Keperluan anak-anak

Pernah dengar tak Teori Hierarki Keperluan Manusia Maslow?

Well, recent read at howwemontessori, What is it that my children need? got me thinking about mine as well.

Jadi buat bacaan tentang ni dan memang ada pakar dan pengkaji early childhood kaitkan teori ni dengan perkembangan awal kanak-kanak.

Untuk refresh semula, Teori Hierarki Keperluan Maslow cartanya macam ni.

Quoted here:

Bila satu keperluan dicapai, keperluan yang seterusnya akan menjadi satu keperluan atau keutamaan seterusnya. Setiap individu akan memastikan tahap keperluan terendah dipenuhi terlebih dahulu sebelum berusaha untuk memenuhi keperluan tahap yang lebih tinggi.

Jadi, apa yang diperlukan oleh anak-anak baytzuhr?

Keperluan Fisiologi

  • Makanan bernutrisi
    • Yang ni perlu sangat banyak improve
  • Rehat yang cukup.
    • Haris especially
  • Exercise
    • Perlu mula semula, regularly make it as part of routine
  • Tidur yang cukup
    • Sleep early!!!!

Keperluan Keselamatan

  • Routine
    • Establish routine. Kurangkan changes.
  • Order
    • Environment dalam rumah most of it rasanya dah tercapai.
  • Security
    • Still need to go through dan bincang apa perlu buat kalau jadi apa-apa. Cari beberapa situasi dan bincangkan. Contoh, jika ada orang pegang, ingat nombor telefon dan rumah, terpisah di luar, emergency di rumah dsb. Cyber safety.
  • Predicatability
    • Beritahu what we and they’ll be expecting if something out of routine or order.
  • Trust
  • Free space to move

*predictable barulah kana-kanak rasa selamat dan secure

Belonging

  • My time/My attention/ My energy
  • Family
  • Friends
  • Neighbourhood

Esteem Needs

  • Real life experiences
  • Purposeful activity
  • Respect
  • Self Esteem, Confidence – they can be successful, they can make choices, they can achieve. (Aktiviti-aktiviti Montessori semuanya purposeful, control of error. She encourage buat aktiviti yang dia boleh buat.

Self-Actualisation

  • Support whatever their interests are

 

 

 

References:

PHD In Parenting 
The Chiildhood 
How Young Children Learn
The Creative Curriculum for Preschool
Sunny Brook Montessori
Montessori Training
Simply Psychology

Sensitive Period for Order

“A very important and mysterious period is the one which makes a child extremely sensitive to order. This sensitiveness appears in a child’s first year and continues on through the second. It may seem to us slightly fantastic that children should have a sensitive period with respect to external order, since it is a common opinion that children are disorderly by their nature.”

Dalam pemerhatian Dr Montessori, pada zamannya tu, kanak-kanak dibesarkan dalam persekitaran dewasa (dan sekarang pun, tapi kesedaran terhadap early childhood ni makin meningkat). Bila baca tu, sangat boleh relate, sebab masa kecil biasa kita dengar dari mak ayah, penjaga atau orang dewasa di sekeliling kita cakap “Jangan sentuh tu nanti pecah! (hiasan-hiasan kaca dalam rumah). “Jangan panjat tu nanti jatuh!” (nak naik kerusi meja makan.) Even diri sendiri pun when I was teenager pun I had to care for nephew and niece pun cenggitulah. Jadi seperti yang dikatakan oleh Dr Montessori di atas, memang kita fikir kanak-kanak ni “disorderly by nature”. Tapi Dr. Montessori fikir sebaliknya. Yang mana, dalam pemerhatian beliau, kanak-kanak ni mula sensitive period pada order sejak dari lahir lagi! Bila sensitive period for order ni tidak dipenuhi, mereka akan respon dengan tantrums, nangis berterusan dll.

