Tumbuhan di sekeliling dan dalam kehidupan seharian

Mulanya perkenalkan Haris dengan pokok-pokok lazim di Malaysia. Seperti rumput, pokok pisang, pokok mangga dan lain-lain.

My initial idea was to get to know the plants around our house area first, since honestly, I have no idea what they are except pokok bunga kertas, lidah buaya etc. But that’d be our long time project, I think. Untuk buat jurnal dengan setiap tumbuhan yang jumpa, ambil gambar dan cari maklumat.

Kali ini, guna powerpoint untuk tunjuk Haris dan Hana gambar pokok-pokok lazim, pokok bunga, buah dan sayur-sayuran. Buat mereka lagi minat bila laptop sambung pada tv. Gambar lagi nampak besar dan jelas.. Lepas tu fikir, kenapa tidak tambah dari mana makanan seharian yang mereka makan, datang, jadi bertambahlah koleksi slides.

sunflower

When it comes to sunflower seeds which he only refers to as kacang, I asked, dari mana kacang ini datang? Lepas tu tunjuk gambar close-up bunga matahari yang boleh nampak jelas benih tu. Lepas tu, tada! Gambar bunga. His expression was priceless! He totally didn’t expect it. Sama dengan kacang gajus juga. Ha.

Lepas tu, bincang, setiap bahagian tumbuhan tu kita makan. Jadi minta Haris identify setiap tumbuhan yang kita makan tu adalah bahagian mana, contoh, sayur sawi bahagian daun, kacang adalah benih, sayur seperti celery asparagus, batang, buah, bahagian bunga dll.

Tumbuhan: Bahagian -bahagian tumbuhan dan bunga

Hari Ke-3: Bahagian Tumbuhan
Botany Set Nomenclature Cards by The Helpful Garden
  • Bahagian tumbuhan
  • Bahagian bunga
Guna tumbuhan yang dah dikutip dan dissect kemudian letak label.

Game: Dissecting & Labeling from Science Kids 

Bincang bahagian utama tumbuhan dan fungsi setiapnya. Guna buku. Terangkan:

–  Daun guna tenaga dari cahaya matahari untuk buat makanan kepada tumbuhan. Biasanya warna hijau. Daun-daun ini akan jatuh dan mati tetapi daun baru akan tumbuh gantikannya.

  • Batang-batang (trunk and branches) hanya dijumpai pada pokok. Tolong tumbuhan untuk tumbuh tinggi support daun untuk dapatkan cahaya matahari.
  • Stem pada tumbuhan tak batang. Tak boleh support untuk tumbuh dengan tinggi.
  • Akar tak nampak, dalam tanah. Tolong tumbuhan anchor itself into the ground. Fungsi utama adalah untuk ambil nutrient dari tanah dan bawa ke daun untuk dibuat makanan.
  • Petal: Untuk attract insects bagi menolong mereka sebarkan benih.

Hari ke-4: Bahagian Daun
Namakan dan explore bahagian daun.
Pengenalan kepada bentuk-bentuk daun. Trace border daun. Daun-daun yang dikutip dikenalpasti bentuknya. (Hanya trace dan match.)

Blog:
Parts of Leaf by What Did We Do All Day?
Montessori Leaf Cabinet Work by Making Montessori Ours
Learning About Leaves in the Montessori Classroom by Vibrant Wanderings
Leaf-Shape Cabinet and Cards by Wikisori

Video: Sid The Science Kid: Don’t Forget the Leaves!

Hari ke-5: Biji Benih
Bandingkan biji benih dengan tumbuhan. Kelas, banding dan terangkan biji benih kerana biji benih datang dalam berbagai saiz dan tekstur. Objektif: Untuk lihat pelbagai jenis benih dan bagaimana rupa tumbuhannya.

1. Minta kelaskan biji benih dalam kumpulan mengikut rupa yang sama. Minta perhati luaran biji benih samada licin atau keras.
2. Minta mengira berapa biji benih yang sama rupa dan rekodkan ke atas kertas.
3. Lihat pelbagai lagi rupa bentuk biji benih di laman web.

