• Arts & Crafts,  Resources,  Sensorial

    Mixing Colors Resources

    Rainbows di Trillium Montessori
    Color Mixing Science Experiment di Montessori by Hand
    Color Mixing Practical Life di Education of Ours
    Color Theory di Beautiful Sun Montessori
    Color Mixing di My Montessori Journey
    Color Mixing with Model Magic di To the Lesson
    Color Mixing Extravaganza di To the Lesson
    Montessori Color Tablets di Imagine Our Life

  • Montessori,  Sensorial

    Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

    Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises).

    (*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right brain development and body control yang sesuai.)

    The material which I have described serves to educate the eye to distinguish difference in dimension, for the child ends by being able to recognize at a glance the larger or the smaller hole which exactly fits the cylinder which he holds in his hand. – Maria Montessori, Dr. Montessori Own Handbook

    Cylinder Blocks atau juga dikenali dengan Knobbed Cylinder adalah empat blok yang mempunyai 10 silinder bertombol pada setiap satu blok yang boleh muat masuk dalam lubang-lubang di blok. Keempat-empat set silinder ni berbeza dari 1, 2 atau 3 dimensi.

  • Elementary,  Montessori,  Primary 3-6,  Sensorial

    Memahami Geometric Cabinet

    Sebab belajar sendiri kan untuk present ajaran-ajaran Montessori ni pada anak-anak, our pace is much slower. I’ve been stuck with this for a whole week now. Haha.

     

    Untuk Primary (3-6)

    Mula dengan yang paling mudah: circle, triangles, rectangles, regular polygons, curvilinear figures, and quadrilaterals.

    Elementary:

    Mula dengan paling sikit sisi: triangles, quadrilaterals, regular polygons, curved figures, rectangles, and circles. “It is during elementary that the complete study of form continues. The triangle being the first polygon or closed figure moving through to the circle with an infinite numbers of sides.”

     

     

  • Montessori,  Sensorial

    DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

    Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun:

    Tujuan Sound Cylinders adalah untuk:

    • Mengasah auditory discrimination
    • Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar.
    • Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches.
    • Tambah vocabulary

    Bahan asal macam ni:

     

    Setiap satu tube bunyi berbeza dalam dua set, biru dan merah supaya ada bunyi sama untuk match nanti. Anak-anak goncang dan dengar yang mana keluarkan bunyi yang sama.

    Boleh baca cara nak persembahkan di sini atau sini.

    Video:

    Kami DIY-ed sound cylinder. Guna bekas warna Crayola yang ni sebab dah habis guna.

    Diwarnakan dengan acrylic paint jadi camni.

    Buat 3 set dulu untuk permulaan. Isi dalam kacang hijau kecil tu, kacang hitam dan gula.

    Lepas tu minta Aqeel cari bunyi yang sama. Dia jumpa bunyi yang sama cuma struggle tang nak nyusun tu. Huhu.

    Sequence:

    • Explore sounds & identifies “Loud & soft” sounds (present satu set dahulu. guna sebelah tangan sahaja)
    • Pairs cylinders according to sound (untuk aktiviti match pastikan satu set berada di sebelah kanan dan satu set di sebelah kiri) (mula dengan 3 set dahulu kemudian 6 set)
    • Grades one set according to sound
    • Identifies & describes grades of volume of sound
    • Uses correct vocabulary to describe volume of sounds in context

     

    Untuk umur bawah 3 tahun boleh kenalkan dengan isi bahan-bahan yang berlainan dalam bekas camni dan letak dalam treasure basket, just simply for them to explore different sounds!

  • Montessori,  Sensorial

    DIY Geometric Cabinet versi nak cepat

    Geometric Cabinet adalah salah satu montessori apparatus yang mahal. Untuk homeschool setting, yang homeschool 3 orang anak je, cam tak berbaloi nak beli. Masa Hana dulu memang tak buat aktiviti ni dan bergantung pada bentuk Metal Inset sahaja. Kali ni disebabkan mula dengan Aqeel.

     

    Template ni boleh download di sini.

    Banyak contoh-contoh untuk DIY Geometric Cabinet boleh tengok di sini dan sini (website bahasa Italy, boleh google translate).

    Atau, kalau beli juga untuk homeschool yang hanya untuk digunakan dengan beberapa anak sahaja, hehe, boleh baca sini: In Order To Make You Feel Better About That Geometric Cabinet Purchase di What Did We Do All Day.

    Geometric Cabinet boleh guna untuk Primary (3-6) sehingga Elementary (6-12) (tak pasti will it be used until Upper Elementary) tapi yang pastinya bila buat ni, Aqeel dan Hana Primary, dan Haris Elementary boleh benefit dari bahan ni.

