• Montessori Notes

    AMI Certificate!

    Alhamdulillah, I did it! Berjaya! Ya Allah. Habis tu rasa cam nak nangis (nangis dah pun). Seriously. It was an intensive 9 days. No, it was more. 9 days of full lectures &…

  • Montessori Notes

    Normalisation

    Pernah tak tengok video sekolah montessori, atau seharian aktiviti kanak-kanak dalam kelas montessori (authentic ones)? Mula sampai, shake hands directress, sangkut beg, coat, masuk kelas shake hands dan tegur kawan, pilih aktiviti di…

  • Montessori Notes

    Human Tendencies 2

    Ianya berkait rapat dengan Human Needs & Tendencies. Bila dapat kenalpasti keperluan dan kecenderungan ni dapat bantu perkembangan anak-anak. Movement Ruang untuk pergerakan yang cukup. Macam sekarang dalam rumah ada ruang yang cukup…

  • Montessori Notes

    Keperluan anak-anak

    Pernah dengar tak Teori Hierarki Keperluan Manusia Maslow? Well, recent read at howwemontessori, What is it that my children need? got me thinking about mine as well. Jadi buat bacaan tentang ni dan…

  • Montessori Notes

    Sensitive Period for Order

    “A very important and mysterious period is the one which makes a child extremely sensitive to order. This sensitiveness appears in a child’s first year and continues on through the second. It may…

  • Montessori Notes

    3 Hour Work Cycle

    Tengah study dan baca mengenai 3 Hour Work Cycle ni. Boleh jadi ke dalam homeschool setting? Sebab dengan UNINTERRUPTED Work Cycle ni akan ke arah normalisation. Ha. Sehinggalah jumpa artikel yang boleh jawab…

  • Books,  Montessori Notes

    Basic Montessori

    Lepas beberapa tahun cuba bermontessori, dengan jumpanya buku ni, barulah dapat banyaaak pencerahan. Saya beli di Bookurve harga RM68. Untuk tulisan Dr. Montessori sendiri, boleh baca The Absorbent Mind dan The Secret of…