• Home Learning

    Lines: Horizontal & Vertical

    Cara Montessori tunjuk horizontal lines dan vertical lines.    Air dengan pewarna merah, goncang dan tunggu berhenti. Tunjuk line di atas dan beritahu itu dipanggil horizontal line. Ambil stick (Sepatutnya saya ambil stick…

  • Home Learning

    The Story of Geometry

    Untuk cerita boleh tengok sini: Montessori Commons   Kitorang guna yarn je sebab tak ada tali so ikatan di tengah-tengah tu macam tak nampak sangat. Ini cara orang Egypt dulu buat untuk ukur…

  • Home Learning

    Sensorial Language

    Montessori ada described dalam buku Dr. Montessori Own Handbook. Salah satu purpose kepada Sensorial Area in Montessori.  Baca di sini: Points taken away from the reading: Bantu kanak-kanak classify world around him. Bantu…

  • Home Learning

    Pentingnya Spoken Language under 3

    Antara 2.5-3 tahun: 50% of child’s experience should be spoken language Don’t limit your focus to reading and writing. The foundation must be built first. What develops is the child, not language. -Miss…

  • Home Learning

    Character Development

    Tengah baca berkenaan dengan Normalisation & Deviation untuk buat essay. Di bawah adalah nota-nota dari bacaan.  Montessori fokus character development pada 0-6. 0 bila character dan personaliti belum lagi terbentuk. 0-6 adalah period…

  • Home Learning

    Rutin Harian

    Sejak dari awal tahun ni, kami settling in dengan rutin macam ni. Walaupun banyak kali berpindah, rutin tetap kami cuba ikut. Ada hari yang mereka langsung tak nak ikut, mainnnn je seharian, which…

  • Home Learning

    Jadual Harian / Schedule

    Tiap-tiap tahun kami buat jadual kasar and how to go about our days.  Di bawah adalah jadual tahun 2018 masa saya homeschool Haris 9 tahun, Hana 5 tahun dan Aqeel 3 tahun. Masa…