• Materials,  Mathematics,  Montessori

    DIY Montessori Addition Strip Board Pt. 1

     

    Minggu lepas mula kenalkan Hana dengan Addition Strip Board. Salah satu tujuan material ni adalah untuk memorisation of math facts dan ke arah abstraction. Note that, sebelum material ni digunakan, kanak-kanak dalam kelas Montessori telah terlebih dahulu didedahkan dengan keempat-empat operasi (tambah, tolak, darab, bahagi); untuk faham konsep dan static & dynamic addition. Lihat di sini untuk lihat secara ringkas bahagian dan sequence Matematik dalam Montessori. 

    Nota: Setiap presentation tak dibuat sekaligus. Biarkan anak-anak ulang sehingga mereka nampak selesa buat (tak struggle, faham) baru buat presentation seterusnya, you’ll know. Ini adalah sequence material ini digunakan. 

  • Materials,  Montessori,  Sensorial

    Sensorial Period 2 Materials

    Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

    MaterialsRM
    (Professional)
    NoteRM
    (Alternatives)
    Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
    Pink TowerDah ada mini
    Brown StairMissing one stair42.90
    Red RodsDah ada mini48.00
    Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
    DIY Color Box 2
    DIY Color Box 3
    Geometry CabinetDIY
    Binomial CubeDah ada
    Geometry Solids103Dah ada mini25.00
    Touch BoardsDIYDIY
    Touch TabletsDIY
    BlindfoldDIY
    FabricsDah ada
    Stereognostic BagDah ada
    Baric TabletsDIY
    Tasting BottlesDIY
    Sound BoxesDIY