Decimal Systems

Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems.

1. Beads

Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY 10-beads dan ada yang print kertas cube jadi thousand, tapi tak puas dan tak sama dan anak-anak nak handle susah. So at least nak adalah satu yang real punya, untuk mereka rasa dan lihat yang betul, dan yang lain mungkin boleh guna yang DIY untuk ganti. Boleh search google DIY Golden Beads.

DIY Thousand Cube Printable

2. Kad nombor

Boleh di download di The Helpful Garden. Satu set print saiz biasa. Dua set print saiz kecil (pdf boleh setting multiple 2 pages). First time print muatkan 4 page ke dalam satu page tapi cam kecik sangat.

 

Album: Montessori Commons

Montessori Addition?

We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas golden beads. Mungkin addition? Kalau ikut scope of sequence dari Montessori Compass, simple addition, sums of 5 dan sums of 10, guna number rods. Tapi bila godek album-album lain macam tak ada?

PS: Montessori Album adalah manual macamana kita nak persembahkan kepada kanak-kanak. Bukan silibus.

Hmm. Memang takde. Bila cari Montessori addition, pelik semua mula dengan golden beads. Ok, jadi carilah pula golden beads addition. Eh, semua 1234+1945 camtu??? Nombor besar semuanya? Addition dengan nombor besar?! Tak percaya dan carilah maklumat di Group Montessori Homeschooling dan jumpa ni.

Ada orang tanya dan wonder samalah macam saya tertanya-tanya ni. Takde ke dalam album yang buat simple tambah dan tolak? Sebab tengok scope of sequence, guna nombor besar mula 4.5 tahun, addition camtu mula 5 thn. Ni jawapan:

“I think you are looking for the memorization work – which focuses on the “math facts”. Montessori starts with the big picture because once the children can count from 1-9 and understand the concept of 0, they can work with any number of ANY size – each category (units, tens, hundreds, thousands, can only have up to 9 in that category – then add 1 more in that category and instead of “10” we have “1” of the next category up. This is actually a very simple concept for the children to master, especially at 4 1/4 or so years of age.

Moving into the memorization work on the basic math facts is a mental exercise that works best when the child already understands the operations, how numbers work together and why the memorization might be a helpful thing. Without this earlier work, memorization remains a simple rote numbering with little to no actual meaning. The materials themselves, even in Montessori are much closer to abstract than to the concrete golden beads they have been working with. ” – Jessica Welsh

“The first introduction would be using the golden bead material. The child would gather 8 beads and 5 beads. And then when counting when they get to 10, they would exchange those for a 10 bar. Then they would be left with 3 beads so their answer would be “1 ten and 3 units”.

Using the tens seguin board, they would learn that “1 ten and 3 units” is 13.

Later they would use the addition strip board and addition tables to memorize their math facts, finally learning 8+5=13.”

Tengok gambar di sini untuk lebih jelas.

Cambodia

Cambodia seems unpopular sebab tak banyak sources online untuk kanak-kanak yang jumpa.

Cambodia Facts and WikiKids
Facts and short video introduction on Cambodia at Lonely Planet

Dalam buku notebook Geography tentang Cambodia, kami sertakan:

Bendera dan Pakaian Tradisional Cambodia di education.com (perlu daftar dan dapat download free)
Cambodia Books for Kids

Print beberapa page dari A Travel Guide & Activity Book Cambodia for Kids! Best sangat. Berbaloi dengan harga.

Map google jer. 😀

 

 

Introduction to Fractions

Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau tengok banyak dalam aktiviti harian yang libatkan pecahan. “Hana, bagi biskut separuh pada Aqeel.” Potong buah pisah separuh, potong suku-suku. Lipat kain. Jadi dalam Montessori ada apparatusnya khusus untuk pecahan.

Tapi kosnya mahallah. Sekali lagi, untuk Montessori di Rumah, tak perlu dengan apparatus. Bagi saya cukup dengan konsep dan DIY. Kalau boleh afford dan cukup space, then go ahead. Sebab apparatus Montessori yang bestnya bukan hanya boleh guna untuk satu peringkat ni je. Contoh fractions ni, banyak guna untuk peringkat Elementary.

Dalam buku Gettman, dia dah sortkan peringkat-peringkat (scope of sequence) untuk kelima-lima subjek. Bila assess semula ada subjek yang Hana di peringkat 1, ada peringkat 2, ada peringkat 3. Untuk matematik Hana di peringkat 4. Sambil tunggu beads material sampai (sebab berbulan-buan tak boleh proceed dengan math sebab nak jugak tunggu cukup duit beli beads 🙄) baca-baca eh Hana dah boleh cuba intro fractions! Maka satu malam semalam study untuk fractions. (Lepas tu baru layan drama okay) Uhuk. Biasalah bila semua Diy kena cari mana printables yang elok yang jimat yang memenuhi fungsi. Tapi semua printables yang ada warna merahhhh. Nak jimat ink, last-last kena buat sendiri jugak print atas kertas merah je. Ha. Dari pagi sampai ketengahari pulaklah menyiapkannya. Kebetulan my cousin, 1 year older dari Hana datang, jadi boleh siapkan dengan tenangnya. Biasa bila cousins datang mama dah jadi macam invicible man. Tapi presentationnya kejap je, tak sampai 10 minit.

