• Books,  Montessori,  Montessori Notes

    Buku Montessori yang boleh di baca

    Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend.

    Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni:

    How To Raise An Amazing Child the Montessori Way by Tim Seldin
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges) MPH (RM75.50), Kinokuniya (RM75.50), Bookurve (RM70), Bookdepository (RM72.52)

    Montessori Play and Learn by Lesley Britton (macam unavailable for purchase je, tak jumpa yang jual online)

    Untuk presentations lesson-lesson montessori

    Basic Montessori by David Gettman
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM85.34), Bookurve (RM68), Bookdepository (RM56.05)

    Teaching Montessori in the Home: The Pre-School Years by Elizabeth G Hainstock
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM67.88), Bookurve (RM55), Bookdepository (RM41.15)

    Buku yang ditulis oleh Maria Montessori, untuk mendalami kaedah beliau:

    The Secret of Childhood by Maria Montessori

    Buku ni explain poin-poin penting penemuan beliau masa observe kanak-kanak. Tak tebal dan boleh cuba baca yang ni untuk biasakan dengan cara penulisan beliau.
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM34.76), Bookurve (RM38), Bookdepository (RM26.80), Opentrolley (must buy RM150 worth) (RM30.61)

    The Absorbent Mind by Maria Montessori (buku terakhir)
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Kinokuniya (RM100.43), Bookdepository (RM68.01)

    Untuk ajar membaca kaedah Montessori, boleh baca buku ni:

    Montessori Read & Write by Lynn Lawrence
    Beli di (please check availability and waiting time & shipping charges): Bookdepository (RM83.88)

    Alternatively boleh cuba cek local library buku-buku ni especially Perpustakaan Negara dan Perpustakaan Kuala Lumpur.

    *may contain affiliate link

  • Books,  Montessori Notes

    Basic Montessori

    Lepas beberapa tahun cuba bermontessori, dengan jumpanya buku ni, barulah dapat banyaaak pencerahan.

    Saya beli di Bookurve harga RM68.

    Untuk tulisan Dr. Montessori sendiri, boleh baca The Absorbent Mind dan The Secret of Childhood. Amek masa juga untuk saya yang marhaen ini untuk hadam tulisan Dr. Montessori.

    Untuk spesifik kepada nak memontessorikan rumah, boleh baca How to Raise an Amazing Child by Tim Seldin & Montessori Play & Learn by Lesley Britton.

    Ingat lagi masa mula-mula nak mendalami lagi kaedah Montessori ni, satu website ni rekemen buku The Montessori Method. Makanya belilah buku ni di Kinokuniya. Tapi ugh takleh nak habiskan, bahasa dia… susah nak hadam. Hahaha. Untuk sesetengah orang mungkin boleh, untuk saya tidak. Lepas tu dapat pinjam buku The Secret of Childhood di National Library dan yang ini macam seronok sikit baca. Baca ni dah boleh grasp the whole theory of Montessori Method.

     

     

  • Books,  Language

    Panduan Pemilihan Buku Kanak-Kanak Kaedah Montessori

    *may contain affiliate links*

    [Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence] (*Bookdepository antara paling murah untuk dapatkan buku dan free delivery! Tapi kena tunggu lamalah, dalam 2-4 minggu.)

    Ringkasan bacaan topik Pemilihan Konten Buku Kanak-Kanak

    A good rule of thumb: the younger the child, the more realistic the content should be.

    0-2

    • Kanak-kanak suka buku saiz kecil. Board books tahan lama dan sesuai untuk tangan dia yang kecil.
    • Kanak-kanak suka buku yang berulang-ulang.
    • Umur ni mereka susah untuk ber-storytelling. Redha dan biar je mereka belek-belek.
    • Suka belek-belek ke depan ke belakang.
    • Gambar-gambar, ilustrasi akan menarik minat mereka. Cari ilustrasi yang cantik-cantik.
    • Langkah pertama: Mula-mula banyakkan cerita berdasarkan ilustrasi dan gambar di buku tu (abaikan tulisan). Mula dengan gambar yang mereka dah biasa kemudian (gradually) kepada yang lebih kompleks.
    • Langkah kedua: Ringkasan teks dan seterusnya baca teks yang tertulis. (tengok pada attention span mereka)
    • Tetapkan satu masa dalam satu hari untuk sesi baca. Jangan kecewa jika mereka cepat hilang minat.
    • Mereka suka buku lagu-lagu dan rhymes yang mereka suka!

    2-3

    • Buku nursery rhymes dan poems yang mereka dah tahu.
    • Buku yang mengisahkan aktiviti harian, bantu develop sense of security secara langsung boleh jangka apa yang akan berlaku dalam kehidupannya
    • Cari buku yang tunjukkan environment kita, di bandar di kampung, haiwan dll.
    • Buku plot yang simple yang kemudian mereka akan ingat dan JANGAN SKIP ANY PAGES.
    • Buku fakta dan fiksyen

    3-4

    • Buku-buku yang menceritakan kehidupan harian anak-anak kita (sama macam 2-3) tapi lebih kompleks.
    • Buku yang bukan sahaja sokong dan confirm her knowledge but also stretch it.
    • Cari buku yang bermaklumat dan tepat ikut minat anak-anak sebab dia mula curious nak tahu lebih mendalam.
    • Buku yang deal dengan emotions. 
    • Buku yang membantu anak-anak deal dengan situasi baru contoh, mula sekolah, jumpa doktor, dapat adik baru.
    • Suka buku slapstick humor. (Oh, my children loves this.)

