Sensorial Period 2 Materials

Tengah setup sensorial shelf untuk Aqeel. Might as well putting up together this list to share dengan semua. If bergunalah. RM yang belah kanan tu yang sama macam kami guna. If korang ada jumpa yang lagi murah, silalah komen! Nanti akan diupdate list ni.

MaterialsRM
(Professional)
NoteRM
(Alternatives)
Knobbed Cylinder 480Dah ada mini47.30
Pink TowerDah ada mini
Brown StairMissing one stair42.90
Red RodsDah ada mini48.00
Color Box 1,2,3Box 1 guna dari Box 2
DIY Color Box 2
DIY Color Box 3
Geometry CabinetDIY
Binomial CubeDah ada
Geometry Solids103Dah ada mini25.00
Touch BoardsDIYDIY
Touch TabletsDIY
BlindfoldDIY
FabricsDah ada
Stereognostic BagDah ada
Baric TabletsDIY
Tasting BottlesDIY
Sound BoxesDIY

Color Box

Material untuk Color Box 1, Color Box 2, Color Box 3.

Saya tak beli color box, instead buat sendiri je. Print dari Montessori Album. Laminate. Belakangnya guna cardstock dan gam laminated printed color box 2 & 3.

Untuk Color Box 1, guna yang dari Color Box 2, sebab kenalkan secara berperingkat. Tak display ketiga-tiga sekali sebab jimat ruang. Ikut pengalaman Hana dan Aqeel, Box 1 go through cepat sangat.

Untuk Box 3 boleh download di sini.

Cylinder Block Language

 

Cylinder block bukan sahaja untuk visual discrimination tapi juga untuk language. Semua cylinders graded dari smallest to largest. 3 dimensi, tebal, lebar, tinggi. Blok 1, ketinggian sama, diameter dari thin to thick. Blok 2, ketinggian dari short to tall, diameter small to largest, berbeza 3 dimensi, thus smallest to largest. Blok 3, small to large tapi ketinggian berkurang dari tall to short. Blok 4, ketinggian short to tall, diameter sama. Pertama kali present satu per satu dahulu. Dah present semua, barulah mana-mana dua blok—> mana-mana tiga blok —> keempat-empat blok. Language untuk ni mula selepas language untuk pink tower, brown stair, red rods diberi). Since this is for visual discrimination, jangan gerakkan cylinder ke dalam lubang-lubang untuk cari match. Match visually. Guna jari masukkan ke dalam lubang, pusing rasa kedalaman dan diameter dan lakukan yang sama untuk cylinder. Ada video di youtube yang tunjukkan ni. Honestly I had presented wrongly before and too early. Nak baiki sekarang memang susahlah. Sebab tu bila baca-baca, sorokkan ni dulu dan tunggu waktu sesuai. Keluarkan balik dan cuba semula masih lagi mencabar. 😅 i think one of the challenges to do montessori lessons at home is to get their attention to our presentation. 😅😅Terpaksa tulis di belakang blok sequence dan language untuk ni sebab belum hadam. 😅

Golden Beads Dynamic Addition

Dynamic Addition = perlu bawa ke unit seterusnya.

Aktiviti ni Serve hanya untuk pengenalan sahaja untuk faham konsep tambah dan dynamic addition. Tapi sekarang Hana macam boring nak buat, mungkin sebab leceh banyak sangat nak kena buatnya. Tapi aktiviti dengan golden beads ni sangat disarankan untuk buat dengan semua operasi untuk kenalkan anak-anak dengan cara operasi ni sebelum ke langkah seterusnya.

Dan juga direkemen untuk Change Game (10 unit tukar kepada 1 ten) untuk anak-anak grasp konsep tukar tu. Disebabkan Hana taknak buat, jadi rasanya boleh exercise Change Game tu dengan aktiviti ni. Dengan harapan sedar dengan sendiri. Yang mana masa pertama kenalkan Hana ni (memula reluctant sangat nak buat) oklah, tapi masih blur. Perlu buat beberapa kali sebelum ke operasi subtraction dan dynamic subtraction.