Contoh pemerhatian beliau yang beliau ceritakan dalam buku “The Secret of Childhood“:

Seorang bayi yang berumur lebih kurang 6 bulan, berada dalam biliknya. Dia dah biasa melihat aturan sekitar biliknya. Satu hari seorang wanita masuk ke dalam bilik tu dan letakkan parasol atas meja. Bayi tu mula gelisah dan mula menangis bila melihat beberapa ketika pada parasol tu (dan bukan menangis bila melihat pada wanita tu). Wanita tu ingat bayi tu nakkan parasol tu jadi dia pun ambil dan cuba beri pada bayi tu, tapi bayu tu tolak dan menjerit. Wanita tu memujuk-mujuk bayi tu tapi raungan masih kuat. Apa yang perlu dia buat? Tiba-tiba ibu kepada bayi tu dapat rasa apa yang bayi nak, bangun, dan ambil payung tu dan bawa keluar ke bilik lain. Dengan serta merta bayi tu tenang semula. Penyebab bayi bertindak begitu adalah kerana payung yang ada di atas meja tu; objek yang tetiba datang terjah dan kacau memori patternnya terhadap susun atur bilik tu.

 

3 Hour Work Cycle

Tengah study dan baca mengenai 3 Hour Work Cycle ni. Boleh jadi ke dalam homeschool setting? Sebab dengan UNINTERRUPTED Work Cycle ni akan ke arah normalisation. Ha.

Sehinggalah jumpa artikel yang boleh jawab pertanyaan ni dengan jelas. Boleh baca mengenai 3 hour work cycle di sini. Sangat bermanfaat dan diterangkan dengan sangat jelas.

What I learned from this untuk homeschool setting adalah:

  • 3 hour work cycle bukan hanya kerja-kerja shelf, trays atau lessons. Ia juga termasuklah snacking, preparing food, ke tandas, walk about room, play outside, conversing with friends and teachers, etc.
  • Susah nak tentukan 3 hour work cycle di rumah, sebab ianya boleh berlaku bila-bila masa sebenarnya. Anak ke toilet sendiri, bantu ibu basuh pinggan, prepare snack sendiri, prepare table untuk makan. Semua ni termasuk (jika persekitaran tu dah disediakan (prepared environment)).

Kalau ikut pengalaman sendiri, ia tak semestinya berlaku pada waktu pagi. Kadang-kadang lepas dinner pun anak-anak akan ke shelf dan ambil tray atau kerja apa-apa yang di shelf dan buat. Kerja tu mereka buat berterusan sehingga habis, pulangkan ke shelf dan masuk tidur.

 

Kalau ikut artikel di sini pula, 3 hour work cycle ni dah memang semulajadi ada dalam diri kita. Even kita dewasa ni pun, bila mula kerja mesti in this span of 3 hour – 4 hour work cycle, barulah dapat kepuasan dalam diri.

Ini pun bila difikir balik, ye juga. Hana bila mula kerja (sebab betul-betul belajar kami tidak setiap hari) it will last dari 2 jam hingga 3 jam. Nanti nak observe seperti yang dalam artikel ni.

 

 

Buku-Buku Montessori

Lepas beberapa tahun cuba bermontessori, dengan jumpanya buku ni, barulah dapat banyaaak pencerahan.

Saya beli di Bookurve harga RM68.

Untuk tulisan Dr. Montessori sendiri, boleh baca The Absorbent Mind dan The Secret of Childhood. Amek masa juga untuk saya yang marhaen ini untuk hadam tulisan Dr. Montessori.

Untuk spesifik kepada nak memontessorikan rumah, boleh baca How to Raise an Amazing Child by Tim Seldin & Montessori Play & Learn by Lesley Britton.

Ingat lagi masa mula-mula nak mendalami lagi kaedah Montessori ni, satu website ni rekemen buku The Montessori Method. Makanya belilah buku ni di Kinokuniya. Tapi ugh takleh nak habiskan, bahasa dia… susah nak hadam. Hahaha. Untuk sesetengah orang mungkin boleh, untuk saya tidak. Lepas tu dapat pinjam buku The Secret of Childhood di National Library dan yang ini macam seronok sikit baca. Baca ni dah boleh grasp the whole theory of Montessori Method.

