Pengenalan Membaca Jam / Introduction to Telling Time

Hana: 4 tahun

Perlu: Tahu baca nombor 1-12

Untuk Hana masa umur 3 tahun lebih camtu dah aware dengan masa dan jam (clock). Sekarang pun dia asyik tanya sekarang pukul berapa dan sendiri figure out tengok jam sekarang pukul berapa. I never actually explain to her which jarum pointing to hour or minute etc.

Banyak inspired dengan posts Telling Time di Pinay Homeschooler, kami print free 3 part card clock di website tu. Tapi sempat 3-4 kad je buat. Pastu tak nak dah. Display di shelf pun, tak pandang. Ada 2-3 kali offer pun tak nak. Ok, takpe. Ingat beberapa hari lagi kalau tak pandang juga, simpan dan cuba waktu lain pula.

Beberapa hari lepas tu, cuba yang penguin ni pula dengan bantuan jam ni masa beli di mothercare sebab 50% off.

Telling Time Activities untuk follow up.

Jadi untuk stir minat Hana, maka akan cari buku-buku ini.

Idea dari blog:
1. Clock Activities di Montessori on a Budget. (cari sand clock, dan tengok jarum jam)
2. Dari Montessori Nature:

Another way to teach concepts of time was through creating together with children daily routine. I aim to make it child-led. We discuss out routine with them and draw on the board what happens and the sequence of events. Later they help me to take photos of different parts of our day, like morning tea, outside play, Montessori time, etc. After that we create a routine chart with time attached to every part of the day.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *