Number Rods

Apparatus pertama Montessori Matematik. Prerequisite kepada Number Rods adalah Red Rods di area Sensorial. Number Rods yang kami guna di DIY daripada Red Rods (tujuan Red Rods adalah untuk tahu bezakan panjang) yang disertakan sekali masa beli set Pakej Montessori Pakej dulu (saiz kecil, home version).   […]

Read more

Matematik Sebelum 4 Tahun?

Dalam Montessori, subjek Matematik dikenalkan paling akhir pada kanak-kanak dan umur yang disarankan adalah 4 tahun. Mereka perlu lalui Practical Life & Sensorial yang banyak dahulu. Tapi setiap kanak-kanak berbeza, umur hanyalah sebagai guideline sahaja. Cumanya, macam Aqeel dia mula mengira 1,2,3 awal lagi. Masa […]

Read more

Numbers 1-10

Matematik scope of sequence. Just a quick note. Ini cara belajar matematik ikut montessori. Semua bermula dengan sensorial dahulu. Matematik adalah yang paling last dikenalkan pada kanak-kanak. No rush, walaupun antara penemuan Montessori adalah children having mathematical minds, yang mana secara lumrahnya kita memang tertarik […]

Read more

Golden Beads Dynamic Addition

Dynamic Addition = perlu bawa ke unit seterusnya. Aktiviti ni Serve hanya untuk pengenalan sahaja untuk faham konsep tambah dan dynamic addition. Tapi sekarang Hana macam boring nak buat, mungkin sebab leceh banyak sangat nak kena buatnya. Tapi aktiviti dengan golden beads ni sangat disarankan untuk […]

Read more

Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems. 1. Beads Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas […]

Read more

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, […]

Read more

Introduction to Fractions

Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh […]

Read more

Measurement

Minggu ni mula topik ukuran di rumah. Lepas break 2 minggu cuti raya, blur nak buat apa. Teringat Abang punya Math Mammoth masih di topik ukuran. Jadi minggu sikit-sikit fokus yang ni. Untuk Hana, buat aktiviti mudah je. Untuk kenalkan dengan fungsi pembaris dan ukuran. […]

Read more

Geoboard Pattern

Salah satu aktiviti untuk mengenal bentuk sambil menguatkan otot tangan adalah dengan membuat bentuk guna getah pada geoboard. Geoboard kami dibeli di USL Education. Kebanyakan task cards dalam internet pinnya 5, geoboard kami pinnya ada 11. Jadi bila print yang sedia ada, Hana confuse nak […]

Read more