Montessori Bells


Mustahil untuk beli Montessori Bells, sebab tersangatlah mahal. Jadi ramai yang DIY guna handbells instead. I was very lucky to buy a set of handbells, dari owner preschool yang nak ditutup dengan harga yang sangat murah, Alhamdulillah. Anyway, similarly boleh beli sini.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk develop child’s auditory sense terutamanya dari segi tones. Secara tak langsung, prepare kanak-kanak pada music. Kalau Montessori Bells yang asal, ada 13 bells. Yang handbells ada ni ada 8 je. Tapi ni kira dah cukup bagus for us, untuk capai tujuan aktiviti ni.

Aktiviti yang kami buat dengan handbells ni. (Diambil dari Montessori Commons)
1. Show the children how to strike a bell and mimic the pitch or sing a short phrase.
2. Beri nama. After the children are very comfortable with this given them the names of the tones that are culturally appropriate. Play a tone and give it’s name in a three period lesson, give two at a time, reviewing ones already done. Give none-adjacent tones so the child can compare.
Games with Names
The child plays a tone and sings it’s name.
Later after the sensorial impression has been given draw the children’s attention to the fact that the names are in the sequence of the alphabet.
3. Establishing up and down

Say, ‘I can play up the bells’, play three notes in sequence getting higher, ‘I can also play down the bells’, play three tones in sequence getting lower. Invite the children to try, they do not need to go in sequence.
Also let the child know the comparatives and superlatives.
Games with up and down
Relate movements reaching up and crouching down with the tones height, ask the child to move in relation to the way you play.

Album di Montessori Primary Guide
To The Lesson on Bells

Metal Insets

  • Metal Inset bantu kanak-kanak mengawal peralatan menulis dan prepare tangan untuk aksi menulis.
  • Metal Inset hanya boleh digunakan apabila kanak-kanak sudah boleh memegang alat tulis. Ia adalah untuk memperhalus kebolehan menggerakkan alat menulis dengan precision and ease.
  • Sentiasa mula di sebelah kiri bawah bentuk. Cari titik mula dengan letak tangan kanan crossing over tangan kiri yang pegang knob  dan letak mata pensil bawah wrist tangan kiri. Trace ikut putaran jam mengelilingi bentuk dan berakhir di titik mula tadi.
  • Pastikan siapkan tracing bentuk tanpa gangguan, tanpa angkat pensel.

 

Presentation 1:

Perlukan 3 pensil warna yang berlainan warna. Kertas putih saiz sama seperti saiz frame inset.

  • Ambil frame dahulu dan letak atas kertas putih. Trace.
  • Alihkan. Guna pensil warna yang lain, ambil inset letak atas bentuk yang ditrace tadi dan trace. (superimpose)
  • Alihkan. Boleh nampak dua line dengan warna berbeza yang dipanggil “double line”.
  • Dengan pensil warna satu lagi, penuhkan dalaman bentuk tu dengan line panjang, mula dari kiri ke kanan, dan atas ke bawah (seperti dalam video). Pastikan memenuhi ruangan, jarak sama antara satu sama lain dan tak melebihi garisan.
  • Habis presentation dan minta kanak-kanak buat.

“The frame is traced first then set aside, then the inset is to be placed on the traced line so nothing is seen then traced in a 2nd color. With a third color starting filling in with lines a bit of space apart, practicing going from one side to the other, curving around to come back, etc. The goal is to use the “double-line” created by the double-tracing as a buffer because we are trying to make our lines from the inside of the tracing, with the secondary outer line as a back-up (helps the child gain success while still learning). From there we go on to a variety of stages and overlapping figures, etc. Just one way of doing it.” – Jessica Welsh in Montessori Homeschooling FB Group

“If there is great misuse, they should be taken out of the class for a while. They can then be introduced later with great attention to the care of use.”

Presentation 2:

Sama seperti presentation 1 tapi line yang dibuat dalam bentuk tu dibuat rapat-rapat.

Presentation 3:

 

Resources:

Le Semaine Montessori 
To The Lesson 

 

Montessori Mat/Rug


Salah satu prinsip montessori yang saya rasa boleh diterapkan bila buat aktiviti/homeschool di rumah. Kenapa dalam alam Montessori mereka guna mat/rug untuk ‘kerja’ kanak-kanak? It defines a workplace for children. Sentimen tu akan jadi sebahagian dalam diri yang untuk buat kerja ada tempatnya, macam kita dewasa ni ada tempat kerja kita di meja. Jadi selain diajar cara untuk bawa, roll and unroll mat, dalam kelas Montessori juga ajar manner to work around the mat. Untuk hormat tempat kerja orang lain, tidak untuk dilangkah, pijak dsb. Dalam rumah ni guna floor mat yang dibeli dari Daiso dan yang kecil sikit placemat meja tu.