    Menarik sebab untuk ketiga-tiga anak ni presentation dan cara guna berbeza.

    Untuk Aqeel hanya bagi sensorial sense sahaja dulu. Dia hanya trace, sense bentuk tu dan match. Cara boleh rujuk sini.  Untuk Hana, beri nama shapes-shapes di Geometry Cabinet dan untuk Haris, lagi mendalam, nama, maksud nama, dan angles, permulaan topik Geometry. Boleh rujuk sini.

     

     

  • Materials,  Montessori,  Sensorial

    Sensorial Period 2 Materials

    Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

    MaterialsRM
    (Professional)
    NoteRM
    (Alternatives)
    Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
    Pink TowerDah ada mini
    Brown StairMissing one stair42.90
    Red RodsDah ada mini48.00
    Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
    DIY Color Box 2
    DIY Color Box 3
    Geometry CabinetDIY
    Binomial CubeDah ada
    Geometry Solids103Dah ada mini25.00
    Touch BoardsDIYDIY
    Touch TabletsDIY
    BlindfoldDIY
    FabricsDah ada
    Stereognostic BagDah ada
    Baric TabletsDIY
    Tasting BottlesDIY
    Sound BoxesDIY
  • Montessori,  Sensorial

    Color Box

    Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3.

    Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3.

    Untuk Color Box 1, guna yang dari Color Box 2, sebab kenalkan secara berperingkat. Tak display ketiga-tiga sekali sebab jimat ruang. Ikut pengalaman Hana dan Aqeel, Box 1 go through cepat sangat.

    Untuk Box 3 boleh download di sini.

  • Montessori,  Sensorial

    Cylinder Block Language

     

    Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza 3 dimensi, thus smallest to largest. Blok 3, small to large tapi ketinggian berkurang dari tall to short. Blok 4, ketinggian short to tall, diameter sama. Pertama kali present satu per satu dahulu. Dah present semua, barulah mana-mana dua blok—> mana-mana tiga blok —> keempat-empat blok. Language untuk ni mula selepas language untuk pink tower, brown stair, red rods diberi). Since this is for visual discrimination, jangan gerakkan cylinder ke dalam lubang-lubang untuk cari match. Match visually. Guna jari masukkan ke dalam lubang, pusing rasa kedalaman dan diameter dan lakukan yang sama untuk cylinder. Ada video di youtube yang tunjukkan ni. Honestly I had presented wrongly before and too early. Nak baiki sekarang memang susahlah. Sebab tu bila baca-baca, sorokkan ni dulu dan tunggu waktu sesuai. Keluarkan balik dan cuba semula masih lagi mencabar. 😅 i think one of the challenges to do montessori lessons at home is to get their attention to our presentation. 😅😅Terpaksa tulis di belakang blok sequence dan language untuk ni sebab belum hadam. 😅

  • 3y,  Montessori,  Sensorial

    Touch Boards & Touch Tablets

    Touch boards dan touch tablets adalah untuk latihan refine deria sentuhan.

    Touch boards yang sebenar macam ni.

    Gambar ni diambil di website Montessori Album.

    Satu permukaan kasar (sandpaper) dan satu permukaan licin. Kanak-kanak di latih untuk membezakan kasar dan licin (rough and smooth). Sambil tu mereka juga belajar bahasa, kasar dan licin. Saya DIY je, guna mounting board dan kertas pasir untuk permukaan kasar. Satu lagi guna kertas untuk print gambar untuk permukaan licin.

    Cara nak persembahkan boleh rujuk sini atau sini.

    Kalau ikut album, sepatutnya ada lagi satu atau dua seperti gambar di bawah, strip kasar dan licin, dan graded touch.

    Tapi kami skip yang ni dan terus ke Touch Tablets. Sebab saya fikir macam fungsinya lebih kurang.

    Gambar dari Montessori Primary Guide.

    Aktiviti ni anak-anak perlu padankan tekstur gred kertas pasir yang sama. Jadi untuk setiap satu gred tu ada 2 tablet. Cara persembahan boleh rujuk di sini dan sini. Yang ni pun kami DIY juga. Saya beli 5 gred berbeza. Dari yang betul-betul kasar jarak dia jauh untuk anak-anak mudah rasa perbezaan tekstur (ingat setiap aktiviti adalah untuk anak mudah berjaya buat) dan untuk kedua terakhir tu je saya beli yang grednya dekat, bila sentuh lebih kurang sama. Dan note juga bila anak-anak salah pairing, jangan betulkan dan jangan cakap apa-apa. They would want to this again and again and perfecting their senses eventually.