Cultural,  Elementary,  Geography,  Montessori,  Primary 3-6

Landforms (Lower Elementary)

Kanak-kanak sudah dikenalkan dengan konsep Landforms di Children’s House yang mana mereka dah explore secara sensorial. Boleh lihat sini:

Material:

  • Clay
  • A pitcher of water
  • A cutting knife
  • Six metal trays (40x60cm)

Presentation 1:

  1. Present clay pada children. Invite them to work it. They will get tired, dirty, sometimes too much water, sometimes too dry. They work the clay til in order. Earth mula2 pun macam ni, barren-no life. Clay ingatkan kita pada earth. It is earth. 
  2. Ambil dua tray. Satu tray diletakkan clay secara flat seluruh surface. Tebalkan sikit (keep in mind nanti nak isi air)
  3. Ambil pisau dan cut bentuk island di clay. Keluarkan part yang kita cut dan letakkan di tengah-tengah di clay yang kosong. 
  4. Now we have island and lake. 
  5. Invite child to work on other landforms. 
  6. They may fill water as per Chilren’s House presentation. 

Following Exercise:

  1. Child’s definition: Tanya how we should describe a lake? “Water surrounded by land.” teruskan tanya macamana describe untuk landform yang lain. 
  2. Buat aktiviti ni dari missymontessori. 
  3. Locate landforms di globe atau map. 
  4. Definition Booklet (di sini)

Saya cuba buat landforms sendiri dari air dry clay. Kena beli varnish supaya waterproof. Beli bekas ni di KB hari tu. Tapi tak sarankan. Might as well get container makanan plastik tu. 

Land bawah tu my trainer suruh letak juga clay yang nipis. Sebab dalam laut pun technically ada tanah. So we want to convey to children as realistically as possible. Air juga jangan birukan. Sebab yang birunya tu hanyak reflect sky. Air laut tak biru. 

Saya buat presentation ni dengan dua niat. Satu utk elementary buat sendiri landforms dan untuk saya present pada Aqeel, primary level. Ha. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.