• Cultural,  Geography,  Lesson Plan

    Benua (Continents)

    Kami tak ada sand globe dan continent globe untuk ikut lesson ni more montessori-ish way. But we do have giant floor puzzle colored by continents and make do with what we have.

    (Map ni beli di BookXcess)

    Ulang semula dalam lesson lepas yang globe adalah model bumi kita. Di bumi ada tiga perkara penting, udara, air dan tanah.

    Hana buat puzzle dan tunjuk setiap warna ni adalah permukaan tanah besar dan air mengelilinginya. Permukaan berwarna ni kita panggil continents. Boleh sebut continents? Warna biru adalah laut. Ada banyak laut dari tanah. Mari kita belajar nama setiap continents. Kita duduk di benua yang berwarna kuning dan bernama Asia. Namakan continent-continent lain.

    • Kami muat turun apps ni http://www.mobilemontessori.org/continents
    • Print maps di sini

    Aktiviti:

    • Match animals with continents (figurines dengan puzzle map)

    Ideas:

    Trace countries

    Video di bawah cara nak tunjuk lesson continent includes songs.

    Songs:

     

     

    Next:

    Buat Felt Board Continent Map
    Bila dah buat felt continents, boleh main What is missing.

    Continent Template 

    Garisan Khatulistiwa

    Ada sesuatu di globe yang kita boleh tengok. Nampak tak ada garis di tengah-tengah globe ni. Garis ini dipanggil Equator. Cuba sebut “Equator”. Equator adalah ruang tengah bumi. Sebetul-betulnya tak ada garis ini di bumi. Ia hanya ada di peta dan globe untuk bantu beritahu kita tengah-tengah bumi di mana. Jika kita cakap atas garis equator, ianya bermaksud di sini, jika kita kata di bawah garis equator, ianya di sini. Kita tinggal di bawah atau tengah garis equator? Bahagian paling atas globe ini adalah North Pole. Yang paling bawah ini dipanggil South Pole. Jadi bumi ada North dan South Pole. Poles adalah bahagian bumi yang paling sejuk. Bahagian yang berdekatan dengan equator ini adalah bahagian yang paling hangat di bumi.

    Bila kita belajar tentang tempat-tempat di bumi kita panggil, Geografi.

  • Insects,  Lesson Plan,  Zoology

    Insects

    Zoology

    Day 1

    • Living / Non-Living Things
    • Plants & Animals
    • Vetebrate/Invetebrate


    Vetebrate / Invetebrate Bila kita belajar tentang haiwan, kita panggilnya Zoology. Cuba sebut ‘Zoology’. Ada banyak jenis haiwan di muka bumi ni. Berjuta! Zoologist dan saintis-saintis lain menyusun (oganised) haiwan-haiwan ni dalam kumpulan. Dua kumpulan besar haiwan adalah haiwan bertulang belakang dan tidak bertulang belakang.

    Kumpulan pertama adalah kumpulan bertulang belakang. Vertebrate. Cuba sebut ‘Vertebrate’. Semua haiwan ni nampak lain antara satu sama lain, tetapi ada satu persamaan antara mereka. Semua haiwan ini ada benda macam ni (tunjuk gambar) dalam badan mereka. Ini adalah tulang-tulang. Tulang boleh dijumpai di dalam badan. Kita pun ada tulang belakang. Cuba rasa?

    Terdapat banyak haiwan dalam kumpulan ini, dan saintis membahagikan mereka kepada lima kumpulan lagi. (Tunjuk kad-kad kumpulan, namakan dan tunjuk tulang belakang).

    Kad-kad vertebrate dan invertebrate. Match tulang dan haiwan.

    Kita akan mula dengan invertebrate. Haiwan-haiwan ini juga dibahagikan kepada beberapa kumpulan juga. Mollusks, annelids, insects & arachnids.

    Groups of Invetebrate

    • Mollusks
    • Annelids
    • Arthropods (Insects): Kumpulan ini adalah haiwan yang ada hard outside covering called an exoskeleton. Terbahagi kepada dua:
    • Arachnids – Spiders, Spiders, Spiders, Spiders

    Insects

    Apa yang membuatkan serangga itu serangga? Kita ada klu untuk membantu kita mengenal serangga. Serangga ada 6 kaki. Labah-labah ada 8 kaki. Jadi jika ada 6 kaki, itu ialah serangga. Klu satu lagi adalah, bahagian badan. Spiders ada dua bahagian badan manakala serangga ada 3 bahagian badan; head, thorax, abdomen. Contoh serangga termasuklah rama-rama, lebah, beetles dan semut.

    Kajian serangga dipanggil entomology. Saintis yang mengkaji serangga dipanggil entomologist. Mereka mengatakan ada lebih 30 juta jenis spesies serangga di dalam dunia ni! Serangga yang paling laju adalah dragonfly. Serangga yang paling panjang adalah seperti walking stick. Serangga yang balik berat adalah Goliath Beetle dari Afrika.

