Sequence Kemahiran Menggunting / Scissors Skills Sequence

Aktiviti menggunting biasanya dikenalkan kepada anak-anak mula umur 2 tahun ke atas dalam kelas Montessori dan yang mana homeschool anak-anak guna kaedah Montessori ada juga yang kenalkan lebih awal. Ikut kebolehan keseluruhan anak. Samada dia bersedia atau tidak. Gunting yang digunakan dalam persekitaran Montessori adalah gunting yang betul  tapi saiz kanak-kanak (blunt edges).

Menggunting adalah salah satu aktiviti banyak manfaatnya pada kanak-kanak terutamanya pada perkembangan motor halus kanak-kanak. Pergerakan buka tutup masa menggunting ini menguatkan otot tangan yang mana ianya penting untuk kebolehan menulis.

Antara faedah menggunting:

  • Kemahiran motor halus; pergerakan buka tutup masa menggunting tu menguatkan otot tangan
  • Kemahiran koordinasi tangan dan mata di mana kanak-kanak memegang kertas di sebelah tangan dan menggunting menggunakan tangan sebelah lagi dan menggunakan mata untuk track pergerakan gunting.
  • Kemahiran koordinasi bilateral; pengggunaan kedua-dua belah badan (kiri dan kanak) pada masa yang sama tapi tugas yang berbeza! Contoh, menggunting bentuk bulat di kertas, kanak-kanak perlu pegang kertas dan pusingkannya dengan sebelah tangan dan sebelah tangan lagi buka tutup gunting dan menggunting ikut garisan.

Aktiviti awal (prerequisite) yang boleh membantu sebelum kenalkan aktiviti menggunting pada kanak-kanak adalah transferring activity menggunakan pengepit (tongs), atau hole puncher, untuk kuatkan tangan dan membantu pergerakan buka tutup gunting.

Macamana nak tahu anak belum sedia guna gunting dan kita kenalkan terlalu awal?

  • Bila mereka gunakan dengan tidak sepatutnya.
  • Bila mereka gunakan kedua-dua belah tangan untuk menggunting.
  • Bila mereka tak ikut arahan keselamatan gunakan gunting.

Cara nak kenalkan:

Sediakan kertas tebal (cardstock) (saya guna 180gsm-230gsm) (guna kertas tebal sebab masa pegang tak lembik jatuh-jatuh mudahkan bagi anak-anak).

Potong kertas panjang-panjang seinci lebar. Tunjuk kat mana dia perlu letakkan jari-jari dia, kita pegangkan kertas dan tolong bukakan gunting dan dia akan snip atau boleh juga kita sama-sama gunting dengan dia. Masa demo perlu tunjukkan dengan perlahan, kita tidak bercakap banyak (minimal words) dan pause antara setiap step.

Contoh:

“Ini gunting, dan mama akan tunjuk macamana nak gunting.”

“Pegang gunting macam ni.” Ambil gunting dan masuk jari perlahan-lahan. (Buat gerakan buka tutup gunting.)

Pause.

Say, “Open.”  Buka gunting dengan perlahan.

Pause.

“Close.” Tutup dengan perlahan.

“Ini kertas.” (Tunjuk cara pegang.) “Gunting kertas macam ni.” Tunjukkan cara menggunting dan pause antara setiap step.

Jika beberapa kali dia masih lagi tak menggunakan dengan betul, put it away. Dia belum sedia dan ada je kanak-kanak yang belum confident guna gunting hingga umur 4-5 tahun. So, it’s OK! Follow the child.

Sequence Menggunting

Mula dengan 1 inch strip kosong (tak perlu garis) –> bila dah mahir baru garis-gariskan straight lines yang tebal pada strip, minta dia gunting ikut line –> line nipis (thin lines) –> kertas yang kurang berat

Mula dengan 1 snip (1 inch) –> lebih dari 1 snip –> dan satu kertas penuh

Pegang gunting dengan betul –> Snipping –> Cutting straight lines –> diagonal –> zigzag –> curves –> waves –> spirals

Selain kertas boleh juga guna benang, yarn, playdough, kertas foil, pelbagai jenis kertas, rumput-rumput, daun-daun yang dikutip di luar, straw, dan lain-lain lagi.