Tujuan:

Campur kuantiti yang besar.

Perlukan:

  1. Golden Beads, kami ada satu je yang real beads untuk thousands. Lain print sendiri buat kotak thousands. Boleh tengok sini macamana. Our version is slightly different.
  2. 1 set Large Numeral Cards
  3. 2 set Small Numeral Cards (rujuk sini kami buat ambil macamana)
  4. 2 Tray dengan bekas kecil untuk letak unit beads.
  5. Obviously rugs. (1 rug untuk susun kad-kad tu semua, 1 rug untuk susun beads, 1 rug ‘work rug’)

Presentation:

(Aktiviti ni banyak menyusun jadi kalau buat sorang memang Hana tak suka. Kalau sorang, kita kena join sama, atau ajak yang lain untuk join.)

  1. Ajak dan minta anak-anak ambil dan hamparkan rugs.
  2. Susun Large Numeral Cards di sebelah kanan rug.
  3. Susun 1 set Small Numeral Cards di sebelah kiri Large Numeral Cards.
  4. Susun 1 set lagi Small Numeral Cards di sebelah kiri set pertama Small Numeral Cards.
  5. Beri tray pada anak-anak.
  6. Minta seorang ambil small numeral cards di set pertama contoh (3964).
  7. Kemudian minta pula ambil beads ikut jumlah tu = 3964.
  8. Minta seorang lagi (atau kita sendiri yang ambil lakonkan macam anak-anak) ambil contohnya 1268 di set Small Numeral Cards yang satu lagi dan ambil beads ikut jumlah sama.
  9. Pergi ke ‘work rugs’. Minta anak pertama susun kad di sebelah kiri sambil sebut setiap nilai. Kemudian, letakkan semua beads di sebelah kanan kad.
  10. Ulang dengan anak kedua. (Susun di bawah set tadi.)
  11. “Jom, campurkan semua beads ni.” Beads atas di tarik kebawah untuk dicampurkan ikut urutan unit, tens, hundreds, thousands.
  12. Kira semua unit, bila dah cukup 10, tukar dengan 1 ten bar di ‘bank’ (kami panggil tempat untuk the rest of beads atas shelf). Letak 1 ten bar tu di kumpulan tens.
  13. Ambil Large Numeral Cards untuk kuantiti unit tu.
  14. Ulang proses untuk tens (cukup 10 tukar ke hundreds, hundreds & thousands.)
  15. Letak Large Numeral Cards ni di bawah Small Numeral Cards tadi.

Boleh baca di Montessori Primary Guide untuk lebih lanjut dan visual.

 

 

 

Touch Boards & Touch Tablets

Touch boards dan touch tablets adalah untuk latihan refine deria sentuhan.

Touch boards yang sebenar macam ni.

Gambar ni diambil di website Montessori Album.

Satu permukaan kasar (sandpaper) dan satu permukaan licin. Kanak-kanak di latih untuk membezakan kasar dan licin (rough and smooth). Sambil tu mereka juga belajar bahasa, kasar dan licin. Saya DIY je, guna mounting board dan kertas pasir untuk permukaan kasar. Satu lagi guna kertas untuk print gambar untuk permukaan licin.

Cara nak persembahkan boleh rujuk sini atau sini.

Kalau ikut album, sepatutnya ada lagi satu atau dua seperti gambar di bawah, strip kasar dan licin, dan graded touch.

Tapi kami skip yang ni dan terus ke Touch Tablets. Sebab saya fikir macam fungsinya lebih kurang.

Gambar dari Montessori Primary Guide.

