• 2y,  Montessori,  Practical Life

    Sequence Kemahiran Menggunting / Scissors Skills Sequence

    Aktiviti menggunting biasanya dikenalkan kepada anak-anak mula umur 2 tahun ke atas dalam kelas Montessori dan yang mana homeschool anak-anak guna kaedah Montessori ada juga yang kenalkan lebih awal. Ikut kebolehan keseluruhan anak. Samada dia bersedia atau tidak. Gunting yang digunakan dalam persekitaran Montessori adalah gunting yang betul  tapi saiz kanak-kanak (blunt edges).

    Menggunting adalah salah satu aktiviti banyak manfaatnya pada kanak-kanak terutamanya pada perkembangan motor halus kanak-kanak. Pergerakan buka tutup masa menggunting ini menguatkan otot tangan yang mana ianya penting untuk kebolehan menulis.

    Antara faedah menggunting:

    • Kemahiran motor halus; pergerakan buka tutup masa menggunting tu menguatkan otot tangan
    • Kemahiran koordinasi tangan dan mata di mana kanak-kanak memegang kertas di sebelah tangan dan menggunting menggunakan tangan sebelah lagi dan menggunakan mata untuk track pergerakan gunting.
    • Kemahiran koordinasi bilateral; pengggunaan kedua-dua belah badan (kiri dan kanak) pada masa yang sama tapi tugas yang berbeza! Contoh, menggunting bentuk bulat di kertas, kanak-kanak perlu pegang kertas dan pusingkannya dengan sebelah tangan dan sebelah tangan lagi buka tutup gunting dan menggunting ikut garisan.

    Aktiviti awal (prerequisite) yang boleh membantu sebelum kenalkan aktiviti menggunting pada kanak-kanak adalah transferring activity menggunakan pengepit (tongs), atau hole puncher, untuk kuatkan tangan dan membantu pergerakan buka tutup gunting.

    Macamana nak tahu anak belum sedia guna gunting dan kita kenalkan terlalu awal?

    • Bila mereka gunakan dengan tidak sepatutnya.
    • Bila mereka gunakan kedua-dua belah tangan untuk menggunting.
    • Bila mereka tak ikut arahan keselamatan gunakan gunting.

    Cara nak kenalkan:

    Sediakan kertas tebal (cardstock) (saya guna 180gsm-230gsm) (guna kertas tebal sebab masa pegang tak lembik jatuh-jatuh mudahkan bagi anak-anak).

    Potong kertas panjang-panjang seinci lebar. Tunjuk kat mana dia perlu letakkan jari-jari dia, kita pegangkan kertas dan tolong bukakan gunting dan dia akan snip atau boleh juga kita sama-sama gunting dengan dia. Masa demo perlu tunjukkan dengan perlahan, kita tidak bercakap banyak (minimal words) dan pause antara setiap step.

    Contoh:

    “Ini gunting, dan mama akan tunjuk macamana nak gunting.”

    “Pegang gunting macam ni.” Ambil gunting dan masuk jari perlahan-lahan. (Buat gerakan buka tutup gunting.)

    Pause.

    Say, “Open.”  Buka gunting dengan perlahan.

    Pause.

    “Close.” Tutup dengan perlahan.

    “Ini kertas.” (Tunjuk cara pegang.) “Gunting kertas macam ni.” Tunjukkan cara menggunting dan pause antara setiap step.

    Jika beberapa kali dia masih lagi tak menggunakan dengan betul, put it away. Dia belum sedia dan ada je kanak-kanak yang belum confident guna gunting hingga umur 4-5 tahun. So, it’s OK! Follow the child.

    Sequence Menggunting

    Mula dengan 1 inch strip kosong (tak perlu garis) –> bila dah mahir baru garis-gariskan straight lines yang tebal pada strip, minta dia gunting ikut line –> line nipis (thin lines) –> kertas yang kurang berat

    Mula dengan 1 snip (1 inch) –> lebih dari 1 snip –> dan satu kertas penuh

    Pegang gunting dengan betul –> Snipping –> Cutting straight lines –> diagonal –> zigzag –> curves –> waves –> spirals

    Selain kertas boleh juga guna benang, yarn, playdough, kertas foil, pelbagai jenis kertas, rumput-rumput, daun-daun yang dikutip di luar, straw, dan lain-lain lagi.

