Sorting & Classifying Organisms

Week 2 of Science

Day 1

I printed our own 3-part cards of all sorts of animals.
*Tiada bukti gambar* Minta Haris susun gambar-gambar yang tiada nama, dan lepas tu minta dia letak nama yang dia tahu di bawah gambar-gambar tadi. Mana yang dia tak tahu, minta dia ambil gambar yang dah ada nama di bawah tu dan susun. Tak tolong pun, hanya betulkan sebutan nama-nama haiwan tu je. So at least, he checks his own work.

Lepas tu, minta dia teliti gambar-gambar tu dan tengok apa beza. Ada haiwan dalam air dan haiwan darat. Minta dia tengok lagi, apa lagi yang boleh dia bezakan? Kaki, ada dua kaki, empat kaki dan tiada kaki! ^^ (With help, sebab dia cam dah hilang minat. ^^;;;;;)

Day 2

Introducing Animal Tracks. Download animal tracks free cards from Montessori For Everyone. Playing match animals to their tracks and cut and paste it to his Science Notebook (I printed 2 copies, satu untuk kad dan satu lagi untuk tampal.) Showed him, animals leave tracks by demonstrating animal figures walking on playdoh, and so do we. If we walk by foot, then tinggal kesan tapak kaki, if by shoes, tapak kasutlah.

Tunggu Hana bangun baru buat footprint stamp dengan tempera paint. Showing him pictures of other animal tracks online, and play an online game. Best game ni sebab beserta dengan suara setiap binatang. Haris tutup telinga takut dengar. ^^;;;;;;;;;;;; Nampak sangat tak banyak blend dengan nature, di kelilingi konkrit aje. Huhu.

Read:
Plants & Animals at Michael Olaf
Care of Plant at Montessori World
Zoology & Taxonomy 
Biodiversiti 
Pengelasan: 1. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengelasan ialah perihal atau perbuatan mengelaskan, pembahagian (pengasingan) kepada kumpulan-kumpulan (golongan-golongan dll.) Tidak ada bentuk perkataan pengkelasan kerana kata dasar kelas apabila menerima imbuhan pe… dan an… menjadi pengelasan.

Printable Cards:
Sorting Plants & Animals at The Helpful Garden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *