• Language,  Montessori

    I Spy / Sounds Game

    Tujuan I Spy atau Sound Games adalah untuk anak-anak peka dengan bunyi-bunyi dalam bahasa percakapan.

    Jadi kita ajar ikut bunyi bukan huruf, jadi semua bunyi diajar terus termasuhklah sh, oo, oy, ae, ng.

    Bunyi fonetik:

    LetterSoundsLetterSounds
    aatbsob
    ccandmud
    eeggffun
    gmughhat
    iitjjump
    lpillmam
    nanoon
    plaprraw
    smosstat
    uupvever
    wwetxfox
    yyeszzoo
    aiaimeesee
    iepieoaboat
    uebluearcar
    erherororbit
    oobookouout
    oyboyshpush
    chmuchthmoth
    ququizngring

    Persiapan kita, perlu ingat bunyi-bunyi dan ejaannya, dan berlatih. Contoh ‘p’ disebut ‘puh’ seperti lap dan bukan ‘pea’.

    Biasanya aktiviti ni dibuat dalam masa 1-2 tahun. Disarankan 1 kali sehari. Boleh dibuat masa tengah rehat-rehat sama-sama, masa menunggu. Ada 6 peringkat semuanya dan setiap peringkat boleh main selama beberapa bulan sebelum ke peringkat seterusnya.

     

    Peringkat Pertama (Umur 2.5 – 3 tahun): 

    Pegang 1 barang (yang anak dah biasa lihat contoh pen). Tengok objek dan cakap “I spy with my little eye something that begins with ‘p’.” (ingat sebutan fonetik p as in ‘tap‘ bukan ‘pea‘.) Tunggu dan dengar jawapan dan jika betul cepat-cepat ulang dan iktiraf “Pen begins with ‘p’.” Kemudian ulang dengan objek lain di persekitaran. Ingat hanya 1 objek satu masa yang mana anak-anak takkan buat salah.

    Peringkat Kedua (Umur 2.5 – 3 tahun):

    Sama seperti peringkat pertama tetapi kali ni guna 2 objek pada satu masa yang anak-anak dah biasa (familiar with) tapi bunyi awalan berbeza. Tujuannya adalah untuk anak-anak bezakan bunyi awalan yang berbeza. Contoh car and motorbike, cup and mug. Tengok kedua-dua objek dan I Spy satu sahaja. “I spy with my little eye something that begins with ‘m’.

    Sekarang anak-anak perlu buat pilihan. Kita boleh lihat sejauh mana dia boleh bezakan bunyi. Teruskan dan tukar-tukar objek (tapi hanya 2 objek dalam satu masa). Bila anak dah kuasai 2 objek, tingkatkan, guna 3 objek pada satu masa, kemudian 4 objek, kemudian 5 objek, kemudian objek-objek yang bunyi awalannya seakan sama contoh ring, watch, van.

    Peringkat Ketiga (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk anak-anak sedar banyak objek yang mula dengan bunyi yang sama. Sama seperti peringkat kedua, tapi kali ni luaskan skop kepada objek-objek yang ada dalam bahagian kecil persekitaran, yang ada objek-objek yang mula dengan bunyi yang sama (boleh juga guna gambar jika tak ada). Contoh, “I spy something over there by the window that begin with ‘b’“. Mungkin untuk pertama kali mereka akan sebut satu objek je, jadi kita tawarkan diri sebut lagi objek lain di situ yang mula dengan bunyi sama contoh ‘basket’ ‘botol’ ‘buku’ ‘ball’. (Ya, kami I spy kedua-dua bahasa sebab guna kedua-dua bahasa di rumah). Seterusnya pilih bunyi lain di kawasan yang sama. Seterusnya, boleh pilih kawasan lain dan ulang proses. Kemudian, ruang yang lebih besar kemudian keseluruhan. Bila dah mahir peringkat ni boleh mula dengan tulisan (sandpaper letters). To make it more fun, boleh bergilir pilih bunyi untuk I spy.

    Peringkat Keempat (Umur 3.5tahun):

    Tujuan peringkat ni adalah untuk develop kesedaran bunyi-bunyi selain bunyi awalan dan skill ni penting bila mula tulis dan baca.

