Smelling Bottle

(Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.)

Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu botol dan saya beli 8 botol, untuk 4 bau yang berbeza, setiap satu bau, dua botol.

Bahan-bahan untuk bau pun mudah. Hanya ambil spices, herbs, buah-buah yang ada di dapur. Bau yang memang anak kita hidu hari-hari. Boleh juga ambil dari ubat-ubatan contoh vics, minyak urut, juga bauan pewangi, ambil dari essential oils seperti lavender, rose, jasmine, etc) (*bila guna essential hati-hati pilih ditakuti ada kesan alergik). Dan kalau guna serbuk please bila hidu tu jauhkan sikit supaya serbuk-serbuk tu tak masuk dalam hidung. Masa demo tu pastikan sniff dengan perlahan and with distance and keep reminding them so.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk bantu membangkitkan dan memperhalusi deria olfaktori anak dan untuk bantu anak sedar ada banyak dan macam-macam bau dan wangian di sekelliling mereka!

Baca sini untuk cara kenalkan aktiviti ni.

Kalau ikut sebetulnya Smelling Bottle Montessori tak nampak isi dalam. Bagi yang guna container yang boleh nampak, boleh blindfold anak-anak dan minta mereka cari bau yang sama. Bila mereka buka blindfold tu boleh tengok sendiri betul atau salah mereka match! Masa Hana buat ni masa first time, semua salah match. Samalah dengan Haris. Especially bau jintan dan kunyit! Bila buat beberapa kali baru boleh betul-betul dapat bezakan warna kedua tu dam match dengan betul semuanya.

Footnote dari Montessori Commons:

  1. Substances should be natural and non-toxic
  2. Encourage the child to smell flowers, herbs, leaves, bark in the garden, food and drink in the kitchen and recognise other scents
  3. Change the material regally to maintain interest and give a wider variety.  Use different bottles or clean using bicarbonate of soda or similar to neutralise smell
  4. Avoid exchanging the lids as the scents will become contaminated
  5. Indirectly show that you are limiting the amount of scent you inhale by keeping the bottle at a distance
  6. Suggest that the child closes her eyes or uses a blind fold to bring further focus

 

Untuk toddlers boleh ikut cara di Mama’s Happy Hive. Just introduce them to different smells.

Latihan lain yang disarankan dalam buku Gettman:

  • Beri 3 period lesson kepada nama bau-bau yang digunakan.
  • Letak satu set smelling bottles di satu tempat dan satu lagi di tempat (jarak jauh), minta dia hidu dan cari bau yang sama pada set satu lagi, bring back, verify and put back. Continue as long as the child enjoys it.
  • Bring the smelling bottles (hmm mungkin pasar if spices) dan minta cari bau yang seakan sama.
  • Outdoor walk dan explore bau-bauan.

More fun ideas:

Paint + Spices 

Montessori Bells


Mustahil untuk beli Montessori Bells, sebab tersangatlah mahal. Jadi ramai yang DIY guna handbells instead. I was very lucky to buy a set of handbells, dari owner preschool yang nak ditutup dengan harga yang sangat murah, Alhamdulillah. Anyway, similarly boleh beli sini.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk develop child’s auditory sense terutamanya dari segi tones. Secara tak langsung, prepare kanak-kanak pada music. Kalau Montessori Bells yang asal, ada 13 bells. Yang handbells ada ni ada 8 je. Tapi ni kira dah cukup bagus for us, untuk capai tujuan aktiviti ni.

Aktiviti yang kami buat dengan handbells ni. (Diambil dari Montessori Commons)
1. Show the children how to strike a bell and mimic the pitch or sing a short phrase.
2. Beri nama. After the children are very comfortable with this given them the names of the tones that are culturally appropriate. Play a tone and give it’s name in a three period lesson, give two at a time, reviewing ones already done. Give none-adjacent tones so the child can compare.
Games with Names
The child plays a tone and sings it’s name.
Later after the sensorial impression has been given draw the children’s attention to the fact that the names are in the sequence of the alphabet.
3. Establishing up and down

Say, ‘I can play up the bells’, play three notes in sequence getting higher, ‘I can also play down the bells’, play three tones in sequence getting lower. Invite the children to try, they do not need to go in sequence.
Also let the child know the comparatives and superlatives.
Games with up and down
Relate movements reaching up and crouching down with the tones height, ask the child to move in relation to the way you play.

Album di Montessori Primary Guide
To The Lesson on Bells