Nota Diftong & Vokal Berganding

Pengenalan tentang ni boleh baca di Cikgu Hijau.

Hanya vokal bergabung aiau, dan oi diiktiraf sebagai diftong. Vokal bergabung yang selain daripadanya dikenali sebagai vokal berganding. [sumber] jadi gua,tua,dan peria bukan diftong.

Vokal bergabung pun ada juga ai, au dan oi. Jadi untuk senang beza mana diftong, mana vokal bergabung, baca dengan kuat dan pisahkan ikut suku kata. Contoh:

‘bau‘, ‘kau‘ dan ‘wau

Ba-u (vokal berganding bunyi asing), kau (satu kali nafas), wau (satu kali nafas).

Contoh lain ai, au, oi vokal bergabung:

ai  –  air, aib, ajaib, arkaik, taip, sains, ghaib

au – aur, baur, gaun, sauk, maung, baulu, sauh, kaunter

oi – eksploit, eksploitasi, heroin, koir. ” [sumber]

Bila baca, kita tak baca satu nafas, jadi ini bukan diftong.

Lagi senarai vokal bergabung: ai, au, oi, ia, io, iu, ea, eo, eu,  ua, dan ui

 

Rujukan:
Cikgu Hijau 
Cikgu Pen Merah 
My Lovely Day Book
Sumber Pendidikan 

Montessori Scope and Sequence & Record Keeping Period 2

Wah. Dah bulan 6 dah ni (baru balik rumah dari beraya di kampung.) Semangat barulah harapnya dah 2 bulan cenggitu je, macam-macam kejadian. Alhamdulillah.

Jadi kat bawah ni adalah Scope & Seqeuence Period 2 untuk Aqeel.

Period 1 sebelum ni banyak fokus pada practical life. Kali ni sambung pada advanced practical life. Setakat ni tak banyak pun yang terbuat sebab Aqeel asyik mengelak untuk buat practical life activities di shelf. Dia banyak join aktiviti harian je, dan lately adalah nampak dia nak buat. Disebabkan pencil grip dia macam tak kena, bila tanya this one montessorian ni dia respon yang Aqeel perlu banyakkan practical life, which makes me tengok dan reflect semula.

Sandpaper letters ni ikut cara Dwyer.

2 area baru di tambah kali ni. Sensorial dan Math. Sebenarnya Math, disarankan mula kenalkan umur 4 tahun ke atas, tapi sebab Aqeel sensitive periodnya Math, jadi mula awal.

Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises).

(*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right brain development and body control yang sesuai.)

The material which I have described serves to educate the eye to distinguish difference in dimension, for the child ends by being able to recognize at a glance the larger or the smaller hole which exactly fits the cylinder which he holds in his hand. – Maria Montessori, Dr. Montessori Own Handbook

Cylinder Blocks atau juga dikenali dengan Knobbed Cylinder adalah empat blok yang mempunyai 10 silinder bertombol pada setiap satu blok yang boleh muat masuk dalam lubang-lubang di blok. Keempat-empat set silinder ni berbeza dari 1, 2 atau 3 dimensi.

Blok 1: Ketinggian sama. Diameter bertambah dari kurus ke tebal. Beza dua dimensi: panjang dan tebal.


Blok 2: Ketinggian bertambah. Diameter bertambah dari kecil ke besar. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 3: Ketinggian berkurang. Diameter bertambah. Beza tiga dimensi: panjang, tebal & tinggi.

Block 4: Ketinggian bertambah. Diameter sama tebal. Beza satu dimensi: tinggi.

Sumber Imej: Dr. Montessori’s Own Handbook (dalam buku ni hanya bincang 3 blok sahaja.) blok 3

Tujuan: 
Langsung: Visual discrimination
Tak langsung: Persediaan jari-jari untuk menulis.

The aim is not an external one, that is to say, it is not the object that the child should learn how to place the cylinders, and that he should know how to perform an exercise.

The aim is an inner one, namely, that the child train himself to observe; that he be led to make comparisons between objects, to form judgments, to reason and to decide; and it is in the indefinite repetition of this exercise of attention and of intelligence that a real development ensues. – Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook

Control of Error:
Setiap silinder akan masuk dalam lubangnya.

