Organise Mainan

Beberapa hari lepas, kita berbincang tentang topik mainan di IG. Bermula dari quote Montessori: “Our children revealed to us a level of mind yet unexplored, and their activities manifested tendencies never dealt with by psychologists or educators. For instance, the children were never attracted to […]

Read more

Mielination dan Kaitannya dengan Perkembangan Bayi

Mielination ni menarik. First time dengar terms ni masa training. Ni kira terms medic dah ni, tapi penting untuk tahu dan faham perkembangan kanak-kanak terutamanya peringkat bayi. Ianya banyak berkait dengan development of movement kanak-kanak, particularly pergerakan voluntari (yang boleh dikawal). (*saya bukan doktor dan pakar dalam bidang ni, […]

Read more

Kita Sebagai Pereka Prepared Environment

3 aspek peranan dewasa dalam persekitaran Montessori: Kita sebagai pereka, prepare & maintain prepared environment Kita sebagai penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran Kita sebagai pemerhati Pereka prepared environment Dengan berbekalkan ilmu perkembangan kanak-kanak, kita dapat prepare environment yang membantu perkembangan mereka. Jadi boleh reka ruang, […]

Read more

Montessori Tripod/Triangle

3 komponen penting dalam jayakan Montessori. Saling berkait antara satu sama lain. Semua sama penting. Kalau rasa cam kenapa nak buat Montessori ni tak jadi? Take a step back and review each one. Environment semua dah prepare, are we ourselves prepared? Diri kita dah prepare, […]

Read more

AMI Certificate!

Alhamdulillah, I did it! Berjaya! Ya Allah. Habis tu rasa cam nak nangis (nangis dah pun). Seriously. It was an intensive 9 days. No, it was more. 9 days of full lectures & practicals, 9 hours of observations, couple more hours for essays & assignments. […]

Read more

Buku Montessori yang boleh di baca

Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend. Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni: How To Raise An Amazing Child the Montessori […]

Read more

Normalisation

Pernah tak tengok video sekolah montessori, atau seharian aktiviti kanak-kanak dalam kelas montessori (authentic ones)? Mula sampai, shake hands directress, sangkut beg, coat, masuk kelas shake hands dan tegur kawan, pilih aktiviti di shelf, atau ngelap2, circle time, snack time, prepare, makan, basuh tangan, basuh […]

Read more

Human Tendencies 2

Ianya berkait rapat dengan Human Needs & Tendencies. Bila dapat kenalpasti keperluan dan kecenderungan ni dapat bantu perkembangan anak-anak. Movement Ruang untuk pergerakan yang cukup. Macam sekarang dalam rumah ada ruang yang cukup untuk mereka berlari, berbasikal. Tak banyak barang. Kurang barang kaca. Exploration Exploration […]

Read more

Keperluan anak-anak

Pernah dengar tak Teori Hierarki Keperluan Manusia Maslow? Well, recent read at howwemontessori, What is it that my children need? got me thinking about mine as well. Jadi buat bacaan tentang ni dan memang ada pakar dan pengkaji early childhood kaitkan teori ni dengan perkembangan […]

Read more

4 Peringkat Perkembangan (ringkas)

“The child passes through certain phases, each of which has its own particular needs. The characteristics of each are so different that the passages from one phase to another have been described by certain psychologists as ‘rebirths’. (Montessori, “The Four Planes of Education”, p.1, reprinted […]

Read more