Anyway, I showed this video to Hana, and she followed it! Ha. Video ni lagi lebih efektif tunjuk presentation dari mak dia. Uhuk

Silence Game

Ada banyak versi macamana nak main Silence Game ni termasuk dalam Gettman, album online, dan blog lain. Tapi kebanyakannya untuk satu kumpulan kanak-kanak yang ramai. Disebabkan di rumah ni, biasanya ada Hana, Aqeel dan saya, dan saya buat game ni sesuaikan dengan situasi kamilah. Tujuan Silence Game ini adalah untuk control of movement. “The ultimate control of movement is to create absolute immobility, the most obvious sign of which is ‘silence'” – Gettman. Makes sense, isn’t it? Untuk kanak-kanak, memang tak duk diam. Jadi untuk mereka duk diam, tak bergerak, perlukan banyak control dari mereka, kan? So I think this is the best exercise/game yang boleh dibuat oleh mana-mana sekolah atau rumah. Bila mereka dapat capai Silence Game ni, mereka akan dapat dengar dengan bunyi-bunyi disekeliling mereka tanpa bunyi bising; suara burung, kereta, kapalterbang, dll, dan bunyi dari dalam mereka sendiri, bunyi degupan jantung, bunyi nafas, dll. “For most children, becoming still and silent suddenly opens up a whole new world of subtle, interesting sounds, which were first previously covered by the child’s own noises and motions.”

Note untuk diri sendiri: Panggil Aqeel dulu baru Hana. Next boleh tanya dengar bunyi apa? Next exercise ni buat dengan sendirinya. (buat board silence dan letak di shelf?) Ada sesetengah , buat silence game ni letak lilin. Saya tak nak buat macam tu. Jadi rasanya cukup hanya dengan perkataan Silence atau gambar yang tunjukkan ketenangan camtu.

The class needs to be calm to do this game. The Silence Game doesn’t work if the class is out of control. – Montessori Mom

[From IG]

I was reading about Silence Game when I realised it was suddenly quiet after they were being… chaos. Kakak was working on 100 board and Aqeel quietly watching her (it was a long 5 minutes before he made that shriek captured in video 😅). And I introduced them the Silence Game. Mula-mula introduced asing-asing. Buat untuk Hana dulu. Pastu untuk Aqeel. Aqeel biasalah mana duk diam dan tak faham lagi arahan memula ni. Huhu. Ptg tadi cuba dua-dua. Aqeel ikut kakak. Honestly I didn’t expect for them to enjoy this game. Budak-budak ni mana boleh duk diam? I told them we’re going to play a game called Silence Game and pointed to the not so perfect silence sign. 😅 I told them to sit and closed their eyes. When I called their names, come to me quietly. Kakak chose a place to sit. I sat in one corner across them. I counted quietly to 10 then whispered kakak. She walked quietly to me and waited me to call Aqeel. I whispered Aqeel’s name quite a few times, rasanya sebab tak tahu kena datang jalan. Hehe. Did it a few times with me increasing the counting everytime, 15-20-25. And Hana wanted me to do it too. So I sat, closed my eyes, and started listening everything around me. I guess this is what they were hearing as well. They both whispered my name. After that they revised the game, after being called their name, they slowly walked and bear hug.

 

 

Sumber-sumber lain:

Montessori Training Read the variations part 2 and 3. Links at bottom of the page.
Planting Peas
Living Montessori Now
Montessori Print Shop
Montessori Services
Infor Montessori
Montessori Mom
LeportSchools
Montessori Silence Game & Variation di Montessori Works
The Hills Montessori Omaha
Every Star is Different
My Montessori Journey
My Montessori Album
The Natural Homeschool
Sugar, Spice & Glitters
Montessori Nature
Growing Hand on Kids

I Spy Stage 5 & 6

Mula dengan main stage 4, pilih perkataan sikit dulu yang hanya ada 3 bunyi sahaja. eg ‘book’; b-oo-k. Ulang beginning sound dan ending sound kemudian tumpukan kepada middle sound ‘oo’ dan sebut semua bunyi ikut urutan, b-oo-k. Ulang dengan perkataan lain (3 bunyi) dan gradually naikkan kepada 4 bunyi perkataan kemudian 5 bunyi perkataan. Setiap kali analayse middle sound dan sebut semua bunyi ikut urutan.

*mula-mula guna beberapa objek yang beginning dan ending sound sama, middle sound lain. Kemudian, beginning dan ending sound yang lain-lain.

