Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises).

(*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right brain development and body control yang sesuai.)

The material which I have described serves to educate the eye to distinguish difference in dimension, for the child ends by being able to recognize at a glance the larger or the smaller hole which exactly fits the cylinder which he holds in his hand. – Maria Montessori, Dr. Montessori Own Handbook

Cylinder Blocks atau juga dikenali dengan Knobbed Cylinder adalah empat blok yang mempunyai 10 silinder bertombol pada setiap satu blok yang boleh muat masuk dalam lubang-lubang di blok. Keempat-empat set silinder ni berbeza dari 1, 2 atau 3 dimensi.

Blok 1: Ketinggian sama. Diameter bertambah dari kurus ke tebal. Beza dua dimensi: panjang dan tebal.


Blok 2: Ketinggian bertambah. Diameter bertambah dari kecil ke besar. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 3: Ketinggian berkurang. Diameter bertambah. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 4: Ketinggian bertambah. Diameter sama tebal. Beza satu dimensi: tinggi.

Sumber Imej: Dr. Montessori’s Own Handbook (dalam buku ni hanya bincang 3 blok sahaja.) blok 3

Tujuan: 
Langsung: Visual discrimination
Tak langsung: Persediaan jari-jari untuk menulis.

The aim is not an external one, that is to say, it is not the object that the child should learn how to place the cylinders, and that he should know how to perform an exercise.

The aim is an inner one, namely, that the child train himself to observe; that he be led to make comparisons between objects, to form judgments, to reason and to decide; and it is in the indefinite repetition of this exercise of attention and of intelligence that a real development ensues. – Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook

Control of Error:
Setiap silinder akan masuk dalam lubangnya.

The educative process is based on this: that the control of the error lies in the material itself, and the child has concrete evidence of it. The desire of the child to attain an end which he knows, leads him to correct himself. It is not a teacher who makes him notice his mistake and shows him how to correct it, but it is a complex work of the child’s own intelligence which leads to such a result. Hence at this point there begins the process of auto-education.- Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook


Presentation

  • Mula dengan Blok 1.
  • Namakan “Cylinder Block” dan demo bagaimana cara bawa blok dengan memegang kedua-dua hujung blok.
  • Letakkan blok atas meja perlahan-lahan, tiada bunyi (tanpa mat) lebih kurang 4 inci dari hujung meja. Tinggalkan ruang depan tu untuk letak silinder-silinder di depan blok tu nanti.
  • Pegang tombol dengan menggunakan ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah (jari-jari yang akan digunakan untuk menulis).
  • Keluarkan silinder satu per satu dan letakkan perlahan-lahan tanpa bunyi atas meja di depan blok, antara kita dan blok secara rawak. Mula dengan yang bertentangan (paling tebal, paling kurus). (*tengok video ni untuk anak yang letak silinder dengan bunyi kuat.)
  • Mula letak semula silinder ke dalam lubang bermula yang paling kecil.
  • Ambil silinder yang paling kecil dan tengok dengan teliti.
  • Tengok pada lubang untuk cari padanan. Hanya menggunakan deria penglihatan untuk cari lubang mana silinder tu berpadanan dan bukan dengan letakkan silinder di atas mana-mana lubang untuk cari padanan.
  • Letak silinder ke dalam lubang dengan penuh cermat.
  • Sambung lakukan hingga semua masuk lubang masing-masing.
  • Keluarkan semua silinder semula dan ajak kanak-kanak buat.
  • Lepas ni boleh mula guna tiga blok yang lain secara satu per satu.

Sequence:

  1. Blok 1 seperti presentation.
  2. Blok 1, 2, 3, dan 4 satu persatu.
  3. Kombinasi dua blok yang disusun berbentuk ‘V’
  4. Kombinasi tiga blok yang disusun berbentuk segitiga.
  5. Kombinasi empat blok yang disusun berbentuk segiempat.

