• 3y,  7y,  Hana,  Haris,  Resources,  Theme

    Transportation Theme

    Hana suka aktiviti-aktiviti ini, jadi untuk setiap tema akan sediakan:

    Language: Beginning Sounds (mama nak kenalkan)
    Math: Counting, Patterning, Matching, Size Sequencing

    Motor Skills: Fine & Gross
    Art: Coloring & Draw 

    Craft – Making something, Origami, Cut & Paste
    Writing: Tracing, dot-to-dot, do-a-dot maze

    Untuk Haris: License Plate & Road Signs and pick any transportation he wants to further know.
    Wheels on the Bus Learning Activities 
    Pattern Cards at The Measured Mom
    Transportations at Totally Tots
    Zoomin Moving Alphabet at Royal Baloo
    Montessori Inspired Transportation Unit 
    Construction Truck Names 

    Tanya Haris, dalam banyak-banyak transportation ni apa yang dia suka. Dia beritahu dia suka kapal selam, sebab belum pernah tengok lagi.

     

  • 6y,  Haris,  Science,  Technology

    Elektrik

    Buat simple circuit guna doh yang boleh jana elektrik. Satu lagi alasan untuk uli tepung!

    Instructions on how to make a conductive dough is here: Conductive Dough
    or here at PBS.

    Bahan-bahan (modified a bit from the source):

    1 cawan tepung.
    1/2 cawan air.
    1/4 garam.
    5 sudu besar air lemon.
    Sedikit minyak.

  • 6y,  Haris,  Mathematics

    Shapes: 3D

    Sambung dari minggu lepas, topik bentuk. Sorting barang harian kepada shapes masing-masing. Diambil dari the helpful garden blog. Ada beberapa yang Haris keliru dan salah.

    20151012154205

    Ikut idea yang pernah baca di internet (lupa), ambil bentuk cube yang ada tu pastu trace atas kertas untuk buat bentuk 3D nya. Haris trace sendiri (dengan bantuan) dan gunting kemudian bentukkan kepada kiub. Dia ingat macam kotak-kotak dalam minecraft and asked to do it again.

    20151012153208

    Here, he was making cube.

     

     

     

     

  • 6y,  Geography,  Haris

    Darat, Udara dan Air

    Minggu ni mula topik baru. Alam sekitar. Jika tengok globe dan gambar, bumi/alam sekeliling dipenuhi dengan daratan dan lautan. Ada satu lagi elemen penting yang merangkumi alam sekitar iaitu udara. Dalam bekas yang ada label tu masing-masing ada tanah, air yang diwarnakan biru dan tidak dimasukkan apa-apa kosong. Ini mengikut kaedah montessori, pengenalan kepada geografi.
    Bila tunjuk pada Haris bekas label udara, he had this puzzle look, udara : kosong. Jadi tunjuk simple eksperimen, tisu-tisu ditekan-tekan masuk dalam gelas minum tu, dan ditelangkupkan ke air. Bagus kalau ada gelas lutsinar, boleh nampak jelas. Tunjuk Haris tisu-tisu tu tak jatuh. Kenapa? Sebab udara penuhkan gelas dan menolak tisu dari jatuh. Angkat gelas itu keluarkan tisu, tidak basah. He somehow gets it. Lol.

  • 6y,  Haris,  Mathematics

    Subtraction

    Singapore Math: Tricky. Couldn’t understand English so susah sikit. Had to explain every words.

    Konsep Semua ada 8 ekor ikan. Nampak 2 ekor ikan, berapa ekor tersorok.
    Blh play game, berapa jumlah dan sorokkan dan tanya berapa tersorok.

  • 6y,  Haris

    Haris’ Random Questions of the Week

    “…. diperbuat dari apa?”

    Dalam perjalanan balik dari library dengan cuaca yang sangat panas, Haris cam biasa kalau dalam kereta mula mengantuk. Haris and Hana biasanya duduk belakang, tapi sebab terlalu panas (masa tu pukul 2 lebih) I asked Haris and Hana (sit on my lap) untuk duduk depan. Nampak Haris macam dah nak landing baik punya, I invited him to talk, jangan tidur!

    Lepas tu mula dia test IQ/Knowledge mak dia, “Mama, kereta diperbuat dari apa?” Bila cakap dari banyak benda, besi apa semua, besi dari apa? Erk. “Air?” “Air is raw material, raw material ni biasanya yang dah sedia ada Allah sediakan, manusia ambil, masuk kilang jadi macam-macam.” “Tayar?” “Dari getah.” Mulalah keluar cerita Upin Ipin yang dia dah khatam beribu kali, untuk macamana dia dapat gambaran yang getah tu dari pokok.

    Urgh. Finally, I told him, I’ll find a book and we’ll read later. *lari*