• Home Learning

    Perkembangan

    Dalam Montessori, bila kita nak bantu kanak-kanak dalam perkembangan mereka, kita tengok bagaimana mereka berkembang/develop, apa yang diperlukan untuk mereka berkembang etc. Dan setiap kali, Montessorian akan tengok pada elemen-elemen di atas. Lebih…

  • Home Learning

    ‘Toys’ untuk bayi 3-4 bulan

    Jika tanya mana-mana Montessorian, mereka akan rujuk tahap perkembangan pada umur tersebut. Sebab, Montessori is all about aiding children in their natural development. Carta di bawah adalah carta yang memudahkan untuk kita rujuk.…

  • Home Learning

    Montessori Elementary Album

    Album-album FREE ni yang banyak saya rujuk: Ann Angel’s Album Waseca Biome’s Curriculum Guide Cultivating Dharma Montessori Teachers Collective  Ramai yang recommend yang ini but, PAID: Keys of the Universe Mainly Montessori Montessori…

  • Home Learning

    Sensorial Language

    Montessori ada described dalam buku Dr. Montessori Own Handbook. Salah satu purpose kepada Sensorial Area in Montessori.  Baca di sini: Points taken away from the reading: Bantu kanak-kanak classify world around him. Bantu…

  • Home Learning

    Character Development

    Tengah baca berkenaan dengan Normalisation & Deviation untuk buat essay. Di bawah adalah nota-nota dari bacaan.  Montessori fokus character development pada 0-6. 0 bila character dan personaliti belum lagi terbentuk. 0-6 adalah period…

  • Home Learning

    Rutin Harian

    Sejak dari awal tahun ni, kami settling in dengan rutin macam ni. Walaupun banyak kali berpindah, rutin tetap kami cuba ikut. Ada hari yang mereka langsung tak nak ikut, mainnnn je seharian, which…