• 3y,  Aqeel,  Mathematics,  Montessori

    Matematik Sebelum 4 Tahun?

    Dalam Montessori, subjek Matematik dikenalkan paling akhir pada kanak-kanak dan umur yang disarankan adalah 4 tahun. Mereka perlu lalui Practical Life & Sensorial yang banyak dahulu. Tapi setiap kanak-kanak berbeza, umur hanyalah sebagai…

  • Mathematics,  Montessori

    Numbers 1-10

    Matematik scope of sequence. Just a quick note. Ini cara belajar matematik ikut montessori. Semua bermula dengan sensorial dahulu. Matematik adalah yang paling last dikenalkan pada kanak-kanak. No rush, walaupun antara penemuan Montessori…

  • Mathematics

    Geometry Resources

    Pass Paper Common Geometry Symbols  Geometric Art for Kids 1 Geometric Watercolor Art  3D Shapes Activities  Crazy 8 Puzzle  Geometric Solids Lesson  Montessori Geometric Solids  Math Measurement  Types of Lines  Graphing Horizontal &…

  • Mathematics,  Resources

    Money

    Goals PK: Understands units money & recognise related symbols (RM, cents) K-2: Understands RM1=10x10sen etc K-2: Using concrete materials is able to count in units of money (eg counts 3 quarters as 75…

  • Mathematics,  Montessori

    Golden Beads Dynamic Addition

    Dynamic Addition = perlu bawa ke unit seterusnya. Aktiviti ni Serve hanya untuk pengenalan sahaja untuk faham konsep tambah dan dynamic addition. Tapi sekarang Hana macam boring nak buat, mungkin sebab leceh banyak sangat…

  • Mathematics,  Montessori

    Decimal Systems

    Bahan-bahan untuk mula Decimal Systems. 1. Beads Beads beli di AliExpress. Dalam 2 minggu sampai. Alhamdulillah puas hati. Termurah yang jumpa. Dalam Rm70. Sesiapa yang rajin boleh DIY. Diri sendiri dah pernah DIY…

  • Mathematics,  Montessori

    Montessori Addition?

    We’ve been stucked with golden beads. Hana macam tak suka buat golden beads, (in fact dia macam tak suka shelf works 2-3 minggu ni). Jadi tengah fikirkan apa next step nak introduce selepas…

  • 4y,  Hana,  Mathematics,  Montessori

    Introduction to Fractions

    Pengenalan kepada pecahan! Bunyi susah kan untuk budak 4 tahun? Tapi dalam Montessori, pecahan dikenalkan pada awal usia. Pengenalannya simple je, untuk memberi pengenalan pecahan itu adalah sebahagian (equal parts) daripada keseluruhan. Kalau…