    Dalam kitar hayatnya dari telur ke dewasa, serangga-serangga ini berubah bentuk dan ini dipanggil metamorphosis. Amfibian juga melalui proses metamorphosis ni. They do not look like the adults when they hatch from the egg.

    Jom lihat gambar-gambar arthopods (atau serangga).

    Insect X-ray Pictures – These can be found in many science catalogs for children. Children match the insect picture to its x-ray picture. (Takde *muka nanges*)

    Spesies Serangga

    1. Beetle
    2. Bees
    3. Ants
    4. Grasshopper

    Art:

    Butterflies – Using close pins, coffee filters, liquid paint, and pipe cleaners children can make butterflies. Show the children how to spray just a little bit of the paint on the filters and watch the colors blend. Too much paint will make the filter wings rip.

    Stain Glass Butterflies – Tissue paper, watered down glue, and 2 pieces of black butterfly shapes cut from construction paper, children can glue the tissue paper in between the black outline butterfly shapes. Remind them about the ‘stained glass windows’ that we talked about with Europe.

  • Geography,  Lesson Plan,  Resources,  Science

    Kalendar & Cuaca

    Hari Pertama: Kalendar

    Kalendar lama. Tahun adalah masa. Semua orang lahir pada tahun tertentu. Dalam tahun tersebut, kita lahir dalam bulan tertentu. Dalam bulan tertentu kita pada hari tertentu.

    Mari kita lihat ada berapa bulan dan hari dalam setahun yang ada. Kalendar ini adalah selama setahun. Berapa bulan yang ada (kira kalendar)? 12 bulan dalam setahun. Setahun adalah salah satu kiraan masa. Satu tahun sangat lama! Setiap petak ini adalah hari. Bila penghujung tahun, kita akan mula pada tahun baru dan bertambah nombor pada kiraan tahun. Sekarang kita di tahun 2016.

    Kad-kad ini adalah kad bulan-bulan dalam setahun. Mari kita susun ikut urutan dan belajar nama bulan-bulan ini.

  • Botany,  Lesson Plan,  Resources

    Tumbuhan: Bahagian -bahagian tumbuhan dan bunga

    Hari Ke-3: Bahagian Tumbuhan
    Botany Set Nomenclature Cards by The Helpful Garden
    • Bahagian tumbuhan
    • Bahagian bunga
    Guna tumbuhan yang dah dikutip dan dissect kemudian letak label.

    Game: Dissecting & Labeling from Science Kids 

    Bincang bahagian utama tumbuhan dan fungsi setiapnya. Guna buku. Terangkan:

    –  Daun guna tenaga dari cahaya matahari untuk buat makanan kepada tumbuhan. Biasanya warna hijau. Daun-daun ini akan jatuh dan mati tetapi daun baru akan tumbuh gantikannya.

    • Batang-batang (trunk and branches) hanya dijumpai pada pokok. Tolong tumbuhan untuk tumbuh tinggi support daun untuk dapatkan cahaya matahari.
    • Stem pada tumbuhan tak batang. Tak boleh support untuk tumbuh dengan tinggi.
    • Akar tak nampak, dalam tanah. Tolong tumbuhan anchor itself into the ground. Fungsi utama adalah untuk ambil nutrient dari tanah dan bawa ke daun untuk dibuat makanan.
    • Petal: Untuk attract insects bagi menolong mereka sebarkan benih.

    Hari ke-4: Bahagian Daun
    Namakan dan explore bahagian daun.
    Pengenalan kepada bentuk-bentuk daun. Trace border daun. Daun-daun yang dikutip dikenalpasti bentuknya. (Hanya trace dan match.)

    Blog:
    Parts of Leaf by What Did We Do All Day?
    Montessori Leaf Cabinet Work by Making Montessori Ours
    Learning About Leaves in the Montessori Classroom by Vibrant Wanderings
    Leaf-Shape Cabinet and Cards by Wikisori

    Video: Sid The Science Kid: Don’t Forget the Leaves!

    Hari ke-5: Biji Benih
    Bandingkan biji benih dengan tumbuhan. Kelas, banding dan terangkan biji benih kerana biji benih datang dalam berbagai saiz dan tekstur. Objektif: Untuk lihat pelbagai jenis benih dan bagaimana rupa tumbuhannya.

    1. Minta kelaskan biji benih dalam kumpulan mengikut rupa yang sama. Minta perhati luaran biji benih samada licin atau keras.
    2. Minta mengira berapa biji benih yang sama rupa dan rekodkan ke atas kertas.
    3. Lihat pelbagai lagi rupa bentuk biji benih di laman web.