    Sama seperti peringkat 3, tapi sebutkan bunyi awalan dan bunyi akhir yang kita nak. “I spy with my little eye something that begins with () and ends with ()“. Acknowledge jawapan betul dengan ulang perkataan dan bunyi “___ begins with ___ and ends with ____

    Boleh guna objek-objek yang dah guna pada peringkat-peringkat sebelum ni atau area (peringkat 3). Cari objek yang bunyi awalan sama tapi berbeza bunyi belakang. Contoh ball, bag, bracelet, atau pen peg puppet.

    I Spy something on the table o(or part of the room) that begins with ‘b’ and end with ‘g’” Mula-mula mungkin ambil masa untuk dengar bunyi akhir. Kalau mereka sebut ball kita respon dengan positif “Ya, ball mula dengan b tapi mama minta mula dengan b dan akhir dengan g. Cuba dengar, ball. Sebut pelan-pelan dan bantu dia dengar bunyi objek-objek lain hingga jumpa bag.

  • 2y,  Aqeel,  Language,  Montessori

    Classified Pictures / Classified Cards

    Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write).

    Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar jalan, taman, pasaraya dll).

    Untuk Hana boleh guna gambar-gambar yang Hana minat sekarang, contoh kenderaan, haiwan liar atau bunga-bunga. Yang ni boleh search dan download 3 part cards wild animals contohnya atau apa-apa topik semasa yang anak minat. Banyak ada. Website yang saya suka adalah The Helpful Garden.

    Mula-mula print dan laminate dan cuba present. Sekali Aqeel datang nampak gambar yang dia familiar dan keliling rumah tunjuk-tunjuk. Oh, might as well buat matching activity.

    Bahan:

    • Sediakan beberapa set kad. Setiap set ada 10-20 kad. Setiap satunya ada gambar dan belakang kad ada simbol “bulat segiempat segitiga” sebagai label kad dalam kategori masing-masing.

    • Satu kad adalah gambar penuh satu-satu pemandangan (bilik mandi), kategori (cth: haiwan liar), situasi (majlis perkahwinan) atau objek (contoh dapur, bilik tidur, bilik mandi, kenderaan) disusun atas sekali dan kad yang lain-lain adalah gambar objek-objek yang terdapat dalam pemandangan tu.
    • Scene ni dipilih adalah scene yang anak biasa tengok atau lalui atau minat. Objek-objek pula adalah objek yang common.
    • Boleh ambil gambar sendiri, gambar dari majalah-majalah, flyer, iklan dan lukisan sendiri yang berwarna.
    • Contoh untuk pakaian, ambil gambar wardrobe.

     

    Presentation: (Untuk pertama kali)

    Mula dengan gambar keseluruhan scene, tunjuk setiap kad dan bincang setiap satu kad. Pastikan guna nama yang betul. Kalau ada gambar yang anak tak kenal, namakan dan take note. Bila dah tengok semua, beritahu “Semua ni boleh dijumpai di dapur atau “Semua ni adalah haiwan liar.”

    Pada hari lain, buat 3 period lessons untuk objek-objek yang anak-anak tak tahu nama.

    Scope of Sequence

       
    Period 1Exercise 1Buat set lain seperti presentation ikut minat/pengalaman anak-anak
    Exercise 2Anak tengok kad-kad tu secara independent
    Period 2Exercise 3Campurkan kad dari 2-3 set dan hamparkan. Lepas tu minta sort ikut scene/kategori masing-masing. Dah siap minta terbalikkan dan cek simbol betul atau tidak (self check)
    Exercise 4Hari lain bila anak buat exercise 3 tanya "Nampak tak apa-apa yang boleh jumpa di dapur?" "Ya, apa tu?" Jadi mereka diberi peluang untuk sebut nama-nama objek. Teruskan untuk semua kad.

     

    Untuk sesiapa yang nak buat classified cards sendiri boleh download template yang saya dah buat. Tukar gambar sahaja. Fail dalam bentuk power point.