 

 

Prepared Adult

Dah lama nak sentuh topik ni. If you’ve been reading and studying about Montessori, you’ll eventually come across perkataan ni,. Yang banyak dan biasa kita dengar adalah Prepared Environment, tapi ada dua lagi elemen yang sama penting..

3 elemen penting dalam Montessori:
1) The Prepared Adult
2) The Prepared Environment
3) The Prepared Child

4 ways adult becomes prepared to work with the child:
1) Spiritually; inner-self (termasuklah emosi)
2) Intellectually
3) Technically
4) Physically

Inner-Self

“We must see ourselves as another sees us.”

Dalam buku The Secret of Childhood, Dr. Montessori nyatakan untuk bekerja dengan kanak-kanak, tidak cukup dengan pengetahuan teori sahaja. Cara kita perhatikan kanak-kanak adalah sangat penting. Sebelum bekerja dengan kanak-kanak, guru atau orang dewasa perlu terlebih dahulu “studying his own defects, his own evil tendencies, rather than by being excessively pre-occupied with a “child’s tendencies,” with the manner of ‘correcting child’s mistakes,…’.”

Free from anger and pride and prejudice which will hinder our understanding of a child.

  • Ingat, troublesome children need the most love. Mereka nakkan perhatian dan tak boleh diendahkan dan perhatian yang diberikan perlulah bersesuaian.
  • Must have faith in the child dan develop humility. If something goes wrong jangan terburu-buru salahkan mereka. Tengok environment dan diri kita.
  • Kesabaran. Mesti tahu kanak-kanak bukan menyusahkan dan kita perlu perlahankan pace ikut mereka.
  • Perserverance

The Montessori approach is a flexible approach that meets the truest, deepest needs of the universal child and the individual child. When it doesn’t seem to be working, we need to look at the foundation: prepared child, prepared adult, prepared environment (prepared to meet the human needs and tendencies – not requiring a room full of materials). If something is not quite there in one if those, the tripod is not strong. – Jessica Welsh from FB 

You must prepare yourself first, before anything else – and that includes all the reading, yes, but it also includes being willing to look honestly at your self, your habits, your responses and reactions, and being willing to change them when needed. Are you able to allow your child the freedom, the mistakes and the exploration as well as to know when to set limits that don’t feel like limits because that is what is needed to develop deep concentration? Are you able to observe with enough objectivity to know when your child’s needs are not being met and what to shift in the environment to meet them? If you can do that, then you’ve got a Montessori environment. – Andy Lulka from FB 

Salah satu aspek juga Mendengar.

  • Langkah pertama untuk rasa dihargai
  • “If the child does not have a model of what listening really means, she will not be able to do it, and will even lose the ability to listen to herself, her inner guidance.”[source]
  • Kanak-kanak rasa didengari bila: [source]
    • dewasa senyap bila mereka bercakap
    • dewasa paraphrase apa yang mereka dah cakap untuk clarify sebelum respond
    • dewasa beri kepercayaan kepada kebolehan kanak-kanak dan encourage independence while offering any necessary suggestions (since the child is coming to the adult for guidance or at minimum confirmation of the appropriate course of action or confirmation that the child’s words, thoughts, feelings and stories are valid).
    • Macamana nak respond? Dari kita biasa tanya, “Kenapa tak letak semula?” kita beri reminder, “Kerja masih tak siap ni, masih di lantai (contohnya). Siapkan kerja dulu baru mula yang baru.

Intellectually

Baca dan belajar tentang ilmu perkembangan kanak-kanak dan Montessori untuk bantu perkembangan mereka. Juga kita sendiri jangan berhenti belajar, apa sahaja. Be a lifelong learner ourself.

Technically

Kita belajar tentang material-materials, macamana didevelop, macamana nak present, teori disebalik materials, macamana nak prepare. Bila kita tahu dan faham ada yang boleh buat sendiri. Kita latih sendiri macamana nak gunakan dan nak sembahkan pada kanak-kanak supaya setiap pergerakan tepat sebab ini akan diperhatikan oleh kanak-kanak dan mereka akan ikut tiru.

