• Materials,  Mathematics,  Montessori

    DIY Montessori Addition Strip Board Pt. 1

     

    Minggu lepas mula kenalkan Hana dengan Addition Strip Board. Salah satu tujuan material ni adalah untuk memorisation of math facts dan ke arah abstraction. Note that, sebelum material ni digunakan, kanak-kanak dalam kelas Montessori telah terlebih dahulu didedahkan dengan keempat-empat operasi (tambah, tolak, darab, bahagi); untuk faham konsep dan static & dynamic addition. Lihat di sini untuk lihat secara ringkas bahagian dan sequence Matematik dalam Montessori. 

    Nota: Setiap presentation tak dibuat sekaligus. Biarkan anak-anak ulang sehingga mereka nampak selesa buat (tak struggle, faham) baru buat presentation seterusnya, you’ll know. Ini adalah sequence material ini digunakan. 

  • Language,  Montessori

    3 Period Lesson

    3 Period Lesson adalah kaedah Montessori bagi memperkenal perbendaharaan baru kepada kanak-kanak. Dinamakan 3 Period Lesson sebab ada 3 peringkat. Dalam persekitaran Montessori, kanak-kanak sentiasa diberi latihan bahasa bagi mengenal nama-nama objek di sekeliling mereka. (It makes sense, isn’t it? Teringat kisah nabi Adam yang mana lepas Nabi Adam dicipta, Allah swt ajar Nabi Adam semua nama-nama benda kepada Nabi Adam dan itu yang membezakannya dengan makhluk-makhluk Allah yang lain).

  • Elementary,  Montessori

    Montessori Geology for Elementary

    Geologi adalah kajian tentang bumi.

    Kami akan belajar tentang:

      • bagaimana bumi terbentuk
      • bagaimana gunung berapi meletup dan membentuk tanah dari igneous rock
      • bagaimana hujan pertama membentuk Pangaea
      • bagaimana Pangaea berpisah kepada plates dan bergerak membentuk benua2 dan landforms
  • 3y,  Aqeel,  Mathematics,  Montessori

    Matematik Sebelum 4 Tahun?

    Dalam Montessori, subjek Matematik dikenalkan paling akhir pada kanak-kanak dan umur yang disarankan adalah 4 tahun. Mereka perlu lalui Practical Life & Sensorial yang banyak dahulu. Tapi setiap kanak-kanak berbeza, umur hanyalah sebagai guideline sahaja.

    Cumanya, macam Aqeel dia mula mengira 1,2,3 awal lagi. Masa dia 2 tahun lebih. Itu cam terlalu awal je kalau nak dibandingkan dengan usia 4 tahun dia nanti. Adakah dia Sensitive Period kepada Matematik? Perlu kenalkan sekarang ke? Bila tanya beberapa montessorian, komen mereka, biasa kanak-kanak pada awal usia mereka tengah sensitive kepada bahasa sebenarnya. Mereka menghafal nama nombor-nombor tu semua. Jadi ini bukan matematik, tapi bahasa. 

    Macamana nak tahu jika dia dah ready pada Matematik? Bila dia dah boleh buat one-to-one correspondence, patterning, dan bila tengok 2 benda dalam satu kumpulan tu dia cakap 2, tanpa mengira setiap satu, jadi ada kesediaan di situ. Jadi bolehlah kenalkan aktiviti Numbers 1 – 10, slow down and have fun! 

    Aqeel sekarang 3 tahun 2 bulan dah dikenalkan dengan number rods 1-10, symbol dan number rods & cards dan tengah slow down ambil masa sebelum kenalkan dengan zero game & spindle game. 

  • Montessori,  Montessori Notes

    Mielination dan Kaitannya dengan Perkembangan Bayi

    Mielination ni menarik. First time dengar terms ni masa training. Ni kira terms medic dah ni, tapi penting untuk tahu dan faham perkembangan kanak-kanak terutamanya peringkat bayi. Ianya banyak berkait dengan development of movement kanak-kanak, particularly pergerakan voluntari (yang boleh dikawal). (*saya bukan doktor dan pakar dalam bidang ni, hanya nota dari apa yang dibaca. Kalau salah sila betulkan.)

    Mielin ni merujuk kepada sarung mielin yang menyelaputi sel saraf/neuron. Sarung ni dibentuk oleh tisu lemak otak menyelaputi axon. Tugasnya adalah untuk melindungi signal/mesej-mesej yang disampaikan dari pelbagai otot dalam badan dan memastikan pergerakan signal maklumat laju dan berkualiti.

  • Language,  Montessori

    Language in Childhood

    Nota:

    Masa baca buku ni, ada topik kecik Maria Montessori tulis pasal defect of language yang relevan dengan speech delay yang makin banyak sekarang ni.

    Excerpt in The Montessori Method (1912):

    “Defect of Language Due to Lack of Education

    Defects and imperfections of language are in part due to organic causes, consisting in malformations or in pathological alterations of the nervous system, but in part they are connected to functional defects acquired in the period of the formation of language and consist in an erratic pronunciation of the component sounds of the spoken word. Such errors are acquired by the child who hears words IMPERFECTLY PRONOUNCED or HEARS BAD SPEECH.

    The dialectic accent enters into this category, but there also enter vicious habits which make the natural defects of the articulate language of childhood persist in the child or which provoke in him by imitation the defects of language peculiar to the persons who surrounded him in his childhood.”