    Template Classified Cards

     

    Rujukan lain:
    Montessori Pre-Reading Activities & Cards di Our Montessori Home
    Montessori Toddler Classification Cards di The Kavanaugh Report
    Reading Classification di Info Montessori

  • Language,  Montessori

    The Sound Game / I-Spy

    Level 1 Bunyi Awalan, satu objek satu masa, jadi tiada peluang untuk kesalahan (Umur 2.5)
    Level 2 Bunyi Awalan, pilihan antara dua objek atau lebih. Hanya satu objek betul. (Umur 2.5-3)
    Level 3 Bunyi Awalan, pilihan bahagian bilik, atau keseluruhan bilik (part of whole room) (Umur 3-3.5) : Sandpaper Letters
    Level 4: Bunyi Awalan dan bunyi akhiran dimainkan di Level 2/3 sebagaimana sesuai (Umur 3.5- 4.5)
    Level 5: Semua bunyi dalam perkataan dimainkan ikut Level 4 dengan mana-mana objek atau mana-mana perkataan. Objek tak perlu di ‘spied’ (Age 3.5-4.5) : Moveable Alphabet
    Level 6: Pilih satu bunyi dan fikir sebanyak perkataan yang boleh yang mempunyai bunyi tu pada awal, akhir atau tengah perkataan (4.5-6)

    Game ini adalah untuk Pastikan bunyi dengan BETUL! (Contoh d as in tub, bukan DUH. Sebab sekarang Hana bila baca S-a-d, bunyi Sad-uh)

  • Language,  Montessori

    Games for Language Developments

    Seperti yang direcommend oleh Lynn Lawrence:

    • Naming Objects (continously)
    • Seperti treasure hunt. Namakan objek dan mereka cari dan bawa kepada kita. Boleh pilih untuk minta objek-objek menarik
    • Naming Your Body
    • Simon Says
    • Naming the Parts of Objects
    • Guess the Object
    • Guess the Word
    • The Question Game
  • Books,  Montessori,  Practical Life

    Ajar cara handle buku

    Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
    Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

    • Belek Buku

    “Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.” 
    Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



    Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

    Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelfOpening a BookTurning Pages of a Book 

    • Bawa Buku

    Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

    • Letak semula di rak

    “When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

  • Language,  Montessori

    Spoken Language

    From maitrilearning:

      • Natural conversations
      • Conversations at a picture
      • Poetry (memorized)
      • Songs (memorized)
      • Books
      • Reading classified books (e.g., At the Market)
      • Reading literature (e.g., The Dot)
      • True stories
      • Listen & Do
      • Furnishings & surroundings
      • Names of the exercises
      • Objects within exercises
      • Classifications (e.g., all brushes)
      • Entire exercise (all parts)
      • Double commands (touch the third rod and pick up the smallest brown stair)
      • Spoken classification (e.g., think of fruits)
      • Question games
      • News periods
      • Holiday discussions
      • 3-period lessons
      • Parts of the body
      • Sensorial material language
      • Classified vocabulary cards (groups of things)
      • Naming
      • Discussing (elicit definition)
      • Sorting
      • Matching
      • Sorting & Matching
      • Sound games
        • Level 1: Beginning sounds
        • Level 2: Beginning & ending sounds
        • Level 3: Beginning, ending, and any other sounds
        • Level 4; Beginning, ending, and every other sound

    Notes: Lasts 3-5 minutes; Always teacher led; When children are
    consistently successful with Level 1, introduce the sandpaper letters; When they have mastered the sandpaper letters AND are consistently successful with Level 4 sound games, introduce the movable alphabet

  • Cultural,  Geography,  Montessori

    Darat, Air, Udara

    Presentation 1: Darat & Air

    Tujuan:
    Untuk tahu Bumi dipenuhi dengan darat, air dan udara.
    Untuk tahu Bumi itu bulat dan globe adalah model kepada Bumi.

    Perlukan:

    • Mainan kapal terbang
    • Sand Paper Globe (Montessori Geography Material) (*xde just globe biasa)
    • 1 bekas tanah dan 1 bekas air

    Tunjuk kapal terbang mainan dan tanya apa tu. Adakah itu kapal terbang sebenar yang boleh terbang? Kita boleh bermain-main dengannya.  Boleh tak kapal terbang sebenar ada di sini? Model adalah tiruan sesuatu yang besar dalam saiz yang kecil. Tunjuk globe dan terangkan ini adalah tiruan kecil kepada Bumi yang sangat besar. Bumi kita sangat besar. Kita tak dapat lihat keseluruhan bumi yang sangat besar kecuali jika kita terbang mengelilinginya. Ada orang dah mengelilingi bumi dan ambil gambar keseluruhan bumi. Globe ini adalah model kepada bumi kita. Kita dapat lihat bumi kita yang besar di sini. Di sini kita dapat lihat ada dua bahagian penting. Tanah dan air.