Aktiviti: Dissect a Bean Seed by Buggy and Buddy

Hari ke-6: Pengelasan Tumbuhan
Belajar mengelaskan tumbuhan membantu untuk berfikir bagaimana group organisma dengan ciri-ciri yang sama. Dichotomous keys are ideal for plant classification. Bagi peringkat permulaan, penting untuk tahu ciri-ciri yang ada pada tumbuhan supaya membolehkan mereka mengenalpasti kumpulan tumbuhan nanti.
Gambar plant kingdom atau carta.
Bezakan tumbuhan yang berbunga dan tidak berbunga, batang dan tidak mempunyai batang.

Botany & Classifying by Elementary Observations
Plant Types Images by Rogue Montessori

3-part cards from Montessori Soul (and fruits)
Nomenclature Cards by Elementary Observations (and flowers)

Impressionistic Chart:
by ETCMontessori and by What We Do All Day 

Lapbook Resources:
Homeschool Share

Games:
The Great Plant Escape
Plants & Flowers Games

Help Caillou takes care of his garden

Groovy Garden at PBSKids

Reference:
Plant Database
Carnivour Plant
The Need of Plants by Montessori Commons.
Plant Life Cycles, Singapore

Blogs:
Aktiviti montessori berkenaan tumbuhan di My Montessori Journey
Aktiviti Lapbook dan 30 hari aktiviti botani di 1+1+1=1
Botany Notebooking Pages di Imaan Homeschool
How We Montessori’s Plants
List of Plants Activities at Hands On We Grow
Gardening Montessori Way 
Creating Montessori Garden Classroom 
The Beginning of a Plant Inquiry 
Botany Lessons, Plant Kingdom & Teaching Toddlers How Plants Grow at PinayHomeschooler
Plant Posts at Every Star is Different
Montessori Inspired Botany Kids at Natural Beach Living

Lesson Plan:
Botany Unit di Oklahoma Homeschool
Botany di Ellen J McHenry
Flowers Lesson Plans & Ideas di The Teachers Guide
Plants di Discovery Education
Plants & Gardening Activities di A to Z Teacher Stuff

Arts & Crafts:
Flower di DLTK Holidays
Kraftangan tempatan guna daun
How to draw plants for children

Videos:
Koleksi Plant Videos 

Printables:
Garden Preschool Pack by Homeschool Creations
Plants Worksheets di Education.com
Leaves Unit
Botany Cards 
Coloring Book Flowers
Planting Our Garden at Our Natural Journey

Tumbuhan: Benih

Ada seed coat (salah satu sebab kenapa cubaan sebelum ini gagal). Seed macam bayi dalam kandungan. Seed coat melindungi baby plant dari bahaya seperti terlalu kering, kecederaan mekanikal dan jus kumuhan dari binatang (jika telah dimakan). Kebanyakan benih adalah kedap air, oksigen atau keras bagi menolong mereka ‘tidur’ atau dorman bagi masa yang panjang. Bila ‘conditions’ sesuai, benih dorman ini akan mula tumbuh. Uniknya struktur -seed coats ini disesuaikan dengan kaedah penyebarannya.

Biji benih digunakan oleh organisma lain sebagai makanan kerana biji benih mempunyai makanan di dalamnya. Manusia juga banyak mendapat manfaat makanan dari biji benih. Hampir semua tempat makanan hariannya adalah dari biji benih seperti whear, nasi, kacang soya, jagung, rye dan barli. Minyak dan lemak diperbuat daripada biji benih kelapa, jagung, kapas, flax, castor bean, sesame, peanut dan kacang soya. Minyak dari kapas dan peanut digunakan dalam butter dan sabun. Minyak linseed dari benih flax digunakan dalam manufacture paints, varnishes, artificial leather, oilcloth and linoleum.

