• Montessori Notes,  Tips & Tricks

    Organise Mainan

    Beberapa hari lepas, kita berbincang tentang topik mainan di IG. Bermula dari quote Montessori:

    “Our children revealed to us a level of mind yet unexplored, and their activities manifested tendencies never dealt with by psychologists or educators. For instance, the children were never attracted to objects such as toys, which were supposed to please them, nor were they interested in fairy tales. Instead, they all sought to free themselves from adults and to do everything by themselves, manifesting clearly the desire not to be helped unless such help was absolutely necessary. They were tranquil, absorbed and intensely interested in their work, achieving an amazing level of serenity.” 

    Book: The child in the Family
  • Montessori,  Montessori Notes

    Montessori Scope and Sequence & Record Keeping Period 1

    Untuk Homeschool Montessori di rumah, tak mungkin kita boleh buat sama seperti di sekolah Montessori sebab biasanya tak cukup ruang dan materials (apparatus Montessori mahal T_T) untuk sediakan setiap shelf bagi setiap 5 subjek. Jadi biasanya kita rotate trays di shelf yang ada dan peringkat-peringkat yang tersenarai dalam buku Gettman sangat membantu. Membantu dari segi ‘kerja’ apa untuk letak di shelf dan kenalkan. I hope I make sense. ^^;

    Ada peringkat-peringkat untuk dikenalkan aktiviti-aktiviti Montessori pada kanak-kanak. Dalam buku Gettman, beliau bahagikan sehingga 7 period. Tak kira untuk kanak-kanak yang baru mula 2.5 tahun atau older children yang baru mula. Yang older children mungkin dapat buat setiap lesson dengan laju. Ada aktiviti yang perlu mahir dahulu sebelum mahir sebelumnya. Yang paling penting, ikut keperluan anak dan minat mereka. Juga take note, ini juga hanyalah guide. Setiap perkembangan anak adalah berbeza.

    Period 1 banyak fokus pada practical life. Untuk practical life tidak terhad pada apa yang disenaraikan. Yang penting, rutin dan cara kita di rumah dan juga ikut budaya dan agama. Apa-apa yang kita buat di rumah, mereka ikut serta. Contoh, basuh pinggan mangkuk, basuh baju dsb.

    Senarai di bawah ambil rujukan dari buku Gettman, di Montessori Trails, lain-lain scope and sequence dan record keeping yang jumpa di Google yang disesuaikan untuk Aqeel, yang nak masuk 27 bulan. PS me: Remember to follow his lead and to look out for his sensitive period.

     

     

  • Home Learning

    Bahan Bantu Mengajar

    1. Laminator & Laminating Pouch

    Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

    Pros:

        1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
        2. Tahan lama, tak mudah koyak.

    Cons:

        1. Not environmental-friendly.

    *Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

    Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

    Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

    Laminator di Lelong
    Laminating Pouch di Lelong

    (*bukan affiliate link)

    2. Printer dan Ink

    Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. 😭 Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

  • 3y,  Hana

    Looking for a perfect routine.

    For Hana.

    After scouring through Pinterest, these might be good idea for us.

    AM/PM Plans

    Hana pretty much knows alphabets already and I don’t think Alphabet weeks theme works for her.

    Useful list on how to develop or plan for unit study from Sugar Spice & Glitter and from Stir the Wonder.

    • Observe the children.
      • What materials are they being drawn to (repeatedly)?
      • Puzzles,
    • Determine a topic of interest that is shared.
    • Look through what you already have.
    • Brainstorm before Pinterest.
    • Google and pin.
    • Fit ideas into a “rough” curriculum plan.
    • Shop, if necessary.
    • Finalize curriculum plan based on available materials.
    • (Send it to co-op or playgroup parents.)
    • Prepare the materials.
    • Set up the environment
    • Develop (and host) a dynamic circle time

    Learning Goals

    • Already know ABC, capital & lower, 1-20

    Read aloud books that are above your child’s reading level.

    If you haven’t done chores with your kids in the past, try starting with an after meals procedure (everyone has a specific job to do, all working together) or a room procedure (we’re cleaning the living room together, and everyone has a job). This is much easier to implement than everyone working in different places.

    Play music while doing chores. Music can really change a grumpy mood!

    That being said, one activity outside the house can be fabulous for everyone’s sanity.

    Make time to get together with friends. Find other homeschooling moms and encourage each other.

    No one said you have to read bedtime stories! A wise homeschool mom recently told me that she was always too tired to read at that point in the day and would be too tempted to rush. Night time was her kids’ chance to read by themselves, and she read books aloud during the day.

    10+ Activities for Busy Toddlers
    10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers10+ Activities for Busy Toddlers
  • Language,  Montessori,  Resources

    Preparing Montessori Language 3-6

     

    1. Scope & Sequence
    2. Album
    3. Order of Language Materials

    Language Arts in Montessori Preschool Elementary
    Spoken Language Montessori Lessons
    Early Language Shelves at Trillium Montessori 
    Montessori Language 
    Pre Reading Lessons 
    Language Arts Curriculum 
    Vocabulary Cards 
    Language 
    Language Activities 
    Language