Numbers 1-10

Matematik scope of sequence. Just a quick note. Ini cara belajar matematik ikut montessori. Semua bermula dengan sensorial dahulu. Matematik adalah yang paling last dikenalkan pada kanak-kanak. No rush, walaupun antara penemuan Montessori adalah children having mathematical minds, yang mana secara lumrahnya kita memang tertarik dengan mengira.
Cemana nak tahu anak dah sedia untuk matematik? 1. Bila kanak-kanak dah tunjuk minat mengira (bukan sebut atau nyanyi nombor 1,2,3 je tapi mengira) macam aqeel cuba nampak sekumpulan apa-ap dan cuba kira (ingat lagi setiap kali keluar ada burung banyak depan kereta dan dia cuba kira, ni sebab dah expose tgk nursery rhymes nombor dan kira2 πŸ˜…) 2. Bila anak-anak boleh concentrate dan tunjukkan minat dalam ketepatan; accuracy. 3. Anak-anak dah expose dengan kenal bentuk, pattern dn sequence. .
.
Montessori mula dengan concrete materials untuk allow anak-anak explore dan berlatih.
Sandpaper Numerals dan Red rods kenalkan serentak tapi asing. Sandpaper numerals untuk kenal simbol satu, dua, tiga, number rods untuk quantity. Bila dah lepas kedua-dua ni baru associatekan simbol dengan kuantiti. Spindle box baru mula mengira satu-satu dan intro pada β€˜0’. Zero game untuk kukuhkan konsep β€˜0’, then cards and counters (odd & even) dan memory game. At least this is how I presented it to Hana dan Aqeel. Aqeel sekarang di number rods dan cards. Dia masih lagi tak menyusung ikut sequence sebab kurang susunan red rods, but that’s the difficulty I faced for homeschooling sebab dia sangatlah tak minat dengan red rods. πŸ˜… tapi dia boleh susun number rods secara rawak dan letakkan simbol dengan betul.
.
.
Dan semua bahan ni boleh DIY je! At least untuk kategori nombor 1-10 ni.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.