Story Sequence Cards

Dalam Montessori Scope and Sequence yang saya rujuk di Montessori Compass, aktiviti Story Sequence ni di bawah Language Arts di bawah kategori Concept Development. Tujuannya adalah untuk bantu bina kemahiran berfikir untuk pemahaman membaca. Banyak lagi kelebihannya sebenarnya, bina pemikiran logik, tambah vocabulary (masa Hana dah mula cerita semula bila dia struggle cari perkataan yang sesuai, saya beritahu dan dia cerita semula) dan menggalakkan percakapan dari storytelling dan penghuraian (elaboration) dan juga boleh jadi topik perbualan! Ia juga secara tak langsung bantu membaca dari kiri ke kanan (sebab kita susun kad dari kiri ke kanan, ikut progress first, next, last) dan secara tak langsung faham setiapnya ada permulaan, tengah, dan pengakhiran. Ia juga membina kebolehan untuk memerhati, ingat semula dan susunatur sesuatu perkara dan ini adalah merupakan kemahiran hidup yang penting. Ha, dari aktiviti simple ni banyak kelebihan dia.

Banyak yang saya baca, aktiviti ini jika dalam kelas Montessori ia akan mula dengan aktiviti harian kanak-kanak. Guide akan tanya kanak-kanak mula-mula buat apa (susun kasut, letak bag, circle time dll). Ini langkah awal sequencing! Di rumah pun boleh begitu juga! Secara informal bercakap-cakap, mula-mula Hana bangun, Hana gosok gigi, mandi kemudian Hana buat apa? Dengar dia cerita, bincang-bincang. Secara tak sedar kita dah buat. Jadi seterusnya, boleh ambil gambar kegiatan anak-anak seharian, dan boleh letak di shelf kemudian minta susun.

Kami guna printables dari Montessori EtCie. BANYAK ada dan 3-cerita kad.

Jadi untuk aktiviti ini perlu satu set kad yang kita akan susun untuk membentuk satu cerita. Letak secara random dalam bekas dan masa mula-mula persembahkan aktiviti ni, kita nampak macam tengah fikir tentang setiap kad tu dan mana nak letak setiap kad tu. Bila dah buat keputusan yang mana mula, tengah dan akhir, kita akan cerita cerita itu ikut susunan, mula-mula, kemudian, akhirnya (begin/first, next, last). Kita campur balik kad-kad tu dan minta anak-anak susun dan mereka sendiri cerita. Langkah seterusnya untuk lebih maju dalam aktiviti, tingkatkan kesukaran dengan campur kad dari dua cerita berbeza. Dan boleh bermula dari 3 kad cerita kepada 4 kad cerita kemudian 6 kad cerita.

Untuk lebih jelas boleh lihat di Montessori Album & Carrots are Orange  cara untuk sampaikan.

Contoh sequence yang boleh guna untuk aktiviti:

  • Kegiatan harian
  • Susunan sesuatu aktiviti contoh cara pakai tali pinggang
  • Cerita dari buku-buku cerita kegemaran anak-anak
  • Cerita dari kisah-kisah al-Quran (contoh disini yang guna kisah dari Bible) *note to self utk buat sequence card kisah al-Quran
  • Dari lagu-lagu nursery
  • Kitaran hidup tumbuhan atau haiwan

Lain-lain aktiviti untuk pre-reading di Montessori Nature.

 

Printables
Story Sequence dari Montessori for Everyone
Sequencing Ideas and Worksheet by Learning Resources.
Banyak link untuk sumber-sumber kad di Talibiddeen Jr

Conversation Pictures

Penggunaan Conversation Pictures

  • Menggalakkan perbualan dan  meluaskan penggunaan bahasa anak-anak
  • Kebiasaannya gambar kanak-kanak atau haiwan membuat sesuatu.
  • Tanya soalan open ended untuk memulakan dan sokong perbualan
  • Contoh soalan: Ini gambar apa? Dia tengah buat apa? Kemudian beri soalan-soalan untuk anak-anak fikir seperti  “Where do you think they are? What makes you think that?”

Boleh menjawab soalan bila ditanya mengenai gambar –> Gives descriptions of a picture –> Gives logical response to thinking questions

Note: Untuk setiap theme sediakan satu atau dua conversation pictures yang berkaitan.

Boleh download free Imagine Story Cards (sama je dengan conversation pictures) dan baca sedikit info macamana nak buat aktiviti ni di Montessori Print Shop.

Reality vs Fantasy to Young Children

Mula-mula tengah study Language Development untuk Hana kaedah Montessori. Ada salah satu kaedah Conversation Pictures dan Picture Story untuk encourage perbualan dan ‘talk’ boleh ditulis dalam bentuk perkataan respectively. Bila kaji lagi mengenai Conversation Pictures ni terjumpa ayat ni:

  • The stories should be about reality, whether true or fictional. Fantasy stories are for the older children who have already established reality. (Source)

Fantasy & Reality in Children Stories 
Reality vs Fantasy 

Reading – Week 3

For weeks now, agak mencari-cari juga macamana nak ajar Haris membaca? To read in English and Malay pula macamana? He already knows alphabets, and knows each sound. Since I already decided to use 100 Easy Lessons, let’s just go with it, I thought. Tapi Haris macam tak berminat. Kejap-kejap sangat dia concentrate. Buku-buku pulak, pun kejap juga pandang. Tapi bila cuba juga baca depan dia banyak kali, last-last dia tengok juga and he only looks at the picture and only interested in what’s happening in the pictures than read pastu buat cerita dia sendiri. Takpe. Pelan-pelan. Insha Allah, moga dia minat dengan buku-buku nanti.

So, I came across Progressive Phonics. A free reading programme. Since he already knows alphabets, I skipped that and printed Beginner Phonics Book 1: Short Vowel a.

To make it interesting for him, this is how we did it. First I identified the words used. -at family. at, bat, cat, fat, hat, mat, rat, sat. I wrote those words on paper and paste it on our sliding door.

DSC01668

I then printed pictures for each word.

DSC01669

Fold them and we draw to determine what we have to shoot. Teach him to read and increase his vocab at the same time. ^^

DSC01674

DSC01671

I actually wrote points for each word. 1-3. If he gets to shoot the word, he gets the point. Learning addition. 😀

DSC01675

We also use Starfall for reading practice.

DSC01670

He’s been doing his IQRA’ with Papa, tapi dia menghafal dan tidak mengenal huruf. Sure, he can recite until ‘Ya’. Tapi bila randomly asked yang mana, yang mana dia tak dapat jawab. I’ve been thinking cemana nak buat. Lightbulb! I got an idea! Use BINGO! Lol. I’m so going to use Bingo for everything now because he enjoys it. So we covered Alif til zal.

Rest of the week.

DSC01681

DSC01677

 

DSC01678

 

Practice phonic with Starfall.

DSC01652

Bubble time together with Hana.
20140123_114606 20140123_123724

Pattern blocks sampai and he spent more than 1 hour doing it! ^^

20140124_162124 20140124_162752 20140124_162939 20140124_164853

Pretend play.

20140124_17243820140121_094006

Homemade playdough.

20140118_195459

Boardgame time.