• Mathematics,  Primary 3-6

    Matematik sebelum 3 tahun

    Dalam kelas Montessori, Matematik didedahkan kepada kanak-kanak secara sensorial dan mereka develop konsep matematik: saiz, ketinggian, panjang, berat, bentuk, etc.

    • Pink Tower
    • Cylinder Blocks
    • Knobless Cylinder
    • Brown Stair
    • Red Rods
    • Geometric Solids
    • Geometric Cabinet
    • Baric Tablets

    Masa mereka guna material di atas, kita beritahu ini panjang, ini pendek, ini berat, ini ringan.

  • Mathematics,  Montessori,  Primary 3-6

    Nota Sandpaper Numerals

    • Untuk kenal simbol kepada quantity
    • Untuk handwriting
    • Kanak-kanak mungkin dah kenal dengan simbol sebab mereka dah nampak di environment mereka. Hanya beri nama (3 period lesson) pada nombor yang mereka tak tahu nama sahaja dan tak ikut susunan pun tak apa.
    • Ajar nama boleh skip tapi tracing perlu buat semua.

  • Mathematics,  Montessori,  Primary 3-6

    Montessori Teen Beads

    Teen Beads adalah aktiviti pertama dalam kumpulan 3.

    Aktiviti ini adalah untuk kanak-kanak dicover yang gabungan sepuluh dan mana-mana unit nombor (1,3,9) membentuk belas.

    Perlukan:

    Presentation:

    • Mula dengan beads stairs 1-9. Letakkan secara random atas mat.
    • Tunjuk bead 1 dan kira.
    • Sambung dengan 2, 3, hingga habis. Kira setiap satu. Jika anak berminat mereka boleh sambung kira atau cuba ajak mereka kira.
    • Selesai kira semua, beritahu yang kita nak susun beads ikut bentuk segitiga.
    • Letak bead 1 di atas kanan mat.
    • Letak bead 2 di atas bead 1.
    • Sambung dan galakkan mereka sambung susun.
    • Beritahu mereka yang kita nak buat nombor.
    • Ambil bead bar 0 dan letak ecara menegak.
    • Ambil bead 1 dan letak sebelah kanan atas di bead bar 10 tadi.
    • Kira.
    • Sebut, “Ini 11.”
    • Letak bead bar 10 sebelah kanan 11. Kira dan beritahu “Ini 12.” Begitu juga dengan 13.
    • Buat 3 period lesson.

    *Tak kenalkan semua sekaligus pun tak apa. Buat cara 3 period lesson. Satu kali present 3 nombor atau hingga mereka habis minat. Setiap kali verify dengan kira.

    Latihan yang boleh buat:

    • Minta mereka buat teens secara random. “Buat 17, buat 11, buat 19.”
    • Kita buat nombor dan mereka identify.
  • 3y,  5y,  9y,  Aqeel,  Elementary,  Hana,  Haris,  Mathematics,  Montessori

    Weekly Update

    Minggu sebelum tu cuti je. Tak buat apa-apa aktiviti. They’re allowed 2 hours of screentime.

    Minggu ni pun sebenarnya tak plan apa-apa. My plan was to store all of the materials on shelves and tukar dengan new materials. Bukan ‘baru’ tapi kira ikut perkembangan terkini, interest, and what needs to be worked on.

    Sebelum masuk storage, bagi dulu diorang buat. Contoh brown stair ni.

  • Materials,  Mathematics,  Montessori

    DIY Montessori Addition Strip Board Pt. 1

     

    Minggu lepas mula kenalkan Hana dengan Addition Strip Board. Salah satu tujuan material ni adalah untuk memorisation of math facts dan ke arah abstraction. Note that, sebelum material ni digunakan, kanak-kanak dalam kelas Montessori telah terlebih dahulu didedahkan dengan keempat-empat operasi (tambah, tolak, darab, bahagi); untuk faham konsep dan static & dynamic addition. Lihat di sini untuk lihat secara ringkas bahagian dan sequence Matematik dalam Montessori. 

    Nota: Setiap presentation tak dibuat sekaligus. Biarkan anak-anak ulang sehingga mereka nampak selesa buat (tak struggle, faham) baru buat presentation seterusnya, you’ll know. Ini adalah sequence material ini digunakan. 

  • 3y,  Aqeel,  Mathematics,  Montessori

    Matematik Sebelum 4 Tahun?

    Dalam Montessori, subjek Matematik dikenalkan paling akhir pada kanak-kanak dan umur yang disarankan adalah 4 tahun. Mereka perlu lalui Practical Life & Sensorial yang banyak dahulu. Tapi setiap kanak-kanak berbeza, umur hanyalah sebagai guideline sahaja.