Pengenalan kepada Tumbuhan

6_99

Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau. Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang korma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya berbuah dan (perhatikan pulalah) kematangannya. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman.(QS Al-An’am: 99)

39_21

Tidakkah engkau memerhatikan, bahawa Allah menurunkan hujan dari langit, lalu dialirkannya menjadi matair-matair di bumi; kemudian Ia menumbuhkan dengan air itu tanaman-tanaman yang berbagai jenis dan warnanya; kemudian tanaman-tanaman itu bergerak segar (hingga ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatmu berupa kuning; kemudian Ia menjadikannya hancur bersepai? Sesungguhnya segala yang tersebut itu mengandungi peringatan yang menyedarkan orang-orang yang berakal sempurna.
(Az-Zumar 39:21)

Overview:
All About Plants by Montessori for Everyone

Hari Per-1
Bincang ciri-ciri tumbuhan dan keperluannya. Tunjukkan gambar dan kenalpasti yang mana tumbuhan atau tidak. Beri gambar haiwan, cendawan dan tumbuhan. Printable di Helpful Garden. Bincangkan ciri dan kenalpasti. (akan keliru tentang cendawan).

Kemudian, tunjuk bahagian-bahagian umum yang ada pada tumbuhan.

Video: Magic School Bus
Magic School Bus Gets Planted
Caillou: Can compost, Tree & Saves Water
The Needs of Plant song.

Aktiviti: Nature Walk / Scavenger Hunt sambil kutip tumbuhan, daun-daun, bunga-bunga untuk aktiviti seterusnya.
Ambil satu tumbuhan yang ada akar dan kenalpasti bahagian tumbuhan.

Hari Ke-2: Menanam benih & Pelbagai Kegunaan Tumbuhan

Narrated Anas:
that the Prophet (ﷺ) said: “No Muslim plants a plant or sows a crop, then a person, or a bird, or an animal eats from it, except that it will be charity for him.”

Eksperimen Keperluan Tumbuhan:

Sediakan 4 bekas/dulang. Letakkan kapas pada semua bekas sebagai base, dan tabur setengah sudu benih-benih ke dalam setiap dulang.
Tanya “Apa yang tumbuhan ini perlukan?”
Bila cakap air, tuangkan sedikit air ke dalam tiga daripada empat bekas. Letak label “Tiada air”.
Bila cakap perlu haba, letak label “Tiada haba,” – dalam peti dengan torch “Tiada cahaya,” – letak dalam almari.
Yang terakhir, dapat cahaya, haba dan air.” Minta pendapat mana nak letak. Ingat beri air pada bekas yang tiada cahaya dan haba.

Air Haba Cahaya
1 / / /
2 / /
3 / /
4 / /

Sentiasa siram dan rekod perkembangan.

Eksperimen Tumbuhan Perlukan Cahaya:

Perlukah benih kepada tanah dan cahaya untuk tumbuh?

Atau cara lain untuk aktiviti menanam untuk kanak-kanak:
Tanam guna bulb dan benih by Buggy and Buddy
Bulb Growth Chart at Parents.com
Grow seeds in a jar by Teaching Mama
Growing beans on cotton balls by The Imagination Tree

Video: Mana-mana time lapse video di youtube.

Other Activities: Flower Sequencing by Montessori Training
Germination Stencil by Ellen McHenry

Pelbagai Kegunaan Tumbuhan
Bincang pelbagai kegunaan harian yang berasal dari tumbuhan.

Plants at BBC

Surah al-Masad

Mom listens to this:

Mom reads:
NAK’s transcript on the Surah.

When talked about flame/fire, Haris tanya kenapa api padam bila ditiup? Sebab biasa kalau lilin menyala, contohnya, scented candle / birthday candle, dia akan blow untuk padamkan. And so, mom had to find experiment untuk fahamkan dia. Hehe.

First we need to know, what is fire?

And then, discuss about fire safety. Fire safety booklet at Teaching Mama.

Experiments Fun:
Flying Tea Bag Ghosts 
What puts out fire?
What makes fire?