• Home Learning,  Thoughts

    Masa Depan di Tangan Kita

    The future is in our hands. 

    Ayat ni bermain-main di kepala. Rasanya selagi tak tulis selagi tu duk main-main dalam kepala. Sejak tengok video Montessori Classrooms beberapa bulan lalu, terlintas di fikiran, Subhanallah, we are educating the future. Tak ingat yang mana satu. Rasanya randomly searched Google atau Youtube dan terlihatlah suasana satu Montessori Classroom, Casa makna umur 3-6 tahun, a normalised one, sorang kanak-kanak cuci tingkap, sorang cuci tangan, sorang buat language, sensorial, di hujung sana kanak-kanak mengelilingi rug dan guide bacakan buku. Ada older children yang tunjukkan cara dressin frames, dan lain-lain! It was peaceful and yet they’re very absorbed in their own world. Ekpresi mereka nampak puas, tanpa dipaksa, and imagine how they’re going to be when they grow up? Imagine! Macamana mereka boleh jadi macam tu? Besarnya tanggungawab kita Allah bagi kan?

     

     

  • Home Learning

    Bahan Bantu Mengajar

    1. Laminator & Laminating Pouch

    Rasanya salah satu bahan asas home educating adalah laminator. Kebanyak homeschoolers akan cari bahan-bahan percuma dalam internet, download, print dan laminate! Terutamanya macam baytzuhr sebab adopt kaedah Montessori, jadi banyak guna (untuk 3-part cards). Laminate akan membuatkan bahan tu tahan lama. Tapi bila terjumpa satu komen dari seorang ibu beberapa bulan lepas yang laminated paper macam kita selalu buat tu tidak environmental friendly (according to the recycle center person yang dia visit).  Maknanya ia dah jadi plastik susah lupus. Logiknya lah kan. Memang plastik.

    Pros:

        1. Jimat kos (kertas, ink) sebab boleh padam dan guna lagi
        2. Tahan lama, tak mudah koyak.

    Cons:

        1. Not environmental-friendly.

    *Kena buat kiraan kos penggunaan kertas tebal (cardstock) (agak mahal juga rasanya). Vs laminating pouch.

    Anyway, brand laminator yang kami guna adalah Geha. Masa beli tahun 2014, harganya Rm114.00 + kos pos Rm8.00. Ini yang murah paling jumpa online (website, lelong, mudah, FB groups). Diluar pun dah survey di kedai stationeries, giant dan tesco semua rm140 ke atas. 2-3 minggu juga survey. Bila dah beli, 2-3 minggu kemudian kawan-kawan homeschoolers war-war Tesco buat promosi laminator rm100 kot lebih kurang. Wargh. Tapi memang puas hati. Tak pernah kecewakan. Dan dah genap 3 tahun guna.

    Laminating pouch macam-maca cuba cari yang murah, dan buat masa sekarang stick dengan store ni sebab setakat ni dia yang paling murah. Untuk 100pcs Rm31.80 dan dia hantar terus ke rumah, despatch sendiri (area lembah klang).

    Laminator di Lelong
    Laminating Pouch di Lelong

    (*bukan affiliate link)

    2. Printer dan Ink

    Kami guna Canon. Beli sebab paling murah masa beli tu. Lebih kurang masa beli laminator tu juga. Tapi sangat tak rekemen untuk homeschoolers sebab ink catridgenya mahal. 😭 Around Rm170 untuk hitam dan warna. I scoured around internet jumpalah yang jual used atau yang dah dimodified. Separuh dan masih mahal. Lebih kurang 2 bulan sekali beli. Tapi sekarang dah bertahun dan banyak yang dah boleh ulang guna, dah makin kurang printing. Is that a good thing? Tapi untuk yang tengah mencari saya recommend cari yang inknya boleh refill ikut warna. Warna merah habis, refill yang merah. Rasanya lebih ekonomikal. Printer macam tu mahal sikit. Tapi maintenance kurang. Sekarang yang dah habis merah je, tapi kena beli dan tukar catridge baru dah. Kan rugi? Ramai homeschoolers recommend Epson dan HP.

  • 5y,  Haris,  Home Learning

    The start of a new schedule…

    Dah banyak bulan kelam kabut, sebab mak mereka sekalian ini tengah mengandung. Jadi mula dari first trimester memang tak larat nak buat semua. Jadi, bila Haris dah biasa, hari-hari ikut suka dia je, struggle juga a few weeks ni nak minta dia datang duduk dan do/learn something. ^^;

    So, I had to come up with schedule. Mula bulan lepas, hantar Haris belajar agama dari pukul 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari. Jadi, takpelah, mula-mula ni masa untuk sit down dan belajar kita buat sikit dulu. Mak dia pun terkontang kanting lagi masih testing what works best for him. Tambah pula, Hana tengah banyak rebellious sekarang *mak nanges*.

    So, officially, the new schedule starts today. I’m going to try to fit in 4 different subjects, with 15 minutes each. If any topic of the day yang dia enjoy it’s fine to expand it a bit. It just a guide and plan and Allah knows best.

    DAILY SCHEDULE FOR HARIS

    The 4 subjects are:

    • Math
    • Bahasa
    • English
    • Science/Geo (alternate)

    While Hafazan dan Islamic Studies, setiap kali selepas solat, inshaAllah.

    Untuk Hana pula, will start with practical life, slow-slow. ^^

  • 5y,  Haris,  Home Learning

    Haris

    Haris doesn’t like coloring. He likes to do it together. Once leave him alone, dia pun tinggalkan juga, tak siapkan. :/
    Enjoys cutting and pasting.
    Only do 1 type of things thing once.
    Loves LEGO very much.
    Hates reading especially long and full of sentences
    .