Transportation Theme

Hana suka aktiviti-aktiviti ini, jadi untuk setiap tema akan sediakan:

Language: Beginning Sounds (mama nak kenalkan)
Math: Counting, Patterning, Matching, Size Sequencing

Motor Skills: Fine & Gross
Art: Coloring & Draw 

Craft – Making something, Origami, Cut & Paste
Writing: Tracing, dot-to-dot, do-a-dot maze

Untuk Haris: License Plate & Road Signs and pick any transportation he wants to further know.
Wheels on the Bus Learning Activities 
Pattern Cards at The Measured Mom
Transportations at Totally Tots
Zoomin Moving Alphabet at Royal Baloo
Montessori Inspired Transportation Unit 
Construction Truck Names 

Tanya Haris, dalam banyak-banyak transportation ni apa yang dia suka. Dia beritahu dia suka kapal selam, sebab belum pernah tengok lagi.

 

Language Presentations

Source: Part 1 & Part 2

  • Objek: Sebenar
  • Objek: Replika
  • Objects with Matching Cards (ambil gambar barang sebenar sebolehnya gambar dan object saiz sebenar. :O)
  • Objects with Similar Cards
  • Nomenclature cards
  • Books
  • Rhythmic language with Poetry and Rhymes
  • Self expression
  • Questioning exercises

Objek Sebenar

  • Art supplies: small water color set, brush, mini easel, eraser, pencil
  • Bathing: wash cloth, sponge, soap, pouf
  • Bathroom objects: plug, sponge, loofah, towel, face washer, shower cap, shampoo/conditioner bottles.
  • Categories of Fruits, such as Apples: red delicious, gala, pink lady
  • Categories of Vegetables, such as Potatoes: sweet, red, russet
  • Cheeses
  • Construction Materials: brick, wood, asphalt, concrete, steel
  • Cat Care: leash, food bowl, grooming brush, collar
  • Fabric: velvet, silk, cotton, burlap
  • Flowers
  • Fruits
  • Garden Tools
  • Hair Care: brush, comb, clip, mirror
  • Herbs
  • Kitchen tools: pots and pans, utensils
  • Knitting or Crocheting: yarn, knitting needles, counter, gauge
  • Leaves
  • Nuts
  • Office Supplies: note pad, pen with ink removed, clip, stapler, scissors
  • Pasta: lasagna, manicotti, rigatoni
  • Pine Branches: ponderosa, blue spruce, juniper – what is found in your area
  • Pine Cones: blue spruce, ponderosa, Douglas fir – what is found in your area
  • Reading: book, magazine, newspaper
  • Rocks: sandstone, marble, lava – what is found in your area
  • Sewing: needle, thread, pin cushion, etc.
  • Shells
  • Table Setting: plate, cup, spoon, fork, napkin
  • Tooth Care:travel toothpaste glued shut, dental floss, toothbrush, travel mouthwash with safety packaging still intact
  • Vegetables
  • Whole spices: cinnamon stick, nutmeg, vanilla bean
  • breads

Replika

  • Vehicles: Water, Air, Land:school bus, mail truck, dump truck, etc.
  • Animals: wild, local, forest, desert, pets, farm, insects, jungle, insects, zoo, reptiles
  • Clothing: winter/snow, rain gear, summer, sleeping, beach, normal wear
  • Hats
  • Shoes
  • Furniture Bathroom: toilet, bath tub, towel, etc., Bedroom: bed, lamp, dresser, etc., Living Room: couch, coffee table, arm chair, etc.  (Doll house furnishings)
  • Cleaning supplies: mop, broom, dustpan
  • Musical instruments
  • Carpentry tools
  • Gardening tools
  • Cleaning articles

Nomenclature

  • Animals; Amphibians, birds, butterflies, dogs, farm animals adults and juvenile, Mammals, pets, reptiles
  • Around town
  • At the Airport
  • At the Seaside
  • Birds
  • Camping
  • Dogs
  • Fish
  • Flowers
  • Fruits
  • Furniture
  • Garden Flowers
  • Garden tools
  • In the Countryside
  • In the Garden
  • In the kitchen
  • In the Night Sky
  • In the Street
  • Office tools
  • On a Ferry
  • On a Train Journey
  • Orchestral instruments
  • Popular instruments
  • Professions
  • Sports and Games
  • Sports equipment
  • Structures
  • Tools
  • Transportation
  • Trees
  • Utensils
  • Vegetables
  • Wild Flowers
  • Working Vehicles

Bahasa

Dari pembacaan dalam teori Montessori. Kanak-kanak melalui tiga peringkat dalam berbahasa.
1. Percakapan/Oral (expressing themselves)
Self-confidence
Enriching Experiences
Enriching Vocabulary (perbualan, 3 period lessons, cultural stories, songs, poems, and books).
The Classified Cards
2. Written (self expression through written form)
3. Reading (understand someone else’s thoughts)

Penulisan hanya disembahkan (offered) kedua selepas spoken language practice.

