Benua (Continents)

Kami tak ada sand globe dan continent globe untuk ikut lesson ni more montessori-ish way. But we do have giant floor puzzle colored by continents and make do with what we have.

Ulang semula dalam lesson lepas yang globe adalah model bumi kita. Di bumi ada tiga perkara penting, udara, air dan tanah.

Hana buat puzzle dan tunjuk setiap warna ni adalah permukaan tanah besar dan air mengelilinginya. Permukaan berwarna ni kita panggil continents. Boleh sebut continents? Warna biru adalah laut. Ada banyak laut dari tanah. Mari kita belajar nama setiap continents. Kita duduk di continent yang berwarna kuning dan bernama Asia. Namakan continent-continent lain.

  • Kami muat turun apps ni http://www.mobilemontessori.org/continents
  • Print maps di sini

Aktiviti:

  • Continent Matching Cards
  • Continent Folders yang ada gambar setiap continents
  • Match animals with continents (figurines dengan puzzle map)
  • Transportation air water land

Ideas:

Trace countries

Video di bawah cara nak tunjuk lesson continent includes songs.

Songs:

Continent Song

These are the continents, these are the continents
these are the continents of the world!
North America, South America, Africa, Europe, and Asia
don’t forget Australia, don’t forget Antarctica
These are the continents of the world,
now what do you think of that!

Ocean Song

The oceans of the world are big and blue
remembering their names that’s easy for
you, Atlantic, Pacific, Indian too,
don’t forget the Arctic, or we trick you!

Next:

Buat Felt Board Continent Map
Bila dah buat felt continents, boleh main What is missing.

Continent Template 



Ada sesuatu di globe yang kita boleh tengok. Nampak tak ada garis di tengah-tengah globe ni. Garis ini dipanggil Eqquator. Cuba sebut “Equator”. Equator adalah ruang tengah bumi. Sebetul-betulnya tak ada garis ini di bumi. Ia hanya ada di peta dan globe untuk bantu beritahu kita tengah-tengah bumi di mana. Jika kita cakap atas garis equator, ianya bermaksud di sini, jika kita kata di bawah garis equator, ianya di sini. Kita tinggal di bawah atau tengah garis equator? Bahagian paling atas globe ini adalah North Pole. Yang paling bawah ini dipanggil South Pole. Jadi bumi ada North dan South Pole. Poles adalah bahagian bumi yang paling sejuk. Bahagian yang berdekatan dengan equator ini adalah bahagian yang paling hangat di bumi.

Bila kita belajar tentang tempat-tempat di bumi kita panggil, Geografi.

Gunung Berapi / Volcano Resources

Types of Volcanos

Maklumat di website-website:
About Chemisty
List of Volcanoes Wikipedia
Volcano Explorer at Discovery Kids
Scholastic 
PBS Learning Media 
Geology
Weather Wiz Kids
Easy Science for Kids
Pompeii LiveScience
Volcanoes”>Types of Volcanoes

Lapbook & Printables:
Volcanoes at Homeschool Share
Volcano Project and Resources di More than a Homeschool Mom
Coloring Pages
Volcano Printables
ESL Printables

Blog:
Volcano Activity at Making Montessori Ours

Arts & Crafts:
Volcano Paper Craft 

Look Inside a Volcano 

Darat, Udara dan Air

Minggu ni mula topik baru. Alam sekitar. Jika tengok globe dan gambar, bumi/alam sekeliling dipenuhi dengan daratan dan lautan. Ada satu lagi elemen penting yang merangkumi alam sekitar iaitu udara. Dalam bekas yang ada label tu masing-masing ada tanah, air yang diwarnakan biru dan tidak dimasukkan apa-apa kosong. Ini mengikut kaedah montessori, pengenalan kepada geografi.
Bila tunjuk pada Haris bekas label udara, he had this puzzle look, udara : kosong. Jadi tunjuk simple eksperimen, tisu-tisu ditekan-tekan masuk dalam gelas minum tu, dan ditelangkupkan ke air. Bagus kalau ada gelas lutsinar, boleh nampak jelas. Tunjuk Haris tisu-tisu tu tak jatuh. Kenapa? Sebab udara penuhkan gelas dan menolak tisu dari jatuh. Angkat gelas itu keluarkan tisu, tidak basah. He somehow gets it. Lol.