Printable pattern untuk gunting boleh download di sini:

Paper Cutting di JMJ Publishing

Montessori style cutting box with free printable patterns

Sensitive Periods untuk 2 tahun

Montessori kenalpasti ada beberapa sensitive periods untuk umur 0-6 tahun. Bila ibubapa atau cikgu tahu dan ambil peluang masa sensitive period ni, kita boleh bantu perkembangan mereka dengan lebih berkesan. Macamana nak tahu kanak-kanak ni ‘tengah’ sensitive periods? Dengan kita observe mereka dan take notes. Kita boleh nampak behavior mereka terhadap satu-satu perkara tu, mereka ulang dan ulang dan ulang, contoh Aqeel sekarang asyik ambil dan baca buku shapes, kalau keluar mesti tunjuk tu shapes apa ni shapes apa. Jadi kita cepat-cepat ambil peluang dan sediakan aktiviti yang seronok berkaitan dengan shapes untuk mereka. Ciri-ciri lain mereka dalam sensitive periodmimicking, intense concentration, and compulsive or obsessive behaviours. (here)

Jadi untuk Aqeel yang sekarang ni 2 tahun 2 bulan, sensitive periodsnya:

Bahasa: Hingga umur 3 tahun, sensitive pada spoken language. Use of words to communicate: a progression from babble to words to phrases to sentences, with a continuously expanding vocabulary and comprehension. Aqeel sekarang expand vocab dengan tanya apa ni? Apa ni? Support perkembangan bahasa di rumah dengan kita bercakap dengan anak-anak dalam bahasa yang betul dan clear, menyanyi, membaca bersama dan dengar betul-betul apa yang mereka cuba sampaikan keperluan mereka. Aqeel sekarang ni tengah kemuncak dia punya sensitive pada bahasa. He communicates his needs and tries, imitates his sister and brother’s speaks, boleh buat ayat 3-4 perkataan.

Order (0-4): Order bantu develop reasoning skills, organise information, dan memahami persekitaran mereka. Ciri-ciri sensitive pada order yang kita boleh lihat, mereka INGIN konsisten, ulang-ulang dan rutin. Masa sensitive period ni mereka lebih berminat putting things in order and packing things away, than they are in playing with their toys. Untuk bantu sensitive period pada order ni, kita buat peraturan, rutin, dan sediakan persekitaran yang teratur contohnya mainan ada kotak-kotak simpan, tempat buku, tempat pensil warna, tempat letak kasut.

Pergerakan: 2tahun, mereka lebih pada refinement and coordination of movement. Masa ni mereka mula pegang barang-barang guna 2 tangan, develop the pincer grip, and control and coordinate movement.

Untuk bantu fine and gross motor skills, penting kerap keluar jalan-jalan dan ke taman. Di rumah, boleh buat banyak aktiviti yang boleh mereka latih pergerakan mereka seperti melukis, basuh tangan, threading, melompat. (Idea: Boleh buat obstacle course dalam rumah!)

Music (2-6): Kanak-kanak secara spontan akan tunjuk minat pada pitch, ryhthm dan melodi bila mereka biasa dengan musik.

Toilet training (18m-3): As her nervous system become better developed and integrated, your child will learn to control her bladder and bowels.

Grace & Courtesy (2-6): Kanak-kanak suka tiru gaya sopan dan considerate behaviour yang seterusnya akan membentuk personaliti mereka. Aqeel sekarang dengan sendiri akan show gratitude terhadap apa yang dia dapat. Even sesimple I hand him a pencil. Atau kalau belikan mainan yang dia suka, dah habis main dia akan datang tiba-tiba dan cakap, “Terima kasih mama, belikan car.” Atau bila dia buat yang tak sepatutnya he will say sorry. 

Senses (2-6): Sensory education begins at birth but from 2 your child will be fascinated with sensorial experiences (taste, sound, touch & smell). This period of sensitivity can be characterised by a child’s fascination with sensorial experiences such as touch, taste, sight and smell.

The first phase of sensory awareness, sensitivity to small objects, occurs from one to three years of age. This period can be characterised by a child’s fixation with small objects and tiny details. The completion of this phase indicates that an understanding of order and detail are coming together in the child’s mind.

The second sensitivity phase, sensorial exploration and classification, occurs from 2.5 to 6 years. This phase can be classified by an intense desire to take part in learning experiences that integrate the senses. These experiences provide children with a system to classify objects within their environment.

To support sensory sensitivity, it is important to provide your child with vast opportunities to explore and observe their environment using their senses. At home, you could provide your child with opportunities to group objects with similar traits, describe materials with different textures, and practice sensory based games like ‘I Spy.’

 

 

Sumber, Sumber