Aktiviti ni anak-anak perlu padankan tekstur gred kertas pasir yang sama. Jadi untuk setiap satu gred tu ada 2 tablet. Cara persembahan boleh rujuk di sini dan sini. Yang ni pun kami DIY juga. Saya beli 5 gred berbeza. Dari yang betul-betul kasar jarak dia jauh untuk anak-anak mudah rasa perbezaan tekstur (ingat setiap aktiviti adalah untuk anak mudah berjaya buat) dan untuk kedua terakhir tu je saya beli yang grednya dekat, bila sentuh lebih kurang sama. Dan note juga bila anak-anak salah pairing, jangan betulkan dan jangan cakap apa-apa. They would want to this again and again and perfecting their senses eventually. 

4 Peringkat Perkembangan (ringkas)

“The child passes through certain phases, each of which has its own particular needs. The characteristics of each are so different that the passages from one phase to another have been described by certain psychologists as ‘rebirths’. (Montessori, “The Four Planes of Education”, p.1, reprinted in 2004).

Perkembangan manusia ikut Montessori tidak menaik tapi berombak.

Boleh nampak perubahan dari segi personaliti, kemahiran kognitif dan tingkah laku pada setiap peringkat.

Setiap peringkat mula semula dengan set ciri-ciri, keperluan dan tingkah laku yang baru. Bila satu-satu peringkat tu naik sampai ke kemuncak, ia mula menurun untuk beri laluan peralihan ke peringkat seterusnya.


Baca lebih lanjut di sini.

Smelling Bottle

(Hana’s 4y 9m when I first introduced Smelling Bottles to her.)

Smelling bottle adalah salah satu apparatus yang tak perlu beli. Yang ni sangat mudah untuk buat sendiri. Saya beli salt shakers (paling digalakkan beli yang boleh ditutup-fliptop) di kedai MrDIY. Lebih kurang RM1 satu botol dan saya beli 8 botol, untuk 4 bau yang berbeza, setiap satu bau, dua botol.

Bahan-bahan untuk bau pun mudah. Hanya ambil spices, herbs, buah-buah yang ada di dapur. Bau yang memang anak kita hidu hari-hari. Boleh juga ambil dari ubat-ubatan contoh vics, minyak urut, juga bauan pewangi, ambil dari essential oils seperti lavender, rose, jasmine, etc) (*bila guna essential hati-hati pilih ditakuti ada kesan alergik). Dan kalau guna serbuk please bila hidu tu jauhkan sikit supaya serbuk-serbuk tu tak masuk dalam hidung. Masa demo tu pastikan sniff dengan perlahan and with distance and keep reminding them so.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk bantu membangkitkan dan memperhalusi deria olfaktori anak dan untuk bantu anak sedar ada banyak dan macam-macam bau dan wangian di sekelliling mereka!

Baca sini untuk cara kenalkan aktiviti ni.

Kalau ikut sebetulnya Smelling Bottle Montessori tak nampak isi dalam. Bagi yang guna container yang boleh nampak, boleh blindfold anak-anak dan minta mereka cari bau yang sama. Bila mereka buka blindfold tu boleh tengok sendiri betul atau salah mereka match! Masa Hana buat ni masa first time, semua salah match. Samalah dengan Haris. Especially bau jintan dan kunyit! Bila buat beberapa kali baru boleh betul-betul dapat bezakan warna kedua tu dam match dengan betul semuanya.

Footnote dari Montessori Commons:

  1. Substances should be natural and non-toxic
  2. Encourage the child to smell flowers, herbs, leaves, bark in the garden, food and drink in the kitchen and recognise other scents
  3. Change the material regally to maintain interest and give a wider variety.  Use different bottles or clean using bicarbonate of soda or similar to neutralise smell
  4. Avoid exchanging the lids as the scents will become contaminated
  5. Indirectly show that you are limiting the amount of scent you inhale by keeping the bottle at a distance
  6. Suggest that the child closes her eyes or uses a blind fold to bring further focus

 

Untuk toddlers boleh ikut cara di Mama’s Happy Hive. Just introduce them to different smells.

