objek: Sebenar
    • Objek: Replika
    • Objects with Matching Cards (ambil gambar barang sebenar sebolehnya gambar dan object saiz sebenar. :O)
    • Objects with Similar Cards
    • Nomenclature cards
    • Books
    • Rhythmic language with Poetry and Rhymes
    • Self expression
    • Questioning exercises

    Objek Sebenar

    • Art supplies: small water color set, brush, mini easel, eraser, pencil
    • Bathing: wash cloth, sponge, soap, pouf
    • Bathroom objects: plug, sponge, loofah, towel, face washer, shower cap, shampoo/conditioner bottles.
    • Categories of Fruits, such as Apples: red delicious, gala, pink lady
    • Categories of Vegetables, such as Potatoes: sweet, red, russet
    • Cheeses
    • Construction Materials: brick, wood, asphalt, concrete, steel
    • Cat Care: leash, food bowl, grooming brush, collar
    • Fabric: velvet, silk, cotton, burlap
    • Flowers
    • Fruits
    • Garden Tools
    • Hair Care: brush, comb, clip, mirror
    • Herbs
    • Kitchen tools: pots and pans, utensils
    • Knitting or Crocheting: yarn, knitting needles, counter, gauge
    • Leaves
    • Nuts
    • Office Supplies: note pad, pen with ink removed, clip, stapler, scissors
    • Pasta: lasagna, manicotti, rigatoni
    • Pine Branches: ponderosa, blue spruce, juniper – what is found in your area
    • Pine Cones: blue spruce, ponderosa, Douglas fir – what is found in your area
    • Reading: book, magazine, newspaper
    • Rocks: sandstone, marble, lava – what is found in your area
    • Sewing: needle, thread, pin cushion, etc.
    • Shells
    • Table Setting: plate, cup, spoon, fork, napkin
    • Tooth Care:travel toothpaste glued shut, dental floss, toothbrush, travel mouthwash with safety packaging still intact
    • Vegetables
    • Whole spices: cinnamon stick, nutmeg, vanilla bean
    • breads

    Replika

    • Vehicles: Water, Air, Land:school bus, mail truck, dump truck, etc.
    • Animals: wild, local, forest, desert, pets, farm, insects, jungle, insects, zoo, reptiles
    • Clothing: winter/snow, rain gear, summer, sleeping, beach, normal wear
    • Hats
    • Shoes
    • Furniture Bathroom: toilet, bath tub, towel, etc., Bedroom: bed, lamp, dresser, etc., Living Room: couch, coffee table, arm chair, etc.  (Doll house furnishings)
    • Cleaning supplies: mop, broom, dustpan
    • Musical instruments
    • Carpentry tools
    • Gardening tools
    • Cleaning articles

    Nomenclature

    • Animals; Amphibians, birds, butterflies, dogs, farm animals adults and juvenile, Mammals, pets, reptiles
    • Around town
    • At the Airport
    • At the Seaside
    • Birds
    • Camping
    • Dogs
    • Fish
    • Flowers
    • Fruits
    • Furniture
    • Garden Flowers
    • Garden tools
    • In the Countryside
    • In the Garden
    • In the kitchen
    • In the Night Sky
    • In the Street
    • Office tools
    • On a Ferry
    • On a Train Journey
    • Orchestral instruments
    • Popular instruments
    • Professions
    • Sports and Games
    • Sports equipment
    • Structures
    • Tools
    • Transportation
    • Trees
    • Utensils
    • Vegetables
    • Wild Flowers
    • Working Vehicles
  • Language,  Montessori,  Resources

    Preparing Montessori Language 3-6

     

    1. Scope & Sequence
    2. Album
    3. Order of Language Materials

    Language Arts in Montessori Preschool Elementary
    Spoken Language Montessori Lessons
    Early Language Shelves at Trillium Montessori 
    Montessori Language 
    Pre Reading Lessons 
    Language Arts Curriculum 
    Vocabulary Cards 
    Language 
    Language Activities 
    Language 

  • Language,  Montessori,  Montessori Notes

    Bahasa

    Dari pembacaan dalam teori Montessori. Kanak-kanak melalui tiga peringkat dalam berbahasa.
    1. Percakapan/Oral (expressing themselves)
    Self-confidence
    Enriching Experiences
    Enriching Vocabulary (perbualan, 3 period lessons, cultural stories, songs, poems, and books).
    The Classified Cards
    2. Written (self expression through written form)
    3. Reading (understand someone else’s thoughts)

    Penulisan hanya disembahkan (offered) kedua selepas spoken language practice.