Perlu juga tahu bila untuk intervene atau  tak. Maintain balance antara freedom & responsibility.

Physical

  • Sihat dan bertenaga
  • Voice tone
  • Movements
  • Appearance: Must not be the focus or a distraction (extravagant clothing, hairstyles or flashy makeup, painted nails…)

(*Susah juga nak cari sumber-sumber untuk prepared adult. The only two blogs yang share secara mendalam topik ni adalah Montessori Nuggets dan Montessori en Casa, jadi nota ni berasaskan kedua-dua blog ni, buku-buku Montessori yang dibaca dan discussion dalam Montessori groups.)

Prepared Environment

Sangat suka dengan article dari Baandek, a Montessori Life. Rekemen untuk yang nak guna kaedah Montessori di rumah. Montessori bukan hanya pada barang-barangnya, tapi juga way of parenting and way of life with children. It certainly did changed me on how I treat my children, and will continue changing, sebab banyak dan besar lagi ilmu ni. Artikel ni berjaya rumuskan apa yang saya rasa baru-baru ni setelah 2-3 tahun cuba apply montessori. Yang your home doesn’t have to be pretty like all those ig or pinterest pictures.

Dalam artikel tu ada beritahu 3 elemen utama prinsip Montessori yang boleh di bawa ke rumah. Yang berkait rapat dengan satu sama lain.

  1. Rutin

Sedar tak sedar kita memang ada rutin harian sedikit sebanyak. Contoh bangun pagi, mandi, breakfast, nature walk dll. If one of these disturbed kita akan perasan anak-anak kita akan banyak fussy. Kalau kita buat secara random, contoh 2-3 hari dah biasa bangun pagi, breakfast dulu baru mandi, tetiba hari ni bangun pagi, minta mandi dulu.

2. Responsibilities

Tanggungjawab ni adalah di mana anak-anak boleh contribute dalam aktiviti harian. Setiap rutin kita, memang ada peluang untuk ini. Contoh lepas makan, bawa pinggan mangkuk ke sinki dan basuh. Atau basuh baju, sidai, angkat, lipat dan letak ke almari. Jadi mula-mula beri mereka bawa pinggan mangkuk ke sinki, bila dah OK, tambah responsibilities. Sama juga aktiviti laundry, bagi mereka letakkan baju ke almari. Increase responsibilities as you see fit sehinggalah setiap rutin mereka dah boleh buat sendiri. Sama macam my 4 year old, going to bathroom samada mandi atau toilet, dah boleh buat sendiri.

3. System

Sistem ni untuk bantu anak-anak berjaya buat responsibilities mereka. Seperti artikel tu beri contoh, kita tengok tuala basah di lantai selepas mandi, rutinnya adalah mandi. Responsibilitynya adalah sangkut towel tu. Jadi sediakan hook ikut ketinggian mereka untuk mereka sangkut tuala mereka sendiri thus prepared environment.

 

Please read the full article for better understanding here.

Kerja?

Kenapa dalam Montessori sebut kanak-kanak tengah buat ‘kerja’ dan mereka sendiri pun diberitahu setiap aktiviti yang mereka buat dalam persekitaran Montessori ‘kerja’?

“Montessori believed that the young child ‘at play’, whether on the playground, at home, or in pre-sechool, has most of the same feelings and needs as an adult ‘at work’. – Gettman

 

Scope of Sequence & Record Keeping Period 1

Untuk Homeschool Montessori di rumah, tak mungkin kita boleh buat sama seperti di sekolah Montessori sebab biasanya tak cukup ruang dan materials (apparatus Montessori mahal T_T) untuk sediakan setiap shelf bagi setiap 5 subjek. Jadi biasanya kita rotate trays di shelf yang ada dan peringkat-peringkat yang tersenarai dalam buku Gettman sangat membantu. Membantu dari segi ‘kerja’ apa untuk letak di shelf dan kenalkan. I hope I make sense. ^^;

Ada peringkat-peringkat untuk dikenalkan aktiviti-aktiviti Montessori pada kanak-kanak. Dalam buku Gettman, beliau bahagikan sehingga 7 period. Tak kira untuk kanak-kanak yang baru mula 2.5 tahun atau older children yang baru mula. Yang older children mungkin dapat buat setiap lesson dengan laju. Ada aktiviti yang perlu mahir dahulu sebelum mahir sebelumnya. Yang paling penting, ikut keperluan anak dan minat mereka. Juga take note, ini juga hanyalah guide. Setiap perkembangan anak adalah berbeza.

