Mielination dan Kaitannya dengan Perkembangan Bayi

Mielination ni menarik. First time dengar terms ni masa training. Ni kira terms medic dah ni, tapi penting untuk tahu dan faham perkembangan kanak-kanak terutamanya peringkat bayi. Ianya banyak berkait dengan development of movement kanak-kanak, particularly pergerakan voluntari (yang boleh dikawal). (*saya bukan doktor dan pakar dalam bidang ni, […]

Read more

Letter Sounds

Bunyi dalam bahasa walaupun English ada beberapa bunyi yang tak sama, sebab slang. Yang paling ketara, American English dan British English. Masa pergi training di New Zealand hari tu pun, ada beberapa huruf sama tapi bunyi sedikit berbeza. Jadi yang bagusnya kaedah ikut bunyi ni […]

Read more

Nursery Rhymes & Action Songs

Banyak benefit dari action songs dan nursery rhymes. Songs especially very important in Montessori Environment. Masa training hari tu, hari kami dimulai dengan lagu kanak-kanak (juga dapat belajar lagu Maori!) dan ada latihan aktiviti nyanyi lagu dalam kumpulan. Antara sebab yang saya sangat suka dengan […]

Read more

Week 1: Stars & The Sun

Mula-mula tunjuk video ni untuk dapat pemahaman yang dunia ni terdiri dari sebesar-besar alam semesta sehingga sekecil-kecil quarks. Prinsip Montessori ajar konsep menyeluruh / besar dan kecil-kecil-kecil. Follow up video ni buat Cosmic Nesting Boxes atau Me on the Map. (Bagi solar system dan galaxy […]

Read more

Language in Childhood

Nota: Masa baca buku ni, ada topik kecik Maria Montessori tulis pasal defect of language yang relevan dengan speech delay yang makin banyak sekarang ni. Excerpt in The Montessori Method (1912): “Defect of Language Due to Lack of Education Defects and imperfections of language are […]

Read more

Aktiviti Bahasa Pertama

Untuk permulaan, aktiviti bahasa fokus pada percakapan (spoken language). Boleh mula umur 18bulan ke atas. Masa ni kalau ikut perkembangan, anak-anak kemuncak bercakap. Bak kata omputeh, explosive. Macam-macam perkataan, frasa dan ayat yang keluar dari mulut mereka secara mendadak! Saya perasan perkara ni dengan Aqeel. Sebelum […]

Read more

Surah al-Mulk

Projek mama dan Haris bulan sertai quran journaling challenge, Surah Mulk. Rujukan: Transcript  Corpus Quran  Quran  Ibrah Surah al Mulk Tak habis video ni  😥

Read more