Montessori Mathematics

Montessori Mathematics dibahagikan kepada 6 kumpulan.

1. Numbers 1-10

Kenalkan unit kuantiti dan mengira 1-10 dengan beberapa latihan.

2. Decimal Systems

Kenalkan perpuluhan (decimal system, base 10) dengan guna beads untuk beri pengalaman konkrit terhadap unit, tens, hundreds, & thousands dan tunjukkan macamana semua ni digabungkan dalam operasi kira-kira (aritmetik).

3. Teens & Tens

Dikenalkan serentak dengan kumpulan 2; decimal systems.

4. Memorisation

Guna strips, boards & beads untuk tambah, tolak, darab dan bahagi dan rekod semua operasi untuk ingat.

5. Abstraction

Bantu internalise the functions of arithmetic and gradually disregard the physical manipulations of materials.

6. Fractions

 

Untuk matematik, Montessori sarankan kenalkan pada umur 4 tahun. Secara ringkas, boleh tengok Montessori Album untuk cara-cara. Atau banyak lagi album Montessori lain. Saya sendiri pernah beli KHT Math album sebelum ni tapi tak sarankan sebab takde gambar. Susah nak ikut.

Scope of Sequence

Mula dengan Numbers 1-10, bila anak-anak dah betul-betul mahir dengan numbers ni baru kenalkan Decimal System dan Teens and Tens/Linear Counting. Kedua-dua ni boleh kenalkan serentak.

Decimal System nampak macam besar kan? Boleh ke anak nak belajar ni? Tapi dengan Montessori sebenarnya dia hanya guna nombor 1-10. Ribu, ratus, puluh tu hanya place value. Jadi kanak-kanak baca “1-ten” “2-ten” “10-tens” adalah sama dengan “1-hundred” sambung hingga “9-hundreds”, “10-hundreds” sama dengan “1-thousand”.

“This really emphasizes place value, the decimal system, etc. which is more important than actually knowing the names of the numbers (in other words, the function is more important than what we call it —- since in other languages they use other names, but the numbers work exactly the same). 

Remember teens and tens – are just terminology. And these vary by language. SO it is ok to wait.”

“In general, you want to do the numbers 1-10 pretty thoroughly; from there introduce the golden beads in quantities, then the change game (because you only need to focus on counting to 10). At any time, the liner counting can start, but in general it is saved for after the child is doing operations with the golden beads. In this way, the child is focusing on using the skills of counting 1-10 and the concept of 0 to work with really large numbers.

LInear counting begins with the teens/tens boards and these are just teaching terminology. Doing it too soon can (in some children) create confusion of too many concepts at once. So a solid feel for the decimal system first, then linear counting overlaps with the rest of the golden bead work.” – Jessica Welsh at Montessori Homeschooling FB Group