DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun:

Tujuan Sound Cylinders adalah untuk:

  • Mengasah auditory discrimination
  • Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar.
  • Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches.
  • Tambah vocabulary

Bahan asal macam ni:

 

Setiap satu tube bunyi berbeza dalam dua set, biru dan merah supaya ada bunyi sama untuk match nanti. Anak-anak goncang dan dengar yang mana keluarkan bunyi yang sama.

Boleh baca cara nak persembahkan di sini atau sini.

Video:

Kami DIY-ed sound cylinder. Guna bekas warna Crayola yang ni sebab dah habis guna.

Diwarnakan dengan acrylic paint jadi camni.

Buat 3 set dulu untuk permulaan. Isi dalam kacang hijau kecil tu, kacang hitam dan gula.

Lepas tu minta Aqeel cari bunyi yang sama. Dia jumpa bunyi yang sama cuma struggle tang nak nyusun tu. Huhu.

Sequence:

  • Explore sounds & identifies “Loud & soft” sounds (present satu set dahulu. guna sebelah tangan sahaja)
  • Pairs cylinders according to sound (untuk aktiviti match pastikan satu set berada di sebelah kanan dan satu set di sebelah kiri) (mula dengan 3 set dahulu kemudian 6 set)
  • Grades one set according to sound
  • Identifies & describes grades of volume of sound
  • Uses correct vocabulary to describe volume of sounds in context

 

Untuk umur bawah 3 tahun boleh kenalkan dengan isi bahan-bahan yang berlainan dalam bekas camni dan letak dalam treasure basket, just simply for them to explore different sounds!

Earth Day Resources

7 Good Resources for Teaching and Learning About Earth Day

Blog:
Activities
Active Ways to Celebrate Earth Day di Carrots are Orange
20 Earth Day Activities di Playdough to Plato
Engaging Earth Day Activities for Kids di The Kindergarten Connection
20 Ways to Celebrate Earth Day di Montessori Nature
Craft Ideas for Earth Day di Sight & Sound Reading
Earth Day di Every Star is Different
Earth Day Preschool Activities di Trillium Montessori
Conservation Songs
Earth Day Activities di The Inspired Apple

Art:
Earth Day Art Activity di Carrots are Orange
Watercolor di Kindercraze

Walking on the Line

Berjalan atas garisan adalah salah satu aktiviti kemahiran kendiri Montessori (Practical Life).

Masa pemerhartian Dr. Montessori, beliau perasan yang kanak-kanak ni suka berjalan atas kayu, atas curb jalan tu. Kalau kita pun perasan anak-anak kita suka naik curb jalan, ikut garisan cat di jalan dan seumpanya. Jadi Dr Montessori perasan yang kanak-kanak ni tengah dalam nak sempurnakan sense of balance mereka. Mereka dalam dua sensitive period untuk sempurnakan pergerakan mereka iaitu, masa umur 2-4.5 tahun, kanak-kanak sensitive period untuk koordinasi pergerakan secara sedar (conscious) dan refinement of the senses (2-4 tahun).

Jadi disebabkan sebab-sebab di atas, Dr Montessori cipta aktiviti ni dalam kelasnya untukk bantu kanak-kanak melatih koordinasi, balance, kawal pergerakan otot dan body awareness. (sini)

Nak cari video kanak-kanak berjalan atas garisan, tapi tak jumpa yang ok. Setakat ni yang ni yang paling tepat dengan cara yang ditulis dalam album.

Bahan yang diperlukan:

Description dari Montessori Primary Guide:

2 garisan lurus dan 2 sisi yang sedikit melengkung; bentuk ellipse.  Lebar perlu sedikit lebar dari saiz lebar kasut/kaki kanak-kanak.

Di rumah ni pada asalnya buat one straight line ja. Tengok banyak gambar di pinterest atau blog lain yang buat gitu. Bila baca dengan lebih dalam mengenai aktiviti, tukar line kepada ellipse.

September 2017 punya garisan.

Cara-cara nak kenalkan ikut Montessori Primary Guide juga. Tapi di bawah dah diolah ikut Baytzuhr’s style.

Peringkat pertama:

Demo jalan atas garisan. Ajak jalan sama-sama. Setiap hari, agak-agak cam kita rasa kita dapat ambil perhatian, mula jalan atas garisan. Walaupun begitu, by now, Aqeel hanya akan jalan bila mama dia jalan dan ajak. Dan hanya sampai satu kali pusing. I also added him to bring tray while walking on the line.

Peringkat kedua:

Upkan challenge, dengan tunjuk cara jalan macam ni: letakkan tumit dahulu kemudian jari-jari kaki disusuli dengan jari-jari kaki sebelah lagi sentuh tumit belakang kaki yang depan. Macam dalam video di atas. Jalan dengan perlahan. Boleh juga pasang musik yang tenang dan slow untuk accompany aktiviti ni.

Kalau ada adik beradik lain, tekankan jarak yang sesuai antara diri masing-masing.

Peringkat ketiga:

Extensions! Yang ni menarik (tapi masa tengah taip ni kami belum cuba lagi dan akan cuba inshaAllah) tapi cuba hanya apabila dah mahir dengan peringkat kedua.

A. Berjalan atas garisan bawa bendera atau loceng.
B. Berjalan atas garisan dengan bawa segelas air yang penuh!
C. Berjalan atas garisan dengan bawa 2 objek berlainan. (gelas yang airnya penuh dan loceng)
D. Berjalan atas garisan dengan apa-apa atas kepala. (bean bag atau bakul) (kedua tangan bawa 2objek berlainan tadi)

 

 

Hari Apple


Mula dengan basuh apple, potong, makan.


Apple Stamping


Abang & Kakak balik, buat parts of apple, buat booklet (tak ambil gambar), compare dengan apple sebenar, beritahu yang apple ada banyak jenis dan Haris beritahu yang dia perasan ada nama apple, Red Delicious! Lepas tu tanya rasa lain-lain ke? “Oh, why don’t we test?” Despite the name Red Delicious, jenis ni yang dia paling tak suka! Heee. Haris siap beritahu yang ni ada masam sikit, yang ni berair haha.

Abang and kakak joined apple stamping. Each own a style. Boleh teka siapa punya? Atas kiri, Hana, Atas kanan, Haris, bawah, Aqeel.