• 6y,  Haris,  Science,  Technology

    Elektrik

    Buat simple circuit guna doh yang boleh jana elektrik. Satu lagi alasan untuk uli tepung!

    Instructions on how to make a conductive dough is here: Conductive Dough
    or here at PBS.

    Bahan-bahan (modified a bit from the source):

    1 cawan tepung.
    1/2 cawan air.
    1/4 garam.
    5 sudu besar air lemon.
    Sedikit minyak.

  • 6y,  Haris,  Mathematics

    Shapes: 3D

    Sambung dari minggu lepas, topik bentuk. Sorting barang harian kepada shapes masing-masing. Diambil dari the helpful garden blog. Ada beberapa yang Haris keliru dan salah.

    20151012154205

    Ikut idea yang pernah baca di internet (lupa), ambil bentuk cube yang ada tu pastu trace atas kertas untuk buat bentuk 3D nya. Haris trace sendiri (dengan bantuan) dan gunting kemudian bentukkan kepada kiub. Dia ingat macam kotak-kotak dalam minecraft and asked to do it again.

    20151012153208

    Here, he was making cube.

     

     

     

     

  • 6y,  Geography,  Haris,  Home Learning

    Darat, Udara dan Air

    Minggu ni mula topik baru. Alam sekitar. Jika tengok globe dan gambar, bumi/alam sekeliling dipenuhi dengan daratan dan lautan. Ada satu lagi elemen penting yang merangkumi alam sekitar iaitu udara. Dalam bekas yang ada label tu masing-masing ada tanah, air yang diwarnakan biru dan tidak dimasukkan apa-apa kosong. Ini mengikut kaedah montessori, pengenalan kepada geografi.
    Bila tunjuk pada Haris bekas label udara, he had this puzzle look, udara : kosong. Jadi tunjuk simple eksperimen, tisu-tisu ditekan-tekan masuk dalam gelas minum tu, dan ditelangkupkan ke air. Bagus kalau ada gelas lutsinar, boleh nampak jelas. Tunjuk Haris tisu-tisu tu tak jatuh. Kenapa? Sebab udara penuhkan gelas dan menolak tisu dari jatuh. Angkat gelas itu keluarkan tisu, tidak basah. He somehow gets it. Lol.

  • 6y,  Haris,  Mathematics

    Subtraction

    Singapore Math: Tricky. Couldn’t understand English so susah sikit. Had to explain every words.

    Konsep Semua ada 8 ekor ikan. Nampak 2 ekor ikan, berapa ekor tersorok.
    Blh play game, berapa jumlah dan sorokkan dan tanya berapa tersorok.

  • 6y,  Haris

    Haris’ Random Questions of the Week

    “…. diperbuat dari apa?”

    Dalam perjalanan balik dari library dengan cuaca yang sangat panas, Haris cam biasa kalau dalam kereta mula mengantuk. Haris and Hana biasanya duduk belakang, tapi sebab terlalu panas (masa tu pukul 2 lebih) I asked Haris and Hana (sit on my lap) untuk duduk depan. Nampak Haris macam dah nak landing baik punya, I invited him to talk, jangan tidur!

    Lepas tu mula dia test IQ/Knowledge mak dia, “Mama, kereta diperbuat dari apa?” Bila cakap dari banyak benda, besi apa semua, besi dari apa? Erk. “Air?” “Air is raw material, raw material ni biasanya yang dah sedia ada Allah sediakan, manusia ambil, masuk kilang jadi macam-macam.” “Tayar?” “Dari getah.” Mulalah keluar cerita Upin Ipin yang dia dah khatam beribu kali, untuk macamana dia dapat gambaran yang getah tu dari pokok.

    Urgh. Finally, I told him, I’ll find a book and we’ll read later. *lari*

  • 6y,  Haris,  Mathematics,  Montessori

    Decimal System: 1, 10, 100 and 1000

    With Golden Beads

    Day 1

    20150317164850

    I wish I could buy the perfect golden beads tray, but so expensive! We already have unit and hundred from colored bead stairs, DIY 10-beads, and DIY golden thousand cubes. I see the important of having the real one, since he can’t digest it at first the thousand beads ^^;;;;

  • 6y,  Haris,  Science

    Sorting & Classifying Organisms

    Week 2 of Science

    Day 1

    I printed our own 3-part cards of all sorts of animals.
    *Tiada bukti gambar* Minta Haris susun gambar-gambar yang tiada nama, dan lepas tu minta dia letak nama yang dia tahu di bawah gambar-gambar tadi. Mana yang dia tak tahu, minta dia ambil gambar yang dah ada nama di bawah tu dan susun. Tak tolong pun, hanya betulkan sebutan nama-nama haiwan tu je. So at least, he checks his own work.

    Lepas tu, minta dia teliti gambar-gambar tu dan tengok apa beza. Ada haiwan dalam air dan haiwan darat. Minta dia tengok lagi, apa lagi yang boleh dia bezakan? Kaki, ada dua kaki, empat kaki dan tiada kaki! ^^ (With help, sebab dia cam dah hilang minat. ^^;;;;;)

    Day 2

    Introducing Animal Tracks. Download animal tracks free cards from Montessori For Everyone. Playing match animals to their tracks and cut and paste it to his Science Notebook (I printed 2 copies, satu untuk kad dan satu lagi untuk tampal.) Showed him, animals leave tracks by demonstrating animal figures walking on playdoh, and so do we. If we walk by foot, then tinggal kesan tapak kaki, if by shoes, tapak kasutlah.

    Tunggu Hana bangun baru buat footprint stamp dengan tempera paint. Showing him pictures of other animal tracks online, and play an online game. Best game ni sebab beserta dengan suara setiap binatang. Haris tutup telinga takut dengar. ^^;;;;;;;;;;;; Nampak sangat tak banyak blend dengan nature, di kelilingi konkrit aje. Huhu.

    Read:
    Plants & Animals at Michael Olaf
    Care of Plant at Montessori World
    Zoology & Taxonomy 
    Biodiversiti 
    Pengelasan: 1. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengelasan ialah perihal atau perbuatan mengelaskan, pembahagian (pengasingan) kepada kumpulan-kumpulan (golongan-golongan dll.) Tidak ada bentuk perkataan pengkelasan kerana kata dasar kelas apabila menerima imbuhan pe… dan an… menjadi pengelasan.

    Printable Cards:
    Sorting Plants & Animals at The Helpful Garden