Geoboard Pattern

Salah satu aktiviti untuk mengenal bentuk sambil menguatkan otot tangan adalah dengan membuat bentuk guna getah pada geoboard. Geoboard kami dibeli di USL Education. Kebanyakan task cards dalam internet pinnya 5, geoboard kami pinnya ada 11. Jadi bila print yang sedia ada, Hana confuse nak buat. Jadi terpaksalah buat versi sendiri. Klik pada imej untuk muat turun.

Akan di update dengan pattern-pattern lain masa depan.

 

Untuk yang geoboard pin 5, DIY geoboard, Antara idea-idea pattern yang boleh dibuat pada geoboard:
Geobordvormen
Simple printable untuk banyak bentuk dan pattern di Jufleontine
free-shape-printables-mjcs-16
Bentuk Asas di Mrs Jones Creation Station

Gambar ini jumpa di Pinterest, tiada sumber.

Printable Geoboard Shapes dari File Folder Fun
Geoboard STEM Challenges di The STEM Laboratory
Perimeter Area with Geoboard di Life Over Cs

Kandinsky Inspired

Untuk yang tak pandai dalam art macam saya ni, aktiviti di Teach Beside Me ni yang senang dan boleh dibuat dengan Hana (4y) dan Haris (8y). Gabungan oil pastel dan watercolor. Boleh terus buat dan cepat siap! Kertas A3 tu lipat 2 memanjang. Lepas tu lipat tiga, dapat bentuk segi empat. Saya gunting sebab nak buat sama-sama dengan Hana sambil demo pada Hana macamana nak buat. Tunjuk dulu pada Hana gambar yang Kandinsky lukis.

Tapi tak cerita pun siapa Kandinsky, cuma just beritahu kita buat macam ni nak? Huhu. Ada juga rancang untuk kenalkan artis-artis. Dalam kepala ni banyak ha plan macam-macam nak buat. Tapi masaaaaaaaaaa

 

Lain-lain sumber dan Idea:

Kandinsky Circle guna Oil pastel, WatercolorTree Collage di  Art Project for Kids
Kandinsky Inspired Concentric Circles Collage di Happines is Homemade
Artist Study on Wassily Kandinsky di Maple Tree Montessori
3 parts cards 1 & 2 di Montessori Print Shop (*harga $1 setiap satu)
Kandinksy Concentric Circles di PreK and K Sharing
Kandinksy Trees di It’s Art Day
DIY Kandinsky Felt Board di hello, Wonderful
Kandinsky for Kids 

Bentuk / Shapes

Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

    • Shapes Treasure Hunt
    • Magnetic Shapes
    • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

Preschool (Hana 4y)

Observational Drawing (Abang)

Book:
Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
Kinokuniya RM20.61