Cursive

Banyak di luar sana jika google, kenapa dalam Montessori ajar kanak-kanak menulis cursive. Jadi dalam Montessori environment, untuk menulis guna Cursive, untuk membaca printed.    Cara nak tulis cursive   Dalam buku BM, ada beberapa helai yang minta pelajar untuk copywrite cursive writing. Dah lama […]

Read more

Knobbed Cylinder / Cylinder Blocks

Umur: 3-3.5 (mesti ada certain body control gained through Practical Life exercises). (*note: In my recent training, my trainer mentioned that semua Sensorial materials hanya dikenalkan pada kanak-kanak yang memasuki Children’s House (3-6). Tidak digalakkan untuk kenalkan awal dari tu sebab material ni perlukan right […]

Read more

Memahami Geometric Cabinet

Sebab belajar sendiri kan untuk present ajaran-ajaran Montessori ni pada anak-anak, our pace is much slower. I’ve been stuck with this for a whole week now. Haha.   Untuk Primary (3-6) Mula dengan yang paling mudah: circle, triangles, rectangles, regular polygons, curvilinear figures, and quadrilaterals. […]

Read more

Dapur Montessori Kami

This is currently our small area for the children in our kitchen. Nothing fancy. But it works for them. I just moved the toaster there just recently, Aqeel enjoys putting in bread, Kakak or Abang will help him turn it on. Oh forgot to label […]

Read more

Montessori Kitchen / Dapur Montessori

Kita dah terbiasa, kalau di dapur, kanak-kanak dilarang masuk. Biasa kalau mula nak masak, kita buka tv, nah duk diam tengok tv, sebab tak nak mereka kacau kita tengah masak dan di dapur juga banyak benda-benda bahaya, api, elektrik, benda-benda tajam. Tapi tahukah, dalam kelas […]

Read more

Tasting Bottles

Untuk develop deria rasa dan konsep 4 rasa asas; manis, masin, masam, pahit. Sequence: Pair Identifies and describes tastes Uses language to describe tastes in context  

Read more

DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun: Tujuan Sound Cylinders adalah untuk: Mengasah auditory discrimination Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar. Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches. Tambah vocabulary Bahan asal macam […]

Read more