Games:

  • Distance game (memory game without language): Ambil satu blok silinder dan remove semua silinder. Letak blok yang kosong tadi berjauhan. Demo marking one socket (with stick etc) and tell child you’re going to try to remember that socket to try to find the cylinder that matches. Look at socket for several moments. Return to cylinders and obtain correct one. Return to block and place in socket. Invite child to perform activity. Child can go on to work with more than one block with this game.
  • Blindfold
  • Circle cards

 

Resources:

Dari infomontessori

Video Madam Homfray

Video presentation 1 (in this video and couple of other videos, mereka ukur lilit silinder dan lubang soket tu, tapi memandangkan dalam video Madam Homfray tak buat camtu, dan tujuan material ni adalah untuk visual discrimination, jadi tak buat ukur lilit tu)

DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun:

Tujuan Sound Cylinders adalah untuk:

  • Mengasah auditory discrimination
  • Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar.
  • Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches.
  • Tambah vocabulary

Bahan asal macam ni:

 

Setiap satu tube bunyi berbeza dalam dua set, biru dan merah supaya ada bunyi sama untuk match nanti. Anak-anak goncang dan dengar yang mana keluarkan bunyi yang sama.

Boleh baca cara nak persembahkan di sini atau sini.

Video:

Kami DIY-ed sound cylinder. Guna bekas warna Crayola yang ni sebab dah habis guna.

Diwarnakan dengan acrylic paint jadi camni.

Buat 3 set dulu untuk permulaan. Isi dalam kacang hijau kecil tu, kacang hitam dan gula.

Lepas tu minta Aqeel cari bunyi yang sama. Dia jumpa bunyi yang sama cuma struggle tang nak nyusun tu. Huhu.

Sequence:

  • Explore sounds & identifies “Loud & soft” sounds (present satu set dahulu. guna sebelah tangan sahaja)
  • Pairs cylinders according to sound (untuk aktiviti match pastikan satu set berada di sebelah kanan dan satu set di sebelah kiri) (mula dengan 3 set dahulu kemudian 6 set)
  • Grades one set according to sound
  • Identifies & describes grades of volume of sound
  • Uses correct vocabulary to describe volume of sounds in context

 

Untuk umur bawah 3 tahun boleh kenalkan dengan isi bahan-bahan yang berlainan dalam bekas camni dan letak dalam treasure basket, just simply for them to explore different sounds!

DIY Geometric Cabinet versi nak cepat

Geometric Cabinet adalah salah satu montessori apparatus yang mahal. Untuk homeschool setting, yang homeschool 3 orang anak je, cam tak berbaloi nak beli. Masa Hana dulu memang tak buat aktiviti ni dan bergantung pada bentuk Metal Inset sahaja. Kali ni disebabkan mula dengan Aqeel.

 

Template ni boleh download di sini.

Banyak contoh-contoh untuk DIY Geometric Cabinet boleh tengok di sini dan sini (website bahasa Italy, boleh google translate).

Atau, kalau beli juga untuk homeschool yang hanya untuk digunakan dengan beberapa anak sahaja, hehe, boleh baca sini: In Order To Make You Feel Better About That Geometric Cabinet Purchase di What Did We Do All Day.

Geometric Cabinet boleh guna untuk Primary (3-6) sehingga Elementary (6-12) (tak pasti will it be used until Upper Elementary) tapi yang pastinya bila buat ni, Aqeel dan Hana Primary, dan Haris Elementary boleh benefit dari bahan ni.

Menarik sebab untuk ketiga-tiga anak ni presentation dan cara guna berbeza.

Untuk Aqeel hanya bagi sensorial sense sahaja dulu. Dia hanya trace, sense bentuk tu dan match. Cara boleh rujuk sini.  Untuk Hana, beri nama shapes-shapes di Geometry Cabinet dan untuk Haris, lagi mendalam, nama, maksud nama, dan angles, permulaan topik Geometry. Boleh rujuk sini.

