Movable Alphabet Alternatives

Read:

The Full Montessori 
Article at mother.ly: Sight Words are so 2016, New Study Finds the Real Key to Literacy 
Writing with Moveable Alphabet di Montessori Works Blog
Moveable Alphabet in Our Home di Montessori Trails
The Magic of the Moveable Alphabet di How we Montessori
Word Building with Moveable Alphabet di Montessori Daoshi
Materials: The Moveable Alphabet di I am Montessori
Material Spotligt: Moveable Alphabet di Montessori Academy

DIY Printables:

Natural Beach Living 
Free Printable di Living Montessori Now
Free Montessori Inspired Printable di The Wise Owl Factory
Montessori on a Budget 
Moveable Alphabet 3D Printing 
Living Montessori Now
The Silvan Reverie
MamaGuru
Montessori Album – skrol sampai bawah untuk printables

Diftong, Vokal Bergabung & Digraf

Kalau ikut kaedah Dwyer Montessori, semua bunyi fonik dikenalkan pada peringkat awal, termasuklah digraf/diftong contoh sh, ch, ng, ai, ay, etc. Boleh search dalam blog ni untuk baca lebih lanjut.

Ianya semudah dua perkataan bergabung menghasilkan bunyi yang lain. I was thinking why would they go that far untuk kenalkan anak-anak pada digraf, vokal bergabung semua ni. Jika tengok latih tubi pun siap budak-budak kena kenalpasti mana satu digraf mana satu vokal bergabung. Bila baca perancangan atau detail kenapa, kesimpulan yang saya mampu buat adalah sebenarnya untuk memudahkan anak-anak senang baca je kot sebenarnya? Sebab kadang Haris pun, baca kalau dua huruf yang hasilkan bunyi lain, dia jadi baca bunyi setiap satu macam bunyi konsonan bergabung.

Jadi kesimpulan yang saya buat, dan approach saya adalah sama macam kaedah Montessori (I can’t comment on those who used PBG sebab tak kaji cara tu) kenalkan semua diftong, vokal bergabung & digraf sekaligus je untuk umur Hana dan Haris bolehlah kot nak kenalkan nama-nama ni semua. Tapi memang dah mula kenal pun selama 2 tahun dia di sekolah ikut buku teks BM Tahun 1 dan Tahun 2. Cuma kalau tanya balik ni ingat lagi tak? Honestly, why would all of those matter? Asal boleh baca sudahlah? ^^;

Anyway, senarai Diftong, Vokal Bergabung & Digraf:

  • kh
  • ng
  • sh
  • ny
  • ai
  • au
  • oi
  • ia
  • uu
  • ai
  • ua
  • io
  • ia
  • ea
  • eo
  • eu

Edit: Ok jumpa penerangan ni untuk persoalan di atas:

Anyway this is what I found in DBP website untuk kenapa diftong, vokal bergabung, digraf & konsonan bergabung dikenalkan pada Tahun 2 SK. Quoting below:

“Untuk makluman puan, penyediaan bahan dalam buku teks Bahasa Malaysia Tahun 2 SK tidaklah dibuat secara touch n go sahaja. KSSR pada Tahap 1 (Tahun 1-3)  menitikberatkan  kemahiran literasi dan aplikasi bahasa pada peringkat asas. Murid perlu menguasai asas kemahiran mendengar, bertutur, membaca dan menulis terlebih dahulu, manakala aspek seni bahasa dan tatabahasa menyokong bahan yang dipersembahkan.

Pendekatan untuk mengenali konsep diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan berganda dalam buku teks Tahun adalah merupakan pendekatan pembelajaran bahasa yang lebih santai dan secara didik hibur sesuai dengan tahap murid Tahun 2. Hal ini sebagaimana yang telah dinyatakan dalam halaman pendahuluan (iv-v). Murid hanya diminta mengenali perkataan yang berkaitan yang ada dlm buku teks dan buku aktiviti dengan kemahiran dengar dan sebut/tutur, misalnya hlm 2, Kemahiran Membaca hlm 3 dan kemahiran Menulis hlm 4.

Murid tidak diberatkan dengan penghafalan set definisi konsep tetapi lebih kepada upaya menyebut, membaca dan menulis perkataan yang berkaitan. Aktiviti  ini seupaya mungkin diaplikasikan dalam pengajaran dalam bilik darjah oleh guru.  Perincian tentang definisi/konsep  diftong, vokal berganding digraf dan konsonan berganda kerana hanya didedahkan atau  diperincikan dalam buku Bahasa Malaysia Tahun 3.

Begitu juga halnya dengan kaedah mengenal pasti ayat majmuk dan ayat tunggal. Murid Tahun 2 hanya menggunakan kemahiran membaca ayat misalnya hlm 7, tidak perlu menghafal definisi ayat tunggal atau ayat majmuk secara terperinci tetapi sekadar boleh menyebut, membaca dan menulis jenis ayat tersebut. Pemeringkatan kefahaman tentang ayat tunggal dan ayat majmuk dilaksanakan lebih mendalam dalam buku Bahasa Malaysia Tahun 3.