    Cumanya, macam Aqeel dia mula mengira 1,2,3 awal lagi. Masa dia 2 tahun lebih. Itu cam terlalu awal je kalau nak dibandingkan dengan usia 4 tahun dia nanti. Adakah dia Sensitive Period kepada Matematik? Perlu kenalkan sekarang ke? Bila tanya beberapa montessorian, komen mereka, biasa kanak-kanak pada awal usia mereka tengah sensitive kepada bahasa sebenarnya. Mereka menghafal nama nombor-nombor tu semua. Jadi ini bukan matematik, tapi bahasa. 

    Macamana nak tahu jika dia dah ready pada Matematik? Bila dia dah boleh buat one-to-one correspondence, patterning, dan bila tengok 2 benda dalam satu kumpulan tu dia cakap 2, tanpa mengira setiap satu, jadi ada kesediaan di situ. Jadi bolehlah kenalkan aktiviti Numbers 1 – 10, slow down and have fun! 

    Aqeel sekarang 3 tahun 2 bulan dah dikenalkan dengan number rods 1-10, symbol dan number rods & cards dan tengah slow down ambil masa sebelum kenalkan dengan zero game & spindle game. 

  • Mathematics,  Montessori

    Numbers 1-10

    Matematik scope of sequence. Just a quick note. Ini cara belajar matematik ikut montessori. Semua bermula dengan sensorial dahulu. Matematik adalah yang paling last dikenalkan pada kanak-kanak. No rush, walaupun antara penemuan Montessori adalah children having mathematical minds, yang mana secara lumrahnya kita memang tertarik dengan mengira.
    Cemana nak tahu anak dah sedia untuk matematik? 1. Bila kanak-kanak dah tunjuk minat mengira (bukan sebut atau nyanyi nombor 1,2,3 je tapi mengira) macam aqeel cuba nampak sekumpulan apa-ap dan cuba kira (ingat lagi setiap kali keluar ada burung banyak depan kereta dan dia cuba kira, ni sebab dah expose tgk nursery rhymes nombor dan kira2 😅) 2. Bila anak-anak boleh concentrate dan tunjukkan minat dalam ketepatan; accuracy. 3. Anak-anak dah expose dengan kenal bentuk, pattern dn sequence. .
    .
    Montessori mula dengan concrete materials untuk allow anak-anak explore dan berlatih.
    Sandpaper Numerals dan Red rods kenalkan serentak tapi asing. Sandpaper numerals untuk kenal simbol satu, dua, tiga, number rods untuk quantity. Bila dah lepas kedua-dua ni baru associatekan simbol dengan kuantiti. Spindle box baru mula mengira satu-satu dan intro pada ‘0’. Zero game untuk kukuhkan konsep ‘0’, then cards and counters (odd & even) dan memory game. At least this is how I presented it to Hana dan Aqeel. Aqeel sekarang di number rods dan cards. Dia masih lagi tak menyusung ikut sequence sebab kurang susunan red rods, but that’s the difficulty I faced for homeschooling sebab dia sangatlah tak minat dengan red rods. 😅 tapi dia boleh susun number rods secara rawak dan letakkan simbol dengan betul.
    .
    .
    Dan semua bahan ni boleh DIY je! At least untuk kategori nombor 1-10 ni.

  • Mathematics,  Resources

    Money

    Goals

    PK: Understands units money & recognise related symbols (RM, cents)
    K-2: Understands RM1=10x10sen etc
    K-2: Using concrete materials is able to count in units of money (eg counts 3 quarters as 75 cents).
    K-3: Uses language associated with money to describe amounts and make comparisons (eg costly, affordable, expensive, inexpensive).
    K-3: Makes comparison regarding amounts of money (eg this item costs $1.25 more than that item).
    K-3: Estimates the cost of an item. Uses sources to determine actual cost. Compares estimate to actual value using comparison words (equal, less/greater than).
    1-3: Applies knowledge of equivalancies to create a conversion table for units of money.
    1-3: Applies knowledge of equivalancies and multiplication and division to convert between units of money (eg dimes to dollar, dollars to quarters).
    1-3: Rounds to the nearest whole dollar.
    1-3: Rounds to the nearest quarter.
    1-3: Rounds to the nearest dime.
    1-3: Rounds to the nearest nickel.
    1-3: Is able to complete mathematical operations with money.
    1-3: Is able to make change with money.
    1-6: Solve story problems involving various units of currency (dollar, quarter, dimes, nickels and pennies). Uses dollar and cents symbol appropriately.
    2-6: Applies knowledge of units of money in practical ways (eg calculates cost of grocery list, wish list)
    5-6: Convert currencies

    Resources

    Teach the Names of Coins & Money di The Measured Mom
    7 Ways to Teach Kids Money di Living Well Spending Less
    Earning, Spending 
    Money Management 
    Differentiating Math 
    Learning Money through Word Problems                                                                                                      Fun Ideas for Creating a Money Unit Study 
    25 Fun Money Activities for Kids 
    Fun Money Games Teach Kids 
    Teach Kids Budget Money 
    Clean Pennies with Vinegar