Latihan lain yang disarankan dalam buku Gettman:

  • Beri 3 period lesson kepada nama bau-bau yang digunakan.
  • Letak satu set smelling bottles di satu tempat dan satu lagi di tempat (jarak jauh), minta dia hidu dan cari bau yang sama pada set satu lagi, bring back, verify and put back. Continue as long as the child enjoys it.
  • Bring the smelling bottles (hmm mungkin pasar if spices) dan minta cari bau yang seakan sama.
  • Outdoor walk dan explore bau-bauan.

More fun ideas:

Paint + Spices 

Phonetic Object Box

Aktiviti pertama dalam Montessori untuk membaca.

Aktiviti ni lain sikit berbanding lain. Tujuannya adalah untuk “convey thought of an object through the written symbols learned for sounds.”  – Gettman.

Apa ni?

Satu kotak kecil yang ada beberapa objek yang namanya bunyi fonetik (yang ni kan saya sendiri masih struggle nak tentukan fonetik yang macamana. Huhu. Jadi awal-awal masa kenalkan Object Box pada Hana ni, guna yang simple-simple je 3 letter phonetic je *seperti yang tersenarai dalam Pink Box) Tapi kalau ikut AMI, huruf banyak pun boleh guna, asalkan fonetik.

(*The English alphabet is phonetic—that is, the letters represent sounds. The Chinese alphabet, however, isn’t phonetic, since its symbols represent ideas rather than sounds. But even in English, a letter doesn’t always represent the same sound; the “a” in cat, father, and mate, for example, represents three different sounds. Because of this, books about words often use specially created phonetic alphabets in which each symbol stands for a single sound in order to represent pronunciations. source) What’s non-phoneticWords whose pronunciation and spelling do not match are called non-phonetic.

Aktiviti dikenalkan bila anak-anak dah kenal hampir seluruh bunyi huruf.

Boleh tengok video di sekolah Montessori buat Phonetic Object di sini.

Phonetic Object Box di Montessori Primary Guide
Phonetic Object Box di Montessorium
Making and Using the Phonetic Object Box di Sprouts
Montessori Object Boxes di Enchanted Schoolroom
Phonetic Word List di Montessori mom

 

Caranya: (Perlu beberapa objek fonetik dalam kotak, kertas strip kosong, pen, gunting)

Beritahu nama kotak (object box), angkat ke mat, keluarkan objek-objek. (Pastikan mereka dah tahu nama-nama objek tu). Tanya, “I’m thinking of one of these objects. Do you know which one?) (ni saya tanya dalam bahasa je ^^;;;) I won’t say which one I’m thinking of, but I’ll give you a clue.” Tulis di depan anak. Gunting. “Here’s a clue. Now which object I’m thinking of?” Guide anak bunyikan satu-satu huruf dan sambungkan bunyi jika perlu. Biarkan mereka tahu maksud perkataan yang ditulis tu dengan sendiri. If betul, dengan excited kita boleh cakap “You read the word! You can read! I was thinking of — and I wrote the word —. Then you read — and knew what I was thinking of!”

Letakkan perkataan tadi tu di sebelah objek dan ulang untuk objek-objek lain. Kemudian, label tu boleh digetahkan atau kalau ada letak dalam sampul dan diletakkan bersama-sama object box di shelf. Rotate objek mungkin seminggu sekali.

List
cup
lid
lamp
pan
nut
pen
lemon
van
jug
drum
milk
pasta
banana
panda
dog
comic
nutmeg
melon
can
mug
cap
hat
bag
clipmat
vitamins
magnet
felt
top
cat
mop
mat
pumpkin
lips
frog
trumpet
crab
sun
hand
basket
box
clog
pig
peg

Prepared Environment

Sangat suka dengan article dari Baandek, a Montessori Life. Rekemen untuk yang nak guna kaedah Montessori di rumah. Montessori bukan hanya pada barang-barangnya, tapi juga way of parenting and way of life with children. It certainly did changed me on how I treat my children, and will continue changing, sebab banyak dan besar lagi ilmu ni. Artikel ni berjaya rumuskan apa yang saya rasa baru-baru ni setelah 2-3 tahun cuba apply montessori. Yang your home doesn’t have to be pretty like all those ig or pinterest pictures.

