• Cultural,  Geography,  Montessori

    Darat, Air, Udara

    Presentation 1: Darat & Air

    Tujuan:
    Untuk tahu Bumi dipenuhi dengan darat, air dan udara.
    Untuk tahu Bumi itu bulat dan globe adalah model kepada Bumi.

    Perlukan:

    • Mainan kapal terbang
    • Sand Paper Globe (Montessori Geography Material) (*xde just globe biasa)
    • 1 bekas tanah dan 1 bekas air

    Tunjuk kapal terbang mainan dan tanya apa tu. Adakah itu kapal terbang sebenar yang boleh terbang? Kita boleh bermain-main dengannya.  Boleh tak kapal terbang sebenar ada di sini? Model adalah tiruan sesuatu yang besar dalam saiz yang kecil. Tunjuk globe dan terangkan ini adalah tiruan kecil kepada Bumi yang sangat besar. Bumi kita sangat besar. Kita tak dapat lihat keseluruhan bumi yang sangat besar kecuali jika kita terbang mengelilinginya. Ada orang dah mengelilingi bumi dan ambil gambar keseluruhan bumi. Globe ini adalah model kepada bumi kita. Kita dapat lihat bumi kita yang besar di sini. Di sini kita dapat lihat ada dua bahagian penting. Tanah dan air.

    Tunjuk dua bekas yang mengandungi tanah dan air.

    Aktiviti 1

    • Playdough buatkan land di kertas (idea Pinterest)

    Aktiviti 2

    • Classify Haiwan darat & laut
      • Satu bekas haiwan-haiwan darat dan laut 
      • Label “Haiwan Darat” & “Haiwan Air”
      • Bekas tertutup air dan tanah

    Aktiviti 3

    • Transportation matching land, water, air

    Aktiviti 4

    • Warnakan bumi (Google je imej Bumi)

    Presentation 2: Darat, Air & Udara

    Kita boleh lihat dan rasa tanah dan air adalah sebahagian dari bumi. Ada satu lagi perkara penting yang ada disekeliling bumi. Ianya adalah udara. Udara ada disekeliling bumi dan ia ada di mana-mana! Tanya anak-anak jika kita dapat rasa dan lihat udara.

    Jom, kita buat eksperimen!

    Perlukan:

    • Small pitcher yang berisi air
    • Mangkuk kecil yang cukup dalam
    • Cawan plastik
    • Tisu  & Span

    Tuangkan air ke dalam mangkuk. Ambil tisu dan masukkan ke dalam cawan plastik. Tekan-tekan hingga ke bahagian bawah cawan. Kemudian terbalikkan cawan itu ke dalam mangkuk. Bila ambil semula, tisu tidak basah. Bincangkan kenapa dan bagaimana ianya disebabkan oleh angin. Biarkan main tanpa tisu untuk lihat air bubbles!

    Tambahan: Eksperimen

    Eksperimen 1
    Beg plastik atau beg kertas. Tanya ada apa-apa tak dalam beg? Minta buka dan lihat. Kemudian tiup dalam beg itu dan tutup. Tanya lagi: Sekarang apa yang ada dalam beg ini? (Udara)

    Eksperimen 2
    Masukkan belon ke dalam botol. Tarik ruang buka belon mengelilingi bukaan botol. Teka apa yang akan terjadi jika kita tiup belon tu dalam botol. Adakah belon itu akan pecahkan botol, pecah atau tak jadi apa-apa? Cuba tiup! Lepas eksperimen ini, tanya kenapa tak jadi apa-apa. (Sebab udara memenuhi ruang, dalam botol tu dipenuhi udara. Jadi bila kita cuba tiup, udara dalam botol itu menahan dari belon itu mengembang.) Tekankan walaupun kita tak nampak udara, udara memenuhi ruang.

    Eksperimen 3 – Udara bergerak
    Kita boleh rasa udara (angin). Duduk depan kipas dan buka. Tanya rasa apa bila berada di depan kipas. Terangkan apa yang dirasai tu adalah angin yang bergerak laju. Kipas berpusing membuatkan angin bergerak laju.

    Aktiviti 1

    Klasifikasi gambar Tanah, Air & Udara

    Perlukan:

    Aktiviti 2

    Cari gambar alam semulajadi yang ada 3 elemen ni, darat, tanah, uara dalam surat khabar atau majalah-majalah. Alternatively, boleh google dan print. Baytzuhr guna gambar dari sini, buat label kecil untuk anak-anak kenalpasti darat, air dan udara!

    Aktiviti 3

    Jalan-jalan! Jalan-jalan ke tasik, atau air terjun, sungai atau pantai dan pastikan bincang dan tunjuk darat, air dan udara. Nothing really beats when you put things to practical. They’ll be amazed!

     

  • Mathematics,  Montessori

    Snake Game Making of Ten

    Kalau ikut album KHT Montessori, Snake Game Making of Ten ada pada awal helaian. Merujuk kepada video ini:

     

    Mula-mula buat dulu beads yang bila ditambah (kita yang ambil) jadi 10 jadi tak perlu guna beads yang hitam dan putih.

    Bila selesa baru proceed, kepada kanak-kanak ambil random dan guna beads hitam dan putih.