    “In addition, the child is given the freedom to pace himself, granting him the ability to spend as much time as he needs to perfect movements and skills. Each child is treated with respect, as the directress is always an active listener. She kneels down to the child’s level when speaking with the child, looks into his or her eyes when being spoken to, uses the child’s name, and customizes her vocabulary and topics to each child. The directress has a true interest in what each child has to say.”

    At times, the adult must initiate conversations.
    Her role is to converse and demonstrate, not correct. She models expression and listening skills, and helps
    the child to structure and order his thoughts by asking leading questions, indirectly rephrasing, and offering
    comments.

  • 3y,  Hana,  Language

    Story Sequence Cards

    Dalam Montessori Scope and Sequence yang saya rujuk di Montessori Compass, aktiviti Story Sequence ni di bawah Language Arts di bawah kategori Concept Development. Tujuannya adalah untuk bantu bina kemahiran berfikir untuk pemahaman membaca. Banyak lagi kelebihannya sebenarnya, bina pemikiran logik, tambah vocabulary (masa Hana dah mula cerita semula bila dia struggle cari perkataan yang sesuai, saya beritahu dan dia cerita semula) dan menggalakkan percakapan dari storytelling dan penghuraian (elaboration) dan juga boleh jadi topik perbualan! Ia juga secara tak langsung bantu membaca dari kiri ke kanan (sebab kita susun kad dari kiri ke kanan, ikut progress first, next, last) dan secara tak langsung faham setiapnya ada permulaan, tengah, dan pengakhiran. Ia juga membina kebolehan untuk memerhati, ingat semula dan susunatur sesuatu perkara dan ini adalah merupakan kemahiran hidup yang penting. Ha, dari aktiviti simple ni banyak kelebihan dia.

    Banyak yang saya baca, aktiviti ini jika dalam kelas Montessori ia akan mula dengan aktiviti harian kanak-kanak. Guide akan tanya kanak-kanak mula-mula buat apa (susun kasut, letak bag, circle time dll). Ini langkah awal sequencing! Di rumah pun boleh begitu juga! Secara informal bercakap-cakap, mula-mula Hana bangun, Hana gosok gigi, mandi kemudian Hana buat apa? Dengar dia cerita, bincang-bincang. Secara tak sedar kita dah buat. Jadi seterusnya, boleh ambil gambar kegiatan anak-anak seharian, dan boleh letak di shelf kemudian minta susun.

    Kami guna printables dari Montessori EtCie. BANYAK ada dan 3-cerita kad.

    Jadi untuk aktiviti ini perlu satu set kad yang kita akan susun untuk membentuk satu cerita. Letak secara random dalam bekas dan masa mula-mula persembahkan aktiviti ni, kita nampak macam tengah fikir tentang setiap kad tu dan mana nak letak setiap kad tu. Bila dah buat keputusan yang mana mula, tengah dan akhir, kita akan cerita cerita itu ikut susunan, mula-mula, kemudian, akhirnya (begin/first, next, last). Kita campur balik kad-kad tu dan minta anak-anak susun dan mereka sendiri cerita. Langkah seterusnya untuk lebih maju dalam aktiviti, tingkatkan kesukaran dengan campur kad dari dua cerita berbeza. Dan boleh bermula dari 3 kad cerita kepada 4 kad cerita kemudian 6 kad cerita.

    Untuk lebih jelas boleh lihat di Montessori Album & Carrots are Orange  cara untuk sampaikan.

    Contoh sequence yang boleh guna untuk aktiviti:

    • Kegiatan harian
    • Susunan sesuatu aktiviti contoh cara pakai tali pinggang
    • Cerita dari buku-buku cerita kegemaran anak-anak
    • Cerita dari kisah-kisah al-Quran (contoh disini yang guna kisah dari Bible) *note to self utk buat sequence card kisah al-Quran
    • Dari lagu-lagu nursery
    • Kitaran hidup tumbuhan atau haiwan

    Lain-lain aktiviti untuk pre-reading di Montessori Nature.