    Printable pattern untuk gunting boleh download di sini:

    Paper Cutting di JMJ Publishing

    Montessori style cutting box with free printable patterns

  • 2y,  Aqeel,  Montessori Notes

    Sensitive Periods untuk 2 tahun

    Montessori kenalpasti ada beberapa sensitive periods untuk umur 0-6 tahun. Bila ibubapa atau cikgu tahu dan ambil peluang masa sensitive period ni, kita boleh bantu perkembangan mereka dengan lebih berkesan. Macamana nak tahu kanak-kanak ni ‘tengah’ sensitive periods? Dengan kita observe mereka dan take notes. Kita boleh nampak behavior mereka terhadap satu-satu perkara tu, mereka ulang dan ulang dan ulang, contoh Aqeel sekarang asyik ambil dan baca buku shapes, kalau keluar mesti tunjuk tu shapes apa ni shapes apa. Jadi kita cepat-cepat ambil peluang dan sediakan aktiviti yang seronok berkaitan dengan shapes untuk mereka. Ciri-ciri lain mereka dalam sensitive periodmimicking, intense concentration, and compulsive or obsessive behaviours. (here)

    Jadi untuk Aqeel yang sekarang ni 2 tahun 2 bulan, sensitive periodsnya:

    Bahasa: Hingga umur 3 tahun, sensitive pada spoken language. Use of words to communicate: a progression from babble to words to phrases to sentences, with a continuously expanding vocabulary and comprehension. Aqeel sekarang expand vocab dengan tanya apa ni? Apa ni? Support perkembangan bahasa di rumah dengan kita bercakap dengan anak-anak dalam bahasa yang betul dan clear, menyanyi, membaca bersama dan dengar betul-betul apa yang mereka cuba sampaikan keperluan mereka. Aqeel sekarang ni tengah kemuncak dia punya sensitive pada bahasa. He communicates his needs and tries, imitates his sister and brother’s speaks, boleh buat ayat 3-4 perkataan.

    Order (0-4): Order bantu develop reasoning skills, organise information, dan memahami persekitaran mereka. Ciri-ciri sensitive pada order yang kita boleh lihat, mereka INGIN konsisten, ulang-ulang dan rutin. Masa sensitive period ni mereka lebih berminat putting things in order and packing things away, than they are in playing with their toys. Untuk bantu sensitive period pada order ni, kita buat peraturan, rutin, dan sediakan persekitaran yang teratur contohnya mainan ada kotak-kotak simpan, tempat buku, tempat pensil warna, tempat letak kasut.

    Pergerakan: 2tahun, mereka lebih pada refinement and coordination of movement. Masa ni mereka mula pegang barang-barang guna 2 tangan, develop the pincer grip, and control and coordinate movement.

    Untuk bantu fine and gross motor skills, penting kerap keluar jalan-jalan dan ke taman. Di rumah, boleh buat banyak aktiviti yang boleh mereka latih pergerakan mereka seperti melukis, basuh tangan, threading, melompat. (Idea: Boleh buat obstacle course dalam rumah!)

    Music (2-6): Kanak-kanak secara spontan akan tunjuk minat pada pitch, ryhthm dan melodi bila mereka biasa dengan musik.

    Toilet training (18m-3): As her nervous system become better developed and integrated, your child will learn to control her bladder and bowels.

    Grace & Courtesy (2-6): Kanak-kanak suka tiru gaya sopan dan considerate behaviour yang seterusnya akan membentuk personaliti mereka. Aqeel sekarang dengan sendiri akan show gratitude terhadap apa yang dia dapat. Even sesimple I hand him a pencil. Atau kalau belikan mainan yang dia suka, dah habis main dia akan datang tiba-tiba dan cakap, “Terima kasih mama, belikan car.” Atau bila dia buat yang tak sepatutnya he will say sorry. 

    Senses (2-6): Sensory education begins at birth but from 2 your child will be fascinated with sensorial experiences (taste, sound, touch & smell). This period of sensitivity can be characterised by a child’s fascination with sensorial experiences such as touch, taste, sight and smell.

    The first phase of sensory awareness, sensitivity to small objects, occurs from one to three years of age. This period can be characterised by a child’s fixation with small objects and tiny details. The completion of this phase indicates that an understanding of order and detail are coming together in the child’s mind.

    The second sensitivity phase, sensorial exploration and classification, occurs from 2.5 to 6 years. This phase can be classified by an intense desire to take part in learning experiences that integrate the senses. These experiences provide children with a system to classify objects within their environment.

    To support sensory sensitivity, it is important to provide your child with vast opportunities to explore and observe their environment using their senses. At home, you could provide your child with opportunities to group objects with similar traits, describe materials with different textures, and practice sensory based games like ‘I Spy.’

     

     

    Sumber, Sumber

     

  • 2y,  Aqeel,  Language,  Montessori

    Classified Pictures / Classified Cards

    Dalam buku Gettman, aktiviti pertama bahasa untuk anak-anak adalah classified pictures. Aktiviti ni boleh mula dari umur 2-2.5 tahun (Lynn Lawrence, Read & Write).

    Untuk Aqeel (2thn) saya guna gambar objek-objek dalam rumah dan bahagian rumah, contoh gambar dapur, dan objek-objek di dapur. (Boleh guna gambar jalan, taman, pasaraya dll).

