Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises). (*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right […]

Read more

Memahami Geometric Cabinet

Sebab belajar sendiri kan untuk present ajaran-ajaran Montessori ni pada anak-anak, our pace is much slower. I’ve been stuck with this for a whole week now. Haha.   Untuk Primary (3-6) Mula dengan yang paling mudah: circle, triangles, rectangles, regular polygons, curvilinear figures, and quadrilaterals. […]

Read more

Tasting Bottles

Untuk develop deria rasa dan konsep 4 rasa asas; manis, masin, masam, pahit. Sequence: Pair Identifies and describes tastes Uses language to describe tastes in context  

Read more

DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun: Tujuan Sound Cylinders adalah untuk: Mengasah auditory discrimination Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar. Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches. Tambah vocabulary Bahan asal macam […]

Read more

DIY Geometric Cabinet versi nak cepat

Geometric Cabinet adalah salah satu montessori apparatus yang mahal. Untuk homeschool setting, yang homeschool 3 orang anak je, cam tak berbaloi nak beli. Masa Hana dulu memang tak buat aktiviti ni dan bergantung pada bentuk Metal Inset sahaja. Kali ni disebabkan mula dengan Aqeel.   […]

Read more

Sensorial Period 2 Materials

Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

Read more

Color Box

Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3. Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3. Untuk Color Box 1, guna yang dari Color […]

Read more

Cylinder Block Language

  Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza […]

Read more

Touch Boards & Touch Tablets

Touch boards dan touch tablets adalah untuk latihan refine deria sentuhan. Touch boards yang sebenar macam ni. Gambar ni diambil di website Montessori Album. Satu permukaan kasar (sandpaper) dan satu permukaan licin. Kanak-kanak di latih untuk membezakan kasar dan licin (rough and smooth). Sambil tu […]

Read more

Smelling Bottles

(Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.) Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu […]

Read more