“In addition, the child is given the freedom to pace himself, granting him the ability to spend as much time as he needs to perfect movements and skills. Each child is treated with respect, as the directress is always an active listener. She kneels down to the child’s level when speaking with the child, looks into his or her eyes when being spoken to, uses the child’s name, and customizes her vocabulary and topics to each child. The directress has a true interest in what each child has to say.”

At times, the adult must initiate conversations.
Her role is to converse and demonstrate, not correct. She models expression and listening skills, and helps
the child to structure and order his thoughts by asking leading questions, indirectly rephrasing, and offering
comments.

Story Sequence Cards

Dalam Montessori Scope and Sequence yang saya rujuk di Montessori Compass, aktiviti Story Sequence ni di bawah Language Arts di bawah kategori Concept Development. Tujuannya adalah untuk bantu bina kemahiran berfikir untuk pemahaman membaca. Banyak lagi kelebihannya sebenarnya, bina pemikiran logik, tambah vocabulary (masa Hana dah mula cerita semula bila dia struggle cari perkataan yang sesuai, saya beritahu dan dia cerita semula) dan menggalakkan percakapan dari storytelling dan penghuraian (elaboration) dan juga boleh jadi topik perbualan! Ia juga secara tak langsung bantu membaca dari kiri ke kanan (sebab kita susun kad dari kiri ke kanan, ikut progress first, next, last) dan secara tak langsung faham setiapnya ada permulaan, tengah, dan pengakhiran. Ia juga membina kebolehan untuk memerhati, ingat semula dan susunatur sesuatu perkara dan ini adalah merupakan kemahiran hidup yang penting. Ha, dari aktiviti simple ni banyak kelebihan dia.

Banyak yang saya baca, aktiviti ini jika dalam kelas Montessori ia akan mula dengan aktiviti harian kanak-kanak. Guide akan tanya kanak-kanak mula-mula buat apa (susun kasut, letak bag, circle time dll). Ini langkah awal sequencing! Di rumah pun boleh begitu juga! Secara informal bercakap-cakap, mula-mula Hana bangun, Hana gosok gigi, mandi kemudian Hana buat apa? Dengar dia cerita, bincang-bincang. Secara tak sedar kita dah buat. Jadi seterusnya, boleh ambil gambar kegiatan anak-anak seharian, dan boleh letak di shelf kemudian minta susun.

Kami guna printables dari Montessori EtCie. BANYAK ada dan 3-cerita kad.

Jadi untuk aktiviti ini perlu satu set kad yang kita akan susun untuk membentuk satu cerita. Letak secara random dalam bekas dan masa mula-mula persembahkan aktiviti ni, kita nampak macam tengah fikir tentang setiap kad tu dan mana nak letak setiap kad tu. Bila dah buat keputusan yang mana mula, tengah dan akhir, kita akan cerita cerita itu ikut susunan, mula-mula, kemudian, akhirnya (begin/first, next, last). Kita campur balik kad-kad tu dan minta anak-anak susun dan mereka sendiri cerita. Langkah seterusnya untuk lebih maju dalam aktiviti, tingkatkan kesukaran dengan campur kad dari dua cerita berbeza. Dan boleh bermula dari 3 kad cerita kepada 4 kad cerita kemudian 6 kad cerita.

Untuk lebih jelas boleh lihat di Montessori Album & Carrots are Orange  cara untuk sampaikan.

Contoh sequence yang boleh guna untuk aktiviti:

  • Kegiatan harian
  • Susunan sesuatu aktiviti contoh cara pakai tali pinggang
  • Cerita dari buku-buku cerita kegemaran anak-anak
  • Cerita dari kisah-kisah al-Quran (contoh disini yang guna kisah dari Bible) *note to self utk buat sequence card kisah al-Quran
  • Dari lagu-lagu nursery
  • Kitaran hidup tumbuhan atau haiwan

Lain-lain aktiviti untuk pre-reading di Montessori Nature.

 

Printables
Story Sequence dari Montessori for Everyone
Sequencing Ideas and Worksheet by Learning Resources.
Banyak link untuk sumber-sumber kad di Talibiddeen Jr

Conversation Pictures

Penggunaan Conversation Pictures

  • Menggalakkan perbualan dan  meluaskan penggunaan bahasa anak-anak
  • Kebiasaannya gambar kanak-kanak atau haiwan membuat sesuatu.
  • Tanya soalan open ended untuk memulakan dan sokong perbualan
  • Contoh soalan: Ini gambar apa? Dia tengah buat apa? Kemudian beri soalan-soalan untuk anak-anak fikir seperti  “Where do you think they are? What makes you think that?”

Boleh menjawab soalan bila ditanya mengenai gambar –> Gives descriptions of a picture –> Gives logical response to thinking questions

Note: Untuk setiap theme sediakan satu atau dua conversation pictures yang berkaitan.

Boleh download free Imagine Story Cards (sama je dengan conversation pictures) dan baca sedikit info macamana nak buat aktiviti ni di Montessori Print Shop.