Period 1 banyak fokus pada practical life. Untuk practical life tidak terhad pada apa yang disenaraikan. Yang penting, rutin dan cara kita di rumah dan juga ikut budaya dan agama. Apa-apa yang kita buat di rumah, mereka ikut serta. Contoh, basuh pinggan mangkuk, basuh baju dsb.

Senarai di bawah ambil rujukan dari buku Gettman, di Montessori Trails, lain-lain scope and sequence dan record keeping yang jumpa di Google yang disesuaikan untuk Aqeel, yang nak masuk 27 bulan. PS me: Remember to follow his lead and to look out for his sensitive period.

 

 

Sensitive Periods untuk 2 tahun

Montessori kenalpasti ada beberapa sensitive periods untuk umur 0-6 tahun. Bila ibubapa atau cikgu tahu dan ambil peluang masa sensitive period ni, kita boleh bantu perkembangan mereka dengan lebih berkesan. Macamana nak tahu kanak-kanak ni ‘tengah’ sensitive periods? Dengan kita observe mereka dan take notes. Kita boleh nampak behavior mereka terhadap satu-satu perkara tu, mereka ulang dan ulang dan ulang, contoh Aqeel sekarang asyik ambil dan baca buku shapes, kalau keluar mesti tunjuk tu shapes apa ni shapes apa. Jadi kita cepat-cepat ambil peluang dan sediakan aktiviti yang seronok berkaitan dengan shapes untuk mereka. Ciri-ciri lain mereka dalam sensitive periodmimicking, intense concentration, and compulsive or obsessive behaviours. (here)

Jadi untuk Aqeel yang sekarang ni 2 tahun 2 bulan, sensitive periodsnya:

Bahasa: Hingga umur 3 tahun, sensitive pada spoken language. Use of words to communicate: a progression from babble to words to phrases to sentences, with a continuously expanding vocabulary and comprehension. Aqeel sekarang expand vocab dengan tanya apa ni? Apa ni? Support perkembangan bahasa di rumah dengan kita bercakap dengan anak-anak dalam bahasa yang betul dan clear, menyanyi, membaca bersama dan dengar betul-betul apa yang mereka cuba sampaikan keperluan mereka. Aqeel sekarang ni tengah kemuncak dia punya sensitive pada bahasa. He communicates his needs and tries, imitates his sister and brother’s speaks, boleh buat ayat 3-4 perkataan.

Order (0-4): Order bantu develop reasoning skills, organise information, dan memahami persekitaran mereka. Ciri-ciri sensitive pada order yang kita boleh lihat, mereka INGIN konsisten, ulang-ulang dan rutin. Masa sensitive period ni mereka lebih berminat putting things in order and packing things away, than they are in playing with their toys. Untuk bantu sensitive period pada order ni, kita buat peraturan, rutin, dan sediakan persekitaran yang teratur contohnya mainan ada kotak-kotak simpan, tempat buku, tempat pensil warna, tempat letak kasut.

Pergerakan: 2tahun, mereka lebih pada refinement and coordination of movement. Masa ni mereka mula pegang barang-barang guna 2 tangan, develop the pincer grip, and control and coordinate movement.

Untuk bantu fine and gross motor skills, penting kerap keluar jalan-jalan dan ke taman. Di rumah, boleh buat banyak aktiviti yang boleh mereka latih pergerakan mereka seperti melukis, basuh tangan, threading, melompat. (Idea: Boleh buat obstacle course dalam rumah!)