Perhatian puan dalam hal ini didahului dengan ucapan terima kasih.”

 

Kita Sebagai Pereka Prepared Environment

3 aspek peranan dewasa dalam persekitaran Montessori:

  1. Kita sebagai pereka, prepare & maintain prepared environment
  2. Kita sebagai penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran
  3. Kita sebagai pemerhati
  • Pereka prepared environment

Dengan berbekalkan ilmu perkembangan kanak-kanak, kita dapat prepare environment yang membantu perkembangan mereka. Jadi boleh reka ruang, sediakan perabot, bahan-bahan dalam rumah ikut perkembangan mereka. Kita tahu apa yang mereka perlu, apa yang mereka dah ready.

Biasa kita tengok ramai ibu-ibu di luar sana yang ikut kaedah Montessori ni, ruang mereka akan berubah masa anak mereka bayi, bila mereka boleh merangkak, bila mereka nak jalan, bila mereka dah boleh berjalan.

Persekitaran bagi infant:

Baca: Montessori Infant Room Newborn (Birth to Three Months) di how we montessori.

Baca: Preparing a Montessori Newborn Space in Your Living Room di Living Montessori Now

Bila baby dah mula bergerak boleh install shelf macam di The Kavanaugh Report:

Bila dah mula merangkak dan mula nak bangun:

The pull up bar across the floor mirror is the classic Montessori nursery addition for a mobile baby. It's not there for us to "exercise" her with. It's not there for her to be an early walker. It's quietly there for when SHE'S ready. When more nerves have myelinized and more muscles have strengthened from lots and lots of scooting, rolling, slithering and pushing up. When she can experience the wonder of her own abilities without force. ❤️ It's too painfully common to compare how early our babies did things, when what probably matters in the long run is how they learned things. She may not use this for a few good months even, and I'm happy to wait, watch, and savor.❤️ #montessorifrombirth #educaringapproach #preparedenvironment #montessoribabyroom #rie

A post shared by diy corporate mom (@diycorporatemom) on

Atau bila dah mula memanjat tu, boleh invest untuk Pikler triangle:

Baca: A little Pikler Inspired di The Kavanaugh Report

  • Penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran

Kita dah prepare, tugas seterusnya adalah untuk hubungkan mereka dengan persekitaran yang kita prepare untuk mereka explore.

In our case, ada beberapa kali yang shelves tu di ignore. It helps kalau kita juga duduk di situ buat sama-sama. We care for the materials the best way we can, they’ll do the same. We enjoy working with materials, they’ll do too. Thus, we entice the child. Disebabkan dalam Montessori Homeschool takde peers yang lain yang boleh motivate anak kita (tambah lagi kalau anak sorang) kitalah yang main peranan adult dan juga peers. ^^;

 

  • Skillful Observer

Dah buat dua di atas, kita observe and take note. Apa yang dia pilih, apa yang dia tak pilih, apa yang dia tengah minat, apa yang dia repeat buat. Kita reflect dan give ideas what to plan next cth apa lesson atau activity utk bagi next, atau kenalpasti halangan kepada perkembangan semulajadi kanak-kanak.

Moontessori Tripod/Triangle

3 komponen penting dalam jayakan Montessori. Saling berkait antara satu sama lain. Semua sama penting. Kalau rasa cam kenapa nak buat Montessori ni tak jadi? Take a step back and review each one. Environment semua dah prepare, are we ourselves prepared? Diri kita dah prepare, tapi adakah environment tu prepared? Tapi ikut pengalaman biasanya jatuh pada diri sendiri yang tak prepare. 😂 Masa gi training hari tu, banyak praktikal yang kami perlu buat dan role play. Role play teacher yang paling payah. Setiap ayat dan perkataan yang trainer guna, flow conversation dengan kanak-kanak. Rasa cam perlu ada course khusus pula untuk tu. (In my case, sekarang ni semua ke laut 😩)

Memahami Geometric Cabinet

Sebab belajar sendiri kan untuk present ajaran-ajaran Montessori ni pada anak-anak, our pace is much slower. I’ve been stuck with this for a whole week now. Haha.

 

Untuk Primary (3-6)

Mula dengan yang paling mudah: circle, triangles, rectangles, regular polygons, curvilinear figures, and quadrilaterals.

Elementary:

Mula dengan paling sikit sisi: triangles, quadrilaterals, regular polygons, curved figures, rectangles, and circles. “It is during elementary that the complete study of form continues. The triangle being the first polygon or closed figure moving through to the circle with an infinite numbers of sides.”

 

 

Dapur Montessori Kami

This is currently our small area for the children in our kitchen. Nothing fancy. But it works for them. I just moved the toaster there just recently, Aqeel enjoys putting in bread, Kakak or Abang will help him turn it on. Oh forgot to label next to the blue water container there is the placemat and cutting board from IKEA. What I still need to improve or add is easy recipe hanging there somewhere where they can flip through and do themselves, change the plastic plates, bread container which I think I saw one in Daiso.