• 6y,  Haris,  Science

    Sorting & Classifying Organisms

    Week 2 of Science

    Day 1

    I printed our own 3-part cards of all sorts of animals.
    *Tiada bukti gambar* Minta Haris susun gambar-gambar yang tiada nama, dan lepas tu minta dia letak nama yang dia tahu di bawah gambar-gambar tadi. Mana yang dia tak tahu, minta dia ambil gambar yang dah ada nama di bawah tu dan susun. Tak tolong pun, hanya betulkan sebutan nama-nama haiwan tu je. So at least, he checks his own work.

    Lepas tu, minta dia teliti gambar-gambar tu dan tengok apa beza. Ada haiwan dalam air dan haiwan darat. Minta dia tengok lagi, apa lagi yang boleh dia bezakan? Kaki, ada dua kaki, empat kaki dan tiada kaki! ^^ (With help, sebab dia cam dah hilang minat. ^^;;;;;)

    Day 2

    Introducing Animal Tracks. Download animal tracks free cards from Montessori For Everyone. Playing match animals to their tracks and cut and paste it to his Science Notebook (I printed 2 copies, satu untuk kad dan satu lagi untuk tampal.) Showed him, animals leave tracks by demonstrating animal figures walking on playdoh, and so do we. If we walk by foot, then tinggal kesan tapak kaki, if by shoes, tapak kasutlah.

    Tunggu Hana bangun baru buat footprint stamp dengan tempera paint. Showing him pictures of other animal tracks online, and play an online game. Best game ni sebab beserta dengan suara setiap binatang. Haris tutup telinga takut dengar. ^^;;;;;;;;;;;; Nampak sangat tak banyak blend dengan nature, di kelilingi konkrit aje. Huhu.

    Read:
    Plants & Animals at Michael Olaf
    Care of Plant at Montessori World
    Zoology & Taxonomy 
    Biodiversiti 
    Pengelasan: 1. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengelasan ialah perihal atau perbuatan mengelaskan, pembahagian (pengasingan) kepada kumpulan-kumpulan (golongan-golongan dll.) Tidak ada bentuk perkataan pengkelasan kerana kata dasar kelas apabila menerima imbuhan pe… dan an… menjadi pengelasan.

    Printable Cards:
    Sorting Plants & Animals at The Helpful Garden

  • 6y,  Haris,  Science

    Living & Non-Living Things

    Mula dengan cerita tentang benda hidup dan bukan hidup. Tengok keliling dalam rumah dan tanya yang mana he thinks living and non-living. Since the only living things around us, is us, it was pretty easy, lol. Told him that we need to eat, drink dan beranak pinak which makes us alive.

    20150310102510

    20150310121132
    Lepas tu, present him cards dan minta dia sort, living and non-living. While Hana had an emergency, lol, tinggal je Haris sort sorang-sorang. He finshed, and ada satu kad tu haiwan dalam laut which he doesn’t know di non-living. It’s fine I said since he doesn’t know (Haris adalah seorang yang sangat senang merajuk. -.-)

    Petang tu, we take a short walk and discuss what he sees along the way, which living and non-living. He said trees aren’t living things at first (pagi masa tampal-tampal), same goes with flower, if, they’re still on the trees. Always ask, how can you tell if something is living or non-living? To make sure he gets the point. Which he eventually does. At first he only thinks about reproduce (having babies in his thought), sebab tu dia jawab pokok tak hidup. Had to explain that they ‘move’ or ‘grow’ even though in one place.

    Next day, gave him a magazine and asked him to find and cut living and non-living dan tampal dalam buku nota Sains.

    20150311162218

    Made this chart for him to analyse each of the items.

    HANA

    IMG_20150309_13213420150310083712

    Read: Importance of Sorting Activities
    Animal & Nature Games

  • 6y,  Haris,  Lesson Plan,  Science

    Living and Non-Living (Lesson Plan)

    Science Week 1

    Day 1

    1. Take a walk outside. Explain there’re living and non-living things around us. Pick things up along the way.
    2. Living things need food, water and air and they reproduce. They move (trees and alike move when growing)
    3. Jotted in science journal the findings.

    How can you tell if something is living or non-living?
    What are some things that all living things have in common?

    and write them out and discuss one by one. Take an example that most likely have them all.

    Notes: Tricky one, tree, seeds, eggs, apple.

    Day 2

    Sorting with cards and figurines.
    Have them cutout pictures, color and paste.

    Day 3

    Make a chart.

    – Does it move all by itself?
    – Does it grown and change?
    – Does it breathe?
    – Does it need food, water and air to survive?
    – Does it reproduce?

     

     

    Resources:

    Cards:
    Montessori Card from Homeschool Den and how to here or watch video here.
    Cards from Talibiddeen Jr.

    Worksheets:
    In Bahasa at Zarina Ahmad’s blog.
    Living and Non-Living Things booklet and more worksheets.

    Read:
    Great blogpost and information on classifications at Moosehuntress
    A science mini unit: Living and Non-Living by Kindergarten… Kindergarten
    Montessori Introduction to Living and Non-Living by Gift of Curisosity
    Additional cards at Homemade Montessory

  • Lesson Plan,  Science

    Fire Safety

     

    DAY 1

    What is Fire and What Makes Fire?

    Need:

    3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

    What is fire?

    Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahayahabaasap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

    Related Video:

    Upin Api Episod Api

    What Makes Fire Burn

    What is Fire?

    3 things makes fire:

    1. Haba
    2. Udara
    3. Minyak

    Demo Haba:

    Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

    Demo: Udara

    Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

    Demo: Minyak

    Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‘minyak’ habis, api juga akan padam.

    Art:

    We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;

     

  • 5y,  Haris,  Science

    Experiment with Egg

    Since I have a hard-boiled egg in the refrigerator, I thought that maybe we should try doing the bouncing ball experiment.

    20140225_10330820140225_114119

    While we’re at it, why not try the Naked Egg experiment!

    Then, we tested the strength of the shell by trying to squeeze the egg. I told him to squeeze with all his might. He hesitated at first. I showed him, and he eager to try and was amazed by how it did not break. 😀 Lepas tu, dia nak masak telur tu. OK then, he cracked it, beated it and masak~

    20140225_11421520140225_114425 20140225_115056

     

    Updated: No pictures taken. But we succeeded with the raw egg experiment and somehow failed the hard-boiled one. =.=;