• Montessori Notes

    Peace


    “Confronted with the question of        natural disasters against which man is powerless, many scholars passionately devote themselves to the study of the hidden causes responsible for such phenomenon and should thus be all the more accesible to inquiring human minds.”


    Education and Peace , Maria Montessori.

    How she said, manusia yang berperang ni pun diselubungi banyak misteri, tapi seperti yang dinyatakan di atas, ramai scholars yang kaji benda-benda di luar, dan tidak cukup kajian yang dibuat untuk dalaman diri manusia.

  • Montessori Notes,  Tips & Tricks

    Organise Mainan

    Beberapa hari lepas, kita berbincang tentang topik mainan di IG. Bermula dari quote Montessori:

    “Our children revealed to us a level of mind yet unexplored, and their activities manifested tendencies never dealt with by psychologists or educators. For instance, the children were never attracted to objects such as toys, which were supposed to please them, nor were they interested in fairy tales. Instead, they all sought to free themselves from adults and to do everything by themselves, manifesting clearly the desire not to be helped unless such help was absolutely necessary. They were tranquil, absorbed and intensely interested in their work, achieving an amazing level of serenity.” 

    Book: The child in the Family
  • Montessori,  Montessori Notes

    Mielination dan Kaitannya dengan Perkembangan Bayi

    Mielination ni menarik. First time dengar terms ni masa training. Ni kira terms medic dah ni, tapi penting untuk tahu dan faham perkembangan kanak-kanak terutamanya peringkat bayi. Ianya banyak berkait dengan development of movement kanak-kanak, particularly pergerakan voluntari (yang boleh dikawal). (*saya bukan doktor dan pakar dalam bidang ni, hanya nota dari apa yang dibaca. Kalau salah sila betulkan.)

    Mielin ni merujuk kepada sarung mielin yang menyelaputi sel saraf/neuron. Sarung ni dibentuk oleh tisu lemak otak menyelaputi axon. Tugasnya adalah untuk melindungi signal/mesej-mesej yang disampaikan dari pelbagai otot dalam badan dan memastikan pergerakan signal maklumat laju dan berkualiti.

  • Montessori Notes

    Kita Sebagai Pereka Prepared Environment

    3 aspek peranan dewasa dalam persekitaran Montessori:

    1. Kita sebagai pereka, prepare & maintain prepared environment
    2. Kita sebagai penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran
    3. Kita sebagai pemerhati
    • Pereka prepared environment

    Dengan berbekalkan ilmu perkembangan kanak-kanak, kita dapat prepare environment yang membantu perkembangan mereka. Jadi boleh reka ruang, sediakan perabot, bahan-bahan dalam rumah ikut perkembangan mereka. Kita tahu apa yang mereka perlu, apa yang mereka dah ready.

    Biasa kita tengok ramai ibu-ibu di luar sana yang ikut kaedah Montessori ni, ruang mereka akan berubah masa anak mereka bayi, bila mereka boleh merangkak, bila mereka nak jalan, bila mereka dah boleh berjalan.

    Persekitaran bagi infant:

  • Montessori Notes

    Montessori Tripod/Triangle

    3 komponen penting dalam jayakan Montessori. Saling berkait antara satu sama lain. Semua sama penting. Kalau rasa cam kenapa nak buat Montessori ni tak jadi? Take a step back and review each one. Environment semua dah prepare, are we ourselves prepared? Diri kita dah prepare, tapi adakah environment tu prepared? Tapi ikut pengalaman biasanya jatuh pada diri sendiri yang tak prepare. 😂 Masa gi training hari tu, banyak praktikal yang kami perlu buat dan role play. Role play teacher yang paling payah. Setiap ayat dan perkataan yang trainer guna, flow conversation dengan kanak-kanak. Rasa cam perlu ada course khusus pula untuk tu. (In my case, sekarang ni semua ke laut 😩)

  • Montessori Notes

    AMI Certificate!

    Alhamdulillah, I did it! Berjaya!