 

 

Sandpaper Letter

(Ni tak ikut warna yang digunakan dalam Montessori. Sepatutnya vowels-biru, consonant-merah, double letters-hijau)

Akhirnya, siap DIY sandpaper letters. Download dari sini. Tapi nak buat juga untuk double letters. Jadi rupanya boleh buat sendiri je. Download font Primer Print, di website dia juga ada atau boleh google juga. Buka Microsoft Windows dan taip saiz 500. Otherwise, untuk double letters, boleh download sini.

Seiring dengan stage 3 I-Spy/Sound Games, dah boleh kenalkan Sandpaper Letters. Tujuan sandpaper letters adalah untuk associate bunyi-bunyi yang mereka belajar dengan simbolnya. Kalau ikut Buku Gettman, double letters/phonogram dikenalkan bersama-sama dengan 26 huruf yang kita tahu. Phonogram di sini bermaksud, gabungan dua huruf yang mana bila bergabung menghasilkan bunyi yang lain, contoh, ch, sh. Jadi kalau ikut cara dalam buku Gettman kenalkan satu huruf vowel, satu huruf consonant dan satu double letters. Maximum 3 huruf setiap masa.

Presentation

  • Namakan Sandpaper Letters, tunjuk mana disimpan, pilih satu consonant, satu vowel dan satu double letters dengan bentuk yang beza. (cth i, f, oy). Letak di atas meja yang mana boleh duduk bersama-sama.
  • Sensitise jari kita dan jari kanak-kanak. (Setiap aktiviti Montessori yang menggunakan sentuhan perlu sensitise jari).
  • Tunjukkan macamana nak sentuh, “using a light continuous touch of the index and middle fingers of the dominant hand.” seperti video di bawah:

  • Main aktiviti I Spy stage 3, guna satu bunyi dari salah satu 3 sandpapers.
  • “Would you like to see what sound () looks like?”
  • Letak sandpaper letter tu betul-betul depan kita dan kanak-kanak. Sebut bunyi huruf sambil trace huruf. Ulang.
  • Dan ulang untuk kedua-dua huruf kemudian buat 3-period lesson. Selepas kenalkan ketiga-tiga dan kanak-kanak ikut buat, ulang semula main I Spy stage 3 untuk ketiga-tiga bunyi.

Exercise 1) Kenalkan semua sandpaper letters sehingga kanak-kanak ingat semua.

Exercise 2) Main semua stage I Spy, tapi instead of just sebut bunyi huruf, tunjuk board. “I spy with my little eye something that begins with…” (tunjuk satu board).

 

Kerja?

Kenapa dalam Montessori sebut kanak-kanak tengah buat ‘kerja’ dan mereka sendiri pun diberitahu setiap aktiviti yang mereka buat dalam persekitaran Montessori ‘kerja’?

“Montessori believed that the young child ‘at play’, whether on the playground, at home, or in pre-sechool, has most of the same feelings and needs as an adult ‘at work’. – Gettman

 

Scope of Sequence & Record Keeping Period 1

Untuk Homeschool Montessori di rumah, tak mungkin kita boleh buat sama seperti di sekolah Montessori sebab biasanya tak cukup ruang dan materials (apparatus Montessori mahal T_T) untuk sediakan setiap shelf bagi setiap 5 subjek. Jadi biasanya kita rotate trays di shelf yang ada dan peringkat-peringkat yang tersenarai dalam buku Gettman sangat membantu. Membantu dari segi ‘kerja’ apa untuk letak di shelf dan kenalkan. I hope I make sense. ^^;

Ada peringkat-peringkat untuk dikenalkan aktiviti-aktiviti Montessori pada kanak-kanak. Dalam buku Gettman, beliau bahagikan sehingga 7 period. Tak kira untuk kanak-kanak yang baru mula 2.5 tahun atau older children yang baru mula. Yang older children mungkin dapat buat setiap lesson dengan laju. Ada aktiviti yang perlu mahir dahulu sebelum mahir sebelumnya. Yang paling penting, ikut keperluan anak dan minat mereka. Juga take note, ini juga hanyalah guide. Setiap perkembangan anak adalah berbeza.

Period 1 banyak fokus pada practical life. Untuk practical life tidak terhad pada apa yang disenaraikan. Yang penting, rutin dan cara kita di rumah dan juga ikut budaya dan agama. Apa-apa yang kita buat di rumah, mereka ikut serta. Contoh, basuh pinggan mangkuk, basuh baju dsb.

Senarai di bawah ambil rujukan dari buku Gettman, di Montessori Trails, lain-lain scope and sequence dan record keeping yang jumpa di Google yang disesuaikan untuk Aqeel, yang nak masuk 27 bulan. PS me: Remember to follow his lead and to look out for his sensitive period.