    4-5

    • Perlu buku yang bantu pemahaman anak-anak tentang dunia, yang kisahkan kehidupan orang lain, bagaimana mereka menjalankan kehidupan dan apa yang mereka buat.
    • Cerita yang lebih panjang dan jalan cerita lebih kompleks. Lebih banyak teks dari gambar supaya boleh read aloud.
    • Banyakkan buku rujukan.
    • Buku yang dia boleh mula baca dan ingat.
    • Akan lebih baca buku yang dia minat berbanding buku yang senang (easy).
    • Pilih buku yang bahasanya mudah dan ditulis dengan BAIK.
    • Humor lagi penting sekarang. Anak-anak boleh kenalpasti bila something is predictable is used in an unpredictables or inappropriate way there enjoy more subtle sense of humor.

    5-6

    • Lebih suka longer books with fewer pictures and more complex plots
    • Boleh mula baca buku chapter.
    • Buku yang ada arahan seperti buku eksperiment atau buku making things, atlas atau first dictionary.
    • Roald Dahl.

     

  • Books,  Montessori,  Practical Life

    Ajar cara handle buku

    Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence sarankan mula ajar anak umur 2 tahun cara-cara handle buku dengan baik.
    Sebelum ni pernah baca dalam beberapa Montessori Album (lebih kurang pada manual) lesson ni, pernah introduce dan dibuat tak layan. Dibuatnya cara mereka juga. Lama-lama maknya sedar, Montessori di rumah tak boleh sama dengan Montessori Classroom. Mungkin masa awal dulu cuba formalkan lesson tu, termasuk dalam lesson plan nak buat ni nak buat tu. Benda yang macam ni contohnya, cara nak handle buku ni sebenarnya boleh buat dengan spontan dengan anak-anak dan jangan expect sekali tunjuk mereka boleh faham dan praktik. Kita sendiri kena praktik dan konsisten tunjuk. Mereka belajar dan dengan lihat apa yang kita buat.

    • Belek Buku

    “Show her how to lift the top or bottom corner of the right-hand page between her thumb and index finger, then slide the whole hand under the page as you turn it from the right to left. Practice this together.” 
    Video di bawah tunjuk bagaimana lesson is carried out in a Montessori classroom.



    Sebelum ni cuba dengan Hana tapi Hana impatient. Masa ni jahil tak praktik sendiri, hanya fikir lesson je. Bila baca balik buku ni dan secara senyap tunjukkan dan betulkan Hana secara spontan, Hana dengan cepatnya betulkan. Kadang dia terlupa, dan cepat-cepat betulkan cara belek supaya tak koyak.

    Montessori Album: Removing and Replacing a book on a shelfOpening a BookTurning Pages of a Book 

    • Bawa Buku

    Tunjuk bawa buku dengan pegang kedua-dua tepi buku guna kedua-dua tangan. Sama macam kita pegang tray.

    • Letak semula di rak

    “When your child begins to go off by herself and choose a book, get comfortable and starts to look through it in a world of her own, you know that you have succeeded in creating a reader – a child who chooses to read. When you see that the book is the right way up, that the content is being studied and that the pages are being turned in the right direction, you know that you have achieved the single most important step in helping her to read and write.” – Montessori Read & Write

  • Books,  Language,  Montessori Notes

    Ruang baca dirumah

    Dalam buku Montessori Read & Write oleh Lynn Lawrence, salah satu persediaan awal untuk anak membaca dan menulis adalah sediakan satu ruang khas dalam rumah. Guna rak buku yang sama ketinggian dengan anak-anak untuk mereka senang capai dan ambil sendiri bila-bila mereka nak dan tempat kita bacakan buku (read aloud).

    Buku mesti tunjuk muka depan untuk tarik minat anak-anak untuk buka, belek dan baca. Kalau takde rak, Lynn cadang sandarkan je 3 – 4 buah buku di dinding. Buatkan ruang tu selesa, mungkin tambah karpet kecil, bantal, bean bag dsb. Rotate buku display (saya rotate setiap bulan) tapi pastikan ada buku yang paling anak-anak suka. Dengan rotate ni kita dapat tahu taste buku anak kita.

    Dalam gambar tu, kali ketiga kami tukar kedudukan ruang baca (sebab tukar semua interior). Tapi saya suka yang sebelum ni, buku-buku sandar pada dinding bukan sandar pada rak buku camni.


    (Gambar ruang baca lama. Kami guna picture ledge dari IKEA untuk display buku dan letak je kat lantai.)

    Yang sekarang nampak macam serabut. Surprisingly, kali ni mereka banyak ke sini lepak-lepak, belek-belek buku dan baca-baca. Kadang ambil yang display, kadang ambil yang ada di rak (lebih pada nak sepahkan 😅) .

    Mungkin pilihan buku di display? Dekat dengan meja main? Dekat dengan sliding door (cahaya semulajadi)? Masih tak dapat kenalpasti apa yang tarik mereka ke sini beberapa kali dalam satu hari but it works! Even my husband commented “Bagusnya baca-baca buku.” 😁

    Baca 3 Steps to Create Montessori Inspired Reading Area di The Kavanaugh Report.

    Ada banyak gambar-gambar di internet kalau google ‘Kids/Toddler Reading Corner/Nook/Space’ untuk inspirasi. Dan antara yang saya suka:

       

    Dari atas kiri:

    1. Reading area di Midwest Montessori
    2. Reading Space di Carrots are Orange
    3. Reading Nook di Vibrant Wanderings
    4. Reading Corner di SouleMama
    5. Reading Corner di MyRaeCreations
    6. Dari ThreeOaksBlog untuk anaknya 8 bulan. (LOVE!)