Sensitive Periods untuk 2 tahun

Montessori kenalpasti ada beberapa sensitive periods untuk umur 0-6 tahun. Bila ibubapa atau cikgu tahu dan ambil peluang masa sensitive period ni, kita boleh bantu perkembangan mereka dengan lebih berkesan. Macamana nak tahu kanak-kanak ni ‘tengah’ sensitive periods? Dengan kita observe mereka dan take notes. Kita boleh nampak behavior mereka terhadap satu-satu perkara tu, mereka ulang dan ulang dan ulang, contoh Aqeel sekarang asyik ambil dan baca buku shapes, kalau keluar mesti tunjuk tu shapes apa ni shapes apa. Jadi kita cepat-cepat ambil peluang dan sediakan aktiviti yang seronok berkaitan dengan shapes untuk mereka. Ciri-ciri lain mereka dalam sensitive period, mimicking, intense concentration, and compulsive or obsessive behaviours. (here)

Jadi untuk Aqeel yang sekarang ni 2 tahun 2 bulan, sensitive periodsnya:

Bahasa: Hingga umur 3 tahun, sensitive pada spoken language. Use of words to communicate: a progression from babble to words to phrases to sentences, with a continuously expanding vocabulary and comprehension. Aqeel sekarang expand vocab dengan tanya apa ni? Apa ni? Support perkembangan bahasa di rumah dengan kita bercakap dengan anak-anak dalam bahasa yang betul dan clear, menyanyi, membaca bersama dan dengar betul-betul apa yang mereka cuba sampaikan keperluan mereka. Aqeel sekarang ni tengah kemuncak dia punya sensitive pada bahasa. He communicates his needs and tries, imitates his sister and brother’s speaks, boleh buat ayat 3-4 perkataan.

Order (0-4): Order bantu develop reasoning skills, organise information, dan memahami persekitaran mereka. Ciri-ciri sensitive pada order yang kita boleh lihat, mereka INGIN konsisten, ulang-ulang dan rutin. Masa sensitive period ni mereka lebih berminat putting things in order and packing things away, than they are in playing with their toys. Untuk bantu sensitive period pada order ni, kita buat peraturan, rutin, dan sediakan persekitaran yang teratur contohnya mainan ada kotak-kotak simpan, tempat buku, tempat pensil warna, tempat letak kasut.

Pergerakan: 2tahun, mereka lebih pada refinement and coordination of movement. Masa ni mereka mula pegang barang-barang guna 2 tangan, develop the pincer grip, and control and coordinate movement.

Untuk bantu fine and gross motor skills, it is important to provide your child with regular visits to the park or an outdoor environment. At home, you can encourage sensitive periods for movement by providing your child with opportunities to practice tasks, such as drawing or writing, washing hands, threading, and jumping.

Music (2-6): When music is part of his everyday life, your child will show spontaneous interest in the development of pitch, ryhthm and melody.

Toilet training (18m-3): As her nervous system become better developed and integrated, your child will learn to control her bladder and bowels.

Grace & Courtesy (2-6): Your child will love to imitate polite and considerate behaviour leading to an internalisation of these qualities into her personality.

Senses (2-6): Sensory education begins at birth but from 2 your child will be fascinated with sensorial experiences (taste, sound, touch & smell). This period of sensitivity can be characterised by a child’s fascination with sensorial experiences such as touch, taste, sight and smell.

The first phase of sensory awareness, sensitivity to small objects, occurs from one to three years of age. This period can be characterised by a child’s fixation with small objects and tiny details. The completion of this phase indicates that an understanding of order and detail are coming together in the child’s mind.

The second sensitivity phase, sensorial exploration and classification, occurs from 2.5 to 6 years. This phase can be classified by an intense desire to take part in learning experiences that integrate the senses. These experiences provide children with a system to classify objects within their environment.

To support sensory sensitivity, it is important to provide your child with vast opportunities to explore and observe their environment using their senses. At home, you could provide your child with opportunities to group objects with similar traits, describe materials with different textures, and practice sensory based games like ‘I Spy.’

 

 

Sumber, Sumber

 

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, simple addition, sums of 5 dan sums of 10, guna number rods. Tapi bila godek album-album lain macam tak ada?

PS: Montessori Album adalah manual macamana kita nak persembahkan kepada kanak-kanak. Bukan silibus.

Hmm. Memang takde. Bila cari Montessori addition, pelik semua mula dengan golden beads. Ok, jadi carilah pula golden beads addition. Eh, semua 1234+1945 camtu??? Nombor besar semuanya? Addition dengan nombor besar?! Tak percaya dan carilah maklumat di Group Montessori Homeschooling dan jumpa ni.

Ada orang tanya dan wonder samalah macam saya tertanya-tanya ni. Takde ke dalam album yang buat simple tambah dan tolak? Sebab tengok scope of sequence, guna nombor besar mula 4.5 tahun, addition camtu mula 5 thn. Ni jawapan:

“I think you are looking for the memorization work – which focuses on the “math facts”. Montessori starts with the big picture because once the children can count from 1-9 and understand the concept of 0, they can work with any number of ANY size – each category (units, tens, hundreds, thousands, can only have up to 9 in that category – then add 1 more in that category and instead of “10” we have “1” of the next category up. This is actually a very simple concept for the children to master, especially at 4 1/4 or so years of age.

Moving into the memorization work on the basic math facts is a mental exercise that works best when the child already understands the operations, how numbers work together and why the memorization might be a helpful thing. Without this earlier work, memorization remains a simple rote numbering with little to no actual meaning. The materials themselves, even in Montessori are much closer to abstract than to the concrete golden beads they have been working with. ” – Jessica Welsh

“The first introduction would be using the golden bead material. The child would gather 8 beads and 5 beads. And then when counting when they get to 10, they would exchange those for a 10 bar. Then they would be left with 3 beads so their answer would be “1 ten and 3 units”.

Using the tens seguin board, they would learn that “1 ten and 3 units” is 13.

Later they would use the addition strip board and addition tables to memorize their math facts, finally learning 8+5=13.”

Tengok gambar di sini untuk lebih jelas.