    Aktiviti: Dissect a Bean Seed by Buggy and Buddy

    Hari ke-6: Pengelasan Tumbuhan
    Belajar mengelaskan tumbuhan membantu untuk berfikir bagaimana group organisma dengan ciri-ciri yang sama. Dichotomous keys are ideal for plant classification. Bagi peringkat permulaan, penting untuk tahu ciri-ciri yang ada pada tumbuhan supaya membolehkan mereka mengenalpasti kumpulan tumbuhan nanti.
    Gambar plant kingdom atau carta.
    Bezakan tumbuhan yang berbunga dan tidak berbunga, batang dan tidak mempunyai batang.

    Botany & Classifying by Elementary Observations
    Plant Types Images by Rogue Montessori

    3-part cards from Montessori Soul (and fruits)
    Nomenclature Cards by Elementary Observations (and flowers)

    Impressionistic Chart:
    by ETCMontessori and by What We Do All Day 

    Lapbook Resources:
    Homeschool Share

    Games:
    The Great Plant Escape
    Plants & Flowers Games

    Help Caillou takes care of his garden

    Groovy Garden at PBSKids

    Reference:
    Plant Database
    Carnivour Plant
    The Need of Plants by Montessori Commons.
    Plant Life Cycles, Singapore

    Blogs:
    Aktiviti montessori berkenaan tumbuhan di My Montessori Journey
    Aktiviti Lapbook dan 30 hari aktiviti botani di 1+1+1=1
    Botany Notebooking Pages di Imaan Homeschool
    How We Montessori’s Plants
    List of Plants Activities at Hands On We Grow
    Gardening Montessori Way 
    Creating Montessori Garden Classroom 
    The Beginning of a Plant Inquiry 
    Botany Lessons, Plant Kingdom & Teaching Toddlers How Plants Grow at PinayHomeschooler
    Plant Posts at Every Star is Different
    Montessori Inspired Botany Kids at Natural Beach Living

    Lesson Plan:
    Botany Unit di Oklahoma Homeschool
    Botany di Ellen J McHenry
    Flowers Lesson Plans & Ideas di The Teachers Guide
    Plants di Discovery Education
    Plants & Gardening Activities di A to Z Teacher Stuff

    Arts & Crafts:
    Flower di DLTK Holidays
    Kraftangan tempatan guna daun
    How to draw plants for children

    Videos:
    Koleksi Plant Videos 

    Printables:
    Garden Preschool Pack by Homeschool Creations
    Plants Worksheets di Education.com
    Leaves Unit
    Botany Cards 
    Coloring Book Flowers
    Planting Our Garden at Our Natural Journey

  • Botany,  Lesson Plan

    Pengenalan kepada Tumbuhan

    6_99

    Dan Dialah yang menurunkan air hujan dari langit, lalu Kami tumbuhkan dengan air itu segala macam tumbuh-tumbuhan maka Kami keluarkan dari tumbuh-tumbuhan itu tanaman yang menghijau. Kami keluarkan dari tanaman yang menghijau itu butir yang banyak; dan dari mayang korma mengurai tangkai-tangkai yang menjulai, dan kebun-kebun anggur, dan (Kami keluarkan pula) zaitun dan delima yang serupa dan yang tidak serupa. Perhatikanlah buahnya di waktu pohonnya berbuah dan (perhatikan pulalah) kematangannya. Sesungguhnya pada yang demikian itu ada tanda-tanda (kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman.(QS Al-An’am: 99)

    39_21

    Tidakkah engkau memerhatikan, bahawa Allah menurunkan hujan dari langit, lalu dialirkannya menjadi matair-matair di bumi; kemudian Ia menumbuhkan dengan air itu tanaman-tanaman yang berbagai jenis dan warnanya; kemudian tanaman-tanaman itu bergerak segar (hingga ke suatu masa yang tertentu), selepas itu engkau melihatmu berupa kuning; kemudian Ia menjadikannya hancur bersepai? Sesungguhnya segala yang tersebut itu mengandungi peringatan yang menyedarkan orang-orang yang berakal sempurna.
    (Az-Zumar 39:21)

    Overview:
    All About Plants by Montessori for Everyone

    Hari Per-1
    Bincang ciri-ciri tumbuhan dan keperluannya. Tunjukkan gambar dan kenalpasti yang mana tumbuhan atau tidak. Beri gambar haiwan, cendawan dan tumbuhan. Printable di Helpful Garden. Bincangkan ciri dan kenalpasti. (akan keliru tentang cendawan).

    Kemudian, tunjuk bahagian-bahagian umum yang ada pada tumbuhan.

    Video: Magic School Bus
    Magic School Bus Gets Planted
    Caillou: Can compost, Tree & Saves Water
    The Needs of Plant song.