The educative process is based on this: that the control of the error lies in the material itself, and the child has concrete evidence of it. The desire of the child to attain an end which he knows, leads him to correct himself. It is not a teacher who makes him notice his mistake and shows him how to correct it, but it is a complex work of the child’s own intelligence which leads to such a result. Hence at this point there begins the process of auto-education.- Maria Montessori,  Dr. Montessori Own Handbook


Presentation

  • Mula dengan Blok 1.
  • Namakan “Cylinder Block” dan demo bagaimana cara bawa blok dengan memegang kedua-dua hujung blok.
  • Letakkan blok atas meja perlahan-lahan, tiada bunyi (tanpa mat) lebih kurang 4 inci dari hujung meja. Tinggalkan ruang depan tu untuk letak silinder-silinder di depan blok tu nanti.
  • Pegang tombol dengan menggunakan ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah (jari-jari yang akan digunakan untuk menulis).
  • Keluarkan silinder satu per satu dan letakkan perlahan-lahan tanpa bunyi atas meja di depan blok, antara kita dan blok secara rawak. Mula dengan yang bertentangan (paling tebal, paling kurus). (*tengok video ni untuk anak yang letak silinder dengan bunyi kuat.)
  • Mula letak semula silinder ke dalam lubang bermula yang paling kecil.
  • Ambil silinder yang paling kecil dan tengok dengan teliti.
  • Tengok pada lubang untuk cari padanan. Hanya menggunakan deria penglihatan untuk cari lubang mana silinder tu berpadanan dan bukan dengan letakkan silinder di atas mana-mana lubang untuk cari padanan.
  • Letak silinder ke dalam lubang dengan penuh cermat.
  • Sambung lakukan hingga semua masuk lubang masing-masing.
  • Keluarkan semua silinder semula dan ajak kanak-kanak buat.
  • Lepas ni boleh mula guna tiga blok yang lain secara satu per satu.

Sequence:

  1. Blok 1 seperti presentation.
  2. Blok 1, 2, 3, dan 4 satu persatu.
  3. Kombinasi dua blok yang disusun berbentuk ‘V’
  4. Kombinasi tiga blok yang disusun berbentuk segitiga.
  5. Kombinasi empat blok yang disusun berbentuk segiempat.

Games:

  • Distance game (memory game without language): Ambil satu blok silinder dan remove semua silinder. Letak blok yang kosong tadi berjauhan. Demo marking one socket (with stick etc) and tell child you’re going to try to remember that socket to try to find the cylinder that matches. Look at socket for several moments. Return to cylinders and obtain correct one. Return to block and place in socket. Invite child to perform activity. Child can go on to work with more than one block with this game.
  • Blindfold
  • Circle cards

 

Resources:

Dari infomontessori

Video Madam Homfray

Video presentation 1 (in this video and couple of other videos, mereka ukur lilit silinder dan lubang soket tu, tapi memandangkan dalam video Madam Homfray tak buat camtu, dan tujuan material ni adalah untuk visual discrimination, jadi tak buat ukur lilit tu)

Kita Sebagai Pereka Prepared Environment

3 aspek peranan dewasa dalam persekitaran Montessori:

  1. Kita sebagai pereka, prepare & maintain prepared environment
  2. Kita sebagai penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran
  3. Kita sebagai pemerhati
  • Pereka prepared environment

Dengan berbekalkan ilmu perkembangan kanak-kanak, kita dapat prepare environment yang membantu perkembangan mereka. Jadi boleh reka ruang, sediakan perabot, bahan-bahan dalam rumah ikut perkembangan mereka. Kita tahu apa yang mereka perlu, apa yang mereka dah ready.

Biasa kita tengok ramai ibu-ibu di luar sana yang ikut kaedah Montessori ni, ruang mereka akan berubah masa anak mereka bayi, bila mereka boleh merangkak, bila mereka nak jalan, bila mereka dah boleh berjalan.

Persekitaran bagi infant:

Baca: Montessori Infant Room Newborn (Birth to Three Months) di how we montessori.

Baca: Preparing a Montessori Newborn Space in Your Living Room di Living Montessori Now

Bila baby dah mula bergerak boleh install shelf macam di The Kavanaugh Report:

Bila dah mula merangkak dan mula nak bangun:

The pull up bar across the floor mirror is the classic Montessori nursery addition for a mobile baby. It's not there for us to "exercise" her with. It's not there for her to be an early walker. It's quietly there for when SHE'S ready. When more nerves have myelinized and more muscles have strengthened from lots and lots of scooting, rolling, slithering and pushing up. When she can experience the wonder of her own abilities without force. ❤️ It's too painfully common to compare how early our babies did things, when what probably matters in the long run is how they learned things. She may not use this for a few good months even, and I'm happy to wait, watch, and savor.❤️ #montessorifrombirth #educaringapproach #preparedenvironment #montessoribabyroom #rie

A post shared by diy corporate mom (@diycorporatemom) on

Atau bila dah mula memanjat tu, boleh invest untuk Pikler triangle:

Baca: A little Pikler Inspired di The Kavanaugh Report

  • Penghubung dinamik antara kanak-kanak dan persekitaran

Kita dah prepare, tugas seterusnya adalah untuk hubungkan mereka dengan persekitaran yang kita prepare untuk mereka explore.