DOWNLOAD black and white labeled fractions here.

Mula-mula semua circles di tray. Ambil yang penuh beritahu “This is one whole.” Letak. Ambil yang separuh, “This is one half.” Minta cari lagi satu one half. Lengkapkan beritahu 1, 2 halves jadi one whole. Minta letakkan 2 halves tadi atas one whole. Sama tak? Sama. Macam pizza, hana dan mama nak makan, jadi potong dua sama banyak, Hana dapat satu (beri one half pada hana) mama dapat satu (one half lagi pada mama) Teruskan sehingga 1/4. Lepas tu Hana dan Dhia buat sendiri.

Beli puzzle ni beberapa tahun lepas untuk Haris. Hana masa sebesar Aqeel dah mula main-main. Jadi beri Dhia solve this puzzle. She struggles at first. Then Hana gets her turn.

Next I gave mission to them to make circles out of the playdough and cuts the fractions. Yang ni seronok tengok Dhia dan Hana cuba potong2. Paling struggle potong tiga. Lepas tu mainlah playdough.

Boleh tonton macamana fractions dipersembahkan dalam kelas Montessori:

Cara persembahkan fractions di Info Montessori

 

Others:
Introducing Fractions & Continuing Fractions di Elementary Observations (elementary )
Montessori Fractions Beginning through Basic Operations di George Family
Building Fraction Knowledge with Montessori Materials di Montessori Training
Fractions (skrol bawah) di Montessori Album
Learning Fractions di How We Montessori
Fractions di Pink Princess Kingdom

Measurement

Minggu ni mula topik ukuran di rumah. Lepas break 2 minggu cuti raya, blur nak buat apa. Teringat Abang punya Math Mammoth masih di topik ukuran. Jadi minggu sikit-sikit fokus yang ni.

Untuk Hana, buat aktiviti mudah je. Untuk kenalkan dengan fungsi pembaris dan ukuran.

Kami tengok video Sid the Science, belajar tentang ukuran atau lebih tepat, non-standard measurement.

 

Gross motor:
Frog Jump Measurement

Idea lain:
Ukur lilitan apple di Gift of Curiosity
Ukur barang dengan duplo di No Time For Flash Cards
Ukuran Foot Book Dr Seuss
Ukuran dengan yarn di The Measured Mom
10 math books, tools & measurement di KC Edventures

Next step boleh buat ni untuk Hana:
Menggunakan pembaris di Montessori Album

Peringkat Haris:
Montessori Inspired Measurement Activity di Making Montessori Ours (*lebih kepada elementary)
History of Measurement
Origins of Measurement

Untuk yang lebih suka setup centre boleh ikut seperti buggyandbuddy.

Kot-kot takde pembaris di rumah, nah boleh print pembaris kertas. Ada macam-macam jenis unit ukuran, ikut kita nak guna yang mana.

Geoboard Pattern

Salah satu aktiviti untuk mengenal bentuk sambil menguatkan otot tangan adalah dengan membuat bentuk guna getah pada geoboard. Geoboard kami dibeli di USL Education. Kebanyakan task cards dalam internet pinnya 5, geoboard kami pinnya ada 11. Jadi bila print yang sedia ada, Hana confuse nak buat. Jadi terpaksalah buat versi sendiri. Klik pada imej untuk muat turun.

Akan di update dengan pattern-pattern lain masa depan.

 

Untuk yang geoboard pin 5, DIY geoboard, Antara idea-idea pattern yang boleh dibuat pada geoboard:
Geobordvormen
Simple printable untuk banyak bentuk dan pattern di Jufleontine
free-shape-printables-mjcs-16
Bentuk Asas di Mrs Jones Creation Station

Gambar ini jumpa di Pinterest, tiada sumber.

Printable Geoboard Shapes dari File Folder Fun
Geoboard STEM Challenges di The STEM Laboratory
Perimeter Area with Geoboard di Life Over Cs

Kandinsky Inspired

Untuk yang tak pandai dalam art macam saya ni, aktiviti di Teach Beside Me ni yang senang dan boleh dibuat dengan Hana (4y) dan Haris (8y). Gabungan oil pastel dan watercolor. Boleh terus buat dan cepat siap! Kertas A3 tu lipat 2 memanjang. Lepas tu lipat tiga, dapat bentuk segi empat. Saya gunting sebab nak buat sama-sama dengan Hana sambil demo pada Hana macamana nak buat. Tunjuk dulu pada Hana gambar yang Kandinsky lukis.

Tapi tak cerita pun siapa Kandinsky, cuma just beritahu kita buat macam ni nak? Huhu. Ada juga rancang untuk kenalkan artis-artis. Dalam kepala ni banyak ha plan macam-macam nak buat. Tapi masaaaaaaaaaa

 

Lain-lain sumber dan Idea:

Kandinsky Circle guna Oil pastel, WatercolorTree Collage di  Art Project for Kids
Kandinsky Inspired Concentric Circles Collage di Happines is Homemade
Artist Study on Wassily Kandinsky di Maple Tree Montessori
3 parts cards 1 & 2 di Montessori Print Shop (*harga $1 setiap satu)
Kandinksy Concentric Circles di PreK and K Sharing
Kandinksy Trees di It’s Art Day
DIY Kandinsky Felt Board di hello, Wonderful
Kandinsky for Kids