    Ya Allah. Habis tu rasa cam nak nangis (nangis dah pun). Seriously. It was an intensive 9 days. No, it was more. 9 days of full lectures & practicals, 9 hours of observations, couple more hours for essays & assignments. 60 contact hours and more! It was intense. I couldn’t have done it without full support of hubby. Thank you so much jagakan anak-anak for these 2 weeks, juggling between long distance work commitments. Love you til Jannah. <33 and Haris thank you sangat memahami dan tolong papa jaga adik-adik. Hana, thank you sangat layan adik dan berdikari dalam banyak hal. Aqeel, thank you for hanging in there! Nak last-last tu he couldn’t take it anymore, clinging and crying whenever I left. Being on this foreign land for 2 weeks for a non traveller like us, teaches us a lot.

    Memang terfikir nak share hari ke hari, atau mingguan apa yang belajar. Tapi tak sempat. Balik je, layan anak-anak, buat assignment. Ada 3 je hari cuti in between, masa tu lah baru keluar jalan-jalan. No. 1 hari cuti tu habiskan masa dengan buat observation. 2 hari je dapat jalan. Cuaca sejuk, hujan, berangin. Waktu malam awal. Jadi, inshaAllah balik Malaysia nanti, akan share. ^^

  • Books,  Montessori,  Montessori Notes

    Buku Montessori yang boleh di baca

    Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend.

    Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni:

    How To Raise An Amazing Child the Montessori Way by Tim Seldin
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges) MPH (RM75.50), Kinokuniya (RM75.50), Bookurve (RM70), Bookdepository (RM72.52)

    Montessori Play and Learn by Lesley Britton (macam unavailable for purchase je, tak jumpa yang jual online)

    Untuk presentations lesson-lesson montessori

    Basic Montessori by David Gettman
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM85.34), Bookurve (RM68), Bookdepository (RM56.05)

    Teaching Montessori in the Home: The Pre-School Years by Elizabeth G Hainstock
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM67.88), Bookurve (RM55), Bookdepository (RM41.15)

    Buku yang ditulis oleh Maria Montessori, untuk mendalami kaedah beliau:

    The Secret of Childhood by Maria Montessori

    Buku ni explain poin-poin penting penemuan beliau masa observe kanak-kanak. Tak tebal dan boleh cuba baca yang ni untuk biasakan dengan cara penulisan beliau.
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM34.76), Bookurve (RM38), Bookdepository (RM26.80), Opentrolley (must buy RM150 worth) (RM30.61)

    The Absorbent Mind by Maria Montessori (buku terakhir)
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM100.43), Bookdepository (RM68.01)

    Untuk ajar membaca kaedah Montessori, boleh baca buku ni:

    Montessori Read & Write by Lynn Lawrence
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Bookdepository (RM83.88)

    Alternatively boleh cuba cek local library buku-buku ni especially Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Kuala Lumpur.

    *may contain affiliate link

  • Montessori Notes

    Normalisation

    Pernah tak tengok video sekolah montessori, atau seharian aktiviti kanak-kanak dalam kelas montessori (authentic ones)? Mula sampai, shake hands directress, sangkut beg, coat, masuk kelas shake hands dan tegur kawan, pilih aktiviti di shelf, atau ngelap2, circle time, snack time, prepare, makan, basuh tangan, basuh pinggan, ada yang pilih baca buku, ada yang duk luar buat aktiviti diluar tanpa disuruh, mereka buat sendiri je? And I initially thought that’s normalisation, and there’s no way ‘we’ (our family) could ever achieve that. We didn’t do 3 hour work cycle, our house not fully prepared, I myself not prepared 😅 dan segala macam kriteria montessori. Tapi jangan salah faham dengan terms normalisation yang eh Montessori ni, anak kita yang bising, huru hara main je keje, tak fokus, suka sepah ni tak normallah? Normalisation dalam konteks montessori bermaksud “becoming a contributing member of the society”. Aloh, komplikated bunyi but we need that, don’t we? Look at the state of our teenagers and youngsters now? Anyway, someone asked me about normalisation the other day, and got me thinking again, and I did my research again. I reread Absorbent Mind on this chapter, read articles and discussions dan dapatlah pencerahan…. yang normalisation ni bukan bermaksud seperti yang dalam video-video kita tengok tu. Normalisation yang dimaksudkan tu adalah keadaan di mana kanak-kanak tu bila dia terlalu fokus dan terlalu concentrate terhadap sesuatu tu dan bila dia dah siap dan puas hati dengan kerja yang dia buat tu, dia akan rasa puas, content, refresh! That, that moment! Montessori discover moment ni bila dia observe sejumlah pelajar (rasanya yang mula-mula dia incharge, I have to go back and read this story) yang dari bermacam jenis background dan bermacam jenis perangai. You know, kids, some louds, some quiet, some lompat-lompat, some suka jatuhkan barang2. Tapi bila Montessori sesuaikan persekitaran mengikut keperluan kanak-kanak ni, she discovers this amazing view yang mana semua kanak-kanak yang tadi in deep concentration with work they’re doing. Bayangkan keadaan tu yang mana suasana lebih tenang dan Montessori anggap that’s who children really are.