Dalam artikel tu ada beritahu 3 elemen utama prinsip Montessori yang boleh di bawa ke rumah. Yang berkait rapat dengan satu sama lain.

  1. Rutin

Sedar tak sedar kita memang ada rutin harian sedikit sebanyak. Contoh bangun pagi, mandi, breakfast, nature walk dll. If one of these disturbed kita akan perasan anak-anak kita akan banyak fussy. Kalau kita buat secara random, contoh 2-3 hari dah biasa bangun pagi, breakfast dulu baru mandi, tetiba hari ni bangun pagi, minta mandi dulu.

2. Responsibilities

Tanggungjawab ni adalah di mana anak-anak boleh contribute dalam aktiviti harian. Setiap rutin kita, memang ada peluang untuk ini. Contoh lepas makan, bawa pinggan mangkuk ke sinki dan basuh. Atau basuh baju, sidai, angkat, lipat dan letak ke almari. Jadi mula-mula beri mereka bawa pinggan mangkuk ke sinki, bila dah OK, tambah responsibilities. Sama juga aktiviti laundry, bagi mereka letakkan baju ke almari. Increase responsibilities as you see fit sehinggalah setiap rutin mereka dah boleh buat sendiri. Sama macam my 4 year old, going to bathroom samada mandi atau toilet, dah boleh buat sendiri.

3. System

Sistem ni untuk bantu anak-anak berjaya buat responsibilities mereka. Seperti artikel tu beri contoh, kita tengok tuala basah di lantai selepas mandi, rutinnya adalah mandi. Responsibilitynya adalah sangkut towel tu. Jadi sediakan hook ikut ketinggian mereka untuk mereka sangkut tuala mereka sendiri thus prepared environment.

 

Please read the full article for better understanding here.

Montessori Bells


Mustahil untuk beli Montessori Bells, sebab tersangatlah mahal. Jadi ramai yang DIY guna handbells instead. I was very lucky to buy a set of handbells, dari owner preschool yang nak ditutup dengan harga yang sangat murah, Alhamdulillah. Anyway, similarly boleh beli sini.

Tujuan aktiviti ni adalah untuk develop child’s auditory sense terutamanya dari segi tones. Secara tak langsung, prepare kanak-kanak pada music. Kalau Montessori Bells yang asal, ada 13 bells. Yang handbells ada ni ada 8 je. Tapi ni kira dah cukup bagus for us, untuk capai tujuan aktiviti ni.

Aktiviti yang kami buat dengan handbells ni. (Diambil dari Montessori Commons)
1. Show the children how to strike a bell and mimic the pitch or sing a short phrase.
2. Beri nama. After the children are very comfortable with this given them the names of the tones that are culturally appropriate. Play a tone and give it’s name in a three period lesson, give two at a time, reviewing ones already done. Give none-adjacent tones so the child can compare.
Games with Names
The child plays a tone and sings it’s name.
Later after the sensorial impression has been given draw the children’s attention to the fact that the names are in the sequence of the alphabet.
3. Establishing up and down

Say, ‘I can play up the bells’, play three notes in sequence getting higher, ‘I can also play down the bells’, play three tones in sequence getting lower. Invite the children to try, they do not need to go in sequence.
Also let the child know the comparatives and superlatives.
Games with up and down
Relate movements reaching up and crouching down with the tones height, ask the child to move in relation to the way you play.

Album di Montessori Primary Guide
To The Lesson on Bells