In our case, ada beberapa kali yang shelves tu di ignore. It helps kalau kita juga duduk di situ buat sama-sama. We care for the materials the best way we can, they’ll do the same. We enjoy working with materials, they’ll do too. Thus, we entice the child. Disebabkan dalam Montessori Homeschool takde peers yang lain yang boleh motivate anak kita (tambah lagi kalau anak sorang) kitalah yang main peranan adult dan juga peers. ^^;

 

  • Skillful Observer

Dah buat dua di atas, kita observe and take note. Apa yang dia pilih, apa yang dia tak pilih, apa yang dia tengah minat, apa yang dia repeat buat. Kita reflect dan give ideas what to plan next cth apa lesson atau activity utk bagi next, atau kenalpasti halangan kepada perkembangan semulajadi kanak-kanak.

Pouring / Menuang

Aktiviti menuang adalah antara aktiviti asas Montessori dan antara yang mula-mula dikenalkan pada kanak-kanak.

Kenapa aktiviti menuang?

Banyak aktivti harian di rumah yang melibatkan menuang seperti tuang air ke dalam gelas untuk minum, tuang susu ke dalam mangkuk untuk makan cereal, memasak, siram tumbuhan dan lain-lain. Mereka cenderung untuk ikut apa yang dewasa di sekeliling mereka buat (kita mak-mak), jadi mereka sangat suka aktiviti ni!

Ia juga adalah satu langkah awalan ke arah mereka berdikari seperti menuang air sendiri untuk minum; mereka boleh ambil sendiri dan tuang sendiri minuman bila-bila mereka mahu.

Dan jangan fikir aktiviti menuang, hanya sekadar menuang. Banyak proses sebenarnya terlibat dari aktiviti yang simple ni. Cara pegang handle guna pincer grip – prepare untuk menulis. Angkat dan support dengan tangan sebelah lagi supaya bantu control pergerakan supaya tak tuang terlalu laju – self control, bila menuang dari mulut ke mulut, eye-hand cooordination. Mereka juga perlu tahu bila perlu berhenti supaya tak tumpah. Semua ni memperhalusi kemahiran motor halus mereka.

Aktiviti menuang ni bantu kanak-kanak develop:

  • ke arah kemahiran hidup seharian
  • order
  • concentration
  • coordination
  • independence

Sequence

Ada sequence untuk buat aktiviti ni. Montessori thoughtfully designed semua aktivti ada sequence supaya kanak-kanak bermula dengan yang paling mudah untuk mereka mudah berjaya buat yang mana akan tingkatkan self confidence mereka.

Aktiviti ni mula dengan guna bahan yang besar dahulu, contoh kacang kering yang besar, kemudian beras atau pasir. Saiz pitcher pun jadi peranan. Pelbagai jenis pitcher digunakan untuk tambah challenge dan juga untuk tarik minat kanak-kanak untuk terus buat. Bagi mereka berlatih beberapa kali hingga OK sebelum ke step seterusnya yang lebih mencabar.

Kenapa bahan kering dulu?

Sebab macamanapun akan tumpah kalau tuang air. Jadi dengan mula dengan bahan kering, kanak-kanak boleh berlatih kemahiran ini dengan mudah. Bila tumpah senang untuk mereka kutip semula. Mengutip bahan yang tumpah ni pun, melibatkan banyak kemahiran! Pincer grip, eye hand coordination, order. Mereka juga biasakan diri dengan kemaskan semula jika tumpah.