    Sebab tu dia namakan that moment tu yang mana kanak-kanak buat apa-apa yang dipilihnya with deep concentration and when done mereka content dan refresh, normalisation. Therefore, they will be in and out of normalisation. Dan bila continously macam ni they’ll develop self discipline and peace. Jadi legalah sikit yang normalisation ni achievable at home.

  • Montessori Notes

    Human Tendencies 2

    Ianya berkait rapat dengan Human Needs & Tendencies. Bila dapat kenalpasti keperluan dan kecenderungan ni dapat bantu perkembangan anak-anak.

    • Movement
      • Ruang untuk pergerakan yang cukup. Macam sekarang dalam rumah ada ruang yang cukup untuk mereka berlari, berbasikal. Tak banyak barang. Kurang barang kaca.
    • Exploration
      • Exploration is an inclination to investigate, inquire, find out and look around.
      • Yang ni mungkin lack. Mungkin boleh bila buat monthly theme ke buat satu sudut untuk mereka boleh explore. Tetapi kadang-kadang mereka request untuk apa-apa I gladly gave them too.
      • Human beings are naturally curious. Through exploration and investigation they learn from their discoveries.
      • Exploration is how Montessori children are taught to view the world.  To experience the world through the five senses is much more powerful than just to read a book or listen to a lecture. Teachers must be very aware of providing ways for the real world to be explored both inside and outside the classroom.
    • Curiosity
    • Orientation
      • This is the ability to find one’s way and to situate oneself physically, emotionally, intellectually, socially.
      • People want to know their place in the world. They want to know how the people and things in it compare to themselves, to understand where they fit in.
      • To thrive children must orient themselves in their environment. Children must know where they are and how to negotiate that space physical and socially. Consistency and explanation are key ways for children to orient themselves in the six to nine classroom. A child must be orientated before he may fully explore.
    • Order
      • Chaos and confusion are unsettling. Therefore humans try to find patterns and classification systems so that they can make sense of the world.
      • The human mind strives for a logical processing of information.  This clarity is found in order. In the six to nine classroom, this order is no longer expressed by outward precision as often as it was in younger stages of development. At this plane of development, order has moved inward, and the child is developing a sense of internal order. Although the child may begin to seem not to care about rugs, shelves, and an ordered classroom, he has internalized the order and has moved it into a more intellectual process whereby he classifies, logically observes, and reviews information much more in his mind. Order is essential to proper orientation.
    • Observation
    • Communication
      • There is a natural desire to communicate. Regardless of the culture or time period, human beings have shared experiences and exchanged information.
      • Communication makes it possible for us to live in a society. Expression of needs and reactions to others is made possible through communication.  Instruction and explanation are received through communication. Proper communication allows for the mind to more fully explore the world, intellectually and socially.
    • Work
      • Throughout history humans have shown the ability and willingness to work and strive for not only survival, but improvement in life.
      • Having a purpose in an activity encourages children to work. Work brings great joy when it is voluntary and allows for mastery.
    • Activity
      • Active involvement with the surrounding environment allows people to learn and further their self-development.
    • Exactness
      •  Humans perceive when things don’t fit together. When this happens, they adjust, refine, and improve.
      • Exactitude allows children to know how to know when perfection is achieved. Through the tendency of exactness, the logical processing of information has allowed man to reach many scientific planes. Children use the tendency of exactitude at a young age to know through physical exploration whether or not they have reached perfection. As children reach the six to nine classroom, the lessons of deep physical exploration have encouraged the children to have an innate awareness of perfection.
    • Perfection
      • The drive to repeat tasks until mastery reflects the human tendency to reach for perfection. Children who are allowed to repeat until mastery is achieved are joyful people. Internal satisfaction through completing internally set goals is much more satisfying than completing a task assigned to you. This is not a perfectionism that crushes creativity and joy, but the deep satisfaction of a job well done.
    • Repetition
      • All humans learn through practice. This repetition allows them to reach closer to perfection.
      • Mastery of tasks requires repetition. Humanity has a drive to do something over and over until we gain control over the task. Dr. Montessori encouraged children to repeat items as often as desired. The child’s repetition was complete when she decided that she was finished. This produces within the child the ability for powerful concentration.
    • Manipulation
      •  There is a connection between learning and doing. Humans work with their hands to establish the connection between their mind and their hands.
    • Abstraction & Creativity
      • Humans have an ability to draw conclusions, conceptualize, synthesize & imagine from experiences in the real world. They can imagine that which does not exist, and can think beyond the concrete and real.Self-perfection: Healthy human beings have a natural desire to improve. They find satisfaction in their own personal growth and want to perfect themselves.
      • The power to abstract ideas into other situations is beginning to bloom in the six to nine classroom. This ability is developed by concrete experiences that provide a framework to build the ability of abstraction. This ability is often forced in traditional classrooms at a young age. Dr. Montessori observed that provided enough concrete experiences children will naturally abstract very complex ideas with deep and thorough understanding.
    • Self Discipline
      • Self-discipline is the ability to anticipate the future and sacrifice to achieve a goal beyond the moment. This act of the will allows the child to order his world. Choices and consequences aid in the creation of self-control.