 

 

Sensorial Period 2 Materials

Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

MaterialsRM
(Professional)
NoteRM
(Alternatives)
Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
Pink TowerDah ada mini
Brown StairMissing one stair42.90
Red RodsDah ada mini48.00
Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
DIY Color Box 2
DIY Color Box 3
Geometry CabinetDIY
Binomial CubeDah ada
Geometry Solids103Dah ada mini25.00
Touch BoardsDIYDIY
Touch TabletsDIY
BlindfoldDIY
FabricsDah ada
Stereognostic BagDah ada
Baric TabletsDIY
Tasting BottlesDIY
Sound BoxesDIY

Color Box

Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3.

Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3.

Untuk Color Box 1, guna yang dari Color Box 2, sebab kenalkan secara berperingkat. Tak display ketiga-tiga sekali sebab jimat ruang. Ikut pengalaman Hana dan Aqeel, Box 1 go through cepat sangat.

Untuk Box 3 boleh download di sini.

Cylinder Block Language

 

Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza 3 dimensi, thus smallest to largest. Blok 3, small to large tapi ketinggian berkurang dari tall to short. Blok 4, ketinggian short to tall, diameter sama. Pertama kali present satu per satu dahulu. Dah present semua, barulah mana-mana dua blok—> mana-mana tiga blok —> keempat-empat blok. Language untuk ni mula selepas language untuk pink tower, brown stair, red rods diberi). Since this is for visual discrimination, jangan gerakkan cylinder ke dalam lubang-lubang untuk cari match. Match visually. Guna jari masukkan ke dalam lubang, pusing rasa kedalaman dan diameter dan lakukan yang sama untuk cylinder. Ada video di youtube yang tunjukkan ni. Honestly I had presented wrongly before and too early. Nak baiki sekarang memang susahlah. Sebab tu bila baca-baca, sorokkan ni dulu dan tunggu waktu sesuai. Keluarkan balik dan cuba semula masih lagi mencabar. 😅 i think one of the challenges to do montessori lessons at home is to get their attention to our presentation. 😅😅Terpaksa tulis di belakang blok sequence dan language untuk ni sebab belum hadam. 😅

Touch Boards & Touch Tablets

Touch boards dan touch tablets adalah untuk latihan refine deria sentuhan.

Touch boards yang sebenar macam ni.

Gambar ni diambil di website Montessori Album.

Satu permukaan kasar (sandpaper) dan satu permukaan licin. Kanak-kanak di latih untuk membezakan kasar dan licin (rough and smooth). Sambil tu mereka juga belajar bahasa, kasar dan licin. Saya DIY je, guna mounting board dan kertas pasir untuk permukaan kasar. Satu lagi guna kertas untuk print gambar untuk permukaan licin.

Cara nak persembahkan boleh rujuk sini atau sini.

Kalau ikut album, sepatutnya ada lagi satu atau dua seperti gambar di bawah, strip kasar dan licin, dan graded touch.

Tapi kami skip yang ni dan terus ke Touch Tablets. Sebab saya fikir macam fungsinya lebih kurang.

Gambar dari Montessori Primary Guide.

Aktiviti ni anak-anak perlu padankan tekstur gred kertas pasir yang sama. Jadi untuk setiap satu gred tu ada 2 tablet. Cara persembahan boleh rujuk di sini dan sini. Yang ni pun kami DIY juga. Saya beli 5 gred berbeza. Dari yang betul-betul kasar jarak dia jauh untuk anak-anak mudah rasa perbezaan tekstur (ingat setiap aktiviti adalah untuk anak mudah berjaya buat) dan untuk kedua terakhir tu je saya beli yang grednya dekat, bila sentuh lebih kurang sama. Dan note juga bila anak-anak salah pairing, jangan betulkan dan jangan cakap apa-apa. They would want to this again and again and perfecting their senses eventually. 

Smelling Bottle

(Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.)

Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu botol dan saya beli 8 botol, untuk 4 bau yang berbeza, setiap satu bau, dua botol.

