Dapur Montessori Kami

This is currently our small area for the children in our kitchen. Nothing fancy. But it works for them. I just moved the toaster there just recently, Aqeel enjoys putting in bread, Kakak or Abang will help him turn it on. Oh forgot to label […]

Read more

Montessori Kitchen / Dapur Montessori

Kita dah terbiasa, kalau di dapur, kanak-kanak dilarang masuk. Biasa kalau mula nak masak, kita buka tv, nah duk diam tengok tv, sebab tak nak mereka kacau kita tengah masak dan di dapur juga banyak benda-benda bahaya, api, elektrik, benda-benda tajam. Tapi tahukah, dalam kelas […]

Read more

Tasting Bottles

Untuk develop deria rasa dan konsep 4 rasa asas; manis, masin, masam, pahit. Sequence: Pair Identifies and describes tastes Uses language to describe tastes in context  

Read more

DIY Sound Cylinders / Sound Boxes

Aktiviti ni boleh mula dari umur 3-3.5 tahun: Tujuan Sound Cylinders adalah untuk: Mengasah auditory discrimination Develop deria pendengaran dengan mendedahkan anak-anak kepada pelbagai bunyi yang seterusnya develop kemahiran mendengar. Menambah baik kebolehan anak-anak untuk bezakan different volumes dan pitches. Tambah vocabulary Bahan asal macam […]

Read more

Walking on the Line

Berjalan atas garisan adalah salah satu aktiviti kemahiran kendiri Montessori (Practical Life). Masa pemerhartian Dr. Montessori, beliau perasan yang kanak-kanak ni suka berjalan atas kayu, atas curb jalan tu. Kalau kita pun perasan anak-anak kita suka naik curb jalan, ikut garisan cat di jalan dan […]

Read more

Numbers 1-10

Matematik scope of sequence. Just a quick note. Ini cara belajar matematik ikut montessori. Semua bermula dengan sensorial dahulu. Matematik adalah yang paling last dikenalkan pada kanak-kanak. No rush, walaupun antara penemuan Montessori adalah children having mathematical minds, yang mana secara lumrahnya kita memang tertarik […]

Read more

DIY Geometric Cabinet versi nak cepat

Geometric Cabinet adalah salah satu montessori apparatus yang mahal. Untuk homeschool setting, yang homeschool 3 orang anak je, cam tak berbaloi nak beli. Masa Hana dulu memang tak buat aktiviti ni dan bergantung pada bentuk Metal Inset sahaja. Kali ni disebabkan mula dengan Aqeel.   […]

Read more

Buku Montessori yang boleh di baca

Ramai yang tanya buku Montessori yang mana boleh di baca. Personally, saya baca buku-buku ni dan sangat recommend. Untuk yang baru berjinak dan nak mengenali Montessori dengan ringkas untuk aplikasi di rumah boleh baca dua buku ni: How To Raise An Amazing Child the Montessori […]

Read more

Sensorial Period 2 Materials

Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

Read more