    Untuk Hana boleh guna gambar-gambar yang Hana minat sekarang, contoh kenderaan, haiwan liar atau bunga-bunga. Yang ni boleh search dan download 3 part cards wild animals contohnya atau apa-apa topik semasa yang anak minat. Banyak ada. Website yang saya suka adalah The Helpful Garden.

    Mula-mula print dan laminate dan cuba present. Sekali Aqeel datang nampak gambar yang dia familiar dan keliling rumah tunjuk-tunjuk. Oh, might as well buat matching activity.

    Bahan:

    • Sediakan beberapa set kad. Setiap set ada 10-20 kad. Setiap satunya ada gambar dan belakang kad ada simbol “bulat segiempat segitiga” sebagai label kad dalam kategori masing-masing.

    • Satu kad adalah gambar penuh satu-satu pemandangan (bilik mandi), kategori (cth: haiwan liar), situasi (majlis perkahwinan) atau objek (contoh dapur, bilik tidur, bilik mandi, kenderaan) disusun atas sekali dan kad yang lain-lain adalah gambar objek-objek yang terdapat dalam pemandangan tu.
    • Scene ni dipilih adalah scene yang anak biasa tengok atau lalui atau minat. Objek-objek pula adalah objek yang common.
    • Boleh ambil gambar sendiri, gambar dari majalah-majalah, flyer, iklan dan lukisan sendiri yang berwarna.
    • Contoh untuk pakaian, ambil gambar wardrobe.

     

    Presentation: (Untuk pertama kali)

    Mula dengan gambar keseluruhan scene, tunjuk setiap kad dan bincang setiap satu kad. Pastikan guna nama yang betul. Kalau ada gambar yang anak tak kenal, namakan dan take note. Bila dah tengok semua, beritahu “Semua ni boleh dijumpai di dapur atau “Semua ni adalah haiwan liar.”

    Pada hari lain, buat 3 period lessons untuk objek-objek yang anak-anak tak tahu nama.

    Scope of Sequence

       
    Period 1Exercise 1Buat set lain seperti presentation ikut minat/pengalaman anak-anak
    Exercise 2Anak tengok kad-kad tu secara independent
    Period 2Exercise 3Campurkan kad dari 2-3 set dan hamparkan. Lepas tu minta sort ikut scene/kategori masing-masing. Dah siap minta terbalikkan dan cek simbol betul atau tidak (self check)
    Exercise 4Hari lain bila anak buat exercise 3 tanya "Nampak tak apa-apa yang boleh jumpa di dapur?" "Ya, apa tu?" Jadi mereka diberi peluang untuk sebut nama-nama objek. Teruskan untuk semua kad.

     

    Untuk sesiapa yang nak buat classified cards sendiri boleh download template yang saya dah buat. Tukar gambar sahaja. Fail dalam bentuk power point.

    Template Classified Cards

     

    Rujukan lain:
    Montessori Pre-Reading Activities & Cards di Our Montessori Home
    Montessori Toddler Classification Cards di The Kavanaugh Report
    Reading Classification di Info Montessori

  • 2y,  4y,  Aqeel,  Hana,  Mathematics

    Bentuk / Shapes

    Ideas aktiviti-aktiviti mengenal bentuk:

    Toddler (untuk Aqeel 2 tahun)

      • Shapes Treasure Hunt
      • Magnetic Shapes
      • Tape bentuk-bentuk atas lantai dan main!

    Aqeel enjoy yang ini. Bila jumpa ada bentuk bulat dan lain-lain, dia akan datang dan tunjuk.

    Preschool (Hana 4y)

    Observational Drawing (Abang)

    Book:
    Away We Go BookDepository RM34.02 Free Delivery tapi dalam 3-4 minggu
    Kinokuniya RM20.61

     

  • 2y,  Hana,  Language

    Conversation Pictures

    Penggunaan Conversation Pictures

    • Menggalakkan perbualan dan  meluaskan penggunaan bahasa anak-anak
    • Kebiasaannya gambar kanak-kanak atau haiwan membuat sesuatu.
    • Tanya soalan open ended untuk memulakan dan sokong perbualan
    • Contoh soalan: Ini gambar apa? Dia tengah buat apa? Kemudian beri soalan-soalan untuk anak-anak fikir seperti  “Where do you think they are? What makes you think that?”

    Boleh menjawab soalan bila ditanya mengenai gambar –> Gives descriptions of a picture –> Gives logical response to thinking questions

    Note: Untuk setiap theme sediakan satu atau dua conversation pictures yang berkaitan.

    Boleh download free Imagine Story Cards (sama je dengan conversation pictures) dan baca sedikit info macamana nak buat aktiviti ni di Montessori Print Shop.