     

    Printables
    Story Sequence dari Montessori for Everyone
    Sequencing Ideas and Worksheet by Learning Resources.
    Banyak link untuk sumber-sumber kad di Talibiddeen Jr

  • 2y,  Hana,  Language

    Conversation Pictures

    Penggunaan Conversation Pictures

    • Menggalakkan perbualan dan  meluaskan penggunaan bahasa anak-anak
    • Kebiasaannya gambar kanak-kanak atau haiwan membuat sesuatu.
    • Tanya soalan open ended untuk memulakan dan sokong perbualan
    • Contoh soalan: Ini gambar apa? Dia tengah buat apa? Kemudian beri soalan-soalan untuk anak-anak fikir seperti  “Where do you think they are? What makes you think that?”

    Boleh menjawab soalan bila ditanya mengenai gambar –> Gives descriptions of a picture –> Gives logical response to thinking questions

    Note: Untuk setiap theme sediakan satu atau dua conversation pictures yang berkaitan.

    Boleh download free Imagine Story Cards (sama je dengan conversation pictures) dan baca sedikit info macamana nak buat aktiviti ni di Montessori Print Shop.

  • Language,  Montessori Notes

    Reality vs Fantasy to Young Children

    Mula-mula tengah study Language Development untuk Hana kaedah Montessori. Ada salah satu kaedah Conversation Pictures dan Picture Story untuk encourage perbualan dan ‘talk’ boleh ditulis dalam bentuk perkataan respectively. Bila kaji lagi mengenai Conversation Pictures ni terjumpa ayat ni:

    • The stories should be about reality, whether true or fictional. Fantasy stories are for the older children who have already established reality. (Source)

    Fantasy & Reality in Children Stories 
    Reality vs Fantasy 

  • 5y,  Haris,  Language

    Reading – Week 3

    For weeks now, agak mencari-cari juga macamana nak ajar Haris membaca? To read in English and Malay pula macamana? He already knows alphabets, and knows each sound. Since I already decided to use 100 Easy Lessons, let’s just go with it, I thought. Tapi Haris macam tak berminat. Kejap-kejap sangat dia concentrate. Buku-buku pulak, pun kejap juga pandang. Tapi bila cuba juga baca depan dia banyak kali, last-last dia tengok juga and he only looks at the picture and only interested in what’s happening in the pictures than read pastu buat cerita dia sendiri. Takpe. Pelan-pelan. Insha Allah, moga dia minat dengan buku-buku nanti.

    So, I came across Progressive Phonics. A free reading programme. Since he already knows alphabets, I skipped that and printed Beginner Phonics Book 1: Short Vowel a.

    To make it interesting for him, this is how we did it. First I identified the words used. -at family. at, bat, cat, fat, hat, mat, rat, sat. I wrote those words on paper and paste it on our sliding door.

    DSC01668

    I then printed pictures for each word.

    DSC01669

    Fold them and we draw to determine what we have to shoot. Teach him to read and increase his vocab at the same time. ^^

    DSC01674

    DSC01671

    I actually wrote points for each word. 1-3. If he gets to shoot the word, he gets the point. Learning addition. 😀

    DSC01675

    We also use Starfall for reading practice.

    DSC01670

    He’s been doing his IQRA’ with Papa, tapi dia menghafal dan tidak mengenal huruf. Sure, he can recite until ‘Ya’. Tapi bila randomly asked yang mana, yang mana dia tak dapat jawab. I’ve been thinking cemana nak buat. Lightbulb! I got an idea! Use BINGO! Lol. I’m so going to use Bingo for everything now because he enjoys it. So we covered Alif til zal.

    Rest of the week.

    DSC01681

    DSC01677

     

    DSC01678

     

    Practice phonic with Starfall.

    DSC01652

    Bubble time together with Hana.
    20140123_114606 20140123_123724

    Pattern blocks sampai and he spent more than 1 hour doing it! ^^

    20140124_162124 20140124_162752 20140124_162939 20140124_164853

    Pretend play.

    20140124_17243820140121_094006

    Homemade playdough.

    20140118_195459

    Boardgame time.