• Books,  Montessori,  Practical Life

    Ajar cara handle buku

    Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
    Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

    • Belek Buku

    “Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.” 
    Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



    Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

    Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelfOpening a BookTurning Pages of a Book 

    • Bawa Buku

    Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

    • Letak semula di rak

    “When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

  • Montessori Notes,  Practical Life

    Practical Life

    Saya suka explanation Practical Life di sini:

    Practical: means basic, useful, purposeful
    Life: means the way of living.

    Practical life Exercises are just that, they are Exercises so the child can learn how to do living activities in a purposeful way.

    Dari Maitrilearning:

    “Remember that the child’s nature is non-utilitarian at this age. This means they do things just for the sake of doing them; they do not necessarily work towards a larger goal. For example, many young children love the challenge of carrying a bowlful of water across the room without spilling a drop. They don’t need to deliver the bowl to anyone. They are just happy to carry it back and forth across the room! It is this unique nature of the young child that we must take advantage of by offering preliminary exercises that prepare them for the larger tasks ahead.”

    Latihan practical life ni pelbagai ikut budaya masing-masing. Jadi, perlu cipta kurikulum praktikal yang akan membantu kanak-kanak bila mereka menghadapi situasi-situasi dalam budaya kontemporari mereka. Contoh, walaupun aktiviti-aktiviti tu universal contohnya basuh meja (salah satu aktiviti Practical Life Montessori) dan skill ni (staying hygiene) perlu walaupun di negara mana pun kita berada, secara amnya ianya bermula dari kiri ke kanan (dan kebanyakan aktiviti Montessori begitu) tujuannya untuk biasakan kanak-kanak dengan penulisan yang kebanyakannya bermula dari kiri ke kanan. Tetapi untuk saya sendiri, saya akan mulakan dengan kanan, kerana ianya sunnah, mulakan apa-apa dari arah kanan. Jadi untuk practical life ni, boleh disesuaikan dengan cara agama dan budaya kita.

    5 kategori dalam Practical Life:

    1. Latihan Awalan (Preliminary Exercises)
      • Task-task kecil yang kemudian bergabung jadi task besar contoh; sebelum kanak-kanak diharapkan pakai smock sebelum melukis, kanak-kanak perlu dulu belajar memakai, membuka dan menyimpan smock. Aktiviti ni dibuat berasingan dan tiada kaitan dengan melukis. Contoh lain: cara guna sinki, cara basahkan dan wring sponge, cara bawa buku, cara buka buku, cara guna clothespin, etc.
    2. Penjagaan Diri (Care of the Self)
      • Aktiviti-aktiviti untuk memenuhi keperluan penjagaan diri sendiri sepanjang hari. Kritikal untuk bina keyakinan diri contoh: butang, zip, tying, lacing, basuh tangan, basuh muka, sediakan makanan, cara guna pisau, spread jam, potong buah-buah, menjahit.
    3. Penjagaan Persekitaran (Care of the Environment)
      • Aktiviti-aktiviti menghubungkan kanak-kanak dengan alam persekitarannya dan membina tanggungjawab terhadap persekitarannya. Aktiviti-aktiviti ni membentuk rasa seronok, bangga dan gembira dalam bukan sahaja terhadap kebersihan, juga terhadap kecantikan dan semua elemen yang ada dalam ruang manusia (contoh tumbuhan, haiwan pelihara)
      • Contoh: dusting, sweeping, folding, washing table, washing cloths, ironing, setting a table, polishing, caring for pets,  caring for plants, flower arranging.
    4. Control of Movement
      • Dengan pergerakanlah kanak-kanak boleh mengatur dan membina intelligence. Pergerakan tak boleh asingkan dengan higher cognitive skills, sebab intrinsically related (seperti minda dan badan).
      • Contoh: Walking on line heel to toe, marching on a line, carrying a bowl of water across the room, wearing a blindfold and finding someone who is ringing a bell.
    5. Grace & Courtesy
      • Menyesuaikan diri dengan budaya. Aktiviti-aktiviti membantu kanak-kanak supaya berkelakuan baik dalam apa jua situasi. Di ajar dengan let’s pretend / role plays, contoh bagaimana cara untuk minta tolong, mendapatkan / memanggil perhatian dengan sopan, bagaimana nak nyatakan excuse me, please, thank you and you’re welcome, minta giliran, menunggu giliran, bagaimana ajak main, menolak dengan sopan, apa perlu buat jika barang dirampas dll.

    “When the trained guide creates a practical life exercise, the activity must:

    • Aid the child to mastery of self—developing his movements to an intelligent end
    • Be relevant for what happens in the child’s world today—current/contemporary
    • Have a purposeful, intelligent reason (not just busy work)
    • Be presented at the child’s level using real items that he will find in his own environment for their actual use (e.g., using a melon baller only to ball melons; using a strawberry huller only to hull strawberries)
    • Require purposeful movement
    • Lead to the refinement of gross and fine motor skills
    • Be ordered and sequenced
    • Allow for independence (the order will free them)
    • Allow for both physical and mental functioning
    • Correspond to the abilities of the group (ranging from easy to difficult to meet the needs of all children)
    • Allow for repetition
    • Encourage silence (which encourages concentration)
    • Have points of interest (to maintain the child’s interest and allow them to stay with the work so they can develop their attention span); there are generally 2, 3 or 4 points of interest for each work”