Walking on the Line

Berjalan atas garisan adalah salah satu aktiviti kemahiran kendiri Montessori (Practical Life).

Masa pemerhartian Dr. Montessori, beliau perasan yang kanak-kanak ni suka berjalan atas kayu, atas curb jalan tu. Kalau kita pun perasan anak-anak kita suka naik curb jalan, ikut garisan cat di jalan dan seumpanya. Jadi Dr Montessori perasan yang kanak-kanak ni tengah dalam nak sempurnakan sense of balance mereka. Mereka dalam dua sensitive period untuk sempurnakan pergerakan mereka iaitu, masa umur 2-4.5 tahun, kanak-kanak sensitive period untuk koordinasi pergerakan secara sedar (conscious) dan refinement of the senses (2-4 tahun).

Jadi disebabkan sebab-sebab di atas, Dr Montessori cipta aktiviti ni dalam kelasnya untukk bantu kanak-kanak melatih koordinasi, balance, kawal pergerakan otot dan body awareness. (sini)

Nak cari video kanak-kanak berjalan atas garisan, tapi tak jumpa yang ok. Setakat ni yang ni yang paling tepat dengan cara yang ditulis dalam album.

Bahan yang diperlukan:

Description dari Montessori Primary Guide:

2 garisan lurus dan 2 sisi yang sedikit melengkung; bentuk ellipse.  Lebar perlu sedikit lebar dari saiz lebar kasut/kaki kanak-kanak.

Di rumah ni pada asalnya buat one straight line ja. Tengok banyak gambar di pinterest atau blog lain yang buat gitu. Bila baca dengan lebih dalam mengenai aktiviti, tukar line kepada ellipse.

September 2017 punya garisan.

Cara-cara nak kenalkan ikut Montessori Primary Guide juga. Tapi di bawah dah diolah ikut Baytzuhr’s style.

Peringkat pertama:

Demo jalan atas garisan. Ajak jalan sama-sama. Setiap hari, agak-agak cam kita rasa kita dapat ambil perhatian, mula jalan atas garisan. Walaupun begitu, by now, Aqeel hanya akan jalan bila mama dia jalan dan ajak. Dan hanya sampai satu kali pusing. I also added him to bring tray while walking on the line.

Peringkat kedua:

Upkan challenge, dengan tunjuk cara jalan macam ni: letakkan tumit dahulu kemudian jari-jari kaki disusuli dengan jari-jari kaki sebelah lagi sentuh tumit belakang kaki yang depan. Macam dalam video di atas. Jalan dengan perlahan. Boleh juga pasang musik yang tenang dan slow untuk accompany aktiviti ni.

Kalau ada adik beradik lain, tekankan jarak yang sesuai antara diri masing-masing.

Peringkat ketiga:

Extensions! Yang ni menarik (tapi masa tengah taip ni kami belum cuba lagi dan akan cuba inshaAllah) tapi cuba hanya apabila dah mahir dengan peringkat kedua.

A. Berjalan atas garisan bawa bendera atau loceng.
B. Berjalan atas garisan dengan bawa segelas air yang penuh!
C. Berjalan atas garisan dengan bawa 2 objek berlainan. (gelas yang airnya penuh dan loceng)
D. Berjalan atas garisan dengan apa-apa atas kepala. (bean bag atau bakul) (kedua tangan bawa 2objek berlainan tadi)

 

 

Hari Apple


Mula dengan basuh apple, potong, makan.


Apple Stamping


Abang & Kakak balik, buat parts of apple, buat booklet (tak ambil gambar), compare dengan apple sebenar, beritahu yang apple ada banyak jenis dan Haris beritahu yang dia perasan ada nama apple, Red Delicious! Lepas tu tanya rasa lain-lain ke? “Oh, why don’t we test?” Despite the name Red Delicious, jenis ni yang dia paling tak suka! Heee. Haris siap beritahu yang ni ada masam sikit, yang ni berair haha.