Bahan-bahan untuk bau pun mudah. Hanya ambil spices, herbs, buah-buah yang ada di dapur. Bau yang memang anak kita hidu hari-hari. Boleh juga ambil dari ubat-ubatan contoh vics, minyak urut, juga bauan pewangi, ambil dari essential oils seperti lavender, rose, jasmine, etc) (*bila guna essential hati-hati pilih ditakuti ada kesan alergik). Dan kalau guna serbuk please bila hidu tu jauhkan sikit supaya serbuk-serbuk tu tak masuk dalam hidung. Masa demo tu pastikan sniff dengan perlahan and with distance and keep reminding them so.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk bantu membangkitkan dan memperhalusi deria olfaktori anak dan untuk bantu anak sedar ada banyak dan macam-macam bau dan wangian di sekelliling mereka!

Baca sini untuk cara kenalkan aktiviti ni.

Kalau ikut sebetulnya Smelling Bottle Montessori tak nampak isi dalam. Bagi yang guna container yang boleh nampak, boleh blindfold anak-anak dan minta mereka cari bau yang sama. Bila mereka buka blindfold tu boleh tengok sendiri betul atau salah mereka match! Masa Hana buat ni masa first time, semua salah match. Samalah dengan Haris. Especially bau jintan dan kunyit! Bila buat beberapa kali baru boleh betul-betul dapat bezakan warna kedua tu dam match dengan betul semuanya.

Footnote dari Montessori Commons:

  1. Substances should be natural and non-toxic
  2. Encourage the child to smell flowers, herbs, leaves, bark in the garden, food and drink in the kitchen and recognise other scents
  3. Change the material regally to maintain interest and give a wider variety.  Use different bottles or clean using bicarbonate of soda or similar to neutralise smell
  4. Avoid exchanging the lids as the scents will become contaminated
  5. Indirectly show that you are limiting the amount of scent you inhale by keeping the bottle at a distance
  6. Suggest that the child closes her eyes or uses a blind fold to bring further focus

 

Untuk toddlers boleh ikut cara di Mama’s Happy Hive. Just introduce them to different smells.

Latihan lain yang disarankan dalam buku Gettman:

  • Beri 3 period lesson kepada nama bau-bau yang digunakan.
  • Letak satu set smelling bottles di satu tempat dan satu lagi di tempat (jarak jauh), minta dia hidu dan cari bau yang sama pada set satu lagi, bring back, verify and put back. Continue as long as the child enjoys it.
  • Bring the smelling bottles (hmm mungkin pasar if spices) dan minta cari bau yang seakan sama.
  • Outdoor walk dan explore bau-bauan.

More fun ideas:

Paint + Spices 

Montessori Bells


Mustahil untuk beli Montessori Bells, sebab tersangatlah mahal. Jadi ramai yang DIY guna handbells instead. I was very lucky to buy a set of handbells, dari owner preschool yang nak ditutup dengan harga yang sangat murah, Alhamdulillah. Anyway, similarly boleh beli sini.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk develop child’s auditory sense terutamanya dari segi tones. Secara tak langsung, prepare kanak-kanak pada music. Kalau Montessori Bells yang asal, ada 13 bells. Yang handbells ada ni ada 8 je. Tapi ni kira dah cukup bagus for us, untuk capai tujuan aktiviti ni.

Aktiviti yang kami buat dengan handbells ni. (Diambil dari Montessori Commons)
1. Show the children how to strike a bell and mimic the pitch or sing a short phrase.
2. Beri nama. After the children are very comfortable with this given them the names of the tones that are culturally appropriate. Play a tone and give it’s name in a three period lesson, give two at a time, reviewing ones already done. Give none-adjacent tones so the child can compare.
Games with Names
The child plays a tone and sings it’s name.
Later after the sensorial impression has been given draw the children’s attention to the fact that the names are in the sequence of the alphabet.
3. Establishing up and down

Say, ‘I can play up the bells’, play three notes in sequence getting higher, ‘I can also play down the bells’, play three tones in sequence getting lower. Invite the children to try, they do not need to go in sequence.
Also let the child know the comparatives and superlatives.
Games with up and down
Relate movements reaching up and crouching down with the tones height, ask the child to move in relation to the way you play.

Album di Montessori Primary Guide
To The Lesson on Bells