Music (2-6): Kanak-kanak secara spontan akan tunjuk minat pada pitch, ryhthm dan melodi bila mereka biasa dengan musik.

Toilet training (18m-3): As her nervous system become better developed and integrated, your child will learn to control her bladder and bowels.

Grace & Courtesy (2-6): Kanak-kanak suka tiru gaya sopan dan considerate behaviour yang seterusnya akan membentuk personaliti mereka. Aqeel sekarang dengan sendiri akan show gratitude terhadap apa yang dia dapat. Even sesimple I hand him a pencil. Atau kalau belikan mainan yang dia suka, dah habis main dia akan datang tiba-tiba dan cakap, “Terima kasih mama, belikan car.” Atau bila dia buat yang tak sepatutnya he will say sorry. 

Senses (2-6): Sensory education begins at birth but from 2 your child will be fascinated with sensorial experiences (taste, sound, touch & smell). This period of sensitivity can be characterised by a child’s fascination with sensorial experiences such as touch, taste, sight and smell.

The first phase of sensory awareness, sensitivity to small objects, occurs from one to three years of age. This period can be characterised by a child’s fixation with small objects and tiny details. The completion of this phase indicates that an understanding of order and detail are coming together in the child’s mind.

The second sensitivity phase, sensorial exploration and classification, occurs from 2.5 to 6 years. This phase can be classified by an intense desire to take part in learning experiences that integrate the senses. These experiences provide children with a system to classify objects within their environment.

To support sensory sensitivity, it is important to provide your child with vast opportunities to explore and observe their environment using their senses. At home, you could provide your child with opportunities to group objects with similar traits, describe materials with different textures, and practice sensory based games like ‘I Spy.’

 

 

Sumber, Sumber

 

First Plane of Development

First plane of Development bermula dari lahir hingga lebih kurang umur 6 tahun. Di peringkat ni kanak-kanak adalah sensory explorers, explore dunia mereka dengan penglihatan, bunyi, bau, rasa dan sentuhan. Mereka belajar untuk berdikari di persekitaran mereka dan komuniti. Mereka juga membina intellect mereka sendiri dengan menyerap (absorb) semua aspek persekitaran, bahasa dan budaya di sekeliling mereka.

Pada setiap plane of development, ada satu-satu masa di mana kanak-kanak menunjukkan minat yang mendalam pada sesuatu aktiviti atau aspek dalam persekitaran. Masa ni Montessori namakan sensitive periods for learning. Contoh, sensitive period untuk bahasa aktif semasa first plane of development iaitu dari lahir hingga 6 tahun. Sensitive period ni membolehkan kanak-kanak belajar bahasa dengan mudah dan seronok. Jika, atas apapun sebab, kanak-kanak tidak belajar bercakap masa ni, sensitive period ni hilang dan pembelajaran bahasa kemudian akan memerlukan usaha yang lebih. Montessori acknowledge ini dan sediakan persekitaran, bahan-bahan dan aktiviti-aktiviti yang membantu kanak-kanak di sensitive period.

Ciri-ciri kanak-kanak di First Plane of Development (read more)

  • They become functionally independent; they learn to control their movement, to communicate and to work with their hands.
  • Development is shaped by the special capacity children of this age have for learning and absorbing vast amounts of information, called absorbent mind.
  • Without being conscious they are learning, children ‘absorb’ impressions from the environment, impressions that construct their mind and intellect and enable them to adapt to their time and place in history.
  • They experience periods during which they display heightened sensitivity to, or interest in, particular aspects of the environment, sensitive periods (windows of opportunity during which children’s intense interest, and the spontaneous activity this interest generates, enable children to learn the corresponding knowledge and skill with ease and enjoyment)
  • Montessori educators observe children closely for signs of sensitive periods. They use these observations as a guide to help them choose the optimum time for offering children lessons and activities in, for example, social skills, the refinement of movement and sensory perception, language and mathematics.
  • Time for enormous physical development (By the age of six, they can talk and communicate their needs; they can walk, climb, run and jump by themselves, feed and dress themselves and manage their own toileting.)
  • Social and emotional development
  • Mental development
  • Babies are born with a strong urge to communicate and to express themselves. By age six children have
    acquired language, not only spoken language, but also the fundamental skills of writing and reading.
  • At the same time children are using a mathematical mind as evidenced by their need for order and sequence and the drive for precision and accuracy. During the first six years of life children construct a foundation for later studies in arithmetic and geometry.

