• Montessori Notes

    4 Peringkat Perkembangan Manusia

    Again! Haha. Updated ilmu yang peroleh dari yang sebelum ni.      Kaedah Montessori based on perkembangan kanak-kanak. Ianya melihat dari semua sudut perkembangan, fizikal, moral, mental, emotional etc. Carta ini adalah merupakan…

  • Montessori Notes

    Freedom within Limits

    Ramai yang salah faham konsep Freedom dalam Montessori. Ramai yang fikir kanak-kanak bebas lakukan apa sahaja dalam kelas Montessori, pilih apa sahaja yang mereka nak. Tetapi jika kita observe kelas Montessori, iya kanak-kanak…

  • Montessori Notes

    Pretend Play

    Lately ada dengar statement yang mengatakan dalam Montessori tak dibenarkan langsung pretend play. Well statement ni bagi saya langsung tak betul. Sebab dalam kelas Montessori ada juga pretend play tapi berdasarkan realiti. Apa…

  • Montessori,  Montessori Notes

    Apa itu Montessori Album?

    Bila cari tentang Montessori actvities etc, akan come across perkataan Album. “Sila refer montessori album etc.” Montessori Album adalah sebenarnya “Buku rujukan” oleh cikgu-cikgu (seterusnya akan dipanggil sebagai guide) Montessori yang disediakan di…

  • Montessori,  Montessori Notes

    Reflections of Practical Life

    2 minggu lepas habis training tentang Practical Life dan sekarang kena buat album. Kena analyse sendiri movement, tulis sendiri cara-caranya. Macam yang kita tengok dalam online album seperti infomontessori.com tu. Husband cakap tiru…

  • Montessori,  Montessori Notes

    Prepared Environment

    “The behaviour of every individual is a product of his environmental experience.” Maria Montessori, Absorbent Mind “Here, then, are fundamental principles: the furniture must be light and arranged in such a fashion that…