    Aktiviti: Nature Walk / Scavenger Hunt sambil kutip tumbuhan, daun-daun, bunga-bunga untuk aktiviti seterusnya.
    Ambil satu tumbuhan yang ada akar dan kenalpasti bahagian tumbuhan.

    Hari Ke-2: Menanam benih & Pelbagai Kegunaan Tumbuhan

    Narrated Anas:
    that the Prophet (ﷺ) said: “No Muslim plants a plant or sows a crop, then a person, or a bird, or an animal eats from it, except that it will be charity for him.”

    Eksperimen Keperluan Tumbuhan:

    Sediakan 4 bekas/dulang. Letakkan kapas pada semua bekas sebagai base, dan tabur setengah sudu benih-benih ke dalam setiap dulang.
    Tanya “Apa yang tumbuhan ini perlukan?”
    Bila cakap air, tuangkan sedikit air ke dalam tiga daripada empat bekas. Letak label “Tiada air”.
    Bila cakap perlu haba, letak label “Tiada haba,” – dalam peti dengan torch “Tiada cahaya,” – letak dalam almari.
    Yang terakhir, dapat cahaya, haba dan air.” Minta pendapat mana nak letak. Ingat beri air pada bekas yang tiada cahaya dan haba.

    Air Haba Cahaya
    1 / / /
    2 / /
    3 / /
    4 / /

    Sentiasa siram dan rekod perkembangan.

    Eksperimen Tumbuhan Perlukan Cahaya:

    Perlukah benih kepada tanah dan cahaya untuk tumbuh?

    Atau cara lain untuk aktiviti menanam untuk kanak-kanak:
    Tanam guna bulb dan benih by Buggy and Buddy
    Bulb Growth Chart at Parents.com
    Grow seeds in a jar by Teaching Mama
    Growing beans on cotton balls by The Imagination Tree

    Video: Mana-mana time lapse video di youtube.

    Other Activities: Flower Sequencing by Montessori Training
    Germination Stencil by Ellen McHenry

    Pelbagai Kegunaan Tumbuhan
    Bincang pelbagai kegunaan harian yang berasal dari tumbuhan.

    Plants at BBC
  • 6y,  Haris,  Lesson Plan,  Science

    Living and Non-Living (Lesson Plan)

    Science Week 1

    Day 1

    1. Take a walk outside. Explain there’re living and non-living things around us. Pick things up along the way.
    2. Living things need food, water and air and they reproduce. They move (trees and alike move when growing)
    3. Jotted in science journal the findings.

    How can you tell if something is living or non-living?
    What are some things that all living things have in common?

    and write them out and discuss one by one. Take an example that most likely have them all.

    Notes: Tricky one, tree, seeds, eggs, apple.

    Day 2

    Sorting with cards and figurines.
    Have them cutout pictures, color and paste.

    Day 3

    Make a chart.

    – Does it move all by itself?
    – Does it grown and change?
    – Does it breathe?
    – Does it need food, water and air to survive?
    – Does it reproduce?

     

     

    Resources:

    Cards:
    Montessori Card from Homeschool Den and how to here or watch video here.
    Cards from Talibiddeen Jr.

    Worksheets:
    In Bahasa at Zarina Ahmad’s blog.
    Living and Non-Living Things booklet and more worksheets.

    Read:
    Great blogpost and information on classifications at Moosehuntress
    A science mini unit: Living and Non-Living by Kindergarten… Kindergarten
    Montessori Introduction to Living and Non-Living by Gift of Curisosity
    Additional cards at Homemade Montessory

  • Lesson Plan,  Science

    Fire Safety

     

    DAY 1

    What is Fire and What Makes Fire?

    Need:

    3 candles, match, playdoh, spray bottle with water, 1 metal tray, 1 mason jar.

    What is fire?

    Api ialah proses oksidasi pantas menghasil-kan cahayahabaasap, dan hasil tindak balas kimia seperti karbon dioksida dan air.

    Related Video:

    Upin Api Episod Api

    What Makes Fire Burn

    What is Fire?

    3 things makes fire:

    1. Haba
    2. Udara
    3. Minyak

    Demo Haba:

    Spray lilin yang pertama untuk tunjuk jika kita hilangkan haba, api akan padam. Bincang juga jika ada api di dapur api yang libatkan minyak, air tak boleh padamkan api tetapi api jadi lagi besar!

    Demo: Udara

    Tutup lilin kedua dengan mason jar, api akan menggunakan udara dan akhirnya udara habis, api akan padam. Jadi cara paling terbaik untuk padamkan kebakaran atas dapur adalah tutup dengan penutup metal.

    Demo: Minyak

    Lilin ketiga dibiarkan menyala sampai habis, menunjukkan bila ‘minyak’ habis, api juga akan padam.

    Art:

    We clip it outside and the kids sprayed it, pretend play as a fireman. I even had to shout help! ^^;