• Language,  Montessori

    Reading Folders

    Aim
    To help children learn the various spellings commonly found in English for the phonograms already learned, so as to enlarge the child’s reading and writing vocabulary (pg 153)

    Dalam satu bekas ada 13 Reading Folders. Folders ni beli sampul paling kecil je. Di depan (cover) tulis spelling sandpaper letter phonograms. (13 bunyi phonograms dan their alternative spellings):

    Bunyi : Spelling

    e: e, ea
    f: f, ph
    j: j, gi, ge
    oy: oy, oi
    ai: ai, ei, ay, a-e
    er: er, ir, ur
    ee: ee, ea, e-e, ie, y
    s: s, ce, ci
    ou: ou, ow
    ie: ie, i-e, igh, y
    oa: oa, ow, o-e, oe
    or: or, aw, au, ough
    ue: ue, u-e, oo, ew

     

  • Home Learning

    Money

    Goals

    PK: Understands units money & recognise related symbols (RM, cents)
    K-2: Understands RM1=10x10sen etc
    K-2: Using concrete materials is able to count in units of money (eg counts 3 quarters as 75 cents).
    K-3: Uses language associated with money to describe amounts and make comparisons (eg costly, affordable, expensive, inexpensive).
    K-3: Makes comparison regarding amounts of money (eg this item costs $1.25 more than that item).
    K-3: Estimates the cost of an item. Uses sources to determine actual cost. Compares estimate to actual value using comparison words (equal, less/greater than).
    1-3: Applies knowledge of equivalancies to create a conversion table for units of money.
    1-3: Applies knowledge of equivalancies and multiplication and division to convert between units of money (eg dimes to dollar, dollars to quarters).
    1-3: Rounds to the nearest whole dollar.
    1-3: Rounds to the nearest quarter.
    1-3: Rounds to the nearest dime.
    1-3: Rounds to the nearest nickel.
    1-3: Is able to complete mathematical operations with money.
    1-3: Is able to make change with money.
    1-6: Solve story problems involving various units of currency (dollar, quarter, dimes, nickels and pennies). Uses dollar and cents symbol appropriately.
    2-6: Applies knowledge of units of money in practical ways (eg calculates cost of grocery list, wish list)
    5-6: Convert currencies

    Resources

    Teach the Names of Coins & Money di The Measured Mom
    7 Ways to Teach Kids Money di Living Well Spending Less
    Earning, Spending 
    Money Management 
    Differentiating Math 
    Learning Money through Word Problems                                                                                                      Fun Ideas for Creating a Money Unit Study 
    25 Fun Money Activities for Kids 
    Fun Money Games Teach Kids 
    Teach Kids Budget Money 
    Clean Pennies with Vinegar 

  • Mathematics,  Montessori

    Golden Beads Dynamic Addition

    Dynamic Addition = perlu bawa ke unit seterusnya.

    Aktiviti ni Serve hanya untuk pengenalan sahaja untuk faham konsep tambah dan dynamic addition. Tapi sekarang Hana macam boring nak buat, mungkin sebab leceh banyak sangat nak kena buatnya. Tapi aktiviti dengan golden beads ni sangat disarankan untuk buat dengan semua operasi untuk kenalkan anak-anak dengan cara operasi ni sebelum ke langkah seterusnya.

    Dan juga direkemen untuk Change Game (10 unit tukar kepada 1 ten) untuk anak-anak grasp konsep tukar tu. Disebabkan Hana taknak buat, jadi rasanya boleh exercise Change Game tu dengan aktiviti ni. Dengan harapan sedar dengan sendiri. Yang mana masa pertama kenalkan Hana ni (memula reluctant sangat nak buat) oklah, tapi masih blur. Perlu buat beberapa kali sebelum ke operasi subtraction dan dynamic subtraction.

    Tujuan:

    Campur kuantiti yang besar.

    Perlukan:

    1. Golden Beads, kami ada satu je yang real beads untuk thousands. Lain print sendiri buat kotak thousands. Boleh tengok sini macamana. Our version is slightly different.
    2. 1 set Large Numeral Cards
    3. 2 set Small Numeral Cards (rujuk sini kami buat ambil macamana)
    4. 2 Tray dengan bekas kecil untuk letak unit beads.
    5. Obviously rugs. (1 rug untuk susun kad-kad tu semua, 1 rug untuk susun beads, 1 rug ‘work rug’)

    Presentation:

    (Aktiviti ni banyak menyusun jadi kalau buat sorang memang Hana tak suka. Kalau sorang, kita kena join sama, atau ajak yang lain untuk join.)

    1. Ajak dan minta anak-anak ambil dan hamparkan rugs.
    2. Susun Large Numeral Cards di sebelah kanan rug.
    3. Susun 1 set Small Numeral Cards di sebelah kiri Large Numeral Cards.
    4. Susun 1 set lagi Small Numeral Cards di sebelah kiri set pertama Small Numeral Cards.
    5. Beri tray pada anak-anak.
    6. Minta seorang ambil small numeral cards di set pertama contoh (3964).
    7. Kemudian minta pula ambil beads ikut jumlah tu = 3964.
    8. Minta seorang lagi (atau kita sendiri yang ambil lakonkan macam anak-anak) ambil contohnya 1268 di set Small Numeral Cards yang satu lagi dan ambil beads ikut jumlah sama.
    9. Pergi ke ‘work rugs’. Minta anak pertama susun kad di sebelah kiri sambil sebut setiap nilai. Kemudian, letakkan semua beads di sebelah kanan kad.
    10. Ulang dengan anak kedua. (Susun di bawah set tadi.)
    11. “Jom, campurkan semua beads ni.” Beads atas di tarik kebawah untuk dicampurkan ikut urutan unit, tens, hundreds, thousands.
    12. Kira semua unit, bila dah cukup 10, tukar dengan 1 ten bar di ‘bank’ (kami panggil tempat untuk the rest of beads atas shelf). Letak 1 ten bar tu di kumpulan tens.
    13. Ambil Large Numeral Cards untuk kuantiti unit tu.
    14. Ulang proses untuk tens (cukup 10 tukar ke hundreds, hundreds & thousands.)
    15. Letak Large Numeral Cards ni di bawah Small Numeral Cards tadi.

    Boleh baca di Montessori Primary Guide untuk lebih lanjut dan visual.