Senarai di bawah ambil dari sini:

Social Development 

0-3

  • Individuation, the “birth” of the ego or self
  • Trust in people and the environment
  • Independence, achieved by being able to walk, talk, eat table food, use the toilet, etc.
  • Social adaptation

Acquisition of spoken language, including dialect and gesture, ethnic idiosyncrasies, cultural values, social
attitudes and behaviors, etc. are all absorbed by the infant effortlessly from experiences within society ’s first
representative, the family. Montessori called this incarnation (Absorbent Mind 25) and suggested that it serves an adaptive purpose.

3-6

  • Self-discipline
  • Increased independence derived from new skills and competencies
  • Knowledge of appropriate and specific social behaviors
  • Patience and the ability to share
  • Respect for others
  • A willingness to abide by rules to create social order

Moral Development
0-3

  • Nourishment of the human spirit by a warm and protective family atmosphere
  • Internalization of ethical behavior patterns, empathic attitudes, religious and positive cultural values, etc.
  • Perseverance, good work habits
  • Ability to choose
  • Self-discipline
  • Independence
  • Mental balance
  • Sublimation of the possessive instinct
  • Care and respect for the environment and for others
  • Willingness to abide by rules to create social order

At the end of the period, we find the awakening of conscience, the inner voice combined with a kind of moral
intelligence that has been internalized from the order of the external environment. Somewhere between six and
seven, children become conscious of this inner voice. Meanwhile, they have acquired the ability to obey and, by
the time they are six, their obedience usually can be depended on. They begin to be responsible and feel a sense of duty. They can now listen and pay attention (Mario M. Montessori, The Child Before 7). In most countries, formal education begins at this age.
Yet, says Mario M. Montessori, “Whether we realize it or not, the subconscious of the child is a much more
powerful agent for good, beauty, and religion than any conscious teaching later on. You cannot impart spirituality to seven-year-olds by teaching moral precepts” (“Dr. Maria Montessori” 58)

Cognitive Development

0-3

  • The creation of mind
  • The acquisition of spoken language
  • Development of memory, the power to understand, the ability to think and move intentionally.
  • Formation of consciousness, self-awareness, ego

The unconscious absorbent mind, paired with the sensitive periods, creates the very mind of the human being in the first phase. The potentialities created — intellect, memory, reason, will, etc. — are expanded and refined in the second period.

3-6

  • The clarification and classification of impressions absorbed in the first period (“bringing order into the chaos”)
  • Increase in knowledge/vocabulary
  • Refinement of sense perception/discrimination
  • Logical/linear thinking
  • New skills and competencies
  • Sustained interest
  • Augmentation of intellect

Emotional Development

0-3

  • The establishment of close emotional ties with the adult caregiver
  • A sense of security and safety within the family
  • The first level of personality integration
  • Feelings of gratitude, trust, and respect for significant adults
  • Feelings of adequacy, autonomy, independence, and confidence

When the right conditions meet the child ’s need for love and security, then with the second phase (3-6),
manifestations are further articulated and advanced as the child enters a Montessori Casa dei Bambini. In this
environment, children can concentrate their energies on constructive activities. When children work in this way,
they demonstrate:

  • pleasure in purposeful activity
  • serenity, calmness, satisfaction, emotional equilibrium
  • happiness, joy
  • an anxious concern for life
  • love for people and things
  • emotional wellness
  • warm, expressive, outgoing, and optimistic personalities

Such children have already begun to make a positive adaptation to their world and have discovered how to find
happiness, spiritually and physically, in the conditions of that world. A kind of emotional intelligence has been
created, which will hopefully serve t hem throughout the coming stages of life.