Abang and kakak joined apple stamping. Each own a style. Boleh teka siapa punya? Atas kiri, Hana, Atas kanan, Haris, bawah, Aqeel.

DIY Geometric Cabinet versi nak cepat

Geometric Cabinet adalah salah satu montessori apparatus yang mahal. Untuk homeschool setting, yang homeschool 3 orang anak je, cam tak berbaloi nak beli. Masa Hana dulu memang tak buat aktiviti ni dan bergantung pada bentuk Metal Inset sahaja. Kali ni disebabkan mula dengan Aqeel.

 

Template ni boleh download di sini.

Banyak contoh-contoh untuk DIY Geometric Cabinet boleh tengok di sini dan sini (website bahasa Italy, boleh google translate).

Atau, kalau beli juga untuk homeschool yang hanya untuk digunakan dengan beberapa anak sahaja, hehe, boleh baca sini: In Order To Make You Feel Better About That Geometric Cabinet Purchase di What Did We Do All Day.

Geometric Cabinet boleh guna untuk Primary (3-6) sehingga Elementary (6-12) (tak pasti will it be used until Upper Elementary) tapi yang pastinya bila buat ni, Aqeel dan Hana Primary, dan Haris Elementary boleh benefit dari bahan ni.

Menarik sebab untuk ketiga-tiga anak ni presentation dan cara guna berbeza.

Untuk Aqeel hanya bagi sensorial sense sahaja dulu. Dia hanya trace, sense bentuk tu dan match. Cara boleh rujuk sini.  Untuk Hana, beri nama shapes-shapes di Geometry Cabinet dan untuk Haris, lagi mendalam, nama, maksud nama, dan angles, permulaan topik Geometry. Boleh rujuk sini.

 

 

Buku Montessori yang boleh di baca

Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend.

Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni:

How To Raise An Amazing Child the Montessori Way by Tim Seldin
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges) MPH (RM75.50), Kinokuniya (RM75.50), Bookurve (RM70), Bookdepository (RM72.52)

Montessori Play and Learn by Lesley Britton (macam unavailable for purchase je, tak jumpa yang jual online)

Untuk presentations lesson-lesson montessori

Basic Montessori by David Gettman
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM85.34), Bookurve (RM68), Bookdepository (RM56.05)

Teaching Montessori in the Home: The Pre-School Years by Elizabeth G Hainstock
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM67.88), Bookurve (RM55), Bookdepository (RM41.15)

Buku yang ditulis oleh Maria Montessori, untuk mendalami kaedah beliau:

The Secret of Childhood by Maria Montessori

Buku ni explain poin-poin penting penemuan beliau masa observe kanak-kanak. Tak tebal dan boleh cuba baca yang ni untuk biasakan dengan cara penulisan beliau.
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM34.76), Bookurve (RM38), Bookdepository (RM26.80), Opentrolley (must buy RM150 worth) (RM30.61)

The Absorbent Mind by Maria Montessori (buku terakhir)
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM100.43), Bookdepository (RM68.01)

Untuk ajar membaca kaedah Montessori, boleh baca buku ni:

Montessori Read & Write by Lynn Lawrence
Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Bookdepository (RM83.88)

Alternatively boleh cuba cek local library buku-buku ni especially Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Kuala Lumpur.

*may contain affiliate link

Sensorial Period 2 Materials

Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

MaterialsRM
(Professional)
NoteRM
(Alternatives)
Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
Pink TowerDah ada mini
Brown StairMissing one stair42.90
Red RodsDah ada mini48.00
Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
DIY Color Box 2
DIY Color Box 3
Geometry CabinetDIY
Binomial CubeDah ada
Geometry Solids103Dah ada mini25.00
Touch BoardsDIYDIY
Touch TabletsDIY
BlindfoldDIY
FabricsDah ada
Stereognostic BagDah ada
Baric TabletsDIY
Tasting BottlesDIY
Sound BoxesDIY