     

    Rujukan:
    Montessori Print Shop
    Somewhat in the Air
    The Montessori Nanny
    Montessori Nuggets
    Park Road Montessori
    JonteBoucher
    MMI Article
    COL Montessori
    Mead Montessori School
    Montessori Commons

  • Montessori Notes

    Keperluan anak-anak

    Pernah dengar tak Teori Hierarki Keperluan Manusia Maslow?

    Well, recent read at howwemontessori, What is it that my children need? got me thinking about mine as well.

    Jadi buat bacaan tentang ni dan memang ada pakar dan pengkaji early childhood kaitkan teori ni dengan perkembangan awal kanak-kanak.

    Untuk refresh semula, Teori Hierarki Keperluan Maslow cartanya macam ni.

    Quoted here:

    Bila satu keperluan dicapai, keperluan yang seterusnya akan menjadi satu keperluan atau keutamaan seterusnya. Setiap individu akan memastikan tahap keperluan terendah dipenuhi terlebih dahulu sebelum berusaha untuk memenuhi keperluan tahap yang lebih tinggi.

    Jadi, apa yang diperlukan oleh anak-anak baytzuhr?

    Keperluan Fisiologi

    • Makanan bernutrisi
      • Yang ni perlu sangat banyak improve
    • Rehat yang cukup.
      • Haris especially
    • Exercise
      • Perlu mula semula, regularly make it as part of routine
    • Tidur yang cukup
      • Sleep early!!!!

    Keperluan Keselamatan

    • Routine
      • Establish routine. Kurangkan changes.
    • Order
      • Environment dalam rumah most of it rasanya dah tercapai.
    • Security
      • Still need to go through dan bincang apa perlu buat kalau jadi apa-apa. Cari beberapa situasi dan bincangkan. Contoh, jika ada orang pegang, ingat nombor telefon dan rumah, terpisah di luar, emergency di rumah dsb. Cyber safety.
    • Predicatability
      • Beritahu what we and they’ll be expecting if something out of routine or order.
    • Trust
    • Free space to move

    *predictable barulah kana-kanak rasa selamat dan secure

    Belonging

    • My time/My attention/ My energy
    • Family
    • Friends
    • Neighbourhood

    Esteem Needs

    • Real life experiences
    • Purposeful activity
    • Respect
    • Self Esteem, Confidence – they can be successful, they can make choices, they can achieve. (Aktiviti-aktiviti Montessori semuanya purposeful, control of error. She encourage buat aktiviti yang dia boleh buat.

    Self-Actualisation

    • Support whatever their interests are

     

     

     

    References:

    PHD In Parenting 
    The Chiildhood 
    How Young Children Learn
    The Creative Curriculum for Preschool
    Sunny Brook Montessori
    Montessori Training
    Simply Psychology