Bahasa Melayu,  Elementary,  Language,  Montessori

Suffixes / Imbuhan Akhir

Perlukan:

  • Carta 1 (dasar sama, imbuhan berbeza) dan Carta 2 (dasar beze, imbuhan sama)
  • 3 Small Moveable Alphabets in different colors

 

Carta 1 di display di shelf atau dinding (saya setakat ni letak dalam file folder sbb tiada space)

Kenalkan carta. Tunjuk di carta ada perkataan dalam baris dan notice warna berbeza. Minta mereka baca satu baris hingga hujung. Boleh pilih mana-mana baris/perkataan. Kita kena tinggalkan carta ni di sini. Tak boleh bawa ke meja. Kalau tak pasti nanti, boleh datang dan tengok. Cuba ingat perkataan-perkataan tu ok?

Ok, kita perlukan small moveable alphabets. Ada 3, tapi mula-mula ni kita perlukan 1 je. Nak pilih warna apa? Hitam? Ok. (Bawa ke meja)

Ingat lagi tak tadi perkataan-perkataan yang pilih? Jom kita buat perkataan-perkataan tu. (Susun atas ke bawah)

(Mereka tulis dengan SMA)

Cuba baca. (Baca) Perasan tak ada perkataan yang berulang? Perkataan apa? Perkataan mana yang tak sama? Ya, yang belakang. Kita tukar yang tak sama ni dengan warna lain supaya senang nampak. Nak pilih warna apa? (Merah, contohnya.) – Tukar perkataan imbuhan dengan warna lain. Baca lagi sekali. 

Apa maksud perkataan ni? Yang sama ni maksudnya sama, tapi bila kita tambah perkataan yang belakang ni, maksudnya berubah, kan? Bila kita tambah di belakang, dan maksudnya berubah kita panggil suffix (imbuhan akhiran).

Rasanya semua perkataan ni ejaannya betul, tapi just in case cuba check dekat chart. 

 

Download Charts

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.