Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

*may contain affiliate links*

[Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

0-2

  • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
  • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
  • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
  • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
  • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
  • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
  • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
  • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
  • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

2-3

  • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
  • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
  • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
  • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
  • Buku fakta dan fiksyen

3-4

  • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
  • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
  • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
  • Buku yang deal dengan emotions. 
  • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
  • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

4-5

  • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
  • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
  • Banyakkan buku rujukan.
  • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
  • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
  • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
  • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

5-6

  • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
  • Boleh mula baca buku chapter.
  • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
  • Roald Dahl.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.