Darat, Udara dan Air

Minggu ni mula topik baru. Alam sekitar. Jika tengok globe dan gambar, bumi/alam sekeliling dipenuhi dengan daratan dan lautan. Ada satu lagi elemen penting yang merangkumi alam sekitar iaitu udara. Dalam bekas yang ada label tu masing-masing ada tanah, air yang diwarnakan biru dan tidak dimasukkan apa-apa kosong. Ini mengikut kaedah montessori, pengenalan kepada geografi.
Bila tunjuk pada Haris bekas label udara, he had this puzzle look, udara : kosong. Jadi tunjuk simple eksperimen, tisu-tisu ditekan-tekan masuk dalam gelas minum tu, dan ditelangkupkan ke air. Bagus kalau ada gelas lutsinar, boleh nampak jelas. Tunjuk Haris tisu-tisu tu tak jatuh. Kenapa? Sebab udara penuhkan gelas dan menolak tisu dari jatuh. Angkat gelas itu keluarkan tisu, tidak basah. He somehow gets it. Lol.

Transportation

هُوَ الَّذِي يُسَيِّرُكُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ

“It is He who enables you to travel on land and sea..” (10:22)

Sebenarnya, tengah bincang dengan Haris berkenaan dengan kata nama–> guna lagu Bapaku Pulang dari Kota –> bincang pasal kenderaan –> decided to do transportation related.
Source: Tafsir Sunnah

Islamic Studies 

20150422105251 (1)

Sorting 
Land, Water, Air Sorting Transportation from Nuttin but Preschool
(*print 2 sets to be used for Memory Game)
Can also be used for Graphing Activity

Arts & Craft:
Color, Cut & Paste  – from LearnCreateLove. Buat train (sebab Leen suka) dan apa sahaja yang Haris pilih. And this is such a hit!
Crafty Boats Activity from Early Learning HQ

Mathematics
Pattern Blocks from PreKinders
A Car Parking Numbers for Leen from B-Inspired Mama.
Early Graphing Activity from I Can Teach My Child

20150422105348

Buat simple jer untuk permulaan, perkenalan. Guna buku Kamus Lama Papa Haris dan minta Haris grafkan kenderaan-kenderaan yang ada.

Fun Activities
IMG-20150415-WA0010
Magnet Track Craft from Meaningful Mama

Language
Transportation Sight Words Reader from The Measured Mom

History

Sailboats, Wheels, Cuneiform Writing

Transportation Facts 

Sorting & Classifying Organisms

Week 2 of Science

Day 1

I printed our own 3-part cards of all sorts of animals.
*Tiada bukti gambar* Minta Haris susun gambar-gambar yang tiada nama, dan lepas tu minta dia letak nama yang dia tahu di bawah gambar-gambar tadi. Mana yang dia tak tahu, minta dia ambil gambar yang dah ada nama di bawah tu dan susun. Tak tolong pun, hanya betulkan sebutan nama-nama haiwan tu je. So at least, he checks his own work.

Lepas tu, minta dia teliti gambar-gambar tu dan tengok apa beza. Ada haiwan dalam air dan haiwan darat. Minta dia tengok lagi, apa lagi yang boleh dia bezakan? Kaki, ada dua kaki, empat kaki dan tiada kaki! ^^ (With help, sebab dia cam dah hilang minat. ^^;;;;;)

Day 2

Introducing Animal Tracks. Download animal tracks free cards from Montessori For Everyone. Playing match animals to their tracks and cut and paste it to his Science Notebook (I printed 2 copies, satu untuk kad dan satu lagi untuk tampal.) Showed him, animals leave tracks by demonstrating animal figures walking on playdoh, and so do we. If we walk by foot, then tinggal kesan tapak kaki, if by shoes, tapak kasutlah.

Tunggu Hana bangun baru buat footprint stamp dengan tempera paint. Showing him pictures of other animal tracks online, and play an online game. Best game ni sebab beserta dengan suara setiap binatang. Haris tutup telinga takut dengar. ^^;;;;;;;;;;;; Nampak sangat tak banyak blend dengan nature, di kelilingi konkrit aje. Huhu.

Read:
Plants & Animals at Michael Olaf
Care of Plant at Montessori World
Zoology & Taxonomy 
Biodiversiti 
Pengelasan: 1. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengelasan ialah perihal atau perbuatan mengelaskan, pembahagian (pengasingan) kepada kumpulan-kumpulan (golongan-golongan dll.) Tidak ada bentuk perkataan pengkelasan kerana kata dasar kelas apabila menerima imbuhan pe… dan an… menjadi pengelasan.

Printable Cards:
Sorting Plants & Animals at The Helpful Garden

Living & Non-Living Things

Mula dengan cerita tentang benda hidup dan bukan hidup. Tengok keliling dalam rumah dan tanya yang mana he thinks living and non-living. Since the only living things around us, is us, it was pretty easy, lol. Told him that we need to eat, drink dan beranak pinak which makes us alive.

20150310102510

20150310121132
Lepas tu, present him cards dan minta dia sort, living and non-living. While Hana had an emergency, lol, tinggal je Haris sort sorang-sorang. He finshed, and ada satu kad tu haiwan dalam laut which he doesn’t know di non-living. It’s fine I said since he doesn’t know (Haris adalah seorang yang sangat senang merajuk. -.-)

Petang tu, we take a short walk and discuss what he sees along the way, which living and non-living. He said trees aren’t living things at first (pagi masa tampal-tampal), same goes with flower, if, they’re still on the trees. Always ask, how can you tell if something is living or non-living? To make sure he gets the point. Which he eventually does. At first he only thinks about reproduce (having babies in his thought), sebab tu dia jawab pokok tak hidup. Had to explain that they ‘move’ or ‘grow’ even though in one place.

Next day, gave him a magazine and asked him to find and cut living and non-living dan tampal dalam buku nota Sains.

20150311162218

Made this chart for him to analyse each of the items.

HANA

IMG_20150309_13213420150310083712

Read: Importance of Sorting Activities
Animal & Nature Games

Living and Non-Living (Lesson Plan)

Science Week 1

Day 1

1. Take a walk outside. Explain there’re living and non-living things around us. Pick things up along the way.
2. Living things need food, water and air and they reproduce. They move (trees and alike move when growing)
3. Jotted in science journal the findings.

How can you tell if something is living or non-living?
What are some things that all living things have in common?

and write them out and discuss one by one. Take an example that most likely have them all.

Notes: Tricky one, tree, seeds, eggs, apple.

Day 2

Sorting with cards and figurines.
Have them cutout pictures, color and paste.

Day 3

Make a chart.

– Does it move all by itself?
– Does it grown and change?
– Does it breathe?
– Does it need food, water and air to survive?
– Does it reproduce?

 

 

Resources:

Cards:
Montessori Card from Homeschool Den and how to here or watch video here.
Cards from Talibiddeen Jr.

Worksheets:
In Bahasa at Zarina Ahmad’s blog.
Living and Non-Living Things booklet and more worksheets.

Read:
Great blogpost and information on classifications at Moosehuntress
A science mini unit: Living and Non-Living by Kindergarten… Kindergarten
Montessori Introduction to Living and Non-Living by Gift of Curisosity
Additional cards at Homemade Montessory