Peringkat pertama – guna pasta atau beans besar

Peringkat kedua – lentils atau beras

Peringkat ketiga – air

Container pula boleh cari di kedai dapur, cari creamer atau milk pot. Atau di @baytzuhrshop

Kerusi dan Meja Kanak-Kanak

Dah lama terfikir nak beli meja dan kerusi untuk Aqeel. Yang ada sekarang pun OK, tapi rasa cam nak lagi satu meja dan kerusi khas untuk snacking. Ini belum ada. Bila Aqeel ambil sendiri makanan, dia hanya ada tiga pilihan untuk makan, di meja aktiviti (yang akan berserabut bercampur-campur dengan bahan aktiviti), meja makan yang tinggi, atau lantai. Jadi fikir memang perlu ada satu tempat khaslah untuk snacking atau makan, supaya I don’t have to go around the house picking up crumbs and plates. Bila ada tempat khas, hopefully boleh pupuk makan dan kemas, please.

Kerusi yang dipilih mestilah sesuai dengan ketinggian anak-anak, yang mana bila mereka duduk, tapak kaki tu flat cecah lantai.

Gambar dari: Physifun (sila buka dan baca macam-macam tips lagi)

Sebab tu dalam kelas tulen Montessori, kita boleh jumpa kerusi yang pelbagai ketinggian sesuai untuk ketinggian bagi kanak-kanak 3-6 tahun!

Tips dari website Kidzoccupationaltherapy.com:

The first thing to look at when assessing a child’s workspace is how they are sitting on their chair. Think 90-90-90. Ninety degrees of hip flexion, ninety degrees of knee flexion, and feet flat on floor with ankles at a ninety degree angle. The desk surface should be at about 2-3 inches above their elbow (measure when elbow is bent down along the side of their body) and their shoulders should be relaxed.

Di website Manine Montessori ada carta ketinggian meja dan kerusi yang disarankan untuk umur-umur tertentu.

So now I need three different table and chairs! Tapi meja aktiviti ni kerusi dan meja dah sesuai dengan Hana. Cuma Haris dengan Aqeel jelah.

Setakat cari-cari meja kayu untuk saiz Aqeel dan warna natural wood tak mencapap hanya di IKEA.

Harga pun affordable RM79 with 2 chairs. Now, kalau tinggi boleh je gergaji dan potong. Sama macam kebanyakan ramai Montessori mom di luar sana buat.

Dan untuk Haris pun ada meja yang adjustable dari IKEA juga! Harga agak mahal, tapi boleh pakai lamalah juga kan sebab adjustable! Berkenan sangat.

 

Ataupun ada manufacturer dan brand di luar sana yang keluarkan adjustable meja dan kerusi. Boleh google children ergonomic table. Kebanyakannya saiz kanak-kanak sekolah rendah ke ataslah.

Moontessori Tripod/Triangle

3 komponen penting dalam jayakan Montessori. Saling berkait antara satu sama lain. Semua sama penting. Kalau rasa cam kenapa nak buat Montessori ni tak jadi? Take a step back and review each one. Environment semua dah prepare, are we ourselves prepared? Diri kita dah prepare, tapi adakah environment tu prepared? Tapi ikut pengalaman biasanya jatuh pada diri sendiri yang tak prepare. 😂 Masa gi training hari tu, banyak praktikal yang kami perlu buat dan role play. Role play teacher yang paling payah. Setiap ayat dan perkataan yang trainer guna, flow conversation dengan kanak-kanak. Rasa cam perlu ada course khusus pula untuk tu. (In my case, sekarang ni semua ke laut 😩)

AMI Certificate!

Alhamdulillah, I did it! Berjaya!

Ya Allah. Habis tu rasa cam nak nangis (nangis dah pun). Seriously. It was an intensive 9 days. No, it was more. 9 days of full lectures & practicals, 9 hours of observations, couple more hours for essays & assignments. 60 contact hours and more! It was intense. I couldn’t have done it without full support of hubby. Thank you so much jagakan anak-anak for these 2 weeks, juggling between long distance work commitments. Love you til Jannah. <33 and Haris thank you sangat memahami dan tolong papa jaga adik-adik. Hana, thank you sangat layan adik dan berdikari dalam banyak hal. Aqeel, thank you for hanging in there! Nak last-last tu he couldn’t take it anymore, clinging and crying whenever I left. Being on this foreign land for 2 weeks for a non traveller like us, teaches us a lot.

Memang terfikir nak share hari ke hari, atau mingguan apa yang belajar. Tapi tak sempat. Balik je, layan anak-anak, buat assignment. Ada 3 je hari cuti in between, masa tu lah baru keluar jalan-jalan. No. 1 hari cuti tu habiskan masa dengan buat observation. 2 hari je dapat jalan. Cuaca sejuk, hujan, berangin. Waktu malam awal. Jadi, inshaAllah balik Malaysia nanti, akan share. ^^