    Tunjuk dua bekas yang mengandungi tanah dan air.

    Aktiviti 1

    • Playdough buatkan land di kertas (idea Pinterest)

    Aktiviti 2

    • Classify Haiwan darat & laut
      • Satu bekas haiwan-haiwan darat dan laut 
      • Label “Haiwan Darat” & “Haiwan Air”
      • Bekas tertutup air dan tanah

    Aktiviti 3

    • Transportation matching land, water, air

    Aktiviti 4

    • Warnakan bumi (Google je imej Bumi)

    Presentation 2: Darat, Air & Udara

    Kita boleh lihat dan rasa tanah dan air adalah sebahagian dari bumi. Ada satu lagi perkara penting yang ada disekeliling bumi. Ianya adalah udara. Udara ada disekeliling bumi dan ia ada di mana-mana! Tanya anak-anak jika kita dapat rasa dan lihat udara.

    Jom, kita buat eksperimen!

    Perlukan:

    • Small pitcher yang berisi air
    • Mangkuk kecil yang cukup dalam
    • Cawan plastik
    • Tisu  & Span

    Tuangkan air ke dalam mangkuk. Ambil tisu dan masukkan ke dalam cawan plastik. Tekan-tekan hingga ke bahagian bawah cawan. Kemudian terbalikkan cawan itu ke dalam mangkuk. Bila ambil semula, tisu tidak basah. Bincangkan kenapa dan bagaimana ianya disebabkan oleh angin. Biarkan main tanpa tisu untuk lihat air bubbles!

    Tambahan: Eksperimen

    Eksperimen 1
    Beg plastik atau beg kertas. Tanya ada apa-apa tak dalam beg? Minta buka dan lihat. Kemudian tiup dalam beg itu dan tutup. Tanya lagi: Sekarang apa yang ada dalam beg ini? (Udara)

    Eksperimen 2
    Masukkan belon ke dalam botol. Tarik ruang buka belon mengelilingi bukaan botol. Teka apa yang akan terjadi jika kita tiup belon tu dalam botol. Adakah belon itu akan pecahkan botol, pecah atau tak jadi apa-apa? Cuba tiup! Lepas eksperimen ini, tanya kenapa tak jadi apa-apa. (Sebab udara memenuhi ruang, dalam botol tu dipenuhi udara. Jadi bila kita cuba tiup, udara dalam botol itu menahan dari belon itu mengembang.) Tekankan walaupun kita tak nampak udara, udara memenuhi ruang.

    Eksperimen 3 – Udara bergerak
    Kita boleh rasa udara (angin). Duduk depan kipas dan buka. Tanya rasa apa bila berada di depan kipas. Terangkan apa yang dirasai tu adalah angin yang bergerak laju. Kipas berpusing membuatkan angin bergerak laju.

    Aktiviti 1

    Klasifikasi gambar Tanah, Air & Udara

    Perlukan:

    Aktiviti 2

    Cari gambar alam semulajadi yang ada 3 elemen ni, darat, tanah, uara dalam surat khabar atau majalah-majalah. Alternatively, boleh google dan print. Baytzuhr guna gambar dari sini, buat label kecil untuk anak-anak kenalpasti darat, air dan udara!

    Aktiviti 3

    Jalan-jalan! Jalan-jalan ke tasik, atau air terjun, sungai atau pantai dan pastikan bincang dan tunjuk darat, air dan udara. Nothing really beats when you put things to practical. They’ll be amazed!

     

  • Mathematics,  Montessori

    Snake Game Making of Ten

    Kalau ikut album KHT Montessori, Snake Game Making of Ten ada pada awal helaian. Merujuk kepada video ini:

     

    Mula-mula buat dulu beads yang bila ditambah (kita yang ambil) jadi 10 jadi tak perlu guna beads yang hitam dan putih.

    Bila selesa baru proceed, kepada kanak-kanak ambil random dan guna beads hitam dan putih.