  • Language,  Montessori

    Language Presentations

    Source: Part 1 & Part 2

    • Objek: Sebenar
    • Objek: Replika
    • Objects with Matching Cards (ambil gambar barang sebenar sebolehnya gambar dan object saiz sebenar. :O)
    • Objects with Similar Cards
    • Nomenclature cards
    • Books
    • Rhythmic language with Poetry and Rhymes
    • Self expression
    • Questioning exercises

    Objek Sebenar

    • Art supplies: small water color set, brush, mini easel, eraser, pencil
    • Bathing: wash cloth, sponge, soap, pouf
    • Bathroom objects: plug, sponge, loofah, towel, face washer, shower cap, shampoo/conditioner bottles.
    • Categories of Fruits, such as Apples: red delicious, gala, pink lady
    • Categories of Vegetables, such as Potatoes: sweet, red, russet
    • Cheeses
    • Construction Materials: brick, wood, asphalt, concrete, steel
    • Cat Care: leash, food bowl, grooming brush, collar
    • Fabric: velvet, silk, cotton, burlap
    • Flowers
    • Fruits
    • Garden Tools
    • Hair Care: brush, comb, clip, mirror
    • Herbs
    • Kitchen tools: pots and pans, utensils
    • Knitting or Crocheting: yarn, knitting needles, counter, gauge
    • Leaves
    • Nuts
    • Office Supplies: note pad, pen with ink removed, clip, stapler, scissors
    • Pasta: lasagna, manicotti, rigatoni
    • Pine Branches: ponderosa, blue spruce, juniper – what is found in your area
    • Pine Cones: blue spruce, ponderosa, Douglas fir – what is found in your area
    • Reading: book, magazine, newspaper
    • Rocks: sandstone, marble, lava – what is found in your area
    • Sewing: needle, thread, pin cushion, etc.
    • Shells
    • Table Setting: plate, cup, spoon, fork, napkin
    • Tooth Care:travel toothpaste glued shut, dental floss, toothbrush, travel mouthwash with safety packaging still intact
    • Vegetables
    • Whole spices: cinnamon stick, nutmeg, vanilla bean
    • breads

    Replika

    • Vehicles: Water, Air, Land:school bus, mail truck, dump truck, etc.
    • Animals: wild, local, forest, desert, pets, farm, insects, jungle, insects, zoo, reptiles
    • Clothing: winter/snow, rain gear, summer, sleeping, beach, normal wear
    • Hats
    • Shoes
    • Furniture Bathroom: toilet, bath tub, towel, etc., Bedroom: bed, lamp, dresser, etc., Living Room: couch, coffee table, arm chair, etc.  (Doll house furnishings)
    • Cleaning supplies: mop, broom, dustpan
    • Musical instruments
    • Carpentry tools
    • Gardening tools
    • Cleaning articles

    Nomenclature

    • Animals; Amphibians, birds, butterflies, dogs, farm animals adults and juvenile, Mammals, pets, reptiles
    • Around town
    • At the Airport
    • At the Seaside
    • Birds
    • Camping
    • Dogs
    • Fish
    • Flowers
    • Fruits
    • Furniture
    • Garden Flowers
    • Garden tools
    • In the Countryside
    • In the Garden
    • In the kitchen
    • In the Night Sky
    • In the Street
    • Office tools
    • On a Ferry
    • On a Train Journey
    • Orchestral instruments
    • Popular instruments
    • Professions
    • Sports and Games
    • Sports equipment
    • Structures
    • Tools
    • Transportation
    • Trees
    • Utensils
    • Vegetables
    • Wild Flowers
    • Working Vehicles
  • Language,  Montessori,  Resources

    Preparing Montessori Language 3-6

     

    1. Scope & Sequence
    2. Album
    3. Order of Language Materials

    Language Arts in Montessori Preschool Elementary
    Spoken Language Montessori Lessons
    Early Language Shelves at Trillium Montessori 
    Montessori Language 
    Pre Reading Lessons 
    Language Arts Curriculum 
    Vocabulary Cards 
    Language 
    Language Activities 
    Language 

  • Language,  Montessori,  Montessori Notes

    Bahasa

    Dari pembacaan dalam teori Montessori. Kanak-kanak melalui tiga peringkat dalam berbahasa.
    1. Percakapan/Oral (expressing themselves)
    Self-confidence
    Enriching Experiences
    Enriching Vocabulary (perbualan, 3 period lessons, cultural stories, songs, poems, and books).
    The Classified Cards
    2. Written (self expression through written form)
    3. Reading (understand someone else’s thoughts)

    Penulisan hanya disembahkan (offered) kedua selepas spoken language practice.

    “In addition, the child is given the freedom to pace himself, granting him the ability to spend as much time as he needs to perfect movements and skills. Each child is treated with respect, as the directress is always an active listener. She kneels down to the child’s level when speaking with the child, looks into his or her eyes when being spoken to, uses the child’s name, and customizes her vocabulary and topics to each child. The directress has a true interest in what each child has to say.”

    At times, the adult must initiate conversations.
    Her role is to converse and demonstrate, not correct. She models expression and listening skills, and helps
    the child to structure and order his thoughts by asking leading questions, indirectly rephrasing, and offering
    comments.

  • 6y,  Haris,  Mathematics,  Montessori

    Decimal System: 1, 10, 100 and 1000

    With Golden Beads

    Day 1

    20150317164850

    I wish I could buy the perfect golden beads tray, but so expensive! We already have unit and hundred from colored bead stairs, DIY 10-beads, and DIY golden thousand cubes. I see the important of having the real one, since he can’t digest it